Stora problem efter Dagmar

Av Martin Hedberg

Trafikverket konstaterar att det är ett akut trafikläge efter stormen Dagmar. I Örebro län, Gävleborg, Dalarna, Västernorrland och Jämtland har många drabbats. Det är ett stort antal träd som har fallit över vägar och järnvägar. Detta medför att kommunikationerna i dessa län är högst begränsade. Många har också blivit strömlösa.

Det fortsätter att blåsa, om är inte med samma styrka som under natten. Vindarna avtar något under dagen, men under natten mot tisdagen så ökar de igen i södra Sverige. Under tisdagen så tilltar styrkorna igen i norra Sverige.

Vi kan alltså räkna med ett fortsatt besvärligt läge. Detta dels på grund av det som skett i spåren av Dagmar, dels på grund av att det fortsätter att vara förhållandevis blåsigt, dels beroende på att många julfirare har för avsikt att resa hem idag Annandagen.

Om man har möjlighet så kan det vara bra att avvakta med resan ett par dagar. Onsdag skulle kunna bjuda på relativt bra reseväder: En högtrycksrygg stabiliserar vädret över Skandinavien. Den blir i och för sig inte långvarig: från onsdag tidigt på morgonen till eftermiddagen, men det kan vara det som behövs. Dels för att få infrastrukturen i ordning, dels för att kunna resa under lugna väderförhållanden.

Hur som helst så är det inte många som kan välja annat än att vänta: Just nu står all tågtrafik stilla norr om Gävle. Trafikverket bedömer att den tidigast kan komma igång någon gång efter klockan 18 ikväll. Men man reserverar sig för att det är en prognos, inte ett löfte.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

13 CommentsLeave a comment

 • Jag kom på en sak nu som egentligen inte har med ditt inlägg här att göra, men jag måste ändå fråga. Det finns kriterier för när det växlar årstid.

  Rent formellt för en meteorolog är det ju inte vinter. Det är ju snarare mer vårlikt med höstens vindar och någon tydlig övergång från vinter till vår kommer kanske inte komma 2011/2012.

  Hur resonerar man egentligen på SMHI? Måste det vara vinter för att det ska kunna bli vår? Kantareller i december är ju helt galet (som det stått om i media).

  En vanlig dödlig bryr ju sig inte. Våren kommer ändå framåt mars, men för en som har detta som yrke?

 • Martin jobbar väl inte på SMHI? Utan driver väl klart.se, denna sajten. För övrigt har just dessa frågor svarats på ett par inlägg tillbaka.

 • Trolla fram ett stabilt högtryck nu Martin! Som står sig till april med några minus på dan och några fler på natten. Det här är ju hur deppigt som helst!

 • Undrar om man kan jämföra den här vintern med de 1983, 1984 samt flera på 70 talet då det knappt var någon snö i Götaland. Jag såg från mina gamla träningsdagböcker idag att först och andar veckan 83 och 84 var det +8 grader nästan varje dag. Var det klimatförändringar då redan, eller är det bara naturliga variationer som gör att vi i år har en så mild vinter. God fortsättning!!!

 • Lugn bara lugn!I Januari kommer kylan..och även snön.!Då blir det perfekt med isfiske och fika med varm dryck och tilltugg!(lite positiv måste man vara när det blir såhär)

 • Håller med Henrik!!! Det här är hemskt!! Ny skoter i garaget dessutom som bara vill ut i skog och gläntor! 🙂 Ge oss Vinter Martin!! 🙂 Det måste du väl kunna fixa. Åtminstone ge oss några glädjeprognoser ”for the road” så hoppet lever vidare. 😛

  Martin: Det beror stort på var man är någonstans. Från Dalarna, okay Jämtland då, och norrut så är det ju vinter. Iof lite halvdan längs med Norrlandskusten och stundtals plusgrader även i Lappland men ändå… :/

  Jag skall se om jag kan damma av en gammal manick jag fick av Pohlman. Där kunde man ställa in vilket väder man ville ha. Den skall vara automatisk till att följa statistiken, men den kanske har hakat upp sig eller fått grus i maskineriet.

 • Vilken sorts väder tror du att januari kommer att bjuda på?

  Martin: Jag hoppas på normalt vinterväder, men tror det blir något annat.

  Jag tror att det fortsätter i samma stil som det börjat: ett par grader mildare än normalt. Det betyder att det fortsätter att vara vinter, låt vara i snitt mild, i nordvästra Svealand och Norrland, men att det blir för milt för att det skall bli riktig vinter i södra Sverige.

 • Tyvärr börjar det redan kännas försent, om kylan kommer, säg i mitten på januari och sedan snö på det. Ingen tjäle i backen alls denna säsongen med andra ord…blä för att köra ut massaveden då. Ge oss något hopp framåt, såg sol en halvtimme idag. Sedan duggregn. Vinterkläderna består nu av PVC ifrån topp till två. Blöthetsmässigt känns plasknivån i hagen som att gå på en strand längs vattenlinjen. Kroppen träffas av härligt jordblandad vattensörja.

 • Prognoserna nu är svängiga för början av januari. När du sade mild vinter, tror du att januari kan bli lik december med milt väder varvat med kallt väder och snö, så att alla blir nöjda?

 • På sätt och vis är det ju bra att stormen blev så kraftig som förutspått och skadorna på järnvägen likaså. Hade det inte blivit något och tågen ställts in ”i onödan” under en storhelg hade det blivit ett himla liv. Ingenting är mera förödande för beredskap när det verkligen gäller än falsklarm!

 • Prognoserna för början av januari verkar lovande för alla snöälskare, men det är en vecka kvar tills dess. Tror du att prognosen kan hinna ändras till regn o plusgrader i början av januari, vilket jag inte önskar?

 • Haha, nästan alla är små gnällspikar som inte tål lite vindbyar! Martin, se till att skicka några fina orkaner till södra Sverige och gärna mycket snö på samma gång!

  Gott nytt stormigt år!

  Martin: Jag tror bestämt att problemet främst är att träden inte växt upp med tillräckligt kraftiga stormar tillräckligt ofta. Därpå är det våra byggnormer för fastigheter elledningar har varit för klena vilket gör att de (hus och elledningar) inte tål fallande träd. Om vi inte var så beroende av energi och kommunikationer samt hade riktigt hårda hus så vore nog inte stormarna något större problem.

 • Martin, min fråga är om det farligt att åka med bil på onsdag midnatt för att vara vid Åre på morgonen? Hur påverkar Dagmar vägförhållandet och resan dit?
  Ett gäng ska åka men jag är ganska skeptisk om det är rätt val. Vad tycker du?
  Hoppas på ett svar! Tack

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *