Sol och värme, men på måndag vänder det

Idag söndag blir det riktigt varmt i hela landet, 20-25 grader från Norrbotten till Skåne. Solsken, uppehåll och svaga till måttliga vindar.

Men ett rätt så dramatiskt väderomslag är, som vi talat om tidigare, på väg att ske. Det är kallare luft som sveper ner över landet. Det börjar under kvällen i Lapplandsfjällen och fortsätter under natten vidare söderut.

På måndag morgon har kalluften nått ner till Dalarna, vid lunchtid har den kommit till Mälardalen. Sent på måndag ligger även Skåne i kalluften. Temperaturen har då sjunkit drygt tio grader jämfört med idag.

En lite märklig känsla som stör vår instinkt kommer säkert att infinna sig för de som vistas i södra Norrland ner till Svealand: I vanliga fall är det svalt på morgonen och ju längre dagen lider (fram till eftermiddagen), desto varmare blir det. På måndag blir det tvärtom: Först är det varmt/milt, men sedan sjunker temperaturen fram till lunch och eftermiddag.

Med den svalare luften kommer även förutsättningarna för regn. I Lapplandsfjällen till och med snö.

Kalluften ser ut att bli kvar över oss fram till och med ett par dagar in i juni då varmare luft åter strömmar in över oss med början i Norrbotten och Västerbotten.

Ni som gillar sol och värme: Passa på att njut idag. Under måndag sker ett omslag och på tisdag är det betydligt svalare.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

 • För fre-lör, d v s 1-2 juni, nästa vecka, skriver norska yr.no dagstemperaturer på 4-7 grader i inre Götaland. Är inte detta lite väl lågt för att vara juni, eller är ett bastant arktikoväder påväg? Hoppas på svar:

 • Säg den glädje som varar för evigt, men som tur vad så brukar ju långtidsprognoserna vara lite osäkra så håller tummarna för nästa helg.
  under veckan spelar det ändå ingen roll.

  En fråga Martin, den senaste tiden har prognoserna vart betydligt bättre en tidigare i år, är det lättare att göra prognoser vissa tider på året en andra ??

 • I Långshyttan den 1 juni står det 1+c och 30 mm det kan väl aldrig stämma?
  Jag kollade skåne de får snart också kallt.
  Då får man nog sätta på sig lite kläder igen.

 • Man får vara glad om man bor i Långshyttan.
  I ludvika får vi 36mm, snöfall och 0 grader.
  Ska man gräva upp sommarblommorna eller satsa på terassvärmare?

 • Hej Martin: Tack för en mycket intressant blogg. En fråga bara. Hur säker är en långtidsprognos? Med tanke på vädret kommande helg.

 • hej Martin du kan ju en hel del om växthus gaser.vilka gaser i atmosvären motverkar uppvärmningen och vilka förstärker?jordens avstånd till solen måste ju vara viktig men hur mycket skulle 1000mil närmare solen påverka klimatet.finns någon typ av själv reglering av tempraturen inbyggd i jordens atmosvär? mvh anders.

 • En skön vecka uppe i Höga kusten är till ända.
  Nu stundar månadsskifte och inledningen av juni
  med sina järnnätter. Är dessa järnnätter veten-
  skapligt belagda eller är det en bondepraktika-
  företeelse undrar jag. Vad säges om fenomenet?