Våren kommer!

Av Martin Hedberg

Sådär. Nu kommer våren. På riktigt. Den kommer att gälla stora delar av Götaland, Svealand och södra Norrland. Även norra Norrland får ta del av värmen.


Sol. Ja, det blir det, men också regn. Men framför allt så blir det markant varmare kommande dagar.

Det accelererar ordentligt nu på fredag (11:e april). Från och med den 12:e är det inte längre nattfrost i södra Sverige (men det visste ni sedan tidigare 😉 ). Men det blir också regn/snöfall -nederbörden kommer med mildluften. På lördag är det markant varmare än vi har det just nu. Och värmen når en peak på måndag. Därefter sjunker det tillbaka något, men är i alla fall vårtemperaturer i stora delar av landet.

Tag tex temperaturen i Mälardalen kring lunchtid från och med i morgon 10 april till onsdag den 17 april:
Onsdag: 2 – 4 grader
Torsdag: 3 – 6
Fredag: 4 – 7
Lördag: 5 – 10
Söndag: 7 – 12
Måndag: 7 – 16 (!)
Tisdag: 6 – 15
Onsdag: 5 – 14 grader

Tro nu inte att det blir +16 överallt i på måndag. Jag har angivit intervall på temperaturen. Det är dels för att spegla att det är olika temperatur på olika platser (även inom några hundra meters avstånd varierar temperaturen). Men det är framför allt för att återspegla de möjligheter man har att fysikaliskt modellera atmosfären. Det är inte kugghjul eller heltalsmatematik det handlar om. Ju längre fram i tiden man spejar, desto fler möjliga lösningar (av vädret för en given tidpunkt) finns det. De mest sannolika temperaturerna är i närheten av mitten av intervallen. Men ytterligheterna är inte otänkbara, vare sig de övre eller undre.

Det jag anger är dessutom temperaturen kl 14. Det kommer att vara kallare på andra tider på dygnen, i synnerhet om natten och tidiga morgontimmar, men det förstår ni säkert.

Hur som helst, inom ett par dagar kommer det verkligen att kännas mycket varmare.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

42 CommentsLeave a comment

 • Hej! underbart att våren änkligen tar fart undrar bara lågtrycket som drar in på fredag som antagligen är andlednigen till varför värmen kommer. kan det bli chans till snö (Norrköping) för framför lågtrycket är det ju fortfarande kall luft och det kan ju komma som snö först sedan gå över till regn.

 • @Jesper

  Som du säger kan nog nederbörden börja som blötsnö för att övergå i regn, till skillnad från södra och västra Götaland, där den faller som regn mer eller mindre från början. Samma sak var det ifjol, när mildluften gjorde sitt intåg den 9 april, och nederbörden i framkanten föll som både regn och blötsnö, som sedan alltmer slog över i regn.

 • Isläget i östra Mälaren.
  Martin kan Du säga något om utvecklingen.
  Många vill sjösätta sina båtar. Tex Slagsta Marina, när är det isfritt där

 • Och många solar såg jag på en 10-dygns prognos ! Fortsatt njutande i solen ? Och nöjda människor ?

 • Jiippiieee!!!!!
  ÄNTLIGEN! vad vi har väntat, våren välkommen….
  Att det kommer nederbörd på Fredag i form av regn här i söder är ett pluss i kanten både för våra växter och tjällossningen.
  Tyvärr så har några växter inte klarat sig i min trädgård p.ga denna långdragna kalla vinter och framför allt torra, så lite regn skadar inte.
  Tack Martin för en härlig prognos!
  Nu får vi se till att gå ut och njuta i solen för man vet ju inte som sagt var hur länge det varar.

 • Skönt att meteorologerna börjar tala om vår. Men prognosen är inte vädret – jag vill se att det blir verklighet också. Fånigt av somliga här att tacka Martin för solarna! Det låter som om det är han som äntligen skulle ha låtit sig övertygas och efter mångas enträgna böner till sist dragit i spakarna tillsammans med sina kolleger. Det har debatterats av och till här på sidan om vilket väder vi vill ha och egentligen skulle det lösas med att vi folkomröstar om frågan och vinnande sida tar sitt ansvar?

