Strategimöte i Telge Energi Vind Ekonomisk förening igår. Jag sitter i styrelsen sedan starten 2011 och föreningens syfte är att producera el från förnybara källor till sina medlemmar och sälja överskottet på elmarknaden. Detta för att utan vinstintresse förse medlemmar/delägare med el samt öka andelen förnybar energi i energimixen på marknaden.
Arbetar nu med vision, mål och aktiviteter som kan ge föreningen ytterligare mening. Det är klart att det ger effekt om vi blir fler medlemmar, finansierar och bygger en solcellspark och ett vindkraftverk till.
Men det är inte mängden förnybar energi som är problemet, utan mängden fossilt kol som grävs ur marken och förbränns (och ett par puckar till…).
Därför är målsättning att ”Tillsammans fasa ut fossilt kol” mer relevant än ”100% förnybar” för en förening som arbetar med energifrågor. Det skapar större möjligheter att åstadkomma nytta, ökat branschsamarbete, inkludera andra aktörer och omställning av samhället utöver leverans av el.
Eftermiddagen inleddes med tanken om att ha visioner och målsättningar kring årtalen 2025 (lagom horisont för normala strategiska beslut) och 2035 (när arrendet för marken där våra vindkraftverk står går ut).
Men vi landade tanken på att se föreningens verksamhet i ett perspektiv som inte var bundet till tid, utan till händelse: Vi är klara när samhället inte längre använder fossilt kol. Det gjorde att vi fick en längre och bredare horisont. Det gjorde det också möjligt att lägga mer kraft på saker som behöver ske Nu.
Vi skapade en mängd konkreta förslag och graderade dem efter hur stor impact de har respektive hur komplexa de var att genomföra.
Men det finns givetvis fortfarande öppna frågor. T.ex. hur långt utanför energifrågorna vi skall gå och hur vi ska hantera/vår roll under potentiella kollapser av samhällsfunktioner och ekosystem. Omställningen har bara börjat.
De kreativa processerna fortsätter och föreningens medlemmar och ägare får under årsstämman i september ta ställning till och besluta om strategier, visioner, mål, aktiviteter och förändringar som ligger utanför föreningens befintlig inriktning.
#klimat #energi #vadärlagom
/Martin
PS. Det finns många föreningar (andelsföreningar, vinkraftkooperativ…) som drivs utan vinstintresse och producerar el till sina medlemmar. De bygger på att man blir delägare och då får rätten att köpa el som föreningen producerar i relation till hur stor andel man äger av föreningen.
Jag råkar (well…) sitta med i Telge Energi Vinds styrelse, men blir lika glad om du går med i en någon annan vindkraftförening, startar egen förening (hör av dig så slussar jag vidare till folk som tipsar om fallgropar att undvika, service, underhåll, försäkringar, avtal mm), bygger eget vindkraftverk, monterar egna solceller och drar ner på energiförbrukningen så mycket du kan.
En andel i Telge Energi Vind kostar 440 kronor och ger rätten att köpa 100 kWh el per år. För närvarande (fortfarande) till priset 19 öre/kWh exkl elcertifikat, energiskatt och moms. Du kan läsa mer om TEV på https://telgeenergi.se/privat/bestall-el/om-ren-el/vindkraft/om-telge-energi-vind/.
Om ni läsare har tips om andra föreningar så publicerar jag dem gärna i kommentarerna nedan. DS.
Jag har mitt stående tips att höja koldioxidskatten på fossila drivmedel i en grön skatteväxling mot slopad trafikförsäkringsskatt.
Jag skulle föreslå att den koldioxidskatt som idag finns på bensin och drivmedel införs på allt i samhället. Den skatten motsvarar drygt 1 krona skatt per kg utsläppt koldioxid. Då hade skatten på en Thailand-resa blivit 10 tusen, om inte mer, för en familj på fyra personer. Ett annat exempel är att skatten skulle vara 30 kronor per kg nötkött.
–
Sedan bör detta skatteväxlas där produkter neutrala ur utsläpps-synpunkt subventioneras. Detta finns idag på drivmedel för bilar, men inget verkar vilja ta det naturliga steget. Istället krånglar man till det och inför en specifik flygskatt. Varje gram av utsläpp bör beskattas lika!
Se även här:
https://www.vlt.se/artikel/ledare-liberal/richard-appelbom-hur-ska-miljoskatter-bade-minska-utslapp-och-ge-pengar
Hej
Man kan ju oxå stoppa tillbaka kol i marken. En möjlig väg vore att göra biokol av ex. snabbväxande ”skog” (pil m.m.) på marker som idag inte ens ligger för fäfot (ex, kraftledningsgator o. dyl., bladvass i övergödda sjöar m.m.) och använda som markförbättringsmtrl i skog- och jordbruk. När man då gör biokol hur använder man den energi som frigörs ?
När man gör biokol i större anläggningar kan man ta vara på den bildade gasen (mest CO och H2), tjäran och vätskorna såsom metanol. Ett annat bra sätt är att lagra koldioxiden som bildas vid rötning och jäsning.
Veckans tiotusenkronorsfråga, vilken BP har koll?
https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/feb/15/this-is-literally-the-biggest-news-story-in-the-world
https://www.theguardian.com/business/2019/feb/14/renewable-energy-world-power-source-bp
Goda nyheter för vindkraften i Sverige. En fördubbling av produktionen vid 2022 jämfört med dagens nivåer väntas: https://svenskvindenergi.org/pressmeddelanden/vindkraften-fordubblas-pa-fyra-ar
Dina två omgivande artiklar har nu 191 kommentarer och den här känns lite vilsen trots att den berör den väsentliga biten.
–
2018 var ett häftigt år. De stora energibolagen började satsa på förnybara energikällor. Inte så konstigt med tanke på prisläget. Nu ser vi våra egna energibolag i reklamen, även på TV. Gröna, sköna och gosiga, helt inriktade mot en ren och underbar framtid.
Kanonbra och tror man på det så kan man förledas att tro att vi har fixat alla problem. Vad är då mitt problem?
–
Den där lilla väsentliga biten med att fasa ut fossila bränslen och sluta släppa ut växthusgaser.
–
Om man har problem med sin nattsömn över pågående utsläpp och klimatförändring, ska man inte titta på denna:
https://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/gr.html
97/98 & 15/16 såg de två kraftigaste uppmätta El Nino någonsin (det brukar generera toppar i mätningarna). 2018 kommer inte i närheten. Inte nog med det, över tid så har kraftiga La Ninas varit på avtagande och kraftigare El Nino’s på uppåtgående. Jan Null’s graf visar det på ett bra sätt:
http://ggweather.com/enso/oni.htm
–
Hoppas 2019 blir året då vi slutade elda fossiler. På samma sätt som man har varningsetiketter på cigarettpaket borde man köra en informationsbit framför varje reklamsnutt som visar pågående globala utsläpp.
Upprop till köpbojkott i Frankrike, nu till helgen:
https://www.connexionfrance.com/French-news/French-young-people-call-for-buying-boycott-in-climate-change-protest-Boycott-Citoyen
–
Det borde vi också ha. Helst en helg i månaden, jag skulle hängt på direkt och fimpat allt, även inkommande el. Uppoffring? Nä, det skulle kännas som en investering i framtiden och en kanonhelg för att umgås med familjen. 🙂