Ute är det kallt

Det är kallt.

Kartan nedan är prognosbilden för klockan 01.00 den 4 januari. Men den visar ett snitt av temperaturen över en större yta. Prognosmodellerna har en upplösning som räknas i kilometer. Det gör att de inte förmår lösa upp småskaliga fenomen (som enskilda snöbyar) eller vad vi kallar ”köldhål”.

På en del platser, främst i norra Norrland, är det redan nu omkring 40 minusgrader. ”-40” kanske bara låter som ett tal för en del, men de som upplever det vet att det är kallt, riktigt kallt.

Nej, själv har jag bara kommit ner till -35. Det tyckte jag var kallt. Man andas sakta och man tänker sig för en extra gång innan man tar sig vantarna.

Om man kör snöskoter eller på annat sätt utsätter sig för vind utan att bära skidglasögon och heltäckande ansiktsmask så förfryser man snabbt bar hud.

Ovanpå detta så har det under dagen inträffat en rad olyckor i trafiken kopplade till halka och möjligen dålig sikt.

SJ väljer att ställa in tåg istället för att riskera att de blir stående. De får kritik för det, men man kan bara gissa hur svidande kritik de skulle få om de körde och det uppstod ett tågstop med strömlösa, och snart kalla, tåg som följd. DÅ skulle det verkligen vara problem.

Ta hand om varandra.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

28 CommentsLeave a comment

  • Jag har sagt det förr, det är ju stor skillnad på temperatur och temperatur beroende på geografiskt läge. Upplevde minus 42 i Norrbotten och det var farligt kallt. Men ändå så tycker jag det är värre med betydligt högre temperatur i Göteborgs hamn. Luften är väl mycket torrare i Norrbottens inland än ex. Västkusten?

  • ja usch allså för denna kyla -15 här i kristinehamn just nu kan ju säga att det är myggfritt iallafall, hur länge ser det ut som att kylan ska stanna kvar här? menar igentligen har jag inget imot vintern -5 å möe snö hade vart fint men ite -15 å i princip ingen snö alls :/ nää du kan du inte bara säga nåra snälla ord om att du kan se en liten ljusning på varmare väder snääääla 😉

  • Visst är det kallt! Här i Västerås har vi nog årets hittillls kallaste natt – just nu minus 18 enligt termometern på baksidan av vår villa. En effekt av kylan som jag förvisso visste om men behövde bli påmind om är att om man andas in kall luft i lungorna vid en kraftig förkylning så tar den kalla luften hårdare. Jag är i tillfrisknande fasen av en influensa som jag haft i veckan och märker att den kalla luften inte direkt är så nyttig då, precis. Vad jag tidigare idag ko och tänka på var att vi, de allra flesta, i Sverige ändå kan skatta oss lyckliga att vi har väl isolerade hus och en bra uppvärmning. Hade inte velat bo i t ex Ukraina just nu, i alla fall inte med influensa i kroppen. Vi människor är inte osårbara och det kan vara värt att betrakta ibland när vi tar vissa saker för givet! För min del innebär influensan + det kalla vädret att, i all medgång (andligt, familjen, ekonomiskt, professionellt etc) som jag har och har haft i flera år nu, jag blir påmind om att behålla min ödmjukhet och stå med båda fötterna på jorden samt vara helnöjd med att bo i härliga Svealand, -;)!

  • Att kyla upplevs annorlunda i norr jämfört med söder är väl en mycket seglivad myt? Luft under nollan klarar bara av att hålla en obetydlig mängd vattenånga oavsett var denna luft befinner sig.

  • Henrik. Precis det samma upplever man i skåne, -2 grader och snålblåst är värre än som vi nu haft de senast dagarna, -18 till -12 grader på morgnar och dagtid.

    Jag träffar ofta i jobbet norrlänningar, jämtar och andra ”lappfolk” som flyttat ned hit för att uppleva gröna milda vintrar , men som vittnar om att de aldrig frusit så jäkligt som i det fuktiga
    kustklimat och på slätterna.

    Ändå hävdar smhi att kylan är likadan i hela sverige???
    Den sämsta förklaringen stod nog den meteorolog som menade att vi i Skåne inte klädde på oss ordentligt för vi var så ovana vid kyla och snö, och därför frös mer.
    Jösses, kolonialmaktens meteorolog har uttalat sig!

    Nog finns det bättre fysiska, och vetenskapliga
    orsaker?

  • Ja kallt kallt och kallt, vilken idiot till meterolog var det som sa ”Februari kommer bli jättevarmt iår som förra årets mars” Det kan han ju ta och köra upp någonstans kollat två veckor framåt och inte en dag som det är varmare än -8, vart befann han sig i Mars förra året??!!

  • Svårt att tro det skulle vara en myt, träffar också folk ifrån Norrbotten med jämna mellanrum, de säger samma sak-hellre norrkyla än västkustklimat. Vidare är det ju ofta man hör folk med astma som åker uppåt i landet för att det är lättare att andas den torrare luften. Ännu svårare att tro dessa skulle lida av placebo.

  • Kyla upplevs precis likadant överallt, under samma förutsättningar dvs. 🙂

    -20°C, 90%RH, vindstilla och solsken i Norrland upplevs precis likadant som -20°C, 90%RH, vindstilla och solsken i Skåne.
    RH är då den relativa luftfuktigheten. Varm luft med samma %RH bär betydligt mer fukt än kall luft med samma %RH.

  • Har läst många bra kommentarer på denna sida även flera meterologWannabees slutsatsen är i mitt 35 åriga liv är att vädret inte har förändras, därimot har rapporteringen och jakten på extremer blivit {bättre] Där jag bor har det kommit ca 50 cm puder och är ca 10 minus detta är inte onormalt. östra småland

  • Ja det begriper man ifall förutsättningarna är de samma, våra havsisar fryser väldigt sent nere på västkusten. Då blir ju automatiskt luften ständigt fuktig om den inte står still. I norrlands inland så kan jag tänka mig att det är väldigt torrt under en lång period. Är övertygad om att huden känner av några ynka promille luftfuktighetsskillnad. Se bara skillnaden efter man duschat eller inte.

  • No Problemo -32,3 och jag var ute i skogen idag och som sagt behövde inga ansiktsmasker eller annat påhitt. Det är ju låg luftfuktighet här i Luleå och det vore annat om det var söderut med deras höga fukt. Som sagt en fin ute dag med andra ord.

  • Hur kan vi ta era mätuppgifter på allvar? De mesta görs ju i en datorsimulering och via väldigt få mätstationer. Minusgrader är alltid fel minst fem grader, gör ni aldrig uppföljningar? Igår kväll var prognosen att inatt skulle det bli lägst 15 minusgrader, facit visar -22! Nu på morgonen hade ni ändrat till -18…i efterhand kan alla träffa rätt. Angående fuktighet, det är met. Holmgren som försöker avliva myten om att norrlandskyla inte skulle vara samma som skånekyla. Vilket är rent nonsens! Alla vet att det är behagligare med vinter i Norrland, iaf inom samma temperaturområde, självklart är minus 40 värre än minus 10. Tror dagens meteorologer tillbringar för mycket tid framför datorn och missar naturupplevelsen.

  • Vill bara lugna Jenny o Marlene:Det BLIR milt efter denna lilla köldknäpp!!Våren är på G,tidigare än någonsin! 🙂

  • Mycket myter och hörsägen här.

    Torr stark köld är värre för astmatiker än fuktigt 0-gradigt.
    Väder. Det kanske finns något undantag, men i regel är kyla och torr luft värre medicinskt.

    Upplevd kyla.. Tja de känns på olika sätt beroende på
    Tid man vistas ute
    Klädseln
    Luftfuktigheten
    Vindkyleffekten

    Torr sträng kyla biter och sticker på bar hud nästan direkt
    Fuktigt blåsigt mildväder Då fryser man först efter ett tag och mer att man känner sig genomkyld. Inte så stickande.

  • Men ge dig, klart det är värre att vara utomhus i fuktig vind och kyla än torrt och mer kyla! För oss som jobbar i naturen så spelar arbetet mer roll hur man klär sig än det optimala klädseln för vädret. Har en kompis som klär sig enligt konstens alla regler och alla moderna materiel. Han svettas som en hund och fryser som en hund, efter hur han jobbar eller inte jobbar. Det finns en anledning till varför man hugger i skogen när det är kallt och torrt, man jobbar sig varm och svettas inte. Precis tvärtom när det ligger runt nollan. Just därför skulle jag hellre hugga skog i norrlands inland än längs bohuskusten. Stickande kyla är inget problem så länge man inte står still, fuktig pålandsvind kommer man inte undan. Så alla Hälsocenter som funnits för Tbc hade helt fel då de låg där klimatet var torrt och friskt?

  • 1050 hPa och många minusgrader – det betyder mycket mera syre/volumenhet i luften, så toppeffekten hos förbränningsmotorer (när de väl blivit varmkörda) borde ligga högre än vanligt eftersom man man öka bränslemängden i motsvarande mån!

  • Kör godset på järnväg!slopa kärnkraften,dubbfria vinterdäck,Sverige 2012 hahahahahaha.

  • Det är inte temperaturen som orsakar astma, utan främmande partiklar, vilka kroppen sätter igång immunsystemet för.

    Man ska vara jämnt klädd, inte ha dubbla dunjackor och sedan kjol och pumps.
    Ombyte (torrt) är viktigt så fort man får chansen. Fuktiga kläder intill huden är väl det värsta’. En minnesregel kan vara hur det är att kliva upp efter ett bad.
    Smörj in händer och ansikte och fötter med nåt fettrikt. Olivolja är faktiskt inte så dumt. En fläsksvål gick bra förr. Räknar du med att vara ute mycket på dagen, så skippar du morgonduschen, för att inte tvätta bort skyddande hudtalg och -smuts.

    I militären tältade jag i -32C under en övning nära Vättern. Tror det var 1987. Mina klantar till soldater hade innan jag hann hindra dem satt upp tältet snett på en liten kulle. 🙁

  • Kyla i norr och kyla i söder. ja, det kan man ju alltid ha synpunkter på. Har själv flyttat till Skåne från Jämtland (Östersund). Det talas ofta om att det fuktiga klimatet härnere skulle vara orsaken till att man går och huttrar fastän temperaturen bara är några grader under nollstrecket. Jag säger bara en sak: Blåst!
    I Skåne blåser det nästan jämt. Även när det är åtskilliga (nåja) minusgrader.

    Dessutom kan man känna sig varm ena sekunden under en stadsvandring för att få det som kvällspressen brukar beskriva som en köldchock, när man hamnar i något av en vindtunnel i en trång gränd.

    För övrigt finns det en benägenhet ju äldre man blir och när kallt väder kommer på tal, att dra anekdoter: ”Då skulle du ha varit med om vintern xxxx, då var det verkligen kallt och småfåglarna föll stelfrusna från träden.”

    Själv upplevt -37 C omkring nyår möjligen 1979 i Östersund. Ganska så kyligt, men man tog sig ut och bilbatteriet fick man ta med sig stugvärmen.

  • lilla köldknäppen? ska ju hålla på i över två veckor till och är de helt plötsligt bara tio dagar kvar av feb?!

  • En färglagd temperaturprognos över Sverige ger bra överblick över temperaturen.

    Jag skulle uppskatta en färglagd prognoskarta på klart.se, som visar temperaturen för hela världen. Den färglagda världsbild, som den största morgontidningen har på sin vädersida (sista sidan), ger en bra översiktsbild över temperaturläget i hela världen.

    Det skulle kanske visa dem, som är kritiska till dina inlägg till klimatuppvärmingen, att även om det är kallgrader i Sverige, så finns det platser med extrem värme i övriga världen, speciellt kring ekvatorn.

    På klart.se finns ”Vädret i Världen” med temperaturen i siffror. Men en färgväderkarta, utan siffror, med en färg för varje temperaturintervall, skulle göra det ännu enklare att klart.se (!) temperaturspridningen på jorden.

  • Kallt? Ingen köldchock? Klass3-varning? Får folk vistats utomhus? Spänningen stiger…..

  • Att det känns/är betydligt kallare i Göteborg än uppe i Norrland kan jag skriva under på!

    Gjorde värnplikten i Boden och när det var -30 -35 på morgonen tog man inte ens på sig jacka för att gå till matsalen trots att det var ganska långt dit.

    Men här i Göteborg när man som jag bor nära havet och med en tempratur på -15 som det är nu…

    Ja då är det riktigt ordentligt kallt! Trots att det är vindstilla nu.

  • Jag känner någon som vintern 1999 var i Lycksele i 46 gradig kyla och 94% luftfuktighet, men kylan var inte ångestframkallande. I Stockholm var det 0 grader, men ändå frös den personen mer. Ändå var luftfuktigheten 49%. Det blåste dock 13 m/s i Stockholm.

  • Nu kom äntligen snön! Lyckan är total! Jag är så glad, så glad… 🙂 Riktigt kallt och snö! NU är det vinter för min del.

  • Kyla i norr och kyla i söder. ja, det kan man ju alltid ha synpunkter på. Har själv flyttat till Skåne från Jämtland (Östersund). Det talas ofta om att det fuktiga klimatet härnere skulle vara orsaken till att man går och huttrar fastän temperaturen bara är några grader under nollstrecket. Jag säger bara en sak: Blåst!
    I Skåne blåser det nästan jämt. Även när det är åtskilliga (nåja) minusgrader.

    Dessutom kan man känna sig varm ena sekunden under en stadsvandring för att få det som kvällspressen brukar beskriva som en köldchock, när man hamnar i något av en vindtunnel i en trång gränd.

    För övrigt finns det en benägenhet ju äldre man blir och när kallt väder kommer på tal, att dra anekdoter: ”Då skulle du ha varit med om vintern xxxx, då var det verkligen kallt och de vilda djuren sökte sig allt närmare bebyggelsen på jakt efter föda.”

    Själv upplevt -37 C omkring nyår möjligen 1979 i Östersund. Ganska så kyligt, men man tog sig ut och bilbatteriet fick man ta med sig in i stugvärmen.

  • Det stod att det skulle vara 13 grader klockan 18
    men då var det 21 det sas att det skulle vara 13 grader klockan 20 men det var fortfarande 21. Är det det inte dags att byta mätinstrument?
    Mycket besviken.

  • Reste tält i Norrlands inland med minus 42, tältet fick vi elda fram för det var en isklump. Veden var sur. Visst frös man men ändå inte värre än att jobba i Göteborgs hamn med minus 10. Säkert större risk att avlida pga av kyla men det var behagligare än fukt och blåst. Morgondusch, det är väl inget en riktig man håller på med, oavsett om det är kallt eller varmt. Duscha gör man när man luktar illa, vilket man inte borde efter en god natts sömn. Tvättar sig gör man ju innan man går till sängs, så slipper ju lakanen bli skitiga dessutom.