Värmen håller i sig. Ett högtryck med centrum över Tyskland medför att det både strömmat in varm luft över Sverige och att molnigheten är liten vilket ger gott om sol. Detta resulterar inte helt överraskande i att det blir varmt. Nattetid sjunker temperaturen, men överlag så är det för åstiden mycket varmt.
Och det håller i sig. Torsdag, fredag och lördag blir det fortsatt varmt och, för södra halvan av Sverige, soligt. I norr driver det in en hel del snöbyar över fjällen och tidvis så blir det snö och/eller regn även öster om fjällkedjan.
Först på söndag blir det för årstiden normala temperaturer. Det betyder att tex Stockholm får +5 istället för +15. Anledningen till detta är att vinden tillfälligtvis lägger sig på nord. Men på måndag-tisdag nästa vecka så är det västliga vindar igen och fortsatt varm luft som strömmar in.
Många tycker att det är skönt med värme. I synnerhet så här års är det lite av en tävlan: Ju varmare, desto bättre. Men hur reagerar vi om det fortsätter att vara varmt hela våren? Eller om årets sommar blir en upprepning av sommaren 2003 när värmeböljan skördade tiotusentals människors liv i Europa (främst i Frankrike)?
/Martin
Hej Martin.
Har börjat cykla och njuta av vädret så vet inte hur vi skall rädda världen.Finns kanske Politiker till det eller?????
Jag hoppas på 35 grader och sol hela sommaren, med några dagar med kraftig regnområden så växterna och träden inte dör. 😉
Martin: Ops, 25 räcker för mig. Soligt på dagarna och regn var tredje natt eller så.
Håller med Martin, lagom är bäst. För min del är 25 grader och lätta stackmoln, med regnnätter ett par gånger i veckan, ett perfekt väder.
Hej !
Om vi ska måla fan på väggen är nog ösregn och svinkalla NV vindar hela sommaren den troliga varianten 😉
Vilken härlig dag! 16 grader och strålande sol.
Simon: Du glömde att det 2-3 gånger i veckan ska dra in kraftiga skyfall och kraftig åska på eftermiddagen 😀
Och enorma åskoväder ska slå till var 3e vecka sent på kvällarna vid 23-00 😀
ge oss värmebölja om man dör så är de nog dags ändå 😉
35 grader och sol hela sommaren…du kan inte bo i ett flervåningshus den saken är säker.
35 grader betyder att det blir OLIDLIGT om man bor i ett våningshus. speciellt om man har söderläge.
runt 20-25 är alldeles perfekt. då kan man vara ute och träna utan att man dör av värmeslag också.
Vi i Sverige är verkligen inte bortskämda med värme och sol under sommaren, så jag tycker vi är värda det. 20 grader? Det är ju rena vårtemperaturen nästan…
har bara ett problem med vädret som är just nu, kallt på morgonen jag börjar 4 och varmt när man slutar .. Finns inga praktiska kläder till det vädret 🙂 annars är det toppen
Simon: Bortskämda eller inte så regnigt land är inte Sverige som alla tror. Många länder får mer är fyrdubbla mängder av vår nederbörd. Tex 500mm får man runt mälaren och delar av Svealand vilket är extremt litet för att ligga på kampen mellan olika fronter.
Som jag sagt, Sverige är inget tropiskt land. 30-35 grader inträffar ungefär vart 20:e år, senast 2010. Vill man ha extrem sommarvärme är Sydeuropa, Afrika eller Sydstaterna bästa platser att för gott emigrera till. Jag minns sommaren 2011, inte varm, men definitivt icke kall, som många sydsvenskar hävdade. Den var skyblöt, men inte kall. Jag var i Skåne 1-4 juni, 22-26 juni, 3-9 augusti och 26-28 augusti. Varje gång var det varmt, men trots att det var 20-25 grader och sol gick skåningarna med tjocka jackor, handskar och mössor. Jag har aldrig sett maken till något liknande. Jag minns när jag var i Helsingborg den 4 augusti 2011 då det var 27-28 grader varmt, och en dansk sade ”Der er koligt idag”. Jag blev alldeles paff, och tänkte ”hon måste kräva 50-70 gradig värme för att bli glad”. Det är jobbigt med allt gnäll, man skall vara glad de dagar temperaturen når 20-25 grader, och jag vill inte höra kommentaren ”men det blir ju aldrig mer än 10-15 grader”. Jag kan med 100% säkerhet säga att det inte blir 35-gradig värme sommaren 2012. Är inte detta bra tipsar jag att man hela sommaren flyr Sverige och vistas vid Medelhavet eller i Florida. Jag tycker om Sverige och dess klimat. Jag är förvånad över att svenska folket är så missnöjda med vårt land i allmänhet, och klimatet i synnerhet. Är man inte nöjd med Sverige är det kanske dags att packa väskorna och emigrera till något avlägset land, och för alltid glömma Sverige.
Jag tittade just på cryosphere today. Hela norra halvklotets landmassa ovan 40e breddgraden, förutom västeuropa och södra Sverige är snötäckt, jag tror nog att det är lite tidigt att räkna in våren för Sveriges del… Vindarna kan vända och April blir snötäckt.
Martin du lovade för en månad sedan att skriva om osäkerheten (marginalerna) vad gäller faktorerna i klimatprognoserna, har du något på gång?
Svar till Håkan:
Menar du att 40:e breddgraden NU är snötäckt, och att vi i Skåne och Stockholm får rena vintern i april, med snötäcke och ständiga snöfall? Då måste april 2012 bli rekordkall.
Svar till Daniel:
Jag minns sommaren 2011 som både varm och torr. I juli kom nästan inget regn alls.
Ser lovande ut. Behöver få lite värme till min frusna själ:)
Och nej tack, ingen mer snö nu va…
@ Daniel, jag säger bara att det är möjligt. Om det vänder till Ostliga vindar, så blir det vinter igen. Men det kanske är ovanligt i April?
Hej!
Angående ”känns som xx°C”
Det försvinner när det är högre temperaturer.
Vore det inte kul om det fanns med även på sommaren?
T.ex. +27°C och sol. Känns som +39°C För vissa dagar kan värmen kännas betydligt mer än andra, trots samma temperatur.
Tydligen inte bara hos oss som det råder rekordvärme. Uppemot 25-30 grader varmt på många håll i Nordamerika just nu, även på platser i Kanada där det borde vara runt 0 eller några få plusgrader i medeltemperatur. Helt galet givetvis och ett tecken som gott som något på att den här planeten inte mår riktigt bra.
Tidig vårvärme i all ära, men svårt att glädja sig åt när man vet de bakomliggande faktorerna om ni frågar mig.
En länk till en artikel om rekordvärmen i Kanada om någon är intresserad:
http://www.accuweather.com/en/weather-news/summerlike-canada-warmth-shatt/63067
Det största problemet med mycket tidig och ganska långvarig vårvärme är väl att växterna utvecklas för snabbt och kan få fryskader under frostnätterna i april som säkert kommer…
Svar till Håkan:
Men även kontinenten i öster borde vid det laget vara uppvärmd, och blir det ostvindar blir det väl aprilväder? Eller?
Daniel, just nu om man tittar på cryosphere today, så är i princip hela Ryssland snötäckt, likaså de fd Sovjetiska staterna söder om Ryssland och halva Turkiet. Hela Kanada är snötäckt. Norge är snötäckt. Visst kan det väl vara så att snön har smält bort i stora delar av Ryssland om 10 dagar när April börjar. Men den främsta anomalien just nu vad gäller värme är Södra Skandinavien. Vem vet det kanske fortsätter in i April. Det enda jag säger är att räkna inte med det…
Om man tittar fram lite längre visar de långa prognosmodellerna en samstämmighet. De visar nämligen att det från slutet på mars kommer att bli ett omslag i vädret. Från högtrycksbetonat med milda vindar som kommer från Spanien(som vi har nu) till istället lågtrycksbetonat med vindar från Grönland och Arktis. Detta kommer föra med sig att det blir betydligt kallare än vad vi har nu och dessutom betydligt ostadigare. Speciellt stor skillnad lär det bli för södra delen av landet. Troligen dagstemperaturer som i söder kan ligga runt eller under 5 plusgrader och säkerligen minus på nätterna.
Barkborrar flyger i solen, har aldrig hänt i Mars månad. 3 generationer hemma på såget vittnar. Inte ovanligt varm vinter? Sågar virke för fullt i 16 grader marsvärme, otroligt! Barkborreattackerna brukar komma i slutet av april ifall jag fortfarande sågar vid den tidpunkten.
Svar till Kalle:
Om det blir som du säger lär det ju vara markant kallare än normalt för april. Detta skulle ju innebära fullt vinterväder, och så kallt har det inte varit i Sverige i april på decennier.
Eller kan det vara så att det i början av april blir mer normalt aprilväder, d v s med värmande sol och bakslag omvartannat?
Tjenare jo hur är det med magnetfältet?? HMM inte så de ändrat sig eller så… svagare??
Om jag får välja mellan sommaren 86 då jag satt i en husvagn på Ribban i Malmö och sände radio medan det ösregnade och var 11 grader varmt(?) och att vi får en vår med massor av sol och värme för att sedan följas av en stekhet sommar väljer jag garanterat den sistnämnda. Det blir dessutom inte så varmt som i Frankrike, så jag kommer nog inte att klaga… nåja, möjligen köpa en sjysst AC-anläggning 🙂
Varför krävs det endast 5d iföljd med medtemp över 10 grader, för att det ska bli met.sommar. Vår är det ju 7d.
Här vid Vänern, är vi inne på vårt 3:e dygn. I fjol var sommaren mån tidigare än snitt.
Vilket datum är det tidigaste sommar har infallit i Sverige och finns det någon statestik på hur årstiderna ”flyttat” sig. Hur mycket den vegetativa perioden, har blivit längre.
Har vi slagit värmerekord i mars?
Till Daniel: Fullt vinterväder skulle det inte innebära men visst kan medeltemperaturen ligga runt 0 grader eller till och med något under noll några dagar. Det kan dock säkert bli väldigt växlande med sol någon dag och i närheten av 10-graderssträcket för att nästa dag bli nollgradigt och snöfall. Några 15 eller dryga 15 grader lär det dock inte bli tal om. Detta menat för norra götaland och svealand.
För övrigt så kom det snö här i Viksjö (två mil nordväst om Stockholm) i tisdags för att dagen efter slå säsongshögsta med 16,0 grader.
Svar till Kalle:
Aprilvädret är mycket svängigt förstås. Omslaget som kommer, är det ett bestående omslag, eller kommer det senare i april bli någolunda milt?
Idag var det ju inte en siffra rätt i väderprognosen vilket man ju blev irriterad över eftersom det inte blev så bra som utlovat. Ramlösa kl 07.00 imorse visar att det ska bli strålande sol hela dagen och ca 15 plus från lunch och under eftermiddagen, lite dalande temperatur under eftermiddagen men dock ca 12-13 grader vid 17-18 tiden. Som gjort för en premiärgrillning. Blev det så, ikke sa nikke. Plus 7,5 grad kl 16.00 var vad temperaturen segade sig upp till. Dessutom var det en dimma som låg över hela Helsingborg hela dagen. Dock kom ju solen så småningom, men väderprognosen var verkligen en flopp idag. Undrar varför?
Martin: Dimman är svaret. Om inte solen eller vinden förmår lätta dimman så blir vädret rätt trist. Men bara hundra meter därifrån kan det vara strålande solsken och betydligt varmare. Det är ingen ursäkt, men det är en förklaring. Dimman kan vara både omfattande och mycket lokal. Oftast hänger den samman med topografi (ligger i låglänt terräng) eller finns i närheten av öppet kallt vatten (blandningsdimma).
Fredrik ”vet” de bakomliggande faktorerna, varför det har varit varmt nu! Låt oss höra, är det ”DEN GLOBALA UPPVÄRMNINGEN” som MÄNNISKAN är skyldig till?
Martin: Den globala uppvärmningen är något som pågår hela tiden. Vare sig det är dimma, snö eller solsken så har det med klimatförändringar att göra. Det är inte bara vissa dagar eller vissa fenomen som man kan särskilja från andra. Allt hänger samman. Vad som har hänt, och händer, är att vi bidragit till att förändra sannolikheter för olika fenomen.
Till Daniel: Visst kan aprilvädret bli svängigt. Början av april lär med all sannolikhet bli relativt kall och ostadig. Att förutsäga hur det blir fortsättningsvis i april är vanskligt, men det lutar åt att det kommer fortsätta vara ostadigt och relativt kallt.
Svar till Kalle:
Vad är det som pekar på att hela april blir snöig och kall?