Snökanoner från havet

Det händer mycket med vädret just nu.

Så kallade ”snökanoner” kan uppstå över Östersjön och därmed skapa drivor av snö över delar av Östersjökusten.

Fenomenet uppstår när kall luft strömmar ut över ett, relativt sett, varmt (inte lika kallt) hav. Värme och fukt övergår då från havet till luften.

I luften bildas konvektion, samma fenomen som sommartid ger stackmoln. Och precis som på sommaren så kan dessa växa sig så stora att det faller ut kraftig nederbörd: regn, hagel eller snö. Vi har fått regnskurar, hagelskurar eller snöbyar. Samma fenomen, olika nederbörd under olika årstider.

Om vinden ligger på i samma riktning under flera timmar, kanske dagar, så kommer snöbyarna att bildas i i stort sett samma stråk/linje hela tiden. Det gör att det faller ut väldigt mycket snö på en plats, ungefär som om man har en snökanon som sprutar snö i samma riktning hela tiden: Det blir väldigt mycket på en plats och nästan inget bredvid.

Nu ser det alltså ut att kunna uppstå snökanoner i den ostliga vinden som driver ut kall luft från Ryssland, förbi Baltikum och Finland och så ut över Östersjön.

Det är främst Gotland, Öland, och Smålandskusten som ser ut att drabbas. Men det kommer att förekomma snöfall av och till hela vägen från och med södra Norrlandskusten till Blekinge.

Det är utfärdat en klass-2 varning för stora snömängder i Kalmar län och på Öland.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

27 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin.

  Jag frågade tidigare om det på samma sätt som snöbyar, kan bildas regnskurar i NO-vinden, och när jag läste SMHI:s oktoberkrönika 2002 stod det att månaden mest var torr, men på ostkusten gav en nordostlig vind ordentliga regnmängder. Var detta en effekt av ”regnkanoner”?. Kan inte du förklara lite mer om detta fenomen?

 • Hej Martin. Jag har förstått att det är svårt att i förväg säga var en snökanon kommer att bildas. Men vad tror du om chansen/risken att en sådan bildas vid hanöbukten och drar in över Kristianstadsslätten? Där är ju en klass1-varning även för skåne om upp emot 20cm snö, men i prognosen står det 0,2mm.

 • Kyndelsmässodagen med snö o kyla,bådar en snar vår..!Jajamän,men för många är det nog svårt att tro på det.Redan i slutet på Februari häpnar nog många över hur det kunde bli så milt så snabbt när vi hade så kyligt i början på månaden!!Men som sagt,vi kan få en väldigt tidig Vår! 🙂

 • Syd och sydväst om vänern och vättern glömde du säga något om. Vi kan också få upp emot 1 dm pga snökanonerna.

 • Kan svara Daniel:

  Regnskurar av lake-effekt typ bildas på samma
  sätt som s.k snökanoner. Skillnaden är bara att temperaturen är högre så det faller som regn över hav och kuster istället. Men principen är densamma: kall luft som strömmar ut över varmare havsvatten. Vädertypen är vanligast på hösten och förvintern.

 • Det har ju inte kommit nånting här? Utanför Tystberga(södermanland)
  Trots att det varas för flera decimeter.
  Är det påväg eller blir det inget här? 🙁

 • Till Johnny och säkert nån annan…

  Du kan inte jämföra nederbörden i mm med hur många cm snö det ska bli. När det är så kallt som det är nu.
  1mm nederbörd är inte lika med 1 cm snö i den väderlek som råder i södra Sverige nu. När det kommer så kall o torr snö som nu, blir det betydligt mer snö.
  5mm nederbörd kan betyda 25 cm snö eller kanske ännu mer.

 • Ja den är väldigt fluffig, därför det bygger så fort.
  Hur snabbt den sjunker vet jag inte. Men om det blåser och är torr luft. Så sublimerar snön, dvs den går direkt från fast form till gasform.
  Men tror inte den försvinner allt för snabbt.

  Martin har säkert ett bättre svar…

 • Kräkar? Gissar att det betyder rejält snöfall eller? Taket ”läker” har jag hört att de heter när det regnar in i ett hus Sundsvallstrakten men ”kräkar” va inte mycket vackrare ord….

