Häromdagen träffade jag någon som kommenterade det svenska värmerekordet på 38,0 grader och undrade hur varmt det hade varit som mest i de andra nordiska länderna.
I en tidigare blogg skrev jag om det danska värmerekordet på 36,4 grader från augusti 1975 vid Holstebro flygplats på Jylland. Det var under den ovanliga värmeböljan över södra Skandinavien då Sveriges högsta augustivärde på 36,8 grader noterades i Holma i Östergötland.
Rekordet i Finland är aningen lägre och ligger på 35,9 grader. Det uppmättes i Turku/Åbo i juli 1914. I södra och mellersta Sverige räknas sommaren 1914 som en av de varmaste under 1900-talet. Bland annat har Härnösand sitt högsta värde på 32,4 grader från just juli 1914.
I Norge ligger värmerekordet på 35,6 grader. Det noterades i juni 1970 i Nesbyen (Buskerud) som ligger ett tiotal mil nordväst om Oslo. Juni 1970 var också extremt varm i hela södra Sverige. Värmen kulminerade under midsommarhelgen då det sattes flera lokala värmerekord vid samma tillfälle som det norska rekordet.
Island slutligen har sitt högsta värde på 30,5 grader från juni 1939. Det sattes i Teigarhorn vid den östra kusten. Samma sommar var också varm i Sverige. Karesuando noterade sin varmaste junidag på 32,2 grader samtidigt som det isländska rekordet.
Hej!
Apropå värmerekord i Norden. Vi var på Island sommaren 2005 och fick då uppleva en extrem sommarvärme. Exakt hur hög temperaturen var vet jag inte men bilens yttertermometer visade i alla fall över 29 grader
Hej
Varför inte presentera köldrekorden också i de nordiska länderna, tror att Finland ligger bra till…
Hej.
Vi siktar på att göra det till vintersäsongen.
/John
Har det blivit över 100 grader nånstans i världen?
Martin: Inte som man mätt med någon väderstation. Men rent praktiskt så har föremål säkert varit över 100 grader bara med hjälp av solljus.