Högtrycket ligger kvar ännu ett par dar. Mycket sol och värme blir det. En del stackmoln skymmer tidvis solen, främst mitt på dagen.
Men så bryter en liten störning in över norra Skandinavien och ett stråk av moln och regn kommer att skära genom högtrycket på fredag-lördag.
Sitt forna jag kommer inte högtrycket att orka tillbaka till, efter helgen tynar det bort.
På tisdag nästa vecka faller trycket till nätt och jämt tusen hektopascal och temperaturen faller likaså. Men de bägge klättrar så småningom uppåt igen och väderskådespelet fortsätter sin gilla gång.
/Martin
Hej hej jag är väldigt angelägen om att vädret i Norje i Blekinge vecka 23 är super bra 🙂 då det är festival på g. Skulle gärna vilja ha detta bekräftat av dig. Är det något du kan bistå med? Mvh Helena.
Menar du att det blir varmare igen senare?
Oj, oj, vilka kontraster om man jämför denna veckan o föregående.Nu 26 gr, då ca 12. Men det är kontraster som behövs för att man skall uppskatta saker o ting lite extra. Och det gäller ju det mesta här i livet.
Fan Martin. Skall det bli bra väder imorrn eller inte? Jag skall ut med gummibåten.
För slutet av nästa vecka visar prognoserna extremt kyligt väder, bara 5-11 grader i söder. För inre Götaland står det t o m om snöblandat regn/blötsnö vid 5-tiden på morgonen både 1 och 2 juni. Men är inte detta lite väl kyligt för att vara juni?
Skönt med stabilt högtryck och säkra prognoser, men nu börjar det försvagas och med det följer era dåliga prognoser igen. Från sol till 11mm regn till sol och 1 mm regn….Högtrycksmeteorologer eller lågtrycksmeteorologer, har ni olika utbildning? och olika lön? Får ut nästan ut lika mycket att kolla väderradar som att kolla era prognoser….
Gummimannen, Köp en Väderstation? där ser du kommande väder. Jag har en Oregon WMR86 med 2 st givare, finns hos Clas Ohlson.
Martin, den senaste tidens väder har fått mig att fundera lite. Jag har dragit slutsatsen att åska och regnbågar kräver ungefär samma meteorologiska förutsättningar för att kunna uppstå. Stämmer detta tycker du, eller finns det vissa skillnader? Det är väl ungefär samma förutsättningar som krävs för att det ska snöa på vintern med? Alltså ett kraftigt högtryck som släpper ut värmen i rymden, och ett som hastigast förbidrivande nederbördsområde. Ganska fascinerande i så fall, att ungefär samma väderkaraktäristik kan ge upphov till så vitt skilda, men vackra fenomen som åska, snö och regnbågar.
Martin: För att det skall bildas åska så är det snarare lågtryck än högtryck, framför allt är det stora vertikala rörelser, oftast via termik. Det kan både snö, regna och vara åska på natten.
För att det skall bildas regnbåge så krävs det vattendroppar och en ljuskälla. Vattendroppar finns det när det regnar eller när jag sprutar vatten med en vattenslang. Ljuskälla i form av solen finns det ofta i högtryck, men inte om natten.
Den gemensamma nämnaren är vatten. Jag tycker att det är fascinerande hur många roller som vatten spelar och vilket stort beroende vi har till det.