Passa på att njut, snart är det vår!

Av Martin Hedberg

Det har väl inte undgått någon att våren är sen i år. Eller att vinter håller oss i ett järngrepp. Det är troligen detta som gör att det är mycket fokus på hur människor längtar efter våren.

Men man bör se och uppskatta det väder som vi faktiskt har. Eller har vi redan tröttnat på solsken?

Okay, det är minusgrader på nätterna och tögrader på dagarna, men det är väl inte så tokigt? Som jag skrivit tidigare så är det många som kan dra nytta av såväl solsken som snö och tjäle.

Men nu blir det varmare i alla fall. Dag för dag stiger temperaturen. Kring den 12 april är det bara lokal nattfrost i Svealand. Stämmer prognoserna så kommer våren omkring den 10:e till såväl Götaland som Svealand och längs med Norrlandskusten.

Vad betyder då våren? Och då menar jag förutom att det är varmare? Jo tjällossning, pollen, smältvatten, blöta marker, smutsiga barnkläder, vårflod, frusna vattenledningar…

En del av dessa saker är det många som längtar efter. Andra kanske man inte uppskattar lika mycket. Många kommer säkert att se tillbaka på vackra vädret vi hade mars och nu i början av april.

Passa på att njut, snart är det vår. 😉

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

42 CommentsLeave a comment

 • Det har vart en kanon vår vinter 🙂
  Något kallt på morgonen och kvällen annars perfekt.

 • Jag kan, stödd på ECMWFs ensembleprognoser, kasta hela min meteorologiska vikt bakom Martins prognos,

  Om vi för ovanlighetens skull tar Stockholm som utgångspunkt 😉 så ökar chansen att högsta dagstemperaturen överstiger +6 C från nästan 0% torsdagen den 11 april och dagarna dessförinnan till nästan 50% dagen efter, på fredagen den 12:e.

  Efter weekenden, i början på veckan 15-19 april, är det 70-80% chans. Chansen för varmare > +10 C ökar från 5% till 30% under samma period 11-16 april.

  Det kan, trots allt, tyckas lite ”kyligt” men då får vi komma ihåg att våren ofta kommer med mildluft som är fuktig, har massa moln och också regn. Det är precis vad ensembleprognoserna anger för perioden 11-16 april: ökande risk för helmulet och flera millimeter regn. Det kan också bli lite blåsigt.

  Detta är vad senaste ensembleprognoserna från ECMWF säger. Men signalerna har funnits där ända sedan 30 mars och blivit starkare och starkare för varje körning (2 ggr/dagen).

  Ur den senaste ensembleprognosen har jag också kunnat beräkna ett enkelt NAO index genom att jämföra lufttrycksprognosen över Island med den över Azorerna. Det högre lufttryck som länge rått på Island, och givit negativa NAO-index, ändras enligt prognosen och ”jämvikt” nås runt den 7 april varefter lufttrycket är högre på Azorerna än på Island och NAO-indexet blir positivt.

  NAO-indexet är alltså en ren avspegling av det rådande eller prognoserade lufttrycket, ingen fysikalisk kraft ”i sig självt”.

 • Hmm. Våren ska komma runt den 10:e april? Om klimatprognoserna stämmer så kommer väl sommaren i framtiden förhoppningsvis inträffa tidigare än så, i slutet av mars.

  De senaste fyra vintrarna har varit rent ut sagt fördjävliga – långa och kalla. En bra vinter börjar i mitten av januari och tar slut i början av februari. I framtiden slipper vi förhoppningsvis vintern helt och hållet.

 • Äntligen vår !!!

  Såg att onsdag-torsdag nästa vecka +14grader på dagen samt +2 på natten äntligen alla bönder jublar och äntligen kan vårblommorna komma.

 • Den här globala nedkylningen är hjärtlös! Enbart i korrumperade datormodeller blir det varmare på Jorden.

 • Verkligen älskar alla de som hittar till den här typen av sida och sedan kommenterar klimatförändringar med absolut noll koll. Varför är man här och läser (och kommenterar!) om man inte kan något alls?

  För övrigt är ju vädret just nu bland det bästa våren kan erbjuda! Varje dag ger oss strålande sol och ganska många plusgrader, samtidigt som det nästan inte blåser något. Helt underbart ljust och trevligt! Att det är kallt på natten gör ju bara att snön ligger kvar och gör dagarna än ljusare. Visst har det kanske hållit på lite väl länge nu, men samtidigt är det ju alldeles för tidigt för sommar.

  Hellre +7 och strålande sol på snön än att det vore +5 dygnet runt och regnade.

 • Det kanske är du som har fel Magnus? Har du tänkt på det?

  Jag försökte övertyga en klient engång att det inte fanns några demoner mer än i hans huvud, han kontrade med påståendet att det var jag som inte fanns, det sa hans demoner till honom.

  Det är väl ett öppet forum för alla? Skulle alla kunna allting om allt för att göra inlägg på en vädersajt…finns nog bättre forum för det. Dessutom är nog folk i allmänhet tillräckligt begåvade för att kunna analysera andra människors åsikter.

 • I år har jag (08:a) inte ens behövt längta till min vanliga norrlandsvecka. Det har varit en perfekt vårvinter här i Mälardalen.
  Vi hoppas på en upprepning nästa år, och omöjligt ska det väl inte vara, det här är ju trots allt vinterlandet Sverige :-). Nu vår, välkommen!

 • Tur att vi har den globala uppvärmningen annars skulle vi väl frysa ihjäl.

 • I eftermiddags åkte jag 26 km skidor i Uppland-Väsby i kanonväder, inte varje år man gör det den 2:a april! När våren väl kommer åker kolhojen fram samt rullskidorna. Med det vill jag säga som ett tips att man skall försöka hitta något positivt att förknippa såväl vinter som andra årstider med, så slipper man bli bitter på vädret……

 • Perfekt väder. Soligt, fint och inga mygg eller andra insekter. Hur många länder kan man uppleva detta i?

 • Hej Martin,

  Varför fryser vattnet i våra ledningar i samband med att det blir vår? Verkar väldigt konstigt rent spontant, men det finns kanske en bra förklaring?

  Martin: Vattnet frös tidigare, men vi märker det nu när det töar. Det är då isproppen släpper och vi får vattenläckan.

 • En gullviva hade vecklat upp sina blad, såg vi när vi fixade i Nunnedalen idag den 2. Nunnedalen är ett naturområde på Öland. På blott en timme töade hårdpackade och isiga stigar upp i pölar. En härdig nattfjäril och en obestämbar fjärlslarv sedd igår. Lärkor sjöng medan vi fikade med äggmackor. Solen brände bra där vi satt i en söderbacke. Äntligen kunde man kavla upp ärmarna och börja med vårpysslet!

 • en de finaste vårvintrarna på länge. Håller helt med Martin. Soligt och vackert väder varje dag. Varmt och gott i lä för den som vill sitta och njuta. Konstigt att en del föredrar grått, mulet och regnigt väder bara de får dricka öl. Idag blir det skidåkning i Ågesta vid Farsta. Fantastisk kvalité på skidspåren om man åker på förmiddagen.

 • Enligt datorerna på ECMWF så är det fredagen den 12 april som “Våren” kommer till Hufvudstaden, dvs temperaturen börjar stiga från typiska +5 som mest på dagen. I Vast- och Sydsverige ett dygn tidigare.

  Men som sagt, omslaget kommer kanske att bli en besvikelse för en del eftersom det soliga vädret slutar redan dagen innan, torsdagen den 11, när molnen börjar tätna från väst.

  Och vinden friskar i från syd och drar upp fuktig disig luft med ökad risk för regn. Välkommet kanske, men inte för soldyrkare i parkerna.

 • 3 minusgrader i morse ! Men jag har ju varit inomhus så det har jag inte haft nån känning av. Strålande sol ute ! Borgar för en fantastisk motionsrunda ! Och så här har det varit många dar nu ! Nöjd var ordet ! Carpe o crea diem ! Njut.

 • Varför så ”negativ” om den stundande våren Martin? 😉

 • Fråga till Martin:
  Av de klimatmodeller jag sett så kommer Stockholm få runt 4-5 grader varmare på vintern och 2-3 grader varmare på sommaren i slutet av detta sekel jämfört med snittet 1961-1990.

  Men nu säger man att den uppvärmningen påverkar jetströmmars fart så att högtryck kommer ha lättare att parkera över oss och blockera att mildluften strömmar in över Skandinavien.

  1. Tar dessa klimatmodeller hänsyn till denna ändring av jetströmmarna?

  2. Vad man hört är att jetströmmarnas riktning kan låsas vilket blockerar mildluften. Kan de låsas så att även kalluft kan blockeras under längre tid?

 • Snälla du, tänk på svenskan i din rubrik! ”Passa på att njuta” heter det (att = infinitivmärke). I talspråket säger vi ”passa på å [och] njut” – omsatt i skrift blir det lätt fel eftersom uttalet ”å” kan avse både ”och” och ”att”.

  Annars njuter jag också av den här årstiden då allt vaknar till liv igen. Underbart!

 • Nehe nu blev det ingen vår igen enl prognoserna som listas. Lite irriterande måste jag säga, varför göra prognoser som aldrig stämmer mer än 2 dagar i taget? det skulle bli 19 grader varmt i västmanland 13de-14de april och sol, nu blir det bara 12 grader och regn…..Om man nu ska ta långtidsprognoser med en nypa salt behöver det inte visas heller om dom är så osäkra.S luta ge prognoser som inte håller tycker jag!!

 • Vill bara påminna om att vintergröna växter lider svårt av att dagarnas solljus är så starkt och drar ut vatten ur blad och barr medan marken som fortfarande är tjälad inte släpper något vatten till rötterna. Så, om ni månar om era växter, skugga de mest utsatta och de ger flerfalt igen i sommar och kommande år.

 • @ Niklas:

  1. Ja, klimatmodellerna tar hänsyn till jetströmmarna, men inte lika bra som de modeller som skoter de dagliga väderprognoserna. Det beror på att det är färre beräkningspunkter i klimatmodellerna. Annars skulle man inte kunna kör dem 100 år framåt i tiden.

  Men det innebär att beräkningspunkterna ligger längre ifrån varandra vilket påverkar beräkningarna så att det inte blir lika mycket ”snurr” eller ”stake” i dem. De kan därför något underkatta högtryckbildningarna.

  2. Jo, börjar jetströmmarna ”korva sig” med djupdykningar ner till subtropiska latituder å ena hållet, upp emot Arktis å det andra, så ”blockeras” vädret. Beroende på var man är kan det ge värmeböljor, köldknäppar, ihållande regn eller torka. De kan alltså blockera både varm och kall luft.

 • Blir det varmare eller ska det bli kallare!!!KAN NÅN BESTÄMMA SEJ?!!alla visar o säger olika hela tiden!!!!

 • Hej hej skrev förra veckan att dom tre sista dagarna i prognosen ofta ska bli varma och fina nu 04-04 är vi där igen,men det är klart någon gång måste det stämma.Det svar jag fick av Anders Persson var på engelska så jag förstod det inte,det skulle vara trevligt med en förklaring.

 • @Anders Karlsson: Jo, jag skrev ”Jag vet inte exakt vilken långtidsprognos du avser, men det låter som om du blivit offer för den statistiska ”regression to the mean” effekten och det var ju inte ren svenska, men jag trodde att jag redan talat så mycket om ”regression to the mean” effekten att jag skulle tas för tjatig.

  I detta sammanhang kan den förklaras på följande sätt:

  1. Om du ville veta temperaturen i Stockholm om 100 dagar så är det ingen som vet. Det bästa rättesnöret är det klimatologiska medelvärdet.

  2. Eftersom prognoserna i medeltal blir sämre och sämre ju längre de är det redan för utsikter 2-3 veckor framåt helt vettigt att luta sig mot det klimatologiska medelvärdet.

  3. En enstaka datorprognos kan ge prognoser som ser ”realistiska” ut i den mening att variationerna mellan kallt och varmt liknar de som sker i atmosfären, inklusive snabba temperaturfall eller –stegringar. Men ju längre prognos desto sämre chans att dessa realistiska detaljer verkligen stämmer.

