Regn och snö, sedan sol

Av Martin Hedberg

Ett lågtryck bildas under fredagen över Danmark och drar sedan in över Sverige. Det gör att det blir regn och snö i stora delar av landet under fredagen och lördagen.

Det är inte så att det regnar och snöar hela tiden, men nederbörden rör sig i ett brett band från sydväst och norrut över Sverige.

Både fredag och lördag bjuder mest på moln (minns nu att i stort sett hela mars var solig -men kall). På fredagen kommer det en del nederbörd, men som mest blir det från natten mot lördag och lördag. De orter som drabbas av detta regn/snö finns främst i Svealand och södra Norrland.

På söndag skingras molnen något och solen tittar fram igen. Det är då ytterligare ett par grader varmare. När man talar om temperaturer så skall man på de flesta platser tänka i termer av 5-10 grader.

Våren är här.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

24 CommentsLeave a comment

  • det är det här lågtrycket som vi har väntat på skjuter bort högtrycket och för in varm luft 😀

  • Håller fullständigt med. Äntligen kan man plantera ut lte växter i trädgården.

  • Men till nästa helg verkar minusgraderna vara tillbaka, åtminstone om nätterna. Det blir skidåkning på isarna ett tag till (Sth), senast igår med härligt glid.

  • märker att alltmer snö och is försvinner från vägar och cykelbanor, vilket gör cyklandet till och från jobbet betydligt säkrare.

  • När jag ser på väderkartan är det sydöstra delen av landet som drabbas värst av nederbördseländet.

    Tjälen hinner knappt gå ur jorden och det hinner inte torka upp förrän förrän regnpissandet kör igång som vanligt.

    Det enda som trivs riktigt ordentligt är nog mossan på husväggarna.

    Jag tycker väderläget är ungefär detsamma som det varit hela vintern. Det är fortfarande ost- nordostvindar och lågtrycksattackerna tar sig inte in direkt väster ifrån via väskusten utan sveper in söder ifrån i en båge via Europa och genom Polen och sedan in över Sverige via syd och sydost. Detta fenomen har pågått mest hela vintern.

    Faran för gräsbränder kan måhända vara på västkusten men definitivt inte här det är bara blött, blött och blött.

    Ännu en pissesommar att vänta?

  • Många av minna vänner gnällde kopiöst under mars. Mest gnällde de över kylan. När sedan solen dök in och värmde skönt mot slutet av mars månad (och i början av april) dög inte det, utan de förväntar sig 20+ och uteserveringar. Nu kommer mildare luft, men med regn och blask. Håll till godo, era milda temperaturer är här. Jag vet vad jag föredrar…

  • @Väderbiten

    Det går inte att redan i mitten av april dra några slutsatser inför sommarens väder, bland annat då ostvindar är rätt varma sommartid.

  • @ Daniel

    Du har säkert rätt Daniel men jag är så luttrad 🙁

    Jag känner mig lurad på det vädret som annars brukar vara här i sydöstra Småland. Inte så kall eller snöig vinter, tidig vår, sen höst och inte så tidig vinter.

    Det senaste åren har det mest varit tvärt om. Jag vet det finns undantag som en varm mars 2011, men det är alltid undantagen som bekräftar regeln.

    Jag längtar efter de varma soliga somrarna som det t.ex. kunde vara på sjuttio- och åttiotalet.

    Varma sköna soliga somrar vart tog ni vägen? 🙁

  • Snart läge att sprida ut vinterns eldningsaska som gödningsmedel till gräsmattan.

    Men till det skulle vi behöva en rejäl rotblöta. Ser du någon sådan i din kristallkula för Göteborgsområdet?

  • @Väderbiten

    Av rl.se:s väderhistorik från 1973 och framåt, framgår att somrarna 1981, 1982 och 1983 bjöd på en del riktigt heta perioder, vilket i viss mån även gäller för 1984, medan somrarna 1985-1989 inte direkt var något att hänga i ”julgranen”. Jag vet att vädret kan skilja sig från plats till plats, men min far har berättat att han minns 1980-talet som kylans och vätans decennium; exempelvis vräkte snön enligt honom ned den 30 april 1981, och såväl 1981 som 1982 förekom sommarsnö i Götaland, vilket inte förekommit sedan dess.

  • Lite regn är bra för potatisen, som man brukar säga när våren dyker upp.

  • Att ha fel mer än hälften av gångerna men ändå får behålla jobbet.
    Vilket yrke?
    Meteorolog.

    Martin: Den var skojig. Vad jobbar du med själv? 🙂

  • Martin, jag vet att trots gedigen vetenskaplig utbildning så är väderprognoser svårt. Jag är numera retired. Läs boken the Chilling stars

  • @Väderbiten

    Blandar du inte ihop mars 2011 och 2012? I Älmhult, där jag bor, hade vi varma marsmånader 2007 och 2012
    medan 2011 var normal.

  • Den enda trösten för den kalla marsmånaden är att många riktigt kalla marsmånader genom historien, bland annat 1942, 1947 och 2006, följdes av varma somrar, men det finns ju undantag också (1987 och 1996).

  • Hej

    Jag har en ännu roligare vits:
    Att ha fel alla gångerna men ändå får behålla jobbet.
    Vilket yrke?

