Blek vår i skarpt högtryck

Av Martin Hedberg

Mars 2013 kommer att gå till historien som en solig, kall och nederbördsfattig månad.

Många frågar sig var våren är, eller kanske snarare när den kommer. De flesta jag möter önskar att det vore mer ”normalt”, dvs att det skulle vara 3-5 grader varmare än det är.

Vinter eller vår?

Men det finns de som uppskattar situationen. Det gäller såväl privat som yrkesmässigt. Många vill tex njuta av vintersporter som skidåkning och vad är väl då bättre än kombinationen solsken och minusgrader?

De som arbetar i med avverkning i skogen är också tacksamma för att kalluften ligger kvar länge. Det gör att tjälen sitter i och att det går att både avverka och köra ut timmer på mark och vägar som bär. Förutom att man slipper köra fast så ger det dessutom mindre eller inga körskador på markerna. (Det kanske kan kompensera något för de låga priserna på skogsråvaror som råder just nu?)

Högtrycket ligger envist kvar över oss. Det ger lite moln, dvs mycket solsken, och dagsmeja på de flesta platser i landet. Men frånvaron av moln nattetid gör att även utstrålningen av energi blir stor. Det gör att temperaturen faller ner till 5 till 15 minusgrader om nätterna och tidig morgon.

Snöbyar dra in över fjällen och en del av dessa ger även snö öster om fjällkedjan, men annars blir det inte så mycket nederbörd över Sverige kommande dagar.

Och när blir det då varmare? För att det skall bli vår så skall dygnsmedeltemperaturen vara över noll grader sju dygn i sträck. Det har i och för sig redan inträffat på många platser, från Lappland till Skåne (minns att det var molnigt och milt i februari?), men den varaktiga våren dröjer ännu en tid.

Temperaturen stiger sakta, dag för dag. Detta mer till följd av att solen värmer allt mer än att varmare luft strömmar in. Vi får för det mesta jobba med den luftmassa vi råkar ha över oss. Inga gratisluncher från varmare platser. Från den 2:a till den 6:e april blir det tex omkring 5 plusgrader i östra Svealand. Men med lika många minusgrader så blir det ingen vår. I synnerhet som temperaturen ser ut att falla tillbaka något den 7:e april.

Men sedan stiger det igen, både dagstemperaturen och framför allt nattemperaturen. Det gör att våren till slut gör entré. Och det kan då återigen bli parallellt över en stor del av landet samtidigt.

Kung Bore släpper inte greppet så lätt i år. Men å andra sidan så får vi ju massor av solsken. Det är annorlunda mot vad det brukar vara, men/och bara att gilla läget.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

56 CommentsLeave a comment

  • Godmorgon ! Brukar följa både Smhi , Yr och Klart.se för att hålla koll på vädret. Vet att det är svårt att göra en långtidsprognoser , men varför publicerar ni dom? Dom 3-4 sista dagarna i eran prognos sticker ju alltid ut ordentligt från hur det verkligen blir. Man får uppfattningen om att det bara är rena gissningarna.
    Tack för en bra blogg !
    Mvh Jonas

  • Riktigt trevligt med så sent tjältillskott i skogen, något jag aldrig upplevt tidigare. Valde att avverka en sumpmarksskog och hoppades på riktigt kall vinter med lite snö så att det bär för att köra ut. Och det blev det med råge, inte en cm körskada, går inte ens att se spår ifrån hjulen! Och då var det även helt snöfritt. En vecka senare var allt tallris och björkris helt söndergnagda och skotten uppätna av älg och rådjur.

  • Konstigt att ingen nämner “kanonsommaren” 1955. Det året började med 5-6 ovanligt kalla månader (mars lika hemsk som årets) för att sedan, efter en liten värmebölja i skarven maj-juni, ge en legendariskt varm sommar.

  • Menar du att det ser ut att gå mot högre dagstemperaturer efter nästa helg, alltså framåt mitten av månaden?

  • Dem stora förlorarna på dessa kalla vintrar kommer att bli Miljöpartiet.2012 var det kallaste året på väldigt länge,och 2013 tror jag kommer bli ännu kallare.Svårt att tro på något som klimathot,ett varmare sverige när var hur.(Eller är det dem vi ska tacka för att dem lägger ner sin själ för miljön)Hur som helst tittade på prognosen för 12:april 06:59 12 plus på dagen 1 minus på natten 2 timmar senare 5 plus 6 minus ????????????????????????

  • Hej!Det AP säger omm sommaren 1955 verkar hoppfullt.Men, en teori om att rådande vädersituation beror av den minskade isutbredningen
    vid nordpolen,som ger upphov till en utstrålning som får jetströmar och polar front att ligga syd-
    ligare än normalt. Om teorin stämmer och att även
    havsströmmar ändrar riktning hur blir det då?
    Mvh och god fortsättning på påsken.

  • @Christian

    2012 var inte det kallaste året på väldigt länge, utan var jämfört med referensperioden 1961-1990 tämligen normalt. Exempelvis avslutades året med rejält milt väder, trots att goda förutsättningar fanns för att kylan från början av december skulle hålla i sig vintern ut, utan ett enda avbrott i kylan, och nu blev det inte så, även om många tycker det.

  • Men martin du sa för ett litet tag sen att ett genombrott skulle komma mitten av april!!kanske va aprilskämt i mars:/

  • Och tv4 säger snöfall till torsdag fredag över Östersjölandakapen!!’fan vad härligt backar tiden lite till!!!så urbota less på skiten vart i he*vete är värmen!!!sånt jävla snack på meteorologer!säg vad som hänt istället….

  • Jag är intresserad av vädret dag för dag o klimatet ! O tycker detta är en bra väderseit, oavsett ” inprickning ” . Men några ” långtidsprognoser 50 år framåt ” tror jag inte ! Inte när jag ser till fakta angående kalla o varma perioder bakåt i tiden, som har avlöst varann ” med eller utan bilar ” !

  • bödeln, det som har händt är att jet strömmen ligger över medelhavet. Vilket medför kall luft norr om den, dvs hela europa

  • Ernst: Har havsströmmarna ändrat riktning då ligger vi nog riktigt illa till och jag bör ta min hustru på en enkelbiljett med nästa Ryan Air till Spanien.

    Även om den minskade isutbredningen egendomligt nog kan förklara både kalla och varma vintrar, så behöver den inte vara relevant för sommarvädret.

    Någon tyckte att jag var lite oförstående gentemot Åke Johansson, han på SMHI som framförde icke-förklaringen av den kalla vintern som orsakad av NAO:

    –Vad ska den stackaren säga?

    Ett tips till honom och andra:

    – Vi vet inte varför denna vinter är så kall och envist lång.

    Redan i kapitel 2 i den klassiska ”Hur man ljuger med statistik” av Darrell Huff heter det att ”inte veta något om en sak är ofta hälsosammare än att veta något som är felaktigt. . .”

    Den 17 april ska jag själv tala över ämnet i London http://www.rmets.org/events/should-weather-and-climate-prediction-models-be-deterministic-or-stochastic
    Klicka på titeln så får ni sammandraget.

  • Hoppas att vi slipper en sommar som 1955 det var ett av 1900 talets torraste.Min far pratade ibland om detta års usla skördar.

  • Glad påsk!

    Hur mycket påverkar den kvarvarande snön temperaturen? Smältande snö är ju nedkylande (endoterm) och när solens strålar reflekteras bort av vit snö borde solskenet inte vara lika värmande?

    Hur stora är dessa effekter? Och är det något som tas med i prognosberäkningar?

  • Majoriteten tycker nog tt vintern kan flyga å fara.

    Apropå negativt NAO index, så har iallafall EN meteorolog på SMHI sagt att detta visst kan ge kyliga å regniga somrar.

  • Här i sydost har precis senaste snöovädret passerat. Samma som tidigare snöyra, blåst, gråkallt och knappt någon ute. Utom alla bilar förstås… Dom finns i massor och överallt. Som trogen cyklist är jag skiträdd och ett under att jag bara lever. Gatorna går inte att vara på. Det är inte frågan om utan när en bil kör om eller möter en nära och i för hög hastighet. Några säkerhetsmarginaler existerar inte längre. Vägarnas riddare är utdöda för länge sen… Ingen hänsyn bara armbågar. JAG ska fram först.

    Någon som åker skidor eller ens skidspår har inte sett sen jag var barn men då kunde folk ibland ut och åka skidor. Ett par träskidor fanns i de flesta hem. I dag undrar jag om skidor är fyra hjul och kaross i av plåt och plast som finns överallt och far fram hit och dit tjipp tjipp tjipp…. Visst ja… En mobiltelefon och sms:a eller prata i samtidigt också…. Blicken rakt fram fixerad och tankarna på annat håll….

    Så fort någon talar för vinter är argumentet skidor men det håller inte även om det låter sunt och fint. Såklart det finns ett särintresse som med annat men inget allmänt. Påståendet är krystat.

    Att den utdragna vintern är bra för skogshanteringen låter däremot rimligt med det tillägget att träden fortarande är torra inuti och saven inte hunnit stiga. Det är bra läge för avverkning. 🙂

  • Bödeln: vad som har hänt?
    jordaxeln har flyttats.
    vi ligger längre norrut än förut.

  • Denna marsmånad 2013 är den kallaste sen 1987 här i Falkenberg då hade jag -2,4 i medeltemp. i år ser det ut att stanna vid -1.1. Mentrots allt hörde lärkan vid havet igår, 15 dagar senare än 2012.

  • @Anders Jinderbrink: Givetvis “kan” sommaren bli kall och regnig efter ett negativt NAO-index under vintern. Men den ”kan” också bli normal eller varm. Så långt har din anonyme SMHI:are helt rätt.

    När ni läser om ”prognoser av NAO-indexet” kom ihåg att det inte rör sig om prognoser av NAO-indexet. Detta varierar helt slumpartat och går inte att prognosera i sig själv.

    Vad meteorologerna gör, är vad de gjort i över 20 år, kör en stor ensemble av prognoser 10-15 dygn framåt och utvärderar NAO-indexet i var och en av prognoserna. Slutprodukten är ett medelvärde dag för dag.

    Du som läser detta kan göra nästa detsamma!

    Gå in på http://www.wetterzentrale.de och utvärdera tryckskillnaden mellan Island och Azorerna dag för dag i GFS’s och ECMWF’s ”ensemble mean-prognoser.

  • Tack,Anders för svaret.Teorin jag refererade till
    har förekommit i nyhetsrapporteringen utan större
    dramatik,men det vore intressant med en utvärdering.Enligt Anders Karlsson var sommaren 1955 inte bara varm,det var också dålig skörd.
    Lycka till i London.
    Mvh

  • Martin:

    Jag har en tes rörande det stabila högtrycksväder vi upplever, och denna är att fram tills mitten eller slutet av april ser strömningsmönstret över norra hemisfären till att förhållandevis kylig luft transporteras in över Skandinavien, men att om högtrycksvädret får lov att pågå in i maj månad, då en koncentrering av varm kontinentalluft sker över Östeuropa, skulle vi i Skandinavien istället få varm eller mycket varm luft in över oss österifrån. Finns det någon sanning i denna tes?
    Fortsatt glad påsk!
    //Kristian Daniel

  • Martin,det syns inte på din långtidsprognos att det skulle bli något mildare efter den 7 april?!?!

  • New York Times lade tidigare i år ner sin klimatblogg ”The Green Blog”. Just sayin’.

    Martin: Det bevisar att… jorden nog är platt i alla fall.

