Det blir en blöt inledning av juni

Vi gick från högtryck och värme till kalluft och nu snart även till regn.

Vädret blir mer ostadigt och för var dag som går så ökar sannolikheten för regn. Det kanske är på tiden med tanke på att vi haft en vecka med rätt så bra väder. Detta sagt med reservation för att ”bra väder” är en personlig uppfattning och att alla inte har samma åsikter om vad det innebär.

Men ibland vågar vi oss på att använda subjektiva uttryck som ”bra” respektive ”dåligt” väder. Det är i de fall där det är givet vad folk önskar eller om någon är intresserad vad jag personligen har för åsikt.

Denna vecka tycker jag på min omgivning att de flesta önskat sig lite högre temperaturer, men att det ändå är rätt så okay. I alla fall så länge det inte öser ner regn. Och även om temperaturen föll ordentligt i början av veckan så solen ändå visat sig på många platser.

Men nu har jag alltså regn i sikte. Till att börja med mest i form av regnskurar, men framåt helgen så fördjupas ett lågtryck över Skandinavien och det kan bli ihållande regn över stora ytor. Det blir därmed även mer moln. Och temperaturen håller sig kvar på beskedliga nivåer.

Nåväl, det är bra om man skall jobba att det inte är för varmt. Men det är trist om man jobbar ute att det både är svalt och regnar i början av juni. Juni brukar bjuda på torrt och soligt väder.

När kommer värmen igen? Någon gång i mitten av nästa vecka, säg kring 6:e juni, blir det i alla fall varmare.

Det är långt kvar innan juni är slut och ännu längre innan sommaren är över.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

 • Vi som bor ute i havsbandet har knappt fått
  sommar ännu. På det inre av Åland har det
  varit en period med minst 5 dagar där varje
  dygns medeltemperatur överstigit 10 grader.
  Däremot är det frågan om villkoret för
  sommaren uppfyllts för alla delar av skärgården. Samma kan gälla för Stockholms yttre skärgård. Däremot har vi haft en lång vår, den började redan tidigt i mars. För de områden som ännu inte fått sommar kan våren bli närapå rekordlång.

 • Bra att det kommer lite regn för då kan mina frö som jag nyss sått få lita väta och kan gro o jag slipper springa med vattenslangen. Men sedan får det ju komma lite sol och värme förstås så att min ”odling”växer.
  Tack för en toppenbra vädersajt. Kollar varje dag då den alltid är så aktuell.

 • Ett bra väder är det som stämmer med prognosen.
  Annars är väder lite som musik, det påverkar sinnesstämningen. Som allvädermänniska tycker jag om alla väder.

 • http://becausetrollrik.blogg.se/2012/may/titta-uppat-sa-har-sag-det-ut-i-fredags-fran.html
  jag skulle vilja veta mer om de här molnen:
  varifrån kommer flygen som spyr ut molnen och vilka bestämmer det och vad är det. ”Vanliga” flyg lämnar inte mystiska former efter sig.

  Martin: Jag har skrivit om det tidigare, men det fastnar tydligen inte: Det är kondenserad vattenånga som bildas vid förbränningen av flygbränsle. Inget hokuspokus, inga konstiga kemikalier (förutom de vanliga avgaserna som bildas när man bränner flygbränsle) och inga konspirationer eller hemliga uppdrag.

  Att det bildas vissa dagar och inte andra beror på att vilken luftfuktighet det är på den nivån flygplanen färdas: Om det är torr luft så förblir vattnet i gasform (dvs vattenånga) efter förbränningen. Då syns den inte. Om det är fuktig luft så kondenserar vattnet till vatten- eller isdroppar då syns den och det kallas ”k-strimmor” (vilket är en förkortning av ”kondensationsstrimmor”).

  I vissa fall fungerar dessa partiklar som kondensationskärnor vilket gör att det bildas ännu mer moln.

 • Ännu inget regn här i N Bohuslän men hiskeliga molnformationer syns söderut, kanske en regnskur till kvällen. En solig skön dag hittills med 17 gr i skuggan och 20 gr i vattnet (Idefjorden). Tyvärr är jag en badkruka. Som högst var det 24 gr i vattnet i fredags

 • Inte så lätt att det fastnar Martin, tror du att alla gäster läser alla dina gamla inlägg? Tycker du rätt ofta är lite halvotrevlig med kort stubin.

  Martin: Förlåt, det var inte meningen att låta otrevlig, men detta hade vi uppe för någon vecka sedan.

 • Rutger S, Martin var inte otrevlig!
  Hans kommentar syftade på dom konspirationstankar (typ kemikalier som sprids ut av flygplan för att bilda regnmoln) som den gästen uttryckte vid det tillfället.
  Följer man med i bloggen så förstår man att detta bara var humor ;)) Jag skrattade i alla fall!

 • Rutger Smith: Martin har allt annat än kort stubin (i alla fall det han visar på bloggen). Det märks att du inte har följt hans blogg så länge.
  Om du har sett t.ex diskussionen med ”EJ” så fattar du nog det själv.

 • Nä, Martin var inte otrevlig mor Rutger, men Simon och Kenneth var det!
  Kan inte alla bara va glada, så blir det ingen som är sur. Jag tycker personligen att Martin ibland kan vara lite oförståelig i vissa sammanhang och folk kan fatta fel av det som han har skrivit, men…som sagt Var glad :-):-)

 • Eftersom Martin personligen säger att det inte var meningen att låta otrevlig, så verkar han själv tycka samma som jag gör. Själklart låter det ohyfsat att säga följande:”Jag har skrivit om det tidigare, men det fastnar tydligen inte:”
  Lätt att byta ut det mot något som ger mer respekt. Jag säger just precis att ALLA inte följer bloggen hela tiden, det får man utgå efter och vara ödmjuk, annars tappar man läsare och bloggen blir en klubb för invärtes beundran. Jag har följt bloggen under några år, istort sett dagligen. Martin är proffsig men utrycker sig ibland på sättet som jag nämnt, och det anser jag ligga honom i fatet.

  Martin: Jag inser att inledningen av mitt svar kan uppfattas som lite offensivt, i synnerhet om det var ett av det första man läste av mig. Men jag avsåg inte att vara offensiv och jag tror att de flesta förstår det. Om man följt bloggen en tid så vet man att vi fått i stort sett samma fråga tidigare och att jag redan svarat på den.
  Jag kan ju dock inte förutsätta att alla som undra något först läser igenom allt som eventuellt skrivits om det tidigare.

  Min kommentar gav dock uttryck för min personliga känsla av ”men det här pratade vi ju om alldeles nyss”. Det skall tolkas i perspektivet av det snarare än att jag gav uttryck för att någon annan borde ha läst det jag tidigare hade uttryckt.