Femrätters vår

Av Martin Hedberg

Sådärja. Nu är våren här.

Det som krävdes var att de envisa högtrycken med all klar luft bröts ned. Smulades sönder, tillintetgjordes och ersattes av sydvästvindar och i bästa fall även lågtryck. Då blir det fart på snösmältningen och utomhusserveringarna.

För nu är vi här. I mitten av april med det väder som det medför. Vi meteorologer tycker att det är skoj -yrkesmässigt alltså. Dynamiken i lågtryck jämfört med högtryck är som att åka berg-och-dalbana jämfört med att titta på färg som torkar. Det är helt enkelt rörelser och variationerna man vill åt. Som att äta en femrätters middag med underhållning jämfört med gröt och gårdagens tidning.

Nu är det slut på det enformiga.

Nu är det slut med torkande färg och gröt. In på scenen kommer en hel karneval med väder som vi inte sett maken till på… flera månader.

Värmen kommer. Men med den också moln, regn och kraftiga vindar. Inte hela tiden, men variationer och olika hela tiden. Det är priset man betalar för mildluft på våra breddgrader.

Hur som helst. Det är kul ett tag med variationerna. Men efter ett tag så längtar man tillbaka till en stilla frukost med gröt, lingonsylt och mjölk. Och som tur är så kan man klämma in det i en femrätters när det handlar om väder.

Det blir inga långa sessioner med högtryck. Men tillräckligt för att solen skall markera sin närvaro och torka upp en liten del av det regn som faller och den smältande snö som snart fyller trädgårdar och vattendrag.

Välkommen vår och aprilväder.

/Martin

PS. Jag gör en prognos om att vi inte hinner in i maj innan folk tröttnat på våren och börjar fråga sig när sommaren kommer. DS. 😉

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

31 CommentsLeave a comment

 • Med tanke på att den här våren f.n. bjuder på duggregn och + 6 i Stockholmsområdet, att snön ligger kvar flera decimeter tjock på många ställen samt att stora delar av skärgården och Mälaren är täckta av drivis och även fast is, tror jag också att folk kommer att längta till (för-)sommaren inom två veckor 😉
  För Waxholmsbolaget inträder f.ö. våren först den 26 april eftersom man blivit tvungen att skjuta på vårturlistans inträde en vecka p.g.a. issituationen, vilken innebär att man fortsatt måste köra enbart med isbrytande fartyg på många trader minst en vecka till.

 • Bryr mig inte så värst mycket om det är vår eller volken årstid det är som är i antågande.Det blir som det blir och väderskiftningar ska vi vara glada över att vi har.

  Vad jag bryr mig om är saknanden av väderbilderna morgon em och kväll i prognosen!!!!!
  Förut kunde barnen titta själva och tala om vad det skulle bli utan att jag behövde förklara.Man kunde snabbt titta och Klart(.se…) få en överblick om läget.
  Vill ha de tillbaka bums!
  Särskilt inför den årstid vi nu nalkas med eventuella åskväder i tid och otid.
  Tillbaks med ’väderplupparna’, som de kallats här!!!!Varför måste allt bra ändras?
  Annars bra och lätthanterlig sida även för oss utan fiberkabel..
  hälsn.
  fam Persson

  Martin: Hej. Det beror förmodligen på att du använder en browser (programmet som man surfar med) som vi inte lägre stödjer. Utan att veta säkert så tror jag att det är Internet Explorer 6 (EI6). Om du uppdaterar till en senare version från Microsofts hemsida så kommer det säkert att gå bättre.

 • Andra europeer tycker att vi svenskar är som besatta av vädret och de finner det underligt eftersom det inte går att påverka.
  Men jag tycker att det är intressant att följa med, ändå.

  Däremot är jag övertygad om att det blåser mer nu än när en annan var liten. Definitivt och det hör jag också de äldre säga.

 • Nä, jag tror heller inte det blir några långa sessioner med högtryck sol och värme.

  Det väder som kommer bjudas nu är snarare av ändlösa sessioner med lågtryck, regn och blåst och oftast värst i södra delen av landet.

  Ni som inte tror mig kan köra med pekaren över tidsaxeln här:

  http://www.klart.se/v%C3%A4rlden/nederb%C3%B6rd/

  Det är bara på vintern som högtrycken kommer hit men inte med någon värme utan kyla som strömmar ner från polen och tillvaron blir isande kall och igenfrusen. 🙁

  Frusna hälsningar från väderbiten med rätt att gnälla 🙂

  @ Tomas
  Dom flesta andra i europa bor längre söderut där klimatet är varmare och lugnare och har därmed mindre anledning att klaga. I England pratas det också mycket väder men så är dom också piskade av lågtrycken som kommer från väster liksom vi också är fastän något mer norr över (och kallare).

 • tja det finns vissa som redan längtar till sommaren när man tittar ut på en gråmulen himmel och regn när man minst anar det.
  Hoppas dock att det blir en riktig sommar i år och inte någon förlängd och regnig vår 🙂

 • @Väderbiten

  Enligt mig vore det fullt berättigat om folk från exempelvis Tyskland, Polen och Österrike klagade på vädret. I östra Polen kan det vintertid bli minst lika kallt som i Sverige, i österrikiska Alperna kan snöstormar eller skyfall slå till utan förvarning när som helst, och utmed nordvästtyska kusten kan det blåsa och regna mer eller mindre veckorna i ända. Det är klart att risken finns att det blir en lågtryckssommar, men å andra sidan är chansen lika stor att den blir högtrycksbetonad, även om det enligt mig faktiskt lönar sig att i förväg vara pessimistisk, då vädret ju inte kan bli sämre än ens förväntningar, utan tvärtom. Förövrigt tycker jag inte att andra halvan av fjolårets sommar var så dålig. Av nederbördskartor att döma tror jag t o m att ni i Kalmar hade rätt torrt väder, precis som i Skåne. Eller?

 • Det var en underbar vinter. Nu har ryggsäcken med regnstället åkta fram, regnar det inte på väg till jobbet på morgonen regnar det på kvällen…

  Samtidigt är det trevligt när det är lite varmare och solen tittar fram, även om jag inte led av kylan.

 • ” Jaa,är det höst längtar folk efter vinter, är det vinter så längtar folk efter vår, är det vår så längtar folk efter sommar, är det sommar så längtar folk efter höst ” ? Typ.

 • Som vanligt är du ute och seglar, Jan. Har du träffat nån som längtar efter höst? Det har jag aldrig gjort under mina dryga 40 år iaf.

 • Äntligen vår.Såg de första vitsipporna i skogen idag.
  Nackdelen är att här vid kusten,så kommer det in så
  mycket dimma ifrån ett kallt hav,när det nu blivit
  varmare.Men vi får glädjas ändå att nu slipper vi det
  kalla vädret.
  Mvh:Hallandskusten.

 • Två dgr med regn nu över sthlm, när man läser om vår och värme….Ja det kommer väl snart..;)

 • Jag längtar efter att träd och växter ska slå ut, däremot längtar jag INTE efter sommaren! Och sommaren är inte på något sätt nödvändig för att träd och buskar ska slå ut. Om det nu ändå blir sommar så hoppas jag att det regnar och blåser rejält, så att temperaturen håller sig runt 10 grader (lagom enligt mig) dagtid.

 • Bosse, min absoluta favorit årstid är just hösten, så nog finns det dom som längtar efter höst.
  Så jag antar att det är du, Bosse, som sitter vid rodret.

 • Martin: Du får det att låta som något anmärkningsvärt att folk förväntar sig sommar i april? Varför då? Delar av södra Sverige har ju numera normalt sommar från och med slutet av april.

 • Jag har förresten en fråga till dig Martin… Vi har ju sett en hel del förstörelse av våtmarker sedan 1800-talet. Hur tror du att detta har påverkat vädret? Borde det inte innebära att vädret under 1800-talet var mer som längs kusten även inne i landet, eftersom det fanns fler våtmarker?