  • Ja, det låter intressant Daniel men sen beror det också på vad för luftmassor som strömmar in från väster. Är dessa luftmassor då kallare och kolliderar med den varmare luften från öst är pissesommaren ett faktum ännu en gång.

    I går var en jobbig dag jag bara satt och hängde. Dagen efter lågtrycken passerat är lika besvärlig för då kommer den jobbiga blåsten.

    Jag har fått för mig den är lugnare väder uppåt landet för där Norge och fjällen emot lågtrycksattackerna västerifrån.

    Här i sydsverige är som ett inferno. Lågtrycken kommer från alla håll utom möjligen norr och det finns inget som skyddar.

    Jag kollade prognosen och nästa lågtrycksattack verkar komma nästa helg.

    Nu börjar lågtryckseländet. Regna-blåsa regna-blåsa, lite sol, regna-blåsa osv… 🙁

  • 15cm snö under nästa vecka! 15 minus i början av april! Något är galet! Hoppas att prognosen inte stämmer för Västra Götaland.

  • Jaa, ibland undrar jag om ”svensk folket glömt bort att dom bor i Nordeuropa ” !

  • Nu borde ju alla vinterälskare vara nöjda, återstår bara att hoppas att vi får åka pulka kring midsommarstången.

  • Jan Ekblom, du menar att denna marsmånad alltså skulle vara något normalt och inget ovanligt? Isåfall är du du som tror att du bor betydligt längre norrut eller så raljerar du bara.

  • Om detta lågtryck kommer in på torsdag eller fredag över södra Sverige med snöfall då borde det öppna upp för varmluften nerifrån???!eller har jag fel??

  • @Kristoffer

    Detta är min tes också, och faktum är att kollar man YR.NO/ECMWF:s senaste prognoskörningar, samt kollar ensembleprognosen, ser man att det alltmer verkar gå mot västvindar, samt även allt mindre lågtrycksbetonad väderlek.

  • Efter minst 20 års erfarenhet med väderstyrda krämpor
    såsom ont i höger axel eller ischias i höger ben så har jag erhållit en viss färdighet i att lämna långtidsprognoser. Exempelvis i februari 2012 så var det höger axels tur att börja värka. Med erfarenhet av vad ovan skrivits så sade jag då att det skulle bli en skitsommar. I slutet av februari 2013 började
    ischiasen i höger ben att mola. Jag sade då till hustrun att nu blir det ett rejält bakslag. Nåväl nu har plötsligt värken upphört vilket kan tyda på att inom ca 10 dagar så kommer värmen. Om det är vädret som styr krämporna eller om det är krämporna som styr vädret vet jag inte. Hoppas på det första. Hönan eller ägget så här i påsktider.

  • @Christian Förstår inte på vilket sätt miljöpartiet skulle bli en förlorare på de kalla vintrarna? Klimatet har ju ingenting ö.h.t. med miljön att göra. Dessutom är mijöpartiet ett parti som strävar efter att förstöra miljön, inte rädda den, och vi lever ju i en tid där människor bryr sig om miljön (eller?) så det är ganska uppenbart att Miljöpartiet kommer självdö. Tyvärr finns det idag inget parti som värnar naturen, därför att de flesta människor idag skiter i naturen och vet inte vad natur är ö.h.t.

  • @Lennie

    Miljö/klimat

    Den så kallade växthuseffekten är ett naturligt fenomen utan vilken liv som vi känner det inte skulle vara möjligt. Benämningen används för att beskriva vissa gasers påverkan på klimatet. Växthusgaserna kan liknas vid en filt som lägger sig runt jorden – och under filten blir det varmare.

    Vår viktigaste växthusgas är vanlig vattenånga som står för det mesta av den naturliga effekten. Andra naturligt förekommande växthusgaser är koldioxid, metan och lustgas.

    Ungefär två tredjedelar av solens strålar absorberas vid jordens yta och i atmosfären. Resten reflekteras tillbaka till rymden. För att temperaturen inte ska stiga måste motsvarande mängd energi som kommer in skickas ut. Men växthusgaserna i atmosfären fångar upp och skickar tillbaka en del av den utgående värmestrålningen. Vi får då ”växthuseffekten” till följd. Den naturliga växthuseffekten höjer jordens medeltemperatur med drygt 30°C och är därmed en förutsättning för livet på vår jord.

  • Stadigt högtryck? Här i Sth har trycket sjunkit med 23 hPa under en vecka, men nu är det på väg upp igen. Min lilla väderstation tyckte tom att det var dags för nederbörd, men det blev bara lite blåst, helt perfekt för mitt isjaktsåkande. Tänk vad mycket roligt man kan ha på vintern, förutom att åka skidor och skridskor… 🙂 Ut å njut!

  • Verkar vara ett större väderomslag på gång efter den 10e. Högtrycket börjar etablera sig över kontinenten, och väderaktiviten ökar på atlanten. Den envisa nord/ost komponenten på vindarna ersätts med väst och kung Bores trupper drivs österut.

  • Jag åsyftar inte vinterns negativa NAO index, utan när det är negativt under sommaren. Det var så jag menade.

  • Våren kommer alltid de tre sista dagarna av långtidsprogosen!Önsketänkande?

  • @ Anders Jinderbrink: Jag beklagar om jag missförstod dig, men NAO-index brukar mest räknas ut under vinterhalvåret. Men nu har jag blivit upplyst att den också kan räknas ut på sommaren.

    Men om NAO- ger kalla vintrar här så borde det ge varma somrar eftersom i bägge fallen lågtrycksaktiviteten sker väster om Europa som får mer högtryck.

    Undantag kan förekomma, mycket därför att NAO-indexet i princip är mycket grovt, lufttrycksskillnaden mellan Island och Azorerna. Säg att detta är representativt för ett band på +/- 10 longitudgrader så utgör det bara 20% av hela Nordatlanten.

    Och som sagt, NAO-indexet har lika mycket påverkan på vädret som temperaturen, även om vi skulle kalla den ”Celsiusindexet”. Så där har de flesta Wikipediaartiklar fel.

  • @Anders Karlsson: Jag vet inte exakt vilken långtidsprognos du avser, men det låter som om du blivit offer för den statistiska ”regression to the mean” effekten.

  • Hej kollade på senaste prognosen och 14 aprill står det att det ska vara 17 grader max temp (Norrköping) är det sant att högtrycket ger vika nästa vecka? visst chanserna till den prognosen är väll typ 20% men ändå.

  • Alvarligt… Stor mening att komma med en prognos om att det skall bli 17 gr varmt för att ett par tim senare sänka tempen med hälften. jag förstår att det är svårt med långtids prognoser. Men någon gräns för hur stor skillnad på ex temp det får vara kan det en då få vara.:(

  • Jesper: Lita INTE på Klart.se’s långtidsprognos, sista dagarna på den visar alltid hög temp. Överlag visar Klart.se högre temperature jämfört med yr.no och SMHI.se…..lockar mer trafik på hemsidan = mer pengar till ägarna.

  • Klage-Wijsa Öfwer Thenna torra och kalla Wååhr

    En torr och kall wåhr
    gör Sommaren kort
    Och Wintrens föda fördrifwer
    Gud hielpe
    som råer
    sij Wåhren går bort
    Och liten glädie oss gifwer
    Sool warma
    förbarma
    Hoos Wädreth tort
    Nu kölden Sommaren rifwer.

    Lars Wivallius
    1605 -1669
    Inget nytt under solen!

  • Som alla kan se så varierar temperaturerna mycket mer på klart än på ”seriösa vädersidor” som smhi, dmi mfl. Jag fattar inte varför då Anders Persson brukar hänvisa till att man anväder esembler värden. Men som föregående inlägg sagt så är det väl kommersiella skäl som gör det, hmm! Lite gnälligt inlägg, en underbar solig vårdag. Jag njuter!

  • Söndag den 14:e April.Emellan 10-15 plusgrader i södra Sverige 🙂

  • Jaa du Henrik 31/3 0805 ! Jag är 75 år snart ! Har både bott i mellansverige, norrland o Skåne ! I Örebro har jag varit med om att det regnat på julafton, i Skåne att det varit snöstorm en påsk o.s.v. Och hade vi inte haft golfströmmen så hade vi som bor i nordeuropa haft det ännu kallare ! Och ” skäll inte på mig utan på våra förfäder som tog oss upp hit när inlandsisen försvann ” !

  • NAO index var negativt större delen av förra sommaren. Det som hände då var att svaga lågtryck tog vägen ner över Medelhavet för att sedan stanna upp, fördjupas och ändra riktning vid Svarta Havet. Sedermera drog dessa lågtrycken upp mot Sydsverige från sydost. Därför verkar det mer som att ett negativt NAO index under sommaren lockar hit jetströmslösa 5b-lågtryck från syd och sydost. Förra sommaren var detta den vanligaste lågtrycksbanan, för det var många lågtryck som kom från sydost.

  • Läste precis att NAO index låg/ligger på extremt negativt vilket har gett detta vädret. Finns det någon chans att det kan vända och bli till det extremt positiva hållet? Och det Pratas ju mer om negativt index än positivt. Varför?

  • @ Stefan M: Du skriver att undertecknad (övertecknad?) ”brukar hänvisa till att man använder esemblevärden”. Det har jag aldrig gjort eftersom ingen vad jag vet använder ensemblevaerden (såvida inget hänt mycket nyligen). Om någon vädersajt är mera hoppig än någon annan kan bara avgöras om man för statistik över hoppigheten under en månad eller två.

    @ Flera andra; Vad gäller NAO och dess index vill jag upprepa att den Åke Johansson ger på SMHI:s hemsida och de flesta av Wikipedias förklaringar de franska och finska undantagna)är vilseledande vad avser indexets ”styrande” eller ”drivande” effekt på atmosfären.

    NAO indexet är i princip lufttrycksskillnaden mellan Island och Azorerna, ett ganska grovt mått på strömningen över hela Nordatlanten. Men ett bekvämt mått. Men ett lågt eller högt NAO-index ”leder” inte till att lågtrycken tar vissa banor och högtrycken andra. Tvärtom, som en f ö l j d a v hur lågtryck och högtryck rör sig får vi låga eller höga NAO index.

    Det är lika meningsfullt att säga att vi har en kall vinter ”på grund av” negativt NAO index som att säga att vi har en kall vinter ”på grund av” låga Celsiustal.

  • Peter Nilsson:tack för den härliga dikten på en
    underbar gammalsvenska.Och tack för förtydligandena av NAO och hur det tolkas.
    Såg en braskande löpsedel i dag ”supervärme +18
    på gång”? Kan man lita på det?
    Mvh

  • Bra Jan, nu vet jag att du raljerar. Regn på julafton hör till vanligheterna i Götaland. Det är ovanligt kallt justnu, oavsett om du har upplevt en snöstorm i skåne eller inte. Och vem har klagat på nordiskt klimat? Mars i Götaland brukar kantas av nederbörd och lågtryck inte högtryck i den här omfattningen, ingen nederbörd att nämna på snart 2 månader här. Det är ovanligt, precis som de kalla krigsvintrarna mm. Ovanligt fin vinter har det varit det här året.

  • Jadu, Tyson.

    Det värsta jag nånsin har sett på Klart.se var en gång i Arkhangelsk där det en dag en sen majmånad skulle bli 22 plusgrader och snöblandat regn.

    Det glömmer jag aldrig, haha! 😀

    22 plusgarader i maj är varmt, men inget jätteovanligt över nordvästligaste Ryssland. Men snöblandat regn samtidigt måste väl rimligen vara helt omöjligt.