 • Oerhört märkligt att snövarningarna för stockholm södermanland och norra östergötland ligger kvar. Borde tagits bort redan igår kväll. Även klass 2 varningarna för kalmar verkar vara en smula överdriven.

 • hej! snökanoner? vedertaget mediauttryck?….vad hände med snöchock t ex eller brutalmegasnöande? ,,,,,,

 • när vi fick 1,5 meter snö i gävle 1998 så var det ett vädigt smalt stråk med snöbyar som forsade in i två dygn bara några kilometer brett .
  Det var bara gävle o några samhällen någon mil inåt land som fick så mycket snö.Så varningarna är nog befogade

 • Hej! Jag har sparat några ”månadsrapporter” mm som burkar utfärdas i början på varje månad. Ibland stämmer dom, men oftast blir det inte ett uns av liket. Undrar vad orsaken är varför man inte t.ex. kan se att ett högtryck som nu växer till och låser väderläget. Var ju likadant förra våren med lågtrcyksvandringarna.
  En skön helg från småland.

 • 1 mm nysnö i smältform ger olika snödjup beroende på hur kallt det är i luften. Man får multiplicera antalet mm med fluff-faktorn för att få antalet cm nysnö.

  temperatur fluff-faktor
  – – – – – – – – – – – – – –
  0 1,0
  -4 1,5
  -7 2,0

  -10 2,5
  -12 3,5
  -16 5,0

  Då det är riktigt kallt i luften så blir alltså snön mer torr och fluffig. Detta innebär en större risk för snödrev. Blötsnön (kramsnö) som förekommer vid 0 grader klibbar istället fast på föremål.

 • Snökanoner, klassvarningar och snöchocker. Förr i tiden snöade det, har alla flyttat till Fjollträsk nu för tiden?

 • Här i Nyköping har det senaste dygnet kommit som mest 3-4, möjligen 5, centimeter snö, och snöbyarna har inte varit särskilt kraftiga alls här. Just nu är det -8 grader, sol med en hel del stackmoln på himlen, och lätt puder från deras mörkblåa undersidor.

 • jaha, minus 42 grader i natt i lappland minusgrader i hela landet,,, vart tog växthuseffekten vägen?????

 • Två hyfsade vinterveckor, knappast särskilt kallt för att vara februari, inte ens i sydsverige. Att det är så lätt att spekulera nuförtiden, för att inte tala om alla kvällstidningsrubriker…

 • Alltid samma sak, så fort vinterkylan slår till tror alla att växthuseffekten är väck. 2010 sade alla ”växthuseffekten har slutat”, men 2011 sade de ”nu märks uppvärmningen verkligen, ingen snö till jul”, och nu när det är hela ”-17” grader i Sydsverige och -42 grader i Nordsverige, då är uppvärmningen väck. Bara för att klimatet värms upp betyder det inte att det jämnt skall vara varmt. Vi bor i det fantastiska hemlandet Sverige, ett land jag och alla landsbor bör vara stolta över. Här skall det vara vinter och minus 40 grader någon gång. Notera att det riktigt varma året 1999 hade norra Norrland nästan minus 50 grader.

 • För er som undrar om snökanonerna så fick öland lokalt 30-45 cm snö från igår lunch till idag.
  Västervik ca 40 cm fluffig snö.

  Här i Kalmar hade vi fått ca 1.5 dm snö fram till kl 17 nu på fredag kväll. Därefter har det snöat kraftigt och vi har fått någon decimieter till.
  Totalt ca 3 dm snö.

  Så varningarna är visst befogade, men det som ingen verkar lära sig är att när det är snöbyar från östersjön är det alltid lokalt.
  Mina föräldrar som bor i nordöstra delen av Kalmar har endast fått någon cm i eftermiddag medans min bror söder om Kalmar fått 20-25 cm snö…

 • Här i Loftahammar (norr om Västervik)
  Behövdes verkligen varningen här för det har kommit över en halvmeter, närmare bestämt 53cm puder 🙂
  Kompis i Västervik rapporterar att de fått 38cm. Så ja det är väldigt lokalt!

  Har nog säkert kommit uppåt 70cm här i trakterna.

 • vill påpeka att 1998 i gävle var inte snön fluffig utan kompakt gick inte att skotta med skyffel utan maskiner var enda hjälpmelen ,hade snön vart fluffig hade det vart bra över 2 meter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *