Dagmar, en av de tio kraftigaste stormarna

Av Martin Hedberg

(uppdaterad)

Som jag skrev i förra bloggen så är det alltså två stormar, Cato och Dagmar, som nu laddar upp och kommande dygn dra in över Skandinavien. Norska Meteorologisk Institutt (met.no) har namngivit dem. Det är Dagmar som kommer att ställa till med mest problem för oss i Sverige.

Meteorologisk Institutt konstaterar att Dagmar kommer att kvala in som en av de tio kraftigaste stormarna som drabbat Norge de senaste trettio åren. I Norge kommer det på en del platser att bli stadigvarande vindar på 30 m/s och vindbyar på 40-45 m/s.

Här i Sverige drabbas just nu Lappland och Norra Jämtland av Cato, men/och när det lågtrycket drar bort i nordost under dagen så lämnar det utrymme för Dagmar. Dagmar kommer främst att drabba Sverige söder om Lappland.

Det är lite fascinerande att se stora tryckskillnader över stora ytor. Lågtryckscentrum kommer vid småtimmarna i morgon måndag att vara 963 hPa strax norr om Trondheim. Samtidigt så kommer Malmö att ha ett lufttryck på ca 1018 hPa. Däremellan ligger isobarerna tätt packade. Norr om lågtrycket blir det också blåsigt, men här kommer vindriktningen att variera mer då man är mer påverkad av rörelsen på själva lågtryckscentrum. Det kommer att vara kraftiga vindar över i stort sett hela Sveriges yta.

Det är alltså under natten mellan idag söndag och måndag (natten mellan Juldagen och Annandagen) som stormen viner och rister över oss. Det kommer att orsaka stora störningar i infrastruktur och på skogar. Det kommer att bli strömlöst i många hem, träd kommer att falla över vägar/järnvägsspår, plåtar, tegelpannor och andra föremål som antingen sitter lösa eller är bra vindfång kommer att slitas loss av de kraftiga vindarna.

Det kommer även att skapas stormfälld skog. I och för sig är träden med sina rotsystem relativt väl förberedda på nordvästliga vindar, men i kanter till hyggen så har träden varit förskonade från kraftiga vindar och därför inte etablerat robusta rotsystem. Vi kommer säkert även att se en hel del rotvältor till följd av att marken är våt och mjuk istället för frusen.

Det här var samma sak som hände när Gudrun drog fram: Hade det varit ordentlig tjälen i marken så hade inte lika mycket skog fallit. Å andra sidan hade umbärandena för människorna varit mycket större om det varit kallare då en stor del av befolkningen blev utan ström i många dagar.

Styrkan på vindarna kommer att variera över tid och rum, men generellt så kommer det att blåsa hård vind eller storm och det kommer att vara orkanstyrka i vindbyarna. Utsatta platser kommer stundtals att notera stadigvarande orkanstyrka.

Det blir som sagt var blåsigt på de flesta platser i Sverige. Men jag noterar att östra Svealand och norra Götaland kommer att bli något mer utsatt än man brukar vara i ”nordvästlägen”.

Å ena sidan är det bra att stormen framför allt härjar under natten. Detta helt enkelt för att samhället vilar, folk är inne. Det gör att riskerna minskar då färre exponeras direkt.

Å andra sidan så ser är det mycket svårt att nattetid få en överblick av omfattningen av skadorna om det är så att någon känner sig tvingad att gå ut, tex för att undsätta folk.

Det kan med andra ord vara klokt att redan idag under dagen, innan stormen har blåst upp, se till att säkra lösa föremål, byggställningar osv. Man kanske tom självmant och på ett kontrollerat sätt skall fälla något träd som man vet med sig står i riskzonen för att fällas av vinden och då ramla på något känsligt eller dyrt som tex ett hus. Ännu lättare är att flytta bilar så att de inte står i direkt riskzon.

Följ prognoserna och varningarna här på Klart.

Kommande dagar kommer vi att kunna följa stormens Dagmars härjningar bland våra fotografier på http://www.klart.se/foton/

Använd Juldagen till att minska riskerna och konsekvenserna av Dagmar.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

  • Hm, vad kommer detta innebära om man ska flyga från Arlanda till Oslo på annandagsmorgon (07.30) och sen vidare västerut över Atlanten vid 09.30? Några idéer eller sidor med hänvisning till storminfo?

    Tack för en bra blogg f.ö. Och god jul!

    Martin: Motvind 😉 Jag skulle hålla ett öga på Luftfartsverkets sajt, http://www.lfv.se/

  • Hej Martin,
    Vad menas med ”jag noterar att östra Svealand och norra Götaland kommer att bli något mer utsatt än man brukar vara i ”nordvästlägen”?
    /Johan

    Martin: I vanliga fall så ligger dessa områden skyddade av all topografi och vegetation uppströms. Men denna gång så kommer tryckfältet att förändras på ett sånt sätt att man vinden accelererar när den passerar området. I alla fall enligt ECMWF. Får se om det blir så i verkligheten.

  • Så just för östra Svealand och norra Götaland så kan det alltså bli värre än ”en av de tio kraftigaste på 30 år” (utifrån vad vi som bor här är vana vid?).

  • Ser kallare väder från denna Fredag om det intresserar Martin, vad säger du om det? Verkar bli en klar natt mot Nyårsafton i samband med svag högtrycksrygg =)

  • Nu ser det milt ut i Sydsverige fram t.o.m torsdag och första delen av fredag. Sedan ser det ut som vinden vrider till nord, och ger kallt väder med minusgrader i hela landet över nyår, innan det står plusgrader till början av januari igen. Anser du att detta är vad vintern lär bjuda på, en vecka milt, sedan kallt, och så milt igen?

  • Enormt sterke vinder på Norges vestkyst nå. 44 m/s på nordvestlandet med godt over 50 i kastene.

  • Här Gnesta så blåser det som bara den. Undrar vad stormen Dagmar har möblerat om på tomten! Man hör hur saker slår huset och när saker lyfter iväg.

  • Sitter just nu i diket mellan Almåsa och Ede efter att ha blåst av vägen. En tretton meter lång turnebuss är inte att föredra i detta väder.