    Politiker

  • Nog tycker jag det varit bra väder om jag ser bakåt nån månad ! Utan o ” älta om felprocent eller inte ”. Jag har upplevt fantastiska soliga och nederbördsfria dagar där jag bott med ganska fort plussgrader i solen. Att ”reta upp sig på att det varit kallt på nätterna ”…är vi inte inomhus då ?

  • trodde man skulle få fint väder i västerås idag söndag enl prognosen, eller åtminstone lite sol.
    Men som vanligt stämmer aldrig prognosen, bara mulet och någon regnskur men hela 4 grader….wow vilket toppen väder!!!

  • Till alla er som oroar er för sommarens väder – försök att sluta fundera på det! Jag vet själv hur det kan vara, man vill planera semester och veta redan såhär i förväg hur sommaren förväntas att bli. Nu är det såhär att på våra breddgrader går det helt enkelt inte att förutsäga så långt i förväg. Vi ligger i en gränszon mellan två luftmassor – tropikluft i söder och polarluft i norr. Dessa luftmassor ”bråkar” om om vem som ska ta plats och var. Och under sommaren, då vi har som mest instrålning från solen ”bråkar” de ofta som mest. Det är alltså väldigt svårt att förutsäga detta. Allt beror på fördelningen av lufttryck om som vi vet så är detta slumpmässigt! Blir det högtrycksbetonat över oss med lågtryck i väster kan vi räkna med en härlig och varm sommar, blir det däremot som förra året högtrycksblockering över grönland eller island kan vi räkna med en lågtryckssommar. För att kommentera just sommaren 1996 så blev den faktiskt riktigt bra i augusti, i stockholm klättrade temperaturen upp mot 30 gradersstrecket även i den senare halvan av månaden.

  • @Nitzan

    Jag vet att augusti 1996 var en utomordentligt bra sommarmånad i såväl Stockholm som övriga Sydsverige, men som du nog förstod tänkte jag på sommaren som helhet, som inte direkt var någon ”rekordsommar”, men å andra sidan har det förekommit många betydligt sämre somrar. Anmärkningsvärt är att tre år i streck, 1995-1997, upplevde Sydsverige riktigt varma augustimånader, och varje år av dessa tre uppmättes den högsta temperaturen för året senare än den 19 augusti. 1997 förekom t o m tropiska nätter i början av september. Förövrigt var även augusti 2012 rätt hyfsad, och både här i Nyköping samt i Skåne var den överlägset bättre än både 2011 och 2010, samt även betydligt bättre än både juni och juli 2012.

    Om du är intresserad av väderstatistik från tidigare år, föreslår jag att du besöker webbsidan http://www.rl.se, där du kan se temperatur, nederbörd och vindhastighet för de flesta väderstationerna i Sverige för varje år sedan 1973.

  • Åkte förmodligen min sista terrängrunda på skidor idag vid Ågesta, Sth, i strålande solsken och + 10 gr. Kändes som sommar, nästan! Lägger nog upp ett foto som visar de fina spåren. Men de flesta promenerade nog idag.

  • @Väderbiten

    Av rl.se:s väderhistorik från 1973 och framåt, framgår att somrarna 1981, 1982 och 1983 bjöd på en del riktigt heta perioder, vilket i viss mån även gäller för 1984, medan somrarna 1985-1989 inte direkt var något att hänga i ”julgranen”. Jag vet att vädret kan skilja sig från plats till plats, men min far har berättat att han minns 1980-talet som kylans och vätans decennium; exempelvis vräkte snön enligt honom ned den 30 april 1981, och såväl 1981 som 1982 förekom sommarsnö i Götaland, vilket inte förekommit sedan dess.

    Hejsan Daniel!

    Det är säkert helt riktigt som du säger. Jag skrev nog inte riktigt som jag tänkte. Dock är jag säker på det var flera fina somrar på sjuttiotalet, det var min skol- och början på arbetslivsperiod så jag har många minnen sen den tiden. Säkert var det en del fina somrar in på åttiotalet också och det är väl det jag minns. Vad jag mer minns är några bistra vintrar i mitten av åttiotalet och kanske följdes dom av blöta somrar och det är ju samma förhållande jag upplever nu. Vi får väl se hur kommande sommar blir men jag har inga större förhoppningar. Det ändrar sig inte så lätt – en skitsommar följs gärna av flera men den som lever får se… Hursomhelst har man inga större förväntningar så blir inte besvikelsen så stor heller om det mest bara blir lågtryck och ostadigt.

    Den här söndagen började hyffsat men vid middagstid började det blåsa och på eftermiddan var det allt annat än skönt ute, både kallt och blåsigt. Framåt kvällen skönk temperaturen nedåt nollan och det var lika kallt här som i Arvidsjaur. Det kändes ånyo vinter och försöka hålla värmen i stugan. Nu vid 02 har temperaturen stigit något så det är väl 3-4 grader kanske. Det känns aprilväder och man kastas mellan vinter, vårvinter och kanske någon känning av våren.

    Enligt mej har inte våren infunnit sig än. Min definition av *vår* är när jag måste sätta igång kylskåpet som vilat under vintern och då jag inte längre kan hålla maten kall i en plåtlåda som jag gömt nånstans utomhus….

    Ha en bra vecka 🙂

    @Väderbiten

    Blandar du inte ihop mars 2011 och 2012? I Älmhult, där jag bor, hade vi varma marsmånader 2007 och 2012
    medan 2011 var normal.

    Jo, jag virrade till det i all min förtvivlan…