Behöver inte vattna gräsmattan

Det har skrivits en del om det, men om någon skulle ha missat det så vill jag förtydliga att ni inte behöver vattna gräsmattan den närmaste veckan.

Ett litet lågtryck bildades under natten med centrum över Oslo. Det är ännu vare sig stort eller djupt (ca 1010hPa), men det kommer att fördjupas, bli större och dominera vädret i Skandinavien kommande dagar.

Det växer och fördjupas, samt rör sig sakta österut. Men det senare spelar inte så stor roll eftersom det blir både större och djupare snabbare än det förflyttar sig.

Så räkna med regn av och till fram till söndag-måndag. Kanske mer till än av.

Och blygsamma temperaturer.

Solen då? Lite då och då, men man kan lugnt säga att det blir annorlunda jämfört med föra veckan.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

22 CommentsLeave a comment

  • Rätta mig om jag har fel, men anledningen till kalluften tycks vara att högtrycket som 20-27 maj låg över Skandinavien, har flyttat sig västerut, samtidigt som ett stationärt lågtryck har bildats över nordöstra Ryssland. Den geografiska belägenheten på högtrycket respektive lågtrycket är avgörande för hur kall luften som drar ned blir, och eftersom högtrycket ligger över Island, och lågtrycket över Kolahalvön, kommer luften ned från Arktiska oceanen, och är mycket nedkyld, med mellan 1 och 15 grader, mot 10 och 30 grader förra veckan.

    Enligt DMI blir juni en ostadig och sval månad, med en stor bristvara; långvarig sommarvärme. Men juni har ju de senaste 30 åren varit mycket sval, mer som regel än undantag, och exempelvis började de riktigt bra somrarna 1991, 1994, 1996, 1997, 2006 och 2010 med ganska kylslagna junimånader.

    Vad tror du om chanserna för en lång högsommarvarm period i juli?

    Martin: Jag tror på en varm sommar. Kommande vecka kan få en att vackla lite, men jag står fast. Värmen kommer.

  • Med tanke på regn, vart ska man köpa sommarstuga om man vill ha så varmt och regnfritt som möjligt i Sverige, sett över hela året?

  • Vad är det för mekanismer som styr när ett lågtryck bildas? Hur kan man förutspå detta? Kan man missta sig så att det blir ett högtryck istället, eller är förutsägelsen hundraprocentigt säker?

    Martin: Inget om framtiden är hugget i sten. Det är en prognos. Ju längre in i framtiden, desto mindre säkert kan man uttala sig, i synnerhet om detaljer. Ofta kan man dock vara relativt säker på att något kommer att ske, men inte exakt när.

    För 20 år sedan så gjordes fortfarande en många prognoser genom att manuellt titta på tendenser i lufttrycket och med kunskap om dynamiken i hur lågtryck, fronter mm förändras.

    Nu för tiden är det i stort sett bara datorsimuleringar. De har den stora fördelen att de räknar bättre, snabbare och längre än vad den mest erfarne och skicklige meteorologen gör. En stor brist är dock att dagens meteorologer tappar lite av förståelsen och känslan i väderutvecklingen. Man tappar även den ”finmotoriska” tolkningen av hur vädret utvecklas på liten skala. Det krävs i vissa specifika fall, tex över ett flygfält, en segeltävling och andra situationer där skalorna och detaljerna är för små för att kunna modelleras annat än i specialmodeller (som är dyra att sätta upp för enskilda fall).

    Vi har fått bättre prognoser, men det har delvis skett på bekostnad av individuell ”känsla” för vädrets dynamik. Det är lite som vilket hantverk som helst.

  • Hur kommer det sig att mälardalen drabbas speciellt av regn och kyla medan t.ex. västkusten och norrlandskusten klarar sig bättre?

  • jahapp, då var den svenska sommaren här 🙁 nu börjar man känna igen sig, när det är varmt, soligt och man svettas så undrar man.

  • Många väderprognoser glömmer bort Gotland. Vi har inte fått regn på hela maj. Sorry!

  • Fredrik, på västkusten har vi justnu inget gött väder, det behöver vara minst 25 plusgrader för att det skall kännas skönt i den ständiga vinden. 12 grader för tillfället, känns som marsväder.

  • Skönt med regn och svalka. Tycker sommaren ser ut att bli bra. Gillar denna vädertyp.

  • Efter att ha bott många år i både småland, och Göteborg så skulle jag idag säga att sommarstuge-köp hade jag gjort i Skåne, där jag bor idag, sydvästra Skåne. Här är riktigt bra väder, mestadels jämfört med de andra länen jag nämnt.

  • Det är väl jättebra att vi äntligen fick regn, här i Vadstenatrakten har det varit så torrt att det dammat på åkrar och trädgårdsland. Idealvädret är väl enligt mitt sätt att se på det hela en bra blandning av regn och solsken.

  • haha vi skriver första Juni idag och på termometern ute står det 6 grader. detta har jag nog aldrig varit med om förut, inte som jag kan minnas iallafall.

    OK att det har varit småkyligt och kallt sådär lagom till valborg och sjösättning av båt (det har både snöat och fortfarande varit is på vattnet) men några få grader över nollan i Juni har jag aldrig varit med om tidigare (mig veterligen).

  • Hej Martin !!

    Du lämna en fråga jag hade utan svar, så envis som jag är så frågar jag igen.
    har du svarat på frågan tidigare eller skrivit om den så länka är du snäll.

    Är det lättare och svårare olika tider på året att göra en prognos ??

  • Detta är en abstrakt fråga, men mitt förra inlägg ovan, kommenterade du med att du tror att värmen kommer. När tror du att vi kan få avnjuta soligt och varmt sommarväder igen, ungefär som före Pingsten?

  • hur kan det alltid komma skitväder så fort det blir helg.detta eviga pissande så fort man är ledig.varför göra prognoser som aldrig stämmer.picnic på gärdet o se stockholm maraton,ack va man bedrog sig.jävla pisset förstör helg på helg

    Martin: Såja, förra helgen var det kanonväder.

  • En varm sommar är väl ganska troligt – det brukar ju vara varmt på sommaren 🙂
    Men vad menas med ”varm” ?
    Varmare än normalt ?
    Jag tycker mig ha märkt att det i väderrapporter numera talas om varmt/varmare även på vintern – förr användes oftare ”mildare” när temperaturen steg på vintern.

  • Nu har sommaren 2012 inletts kallt, och man förstår då självklart att tidningarna skall börja skriva om det. Men när jag på webben läser alla artiklar om kylan, blir jag förvånad. Aftonbladet uppger att juni 2012 är den kallaste på 21 år!! De tycks veta det redan nu, den 2 juni. Det återstår nu bara 28 dagar, men redan nu tycks de ha fastslagit att det har varit kallast sedan 1991. Om så blir, får framtiden utvisa, men nog förstår man att människan har kort mannaminne. Visst, där är extremt mycket kallare än normalt i hela Sverige, och det föll en halvmeter snö i Lappland igår, men läser man artiklar om liknande på 1800- och 1900-talen får man nog sig en chock. Här skall jag rada upp ett antal exempel.

    13 juni 1867 – Snön faller i Örnsköldsvik, nordanvinden viner, och termometern visar rysligt kalla -1 grad vid 13-tiden på dagen. Fåglarna och ekorrarna ligger döda i skogen, och allt är tyst i naturen, efter den rekordkalla våren.

    4 juni 1888 – Snön ligger vit i delar av inre Svealand, med runt 3-4 cm på flera håll.

    6 juni 1920 – I västmanländska Hälleforsnäs färgas svenska flaggan vit av alla 15 cm nysnö som fallit under Svenska Flaggans dag.

    1-2 juni 1932 – Ett intensivt lappländskt lågtryck ger 60-70 cm snö innanför Umeå och Vidsel, och 90-100 cm snö mellan Storuman och Lycksele.

    Midsommar 1944 – Snön faller ned i norra Lappland till midsommarafton.

    8 juni 1955 – En arktiskt kallfront sänker temperaturen från 18 till 3 grader i Skåne, och snöblask uppträder i byarna. P.S Sommaren 1955 utmärker sig annars som en toppensommar i svensk sommarhistoria.

    1 juni 1975 – Snöbyar i södra Sverige, lokalt med åska i östra Svealand. P.S Århundradets värmebölja inträffade den 4-11/8 senare samma sommar.

    12 juni 1981 – 1-3 dm nysnö i Västergötland, Dalsland, Värmland och Dalarna. En temperatur på runt noll grader.

    14 juni 1982 – 10 cm nysnö i västra Småland och ostligaste Halland. Osedvanligt låga dagstemperaturer, ex. +1,9 grader som högst i Åseda i Kronobergs län.

    1 juni 1987 – Det näst kyligaste Stockholm Marathon sedan starten 1979. Ynka +7 grader som högst på dagen. Rekordet slogs den 2/6-2012, med ynka +6 grader som dygnets högsta temperatur.

    16 juni 1994 – Snöbyar uppträder på Hallandsåsen i nordligaste Skåne och sydligaste Halland på över 100 meters höjd, dock ej med snötäcke. Notera att sommaren 1994 i övrigt var en av de varmaste vi upplevt i Sverige.

    Av dessa exempel ovan att döma, kan en extremt kylig junistart sluta med en skön värmebölja, eller inte, såsom 1987, då det hela sommaren var svinkallt och ösregnigt.

    Jag tror inte att denna kalla junistart innebär att vi automatiskt är påväg in i en ny istid. Då hade det före Pingst knappast varit 20-30 grader varmt i större delen av Sverige.

    Anledningen till kylan nu är ett stationärt lågtryck som oturligt nog parkerat över NV-Ryssland, och drar ned nordvästvindar direkt från grönländska inlandsisen. Skulle högtrycket lägga sig över Centraleuropa, skulle vi få varmare.

  • Idag i SVD
    Ett 84-årigt köldrekord har slagits i Stockholm. Temperaturen nådde på lördagen inte högre än 6 grader, en så låg maxtemperatur under juni har staden inte haft sedan 1928.
    Skulle det inte bli varmare? Skulle det bli varmare om alla uppmanades att vara ute och gasa och köra runt med bilarna.?

  • Bosse 2: Martin menar säkert att medeltemperaturen juni-augusti kommer att vara högre än genomsnittet 1961-1990. Så har det varit 11 år i rad, så att det blir så även i år är inte särskilt osannolikt…

  • Jag har en fråga Martin: Du har en otrolig förmåga att gissa rätt på väder, och till min första kommentar till inlägget svarade du att du tror att värmen kommer. När tror du att den kommer? Kan det bli så att vi får en riktigt usel juni, och att juli blir bättre. Så var det toppensomrarna -75, -94, -97, -02, -06 och -10.

  • Sent svar till tänkarn:

    Den 2 juni 1987 var maxtemperaturen i Stockholm +7 grader, och i Jönköping ynka +8 grader. På bägge platserna var minimumtemperaturen +6 grader mitt i natten, eftersom det regnade envetet.