 • Tack Martin! Hoppas Du har rätt nu. Våren är välkommen!!! Ska börja putsa motorcyckel efter lång väntan…

 • Eva-Lena, regn för tjällossningen? Nej, vad skulle det göra för nytta, regn som kommer på tjälad mark gör absolut inget gott. Värme är vad som behövs och absolut inte regn, sörja kan vi klara oss utan. Hade tjälen tinat på ytan så kan jag förstå ditt resonemang, men så är inte fallet här iaf. 10 minus på natten sedan länge, endast nån millimeter upptining i söder läge på dan för att åter bli fruset på natten.

 • Och kommer inte våren av sig själv, kan den få handgriplig hjälp på traven, upptäckte jag igår. Tänkte ta ännu en tur i de fortfarande finfina skidspåren i Lida, Sth, men fann till min stora besvikelse att de var bortplogade. Förmodligen för att underlätta för joggare och promenerande. Men ordentligt snopen blev jag.

 • Tyvärr verkar det redan som om prognosen ändrat sig. För Göteborg försvann de 9 fina solarna under mån-ons och ersattes med moln/regn och graderna dök från 13-15 till 11 :/

 • Hej Martin!Det var ju trevligt att våren kommer,hur varmt o soligt det blir vet vi inte än.
  Men det som är viktigt nu är att det blir mildare på nätterna hoppas bara att det blåser milda vindar.Här på Småländska höglandet är sjöisen mellan 50-60cm. Det måste till mycket regn o blåst
  annars tar det lång tid.Heja våren

 • Jocke säger:

  tisdag den 9 april 2013 klockan 07:57

  Isläget i östra Mälaren.
  Martin kan Du säga något om utvecklingen.
  Många vill sjösätta sina båtar. Tex Slagsta Marina, när är det isfritt där

  43cm tjock var isen vid Ängsösundet i söndags. Får hoppas att is smälter lagom till Valborg. 😉

 • @Rolf

  Mannaminnet är kort, och även om torrfrosten har varit besvärlig i år, är det fullständigt felaktigt att påstå att innevarande vår har varit den värsta. Om man tittar på SMHI:s statistik från 1900-talet hittar man flera vårar som var flera gånger värre än årets, bland annat 1942, 1955, 1966 och 1970. Jag har en vän som växte upp i Västmanland under krigsvintrarna på 40-talet, och han berättade att det någon av dessa somrar den 1 juni inte fanns ett enda grönt löv på träd och buskar.

 • Med statistik kan man bevisa det mesta… Man ska se mitt inlägg (som hänvisade till den inom odling och trädgård erfarne Henrik Zetterlund och hans blogg) som ett uttryck för den stora desperation man upplever när man ser de skador som finns i år i våra västsvenska trädgårdar och parker på framför allt vintergröna växter! Man kan alltid leta upp ett år som var värre…. men låt mig betvivla att det inte fanns ett enda löv på träd och buskar 1 juni något av åren på 1940-talet..

 • Till Henrik. Regn på tjäle ökar hastigheten på tjällossningen då vatten leder värme bättre än luft…Jämför torr och ångbastu…

 • Hihi … du är visserligen min väderguru, som jag skrev tidigare, och jag gillar verkligen dina prognoser, men att gå så långt som till att tacka dig för att våren kommer som flera här- njae, där går gränsen! Så mycket makt har nog inte ens du!:)

  Martin: Ibland klagar vänner och bekanta på mig om vädret är dåligt. Jag tar det, men bara om jag får beröm när vädret är bra 😉

 • Hej,jag saknar prognoser med säkerhetsprosent. Hadde varit bra att veta hur stäker en väderutväckling är.
  Jag menar ibland är utväcklingen relativt säker men ibland inte. Som vanlig dödlig vill man veta hur mycket säkerhet som ligger bakom.