  4. Det är därför prognoser från en enstaka datorkörning ena dagen kan ge +2 för dygn 12, för att nästa dag ge +16. Bägge temperaturerna är möjliga under april månad (-18 eller +32 passar dock inte in).

  5. Om den prognos du nämnde var en sk. ensembleprognos var det medelvärdet av samtliga (troligen 50) prognoser du såg. För prognoser längre än 7-8 är det inte mycken träffsäkerhet i de enskilda prognoserna, men väl i deras medelvärde.

  6. I slutet på prognosen, 14-15 dygn framåt är träffsäkerheten nästan noll och prognoserna antar värden var som helst i det temperaturintervall som är klimatologiskt möjligt. När man tar deras medelvärde får man ett värde som ligger nära eller är identiskt med det klimatologiska medelvärdet.

  7. Men om vädret är ovanligt kallt innebär det att de kortare, och i stort sett korrekta, prognoserna anger kallare temperaturer än normalt. I takt med att kvaliteten minskar kommer medelvärdet sakta att krypa upp emot varmare värden, inte för att det ”ska bli” varmare, utan därför att osäkerheten ökar och det klimatologiska medelvärdet, som ju är högre, blir allt troligare.

  8. Omvänt, om vi är inne i en värmebölja, som kanske blir aktuellt, kommer du att se hur prognoserna på längre sikt, drar sig mot kallare värden av samma ”regression to the mean effekt”.

  9. Denna effekt återkommer också i vårt vardagsliv på olika sätt. När en idrottsman inte presterar lika fantastiskt bra i nästa tävling brukar journalisterna leta efter orsaker (gift sig, skiljt sig, fått barn osv). Men till stor del beror det på regression to the mean”.

  10. Nästa gång vi möter England i fotboll kanske Zlatan gör fyra mål igen. Men om han bara gör tre eller till och med bara två behöver det ju inte innebära att han blivit äldre, fetare, olyckligare och därför sämre!

 • Tack,jag förstår hur du menar.Det var fint att du tog dig tid.mvh

 • Fasen vilka hoppiga prognoser de blivit nurå. 🙂 Ena uppdateringen milt, nästa fortsatt rätt svalt o sen åter milt. Va ska man tro på??
  ///Kalle 2

 • Jag undrar var den där värmen som du prognosisterade om, har tagit vägen. Långtidsprognoserna här är ju sämre och hoppigare än en Norrländsk grusväg. Ena tillfället +19…..vid nästa prognos +4. Vill inte skjuta budbäraren men..vill inte eller ständigt pendla mellan hopp o förtvivlan

 • En gammal lärare till mig sa en gång:
  Vädret i morgon blir ungefär som idag men lite närmare medelvärdet. Íngen vädersite med sina resp meteorologer med är bättre än det!

  Martin: Bäst idag!
  Kanonbra metod, i synnerhet när man ligger nära medelvärdet eller när vädret inte förändras (typ som det varit de gångna veckorna).

  Men! Det är när vädret ändras som man verkligen behöver prognoser.

  Dessutom kan även vi meteorologer ge prognosen ”samma väder i morgon som det var idag” 🙂

 • helt otroligt att era prognoser aldrig stämmer.höftar är vad ni gör meteorologer som måste vara världens lättaste yrke.ha fel hela dagarna utan att få kritik från högre instanser.nä borde bli straffbart när ni missar extremväder mm.Själv är jag en som när jag fått nog av nåt tex folk som får missköta sina jobb utan konsekvenser så får jag kli i hela kroppen och snart går jag från ord till handling.Har aldrig känt sån frustation som jag har gemntemot just er meteorologer.kan ni inte bara knipa käften och bara visa 2 dagar framåt snälla innan jag exploderar i ilska.jag medflera i min omkrets….

  Martin: Om du själv får göra en bedömning, vad tror du då om vädret i tex Sveg (du kan välja valfri ort) tex klockan 22 på söndag? Temperatur, fuktighet, molnighet, nederbörd, vindriktning, vindhastighet…

  Och mest intressant, hur gör du den bedömningen? Kollar du molnen (två dag i förväg), kaffesump, datormodell, persistens (samma då som just nu), bondepraktikan eller…

  Det finns lite övergripande beskrivning av olika metoder och historik kring meteorologin på Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Weather_forecasting

 • Kan jag ju då ställa dej en fråga om mitt yrke!!hur lång tid tar det och klippa 420000kvm gräsmatta??antingen har du yrkeserfarenheten och säger ja med 2 klippare ca 1,5vecka beroende på väderlek mm.detta har jag i ryggraden och det och det jag menar är att ni måste bli duktigare med åren men jag medflere tycker ni har alldeles för många felprognoser och ni skyller ifrån er.antingen slutar ni mdd prognoser eftersom ungefär 2 max 3 dagar är vad ni klarar sen är det o vifta med trollspö resten.du har nu dragit på värmen i ett par veckors tid nu och jah ser ingen värme bara kalluft och snö över sthlm framöver..

 • Håller med Kristoffer!!, går ju fasen inte att planera ngt efter era usla prognoser.
  ni/du ändrar ju prognoserna varannan timme och det markant!!.
  Om det nu är så svår att prognostisera så lägg ut bilder istället som folk kan titta på så slipper man bli besviken….Helt ok om ni/du visar vinter, regn eller sol vad det än nu må bli, men se för fasen till att det stämmer…..skäms!!!!

 • Hej Anders och Martin 🙂

  Var jetströmmen korvad från 24 juli till den 13 september 2002?

  Det var den längsta högtrycksblockeringen jag har vatt me om en sommar. (Sydkusten)

 • Tro mej det kommer ingen värme!!ska ju bli kallare och en nytt blogginlägg från martin om hans tveksamma värme som han skjuter på!!!borde förbjuda meteorologer!!lite som häxeri för i tiden….komsikomsa trolleri trollera…nähä vart ingen värme då kanske den kommer nästa vecka eller nästa vecka….

 • @Kristoffer

  Om du nu tycker att Martins prognoser är av så dålig kvalité, kanske du själv borde utbilda dig till fysiker, och sedan göra dina egna prognoser. Är du starkt kritisk mot meteorologerna måste du ju själv kunna bevisa att du som meteorolog skulle kunna leverera överlägset bättre prognoser.

 • Var e Anders Persson, han måste väl va en välldans erfaren meteorolog?

 • Ja om man nu har det som utbildning verkar det inte hjälpa och göra prognoser!!!behövs ingen fysiker till fatta det iaf med tanke på alla felprognoser denna vinter..

  Martin: Det underlättar om man är fysiker med inriktning mot meteorologi för att förstå processer i atmosfären, inklusive kopplingarna till andra system.

  För att att sedan bygga en modell av detta och beräkna framtida atmosfärstillstånd så behöver man definitivt ha vissa grunder inom fysik, matematik och programmering.

  Att vara meteorolog är att göra detta.

  Det är lite som att bygga ett flygplan: För att göra detta är det bra om man är tex civilingenjör med inriktning mot farkostteknik och flygplan i synnerhet. Det betyder inte att flygplan inte kan vara felkonstruerade, men de utvecklas ständigt. Och de är definitivt bättre än om tex en tandläkare hade konstruerat dem. (När jag skall laga mina tänder vill jag dock endast låta en tandläkare göra det. 🙂 )

 • @ Anders Jinderbrink: Jo, AP sitter nu i Macau i sydostra Kina som laerare i en kurs foer asiatiska meteorologer, arrangerad av FN:s meteorologiska gren, WMO. Det handlar om prognoser av extremvaeder, mest vind och nederboerd.

  Tidigare kurser har varit i Afrika (3), Asien (5) och Sydamerika (2) + ett tiotal WMO-kurser foer utvecklingslaender paa ECMWF.

  Det aer mycket smickrande att WMO har givit mig detta foertroende, i synnerhet som det jag laer ut, en braakdel av vilket ni kunnat ta del av i mina kommenterer paa denna sajt, inte har accepterats av svenska meteorologer.