Hur högt ligger molnen? del 1

En gång när jag var liten kom jag på mig själv med att fundera på höjden till molnen. Jag minns en gång när jag stod och tittade ut över sjön vid vårt landställe. På himlen seglade molnen förbi.

Idag vet jag att det jag såg heter stackmoln, men då var det rätt och slätt moln för mig. Ovanför dem fanns det andra moln. De såg inte likadana ut och de låg helt klart bakom de första molnen.

Jag kom på mig själv med att fundera hur högt upp det var till molnen. Helt klart var det olika höjd till olika moln. De var högre än skogen på andra sidan sjön, men lägre än flygplan brukade flyga.

Kruxet var att det är ett rätt stort spann däremellan.

Över till stranden på andra sidan sjön var det 500 meter. Vi brukade ro över för att bada och en äldre släkting hade simmat över en gång. Låg molnen högre upp i himlen än det var långt över till andra sidan sjön? Det var svårt att jämföra avstånden. Molnen i bakgrunden var helt klart högre, men de som var närmast, dvs stackmolnen, var det längre eller kortare till dem än till andra sidan sjön?

En sak fattade jag. Jag fick inte svindel av att titta över till andra sidan sjön, men jag var säker på at jag skulle få det om jag titta ner mot marken från samma höjd som molnen var på.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

 • Min dotter och jag låg en sommardag för några år sedan och tittade på molnen då hon sa, – mamma, om vi flyger flygplan någon gång, kan vi öppna fönstret och fånga lite moln då? De ser så mjuka ut! 🙂

 • Apropå moln,vilka moln vi haft utmeds Hallandskusten,
  idag,tromber har förekommit ute till havs.
  Mvh:Hallandskusten.

 • Varför nämner du inget om den kallaste junidagen på 84 år i Stockholm igår?
  Även om det är äpplen och päron så rimmar det kanske lite illa med din klimatalarmistiska ton på bloggen?
  Det lustiga är att om det hade varit ett bytt värmerekord av något slag eller ovanligt torrt eller blött så hade det basunerats ut och rekordet hade förklarats bero på klimatförändringen, men köldrekord talar ni tyst om och om de nämns så är det bara naturliga variationer, heter det då….

  När kommer värmen till Sverige?

  Martin: När det var smällkallt i vintras så skrev jag om klimatförändringar och då fick jag viss kritik för att jag gjorde det när det var kallt. Gör jag det när det är varmt så får jag viss kritik för det.

  Saken är den att Sverige inte är hela världen och väder inte är samma sak som klimat.

  Men Sverige finns i världen och summan av allt väder blir klimat.

  Bara för att det är kallt någonstans under en viss period så betyder det varken att det är en ny istid på gång eller att vi inte har en stigande medeltemperatur.

 • ”Summit” heter det. 😉
  Med litet noggrannare uppgifter – kanske med bistånd av en solhöjdsmätare/sextant eller något annat snuskigt – ginge det kanske att använda trianguleringsmetoden? Di gamle kunde också nyttja skuggan från träden på nåt vänster, för att beräkna avstånd, men tyvärr kan jag inte bistå där.