 • Markus, enligt SMHI kommer sommaren enligt deras definition till Malmö 8 maj (Östersund 29 maj, Stockholm 13 maj, Malmö 8 maj). Om 3-4 veckor är det således dags. Större delen av Sverige utom kusttrakterna och fjällen får sommar mellan 10 maj och 5 juni.

  Sedan beklagar jag de som tycker att vintern var lång och kall. Sanningen är väl att maken till solig och vacker vårvinter får vi leta efter. Åtminstone i mälardalen.

 • Egentligen var de ”riktiga” vintermånaderna, alltså december, januari och februari, inte anmärkningsvärt kalla, utan bjöd på snö och kyla samt töväder omvartannat. Samtliga av dessa tre månader hade åtminstone en plats en medeltemperatur på över nollstrecket. Annat var det i mars, då hela Sverige hade en medeltemperatur under fryspunkten, och antalet riktigt kalla nätter (-15 grader<) var avsevärt många fler än i exempelvis februari. Här i Nyköping hade vi exempelvis några enstaka nätter med under -15 grader, medan vi i mars hade över 10 sådana.

 • Hej Bosse 16/4 09:42
  Seglar o seglar i lugna vatten ! Jaa, den känslan har jag i år när jag skall bli 75 ! Det finns ju nått som heter symbolik men även brittsommar. Det finns faktiskt människor som tycker hösten är fin. Och jag tror inte vi kan ” skräddarsy vädret” för egen del o sen tycka att ” alla ” som har en annan åsikt har fel !? Och fresten ” har du pratat med alla människor om hösten ” ?

 • Glömde bort att säga att de har förväxlat plus och minus i diagrammet. Plus innebär att sommaren kommer tidigare än normalvärdet vilket alltså numera gäller för nästan alla år.

 • Vid södra Vänern går en gräns vid den välkända grästuvan vid tre stenar. Normalt menar grästuvan sig ligga i södra Sverige. Men naturliga variationer förekommer! Kan det vara växtxon 3,5 el. är det död. Martin bred smör på Sverige, varför dröjer du så!!!

 • Jan, du tolkar som fan läser bibeln. Många klagar på vintern, höstregn och rusk. Men få klagar på sommaren och väldigt få längtar till hösten. Det kan jag lova dig utan att föra statistik över alla jag mött. Det är bara att använda öronen och sedan förvara det i minnet. Sedan har jag nästan aldrig mött någon i din höga åldern som vill lyssna på någon annan,för med åldern stiger lyssnapåmigjaget och 65plus vill bara berätta om sitt egna högst intressanta liv.

 • Patrick, okej du längtar efter hösten. Bra, men du är nog rätt ensam om det. ALLA andra längtar till vår och sommaren. Det är det som håller oss vid liv här i Norden, själv älskar jag stabilt kallt vinterväder MEN jag längtar efter sommaren, vintern är ett nödvändigt ont. Utifall jag har fel, hur många här inne längtar efter höst? Fråga en svenne vad han längtar efter i januari/februari. Hur många skulle vilja skippa hösten om det gick?

 • @Bosse

  Jag tror att det är så att det inte är speciellt många som längtar efter hösten, men när den väl kommer njuter man av allt vad den har att bjuda på, alltså svampar, färggranna träd och frisk luft.

 • Daniel, håller med dig helt. Dock kunde det varit mer torrt än många av de senaste höstarna.

 • @Bosse

  Jo det är klart att många blivit riktigt trötta på de senaste höstarnas överlag riktigt blöta väder, då i synnerhet den förra hösten, som till och med jag upplever som en av de blötaste jag varit med om. Men till skillnad från många andra tycker jag faktiskt om regnigt och disigt väder, låt vara att man tröttnar på det på sommaren, men särskilt i november och december är det riktigt trevligt att julpynta hemmen, medan regnet slår ned mot fönsterblecken ute och dimman hänger tungt i luften. Men jag antar att jag är rätt ensam om denna åsikt=)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *