Blek vår i skarpt högtryck

Av Martin Hedberg

Mars 2013 kommer att gå till historien som en solig, kall och nederbördsfattig månad.

Många frågar sig var våren är, eller kanske snarare när den kommer. De flesta jag möter önskar att det vore mer ”normalt”, dvs att det skulle vara 3-5 grader varmare än det är.

Vinter eller vår?

Men det finns de som uppskattar situationen. Det gäller såväl privat som yrkesmässigt. Många vill tex njuta av vintersporter som skidåkning och vad är väl då bättre än kombinationen solsken och minusgrader?

De som arbetar i med avverkning i skogen är också tacksamma för att kalluften ligger kvar länge. Det gör att tjälen sitter i och att det går att både avverka och köra ut timmer på mark och vägar som bär. Förutom att man slipper köra fast så ger det dessutom mindre eller inga körskador på markerna. (Det kanske kan kompensera något för de låga priserna på skogsråvaror som råder just nu?)

Högtrycket ligger envist kvar över oss. Det ger lite moln, dvs mycket solsken, och dagsmeja på de flesta platser i landet. Men frånvaron av moln nattetid gör att även utstrålningen av energi blir stor. Det gör att temperaturen faller ner till 5 till 15 minusgrader om nätterna och tidig morgon.

Snöbyar dra in över fjällen och en del av dessa ger även snö öster om fjällkedjan, men annars blir det inte så mycket nederbörd över Sverige kommande dagar.

Och när blir det då varmare? För att det skall bli vår så skall dygnsmedeltemperaturen vara över noll grader sju dygn i sträck. Det har i och för sig redan inträffat på många platser, från Lappland till Skåne (minns att det var molnigt och milt i februari?), men den varaktiga våren dröjer ännu en tid.

Temperaturen stiger sakta, dag för dag. Detta mer till följd av att solen värmer allt mer än att varmare luft strömmar in. Vi får för det mesta jobba med den luftmassa vi råkar ha över oss. Inga gratisluncher från varmare platser. Från den 2:a till den 6:e april blir det tex omkring 5 plusgrader i östra Svealand. Men med lika många minusgrader så blir det ingen vår. I synnerhet som temperaturen ser ut att falla tillbaka något den 7:e april.

Men sedan stiger det igen, både dagstemperaturen och framför allt nattemperaturen. Det gör att våren till slut gör entré. Och det kan då återigen bli parallellt över en stor del av landet samtidigt.

Kung Bore släpper inte greppet så lätt i år. Men å andra sidan så får vi ju massor av solsken. Det är annorlunda mot vad det brukar vara, men/och bara att gilla läget.

/Martin

56 tankar på “Blek vår i skarpt högtryck”

 1. Nu borde ju alla vinterälskare vara nöjda, återstår bara att hoppas att vi får åka pulka kring midsommarstången.

  Svara
 2. Jan Ekblom, du menar att denna marsmånad alltså skulle vara något normalt och inget ovanligt? Isåfall är du du som tror att du bor betydligt längre norrut eller så raljerar du bara.

  Svara
 3. Om detta lågtryck kommer in på torsdag eller fredag över södra Sverige med snöfall då borde det öppna upp för varmluften nerifrån???!eller har jag fel??

  Svara
 4. @Kristoffer

  Detta är min tes också, och faktum är att kollar man YR.NO/ECMWF:s senaste prognoskörningar, samt kollar ensembleprognosen, ser man att det alltmer verkar gå mot västvindar, samt även allt mindre lågtrycksbetonad väderlek.

  Svara
 5. Efter minst 20 års erfarenhet med väderstyrda krämpor
  såsom ont i höger axel eller ischias i höger ben så har jag erhållit en viss färdighet i att lämna långtidsprognoser. Exempelvis i februari 2012 så var det höger axels tur att börja värka. Med erfarenhet av vad ovan skrivits så sade jag då att det skulle bli en skitsommar. I slutet av februari 2013 började
  ischiasen i höger ben att mola. Jag sade då till hustrun att nu blir det ett rejält bakslag. Nåväl nu har plötsligt värken upphört vilket kan tyda på att inom ca 10 dagar så kommer värmen. Om det är vädret som styr krämporna eller om det är krämporna som styr vädret vet jag inte. Hoppas på det första. Hönan eller ägget så här i påsktider.

  Svara
 6. @Christian Förstår inte på vilket sätt miljöpartiet skulle bli en förlorare på de kalla vintrarna? Klimatet har ju ingenting ö.h.t. med miljön att göra. Dessutom är mijöpartiet ett parti som strävar efter att förstöra miljön, inte rädda den, och vi lever ju i en tid där människor bryr sig om miljön (eller?) så det är ganska uppenbart att Miljöpartiet kommer självdö. Tyvärr finns det idag inget parti som värnar naturen, därför att de flesta människor idag skiter i naturen och vet inte vad natur är ö.h.t.

  Svara
 7. @Lennie

  Miljö/klimat

  Den så kallade växthuseffekten är ett naturligt fenomen utan vilken liv som vi känner det inte skulle vara möjligt. Benämningen används för att beskriva vissa gasers påverkan på klimatet. Växthusgaserna kan liknas vid en filt som lägger sig runt jorden – och under filten blir det varmare.

  Vår viktigaste växthusgas är vanlig vattenånga som står för det mesta av den naturliga effekten. Andra naturligt förekommande växthusgaser är koldioxid, metan och lustgas.

  Ungefär två tredjedelar av solens strålar absorberas vid jordens yta och i atmosfären. Resten reflekteras tillbaka till rymden. För att temperaturen inte ska stiga måste motsvarande mängd energi som kommer in skickas ut. Men växthusgaserna i atmosfären fångar upp och skickar tillbaka en del av den utgående värmestrålningen. Vi får då ”växthuseffekten” till följd. Den naturliga växthuseffekten höjer jordens medeltemperatur med drygt 30°C och är därmed en förutsättning för livet på vår jord.

  Svara
 8. Stadigt högtryck? Här i Sth har trycket sjunkit med 23 hPa under en vecka, men nu är det på väg upp igen. Min lilla väderstation tyckte tom att det var dags för nederbörd, men det blev bara lite blåst, helt perfekt för mitt isjaktsåkande. Tänk vad mycket roligt man kan ha på vintern, förutom att åka skidor och skridskor… 🙂 Ut å njut!

  Svara
 9. Verkar vara ett större väderomslag på gång efter den 10e. Högtrycket börjar etablera sig över kontinenten, och väderaktiviten ökar på atlanten. Den envisa nord/ost komponenten på vindarna ersätts med väst och kung Bores trupper drivs österut.

  Svara
 10. Jag åsyftar inte vinterns negativa NAO index, utan när det är negativt under sommaren. Det var så jag menade.

  Svara
 11. @ Anders Jinderbrink: Jag beklagar om jag missförstod dig, men NAO-index brukar mest räknas ut under vinterhalvåret. Men nu har jag blivit upplyst att den också kan räknas ut på sommaren.

  Men om NAO- ger kalla vintrar här så borde det ge varma somrar eftersom i bägge fallen lågtrycksaktiviteten sker väster om Europa som får mer högtryck.

  Undantag kan förekomma, mycket därför att NAO-indexet i princip är mycket grovt, lufttrycksskillnaden mellan Island och Azorerna. Säg att detta är representativt för ett band på +/- 10 longitudgrader så utgör det bara 20% av hela Nordatlanten.

  Och som sagt, NAO-indexet har lika mycket påverkan på vädret som temperaturen, även om vi skulle kalla den ”Celsiusindexet”. Så där har de flesta Wikipediaartiklar fel.

  Svara
 12. @Anders Karlsson: Jag vet inte exakt vilken långtidsprognos du avser, men det låter som om du blivit offer för den statistiska ”regression to the mean” effekten.

  Svara
 13. Hej kollade på senaste prognosen och 14 aprill står det att det ska vara 17 grader max temp (Norrköping) är det sant att högtrycket ger vika nästa vecka? visst chanserna till den prognosen är väll typ 20% men ändå.

  Svara
 14. Alvarligt… Stor mening att komma med en prognos om att det skall bli 17 gr varmt för att ett par tim senare sänka tempen med hälften. jag förstår att det är svårt med långtids prognoser. Men någon gräns för hur stor skillnad på ex temp det får vara kan det en då få vara.:(

  Svara
 15. Jesper: Lita INTE på Klart.se’s långtidsprognos, sista dagarna på den visar alltid hög temp. Överlag visar Klart.se högre temperature jämfört med yr.no och SMHI.se…..lockar mer trafik på hemsidan = mer pengar till ägarna.

  Svara
 16. Klage-Wijsa Öfwer Thenna torra och kalla Wååhr

  En torr och kall wåhr
  gör Sommaren kort
  Och Wintrens föda fördrifwer
  Gud hielpe
  som råer
  sij Wåhren går bort
  Och liten glädie oss gifwer
  Sool warma
  förbarma
  Hoos Wädreth tort
  Nu kölden Sommaren rifwer.

  Lars Wivallius
  1605 -1669
  Inget nytt under solen!

  Svara
 17. Som alla kan se så varierar temperaturerna mycket mer på klart än på ”seriösa vädersidor” som smhi, dmi mfl. Jag fattar inte varför då Anders Persson brukar hänvisa till att man anväder esembler värden. Men som föregående inlägg sagt så är det väl kommersiella skäl som gör det, hmm! Lite gnälligt inlägg, en underbar solig vårdag. Jag njuter!

  Svara
 18. Jaa du Henrik 31/3 0805 ! Jag är 75 år snart ! Har både bott i mellansverige, norrland o Skåne ! I Örebro har jag varit med om att det regnat på julafton, i Skåne att det varit snöstorm en påsk o.s.v. Och hade vi inte haft golfströmmen så hade vi som bor i nordeuropa haft det ännu kallare ! Och ” skäll inte på mig utan på våra förfäder som tog oss upp hit när inlandsisen försvann ” !

  Svara
 19. NAO index var negativt större delen av förra sommaren. Det som hände då var att svaga lågtryck tog vägen ner över Medelhavet för att sedan stanna upp, fördjupas och ändra riktning vid Svarta Havet. Sedermera drog dessa lågtrycken upp mot Sydsverige från sydost. Därför verkar det mer som att ett negativt NAO index under sommaren lockar hit jetströmslösa 5b-lågtryck från syd och sydost. Förra sommaren var detta den vanligaste lågtrycksbanan, för det var många lågtryck som kom från sydost.

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: