Tyfonenn Phanfone har just ebbat ut när nästa tyfon, tropiska cyklonen Vongfong, laddar upp på Stilla Havet.
”Stilla” havet förresten, det är inte, och brukar inte heller vara, så stilla. Här finner man verkligt kraftiga stormar och grov sjögång. Och nu är alltså nästa tyfon på väg. Just nu en kategori-3, men snart en kategori-4 på den 5 gradiga skalan.
Grafik från WeatherUnderground över Vongfong:s beräknade rörelse kommande dagar.
Som synes på grafiken så är det fortfarande stora osäkerheter i var centrum av tyfonen kommer att vara om fem dagar. OM den drar in över Japan så är det med ungefär samma mönster som sin föregångare Phanfone och rätt precis en vecka senare.
Nedan en tabell som beskriver vad de olika klasserna av orkaner motsvarar i vindhastighet.
Bra namn på tyfonen, Vindfång.
Själv associerade jag Phanfone tll HTC Phan Phone, en nallefån alltså, usch! 🙂
Såg något om att Phanfone betydde ’animal’ och att Vongfong betydde ’wasp’. Efter djuret kommer getingen, vilken association om Vongfong förstärks i morgon. 😉
Ett par enkla länkar.
Earth wind map vid 850mb.
http://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/850hPa/orthographic=-220.25,17.25,478
Cyclocane och Vongfong.
http://www.cyclocane.com/vongfong-storm-tracker/
Nog ser det ut som om även tyfon nummer 19 i år i Stilla Havet kommer att träffa Japan. Mer än normalt där med, inte bara antal orkaner i östra delen. Har försökt följa utvecklingen av ENSO under hela året, varje dag. Måste erkänna att jag inte blivit ett skit klokare… Slutklämmen ’väder’ förblir bara kaos. 🙁
Dynamiska modeller fungerar bättre än statistiska. Så mycket värme i havet och en sådan kraftig start tidigare i år, men ändå inga El Nino förhållanden. Just nu är det neutralt och bara gränsande till El Nino. Mycket märkligt, men fortsättningen har inte direkt blivit mindre intressant.
Väder är kaos inom vissa gränser. Gränserna är klimatet.
Vi flyttar gränserna och vädret fortsätter att vara kaotiskt. Vi får uppleva en del nytt väder och en annan frekvens av det gamla.
I förlängningen finns därtill en ökad sannolikhet för regimskiften, att vi passerar ”tipping points”. Vädret kommer att fortsätta vara kaotiskt, men i en annan domän.
Elegant uttryckt.
Med risk för att jag får alarmistsläggan i huvudet så måste jag säga att jag tror vi befinner oss mitt i en pågående tipping point. Med de mätningar som kommit under året rörande massförlusterna på Grönland och västra Antarktis så står vi inför något nytt.
Jag är inte överdrivet intresserad av IPCC, men eftersom de ska informera beslutsfattare, måste man undra när AR6 kommer? Eller bör man kanske lägga ner IPCC helt och hitta på något annat?
De hinner inte med, tycker jag.
Hur tror du den är när den når Tokyo? Har den lugnat ner sig lite då?
Jag har en dotter som precis flyttat dit & med nr2 av tyfoner på bara inom 1 veckas radie… så är jag lite orolig såklart!
/Pia
Hej Pia.
Ursäkta att svaret dröjt. Nej, jag tycker inte att du skall vara orolig. Sett till hur många människor som bor i Japan och hur få som förolyckades när den förra tyfonen drog in så är den statistiska sannolikheten mycket liten att din dotter skall drabbas. Men du kan ju be henne att hålla sig inne och framför allt inte vara vid stranden, i en liten båt, göra vandringar i bergen, ta promenader i närheten av byggarbetsplatser eller liknande när ovädret drar in. Dvs vanligt sunt förnuft.
Imponerande foto från ISS av Vongfong.
https://twitter.com/astro_reid/status/520165368275697664/photo/1
Mindre imponerande är den pågående invasionen av Arktis, dels efter olja och dels som utflyktsmål via nordvästpassagen.
Förutom Ryssarna och Exxon som redan borrar så vill Shell gärna vara med och leka i ett område som borde vara förbjudet dem.
http://www.youtube.com/watch?v=izxPKT0Ph6I#t=19
Och planerna för kryssningar via nordvästpassagen är i full gång.
http://www.nbcnews.com/business/travel/crystal-cruises-sets-its-sights-northwest-passage-n192106
Hansen nämnde en öppen nordvästpassage i början av 80-talet.
Hur fort förändringarna kommer att ske framöver är den stora frågan, inte om.
Stormarna i Stilla Havet står som spön i backen. Orkanen Vance får ursäkta, tyfonen Nuri ser ut att göra ett eget paradnummer, från en av de starkaste tropiska till att bli en av de starkaste extratropiska då den når Alaska senare.
Flyg med ISS över Nuri.
http://www.youtube.com/watch?v=YlzYpJ1siiM
Får se om Nuri lyckas med 916mb som då blir rekord för Berings hav. Enligt artikeln är den delad etta 2014 med Vongfong.
http://www.washingtonpost.com/blogs/capital-weather-gang/wp/2014/11/04/typhoon-nuri-forecast-to-kick-start-a-parade-of-cold-outbreaks-in-eastern-u-s/
Så här såg Nuri ut igår via Worlview.
http://1.usa.gov/1x4SzYf
Så här kan den se ut på Lördag enligt Earth wind map, med lite skjuts av jetströmmarna.
http://earth.nullschool.net/#2014/11/08/0300Z/wind/isobaric/850hPa/orthographic=-188.26,54.18,664
Resterna av Nuri håller tydligen i sig så bra att det drar ner jetströmmarna och man får mer vinter i USA kommande vecka.
http://www.accuweather.com/en/weather-news/monster-storm-to-pound-bering/36927708
924mb enlig NOAA (09:00 UTC), så ett litet rekord blev det iaf om det tidigare var 927mb.