Någon regnskur, men mest sol och värme

Högtrycket växer till sig.

Det blir mestadels soligt idag, men med sommarvädret följer även stackmoln och risken för regnskurar.

Idag är det i östra Svealand och södra Götaland som sannolikheten för regnskurar är som störst. Det betyder inte att det kommer att regna där hela dagen, men att det kan komma att regna under del av dagen.

Men som sagt var, på de allra flesta platser blir det soligt med lätta stackmoln.

Temperaturen blir i Götaland och Svealand mellan 20 och 25 grader, något lägre i samband med regn.

Södra Norrland och östra delarna av Västerbotten och Norrbotten får mellan 15 och 20 grader under eftermiddagen. I norra Norrlands inland och i fjällen blir det mellan 5 och 10 grader.

Till onsdag, torsdag och fredag sprider sig värmen med temperaturer kring eller över 20 grader även till Norrland.

Sommaren är här.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

 • Kan du förklara hur UV-Strålning fungerar? Det ser ibland ut som UV-strålningen är ”måttlig” fastän det är molnigt o.s.v.

 • Hejsan! Enligt prognoser på alla sidor jag kollat så ska det vara klart och soligt idag. Men efter en viss tidpunkt började planen flyga över och släppa ut skit med syftet ”geo-enginering” som vi bl.a. sett tidagre i tex Kina under OS där man sysslade med väderexperiment i stor skala. Nu är där en jäkla dis över hela himmlen som är en direkt orsak av detta. För det första så blockar det solens ljus vilket påverkar oss alla. Sen hänger det kvar länge för att till sist falla ner på oss alla och vår natur då det tas upp av våra lungor plus växter/djur som vi sedan äter. Vet du vem man ska hålla ansvarig för detta beteende i Sverige? Anti-liv beteende kallar jag det. Precis som besprutningen av våra växter som sker på stor skala varje år.

  MVH Henrik

  Martin: Det som kommer från flygen är dels partiklar och koldioxid, dels vattenånga, som bildas vid förbränningen av flygbränslet. Det man ser från marken är kondenserad vattenånga, kondensationsstrimmor (”k-strimmor”). Om det är fuktigt i luften så kan dessa vatten/is-partiklar i sig göra att det bildas mer moln.

  Annars så finns det en hel del cumulus- och altocumulusmoln idag. De bildas genom konvektion i luften, dvs att varm luft stiger varvid den kyls av och vattenånga i luften kondenserar till moln.

  Jag tror att du med lugn i sinnet kan lägga de konspiratoriska tankarna åt sidan. Indirekt håller människan på med geo-engineering, men steget innan det blir avsiktligt och planerat i stor skala är stort. Vi kan dock kanske vara på väg dit, men då inte syfte att förgifta medborgarna. Nej, i så fall gör man det troligen som experiment för att blockera viss solinstrålning tex i syfte att förhindra avsmältning av glaciärer eller begränsa värmeböljor. Men det är en lång process innan man vågar ta de stegen.

 • Hejsan!
  Imorse fick vi årets första åskväder här i Oxelösund (Södermanlandskusten)
  Oväntat var det. Blixtrade och dundrade som bara den ju!!
  Hur kom det sig? Det hade ni inte sagt något om heller?
  Jag väntade mig en solig varm morgon, men vaknade till kraftigt muller, ösregn och 11 grader..
  Men nu under eftermiddagen kom solen och värmde upp till 21 grader 🙂

 • Det är absolut inte lika varmt på ostkusten.
  Här i Kalmar så är det bara 16-20gr inte alls lika varmt som det är i väst och mellersta Götaland. När blir det lika varmt här?

 • Svar till Henrik:

  För tillfället råder ostvindar, vilket skapar läge med pålandsvind mot ostkusten från det vårkalla havet.
  Om vinden skulle slå över på väst, skulle västkusten få kallt och regnigt, medan ostkusten får sol och värme. På hösten råder det motsatta.

 • Väl talat Henrik ang chemtrails! Samma visa i Lund idag. Under morgonen låg flera chemtrails tvärs över skyn, någon minut senare ligger ett kompakt dis över hela himlen. Men Martin behöver nog lära sig att han inte kan förklara eller förstå allt bara för han är meteorolog.

 • Måste nog säga att jag förekom den gode metereologen när jag skålade på fejan i lördags och utropade att nu är sommaren här 🙂
  Riktig högsommarvärme här på Hammarö!

 • Svar till Henrik:

  Det är främst på våren och försommaren som ostvindarna kyler mot ostkusten. På sommaren värms Östersjön upp, om värmen är ihållande och vinden svag, och då blir det varmt även närmast kusten, förutom på nordostligaste Öland. Kalmar borde i juli-augusti ligga skyddat av Öland mot hårda ost-nordostvindar, så att pålandsvinden inte blir lika stark.

 • Imorgon blir det mitt favoritväder här i Halland: REGN! Jag älskar regn. Imorgon ska jag ut i regnet UTAN regnkläder!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *