Kallt, men nu stiger temperaturen något

Det har varit mycket intressant att läsa om allas erfarenheter av vad som är eller inte är kallt. Helt klart finns det olika uppfattningar.

Under natten har det varit kring -40 på många platser i norra Norrlands inland. Även på andra platser har det varit kallt, från norr till söder. Sveg hade -35,9, Älvdalen -30,4, Mora -28,7 och Horn -28,2.

Men nu blir det lite mildare. Eller jag kanske skall säga ”mindre kallt”. Till i morgon måndag stiger temperaturen med 7 till 10 grader. Det kommer dock fortfarande att vara vinter i hela landet, även i söder.

Och till tisdag-onsdag så blir det ytterligare någon grad mildare.

Det är många som njuter av att det är vinter. Men det är också många som lider av att det är ordentlig vinter.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

20 CommentsLeave a comment

 • Så länge det är under nollan är allt fortfarande väl. Nu när snön brakade på rejält igår kväll så känns det som att den borde få stanna. Åtminstone en tillräcklig stund (~2 veckor). Vi får se.

 • Inte för att jag har något emot klara vackra vinterdagar, men när tror du att det blir vår på allvar, d.v.s minst +5 grader, snösmältning och kanske lite regn? Får vi vänta länge på våren i år?

 • Vet att prognoser längre än 4-6 dagar är väldigt osäkra,men hur ser det ut med kylan i Svealand,forfarande minus eller mildare eller är det någon extrem kyla på väg tillbaka om man kollar längre bort än 10-14dagar?

 • Jag försäker göra en sammanställning av svenska väderårt från 1961 och framåt. Jag har sökt på nätet, och alla påstår att SMHI har månadsöversikter från före 1997, men jag hittar inte en enda. Vissa hävdar att SMHI:s Väder & vatten lagts ned och raderats från SMHI.

  Nu försöker jag sammanställa väderåret 1987. Kan inte du göra en årskrönika för alla månader och årstider under 1987, för att ge mig extra information?

 • Stiger något?.. Stiger rejält skulle jag vilja säga. Imorse klockan 08:00 var det
  -23, klockan 10:00 var det bara -9
  Så temperaturen steg över 10 grader på bara 2h!

  Och igår kväll vid den här tiden (18:45) var det -18, idag är det bara -6.5

 • Ser att Tarfala har -30,2 på 18 obsen. Måste väl vara väldigt sällan det sker på en högfjällsstation ?

 • Martin,kan du se någon värme den närmaste tiden på gång till mellansverige och den östra sidan dvs svealand….

  Martin: Inte värme. Fortsatt vinter, men inte hård. Det kan landa på ett par enstaka minusgrader i östra Svealand till helgen som kommer.

 • Längtar efter våren nu. När tror du det blir riktig vår i år? typ 5-10 plusgrader

 • Finns det chans till att Högtrycket kommer börja maka på sig efter den kommande veckan så vi får mer snö (här bara 3cm Örebro? ) Måste bli något lågtryck snart. I övrigt tar jag hellre detta väder med torrt och kallt än milt och regnit btw =)

 • Tack för länken Fredrik. Men jag skulle inte bara vilja se temperaturkartor från 1987, jag skulle vilja läsa en väldetaljerad och tydlig väderkrönika från intressanta väderår sedan 1960, såsom 1966, 1985, 1987, 1992 och 1995. Finns det någon som har någon sådan krönika från något av dessa/alla år?

 • Ja, det var temperatur det. Till vänster, bland rubrikerna, hittar du även annat som kan intressera. Kika litet!
  Vet inte riktigt vad en väderkrönika är, men det går säkert att plockat ihop vad data som behöves därifrån. Eller skicka ett mail direkt till SMHI så kanske de kan stödja på ett annat vis.

 • Hej!

  Daniel: Det finns en bok som heter Väder och oväder under 1900-talet, skriven av Raul Isenborg. Boken är uppbygd med krönikor och statistik för varje år under 1900-talet. Ett litet tips bara:)

 • Hi Martin
  När man på TV eller radio hör/ser väder- prognoserna, undrar jag om det är min del av Sverige. här vid Falsterbokanalen har vi ej mer snö
  än lite puder, torra vägbanor och -5-6 grader på dagen, nattetid ända ner till – 10 grder.
  Ni har kanske ej upptäckt, att Skåne är en del av
  Sverige sedan 1658.
  Hilsen Albert

 • det har varit kallt här också.. uppe vid -28 grade och vi har lite över en meter snö så kan det bli vår snart?

 • Var bor du någonstans?

  -28 grader och över en meter snö låter som innanför Norrlandskusten, och om du bor där får du tyvärr vänta länge på våren. Där skall det inte bli vår förrän en bit in i april eller början av maj.

 • Hej Mattias!

  Var hittar man Raoul Isenborgs bok ”Väder & oväder under 1900-talet”?. Har sökt på Internet och SMHI, men hittar inte boken. Vad skall jag göra?

 • Daniel: Jag har lånat den på biblioteket. Dom fick beställa hem den. Tror den ligger på förlag Rabén Prisma.