 • Rutger, du verkar gilla att kommentera mina inlägg, trevligt med följare. Angående ditt vetenskapliga inlägg så kan jag bara säga, och? Jag är inte intresserad av att det skall gå fort, jag vill endast ha en torr stabil vår utan mycket regn. Varför skall man ha bråttom? Att snö och is försvinner snabbt med regn ser jag inget positivt med heller, det är bara trevligt med högarna som blivit kvar. Regn på tjälad mark ger de absolut sämsta förutsättningar på våra grusvägar på landet, marken blir blöt och vägbanan sjunker ihop, det är alldeles utmärkt med dagsmejans takt. Hejdar även stressade bönder att ge sig ut och förstöra marken med allt för tunga maskiner.
  Bästa senvinter och tidig vår jag har upplevt på över 40 år.

 • Jo, visst kommer våren. Den global uppvärmningen är boven i dramat. Vetenskap, Expertis, forskare?!

 • Hej!

  Nej kommer våren nu, typiskt 😉
  Jag som har njutit av de fantastiska skidspåren i det torra och ständigt soliga vädret den senaste månaden. Nu vill man inte ha milt, regnigt och geggiga gräsmattor.

  Har aldrig varit med om så fina skridskoisar, och för att inte tala om den fina skaren man kunnat skida fram på, bland skärgårdsöarna, mil efter mil. Fantastiskt! Länge sen man hade sån solbränna i början av april också!

  Senast idag njöt jag av årets bästa skidspår i Stockholm, i gryningsljuset, innan dagsmejan satte in. Titta på skidspår.se och sök på Stockholm så får ni se roliga och lyriska rapporter från 9/4. Jag är uppenbarligen inte ensam om att gilla denna ovanligt långa Stockholmska (och sydsvenska) vårvinter!

  Det är alltid lite snopet när något fantastiskt tar slut. Fast det är klart, var årstid har sin charm, och nu får man damma av cykeln!

  Ha det fint i vårvärmen!

 • Jocke, så fort minusgraderna försvinner på nätterna ruttnar isen snabbt så här sent på säsongen. Gissar att lejonparten av isen är borta runt den 22a i östra Mälaren och fem dagar senare i västra. Givet att väderprognoserna stämmer såklart.. Minns hur fort det gick 1996, då trodde man att skulle behöva vänta till midsommar innan man kunde få i båten men isen var borta innan aprils månad utgång. Lycka till med sjösätt tingen!

 • @Henrik:

  Det kommer att bli både regn och varmare det är det som gör att tjällossningen kommer att gå lite snabbare. Bra för somliga kanske inte för andra.
  Har du inte sett på den senaste prognosen att minusgraderna på natten här i söder kommer att upphöra från och med Fredag.
  Innan du kommenterar någon, titta på prognosen….

 • @Rolf

  Helt rätt! Våren 2013 är den värsta på länge.
  Hoppas ALDRIG mer att man få uppleva det.
  Det är en stor besvikelse när man går runt i sin trädgård och ser att varenda rododrendonbuske har dött, antagligen ginstrarna och mahonian, (vintergröna växter) och några rosbuskar,fy attan säger jag bara vad arg jag blir.
  Det här blir en dyr kostnad för mig att ersätta det.
  Tack Rolf för länken till botaniska jag trodde först att jag var den enda som hade drabbats.

 • Äpplet.
  Och för ett par tusen år sedan var det is-tid.
  Manna minne kanske beror på hur gammal man är.
  För mitt eget manna minne har detta varit den värsta
  våren.

 • Jag kommenterade de närmsta dagarnas
  väderprognos.
  Det skall bli regn,regn och regn.
  Min fyraårige son sa :
  Jag tror dom ljuger!

 • Klart.se är då en väldigt överoptimistisk vädertjänst eller så har ni bara ingen koll på vädret utanför Sverige. T.ex idag 11.4 visar ni att vi här i Esbo utanför Helsingfors skall ha +5 medan vi egentligen bara har +2. Och på tisdagen den 16.4 lovas det +8 medan vår egen finska tjänst visar högst +2. Och hur kan det vara möjligt att 13 grader försvinner på vägen hit då det den dagen blåser från väst och Stockholm sägs kunna få +15 då 🙂

 • Jaha, så ändrades prognoserna igen medan jag skrev mitt förra inlägg. Hur kan det komma sig att superdatorerna alltid visar ungefär dubbelt varmare i förväg och det alltid 2-3 dagar före den tidpunkten sänks med hälften.

 • Fick nyss en bild på 10 cm snö i Toronto, Canada.. T o m ovanligt för att vara där… Men nu ska vi inte gnälla, för nu har vi kommit in i den härliga regnperioden istället. Hoppas natt-tempen giter stiga över 7-8 grader snart så mina får får sitt gräs.

 • Det är förvånande vad många är pessimistiska över vädret just nu. ”Det har varit vinter hela april hittills” säger vissa, och förutsatt att man inte bor i Norrland eller delar av Svealand, avfärdar jag detta som rent nonsens. Även om det varit tjäle i backen samt på sina håll i nordvästra och nordöstra Götaland snötäcke på marken, betyder det inte att april hittills har varit en vintrig månad, för det har ju sakta men säkert töat, och jag kan ärligt talat intyga att jag upplevt hur många behagliga dagar som helst hittills denna aprilmånad. Kanske inte rekordvarma, men vad väntar sig folk, att det ska vara 25 grader varmt i april eller? Eller som SVT:s senaste långprognos på 10 dygn, som sändes i TV runt klockan 20:00. Det första då nyhetsreporterskan säger är att ”nu är det väl snö” på väderkartorna när vi vill ha vår. Hon kanske inte sade det exakt så, men det kändes som om det var så hon menade, och det är enligt mitt tycke löjligt, då man i bakgrunden samtidigt ser en sjua stoltsera på väderkartorna över södra Götaland, och enligt mig är detta en hygglig temperatur. Inte rekordvärme kanske, men å andra sidan inte rekordkyla heller. Sedan avslutar TV-meteorologen med att berätta om vädret dagarna 6-10, alltså i slutet av nästa vecka, och vad säger de då, jo ”det ser ut att bli kalla nätter”. Kära någon, hur kan man vara så oerhört pessimistisk, när det samtidigt står om dagstemperaturer på mellan 5 och 15 grader? Det känns ärligt talat som om vissa förväntar sig att det i april borde vara 20 grader varmt varje dag. För att själv vara lite pessimistisk kan jag säga så här; ha inga förhoppningar inför sommarens väder:)

 • Det här är nog den finaste vårvinter jag sett under mina år i mälardalen. Nästan lika fin som den norrländska. Mycket sol, vit snö och skare. Kan det bli bättre än så här?

  Nu säger vi välkommen vår och sommar och hoppas på en lika solig vårvinter 2014 som i år.

 • Nicholas skrev:
  ”Klart.se är då en väldigt överoptimistisk vädertjänst eller så har ni bara ingen koll på vädret utanför Sverige. T.ex idag 11.4 visar ni att vi här i Esbo utanför Helsingfors skall ha +5 medan vi egentligen bara har +2. Och på tisdagen den 16.4 lovas det +8 medan vår egen finska tjänst visar högst +2. Och hur kan det vara möjligt att 13 grader försvinner på vägen hit då det den dagen blåser från väst och Stockholm sägs kunna få +15 då”

  Jag bor i Istanbul och jag tycker att Klart.se prognoser är ganska bra här, kanske beror på att vädersystem är mer stabila i Östra Medelhavet? Bättre än prognoserna för Sverige det är klart i varje fall…

  Hursomhelst att det är kallare i Finland när det blåser från väster just nu beror väl på att vinden blåser över den kalla Östersjön… Brrr!

 • ”Tisdag 6-15 grader i Mälardalen”. Stämmer rätt bra för Stockholms del ca + 6 nu 1430.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *