Det är vinter i norr, kan det bli det i söder?

Blir det milt eller kallt?

Frågan engagerar många här på bloggen. Långtidsprognoserna talar om en mild vinter. Så här långt stämmer det bra. Men jag vill poängtera att det faktiskt ÄR vinter. I alla fall i de norra 2/3 av landet, ner till och med Värmland, Västmanland och Gästrikland. Låt vara en mild vinter med en del köldknäppar.

Men hur blir det i söder? Låt oss först skilja på vad som är vinter och vad som är vinterväder. Vinter är det från och med den första dagen av fem på rad när medeltemperaturen är under noll grader. Vinterväder är mer subjektivt, men låt oss säga att det i alla fall krävs minusgrader i flera timmar och gärna snö.

Det kan alltså vara vinterväder flera dagar utan att det för den skull blir vinter. Och det kan ha blivit vinter utan att det för den skull är vinterväder (tex om det töar veckan efter att det blev vinter).

Hur blir det då kommande månader? Eftersom våren brukar ankomma till Skåne i slutet av februari, så är det inte mycket tid att spela på om det skall bli vinter där. Låt oss säga att det finns ett utrymme på två månader kvar för södra Skåne.

Det tar lite tid för våren att koppla greppet om Skåne, Blekinge och Halland (ca två veckor), men sedan vinner våren mycket terräng på kort tid. I månadsskiftet mars-april så har våren nått upp till södra Dalarna.

Vi har alltså tre månader kvar för Norra Götaland och södra Svealand där det ännu inte riktigt blivit vinter. Hinner det blir vinter här innan våren (statistiskt) brukar komma?

Ja, jag skulle tippa att det hinner bli vinter, om än kort, ner tom Dalsland, halva Västergötland och halva Östergötland samt på Sydsvenska höglandet. Därtill kommer det nog att bli ett par vinterdagar även i de allra sydligaste landskapen, om än att det inte blir tillräckligt för att det skall kunna kallas vinter enligt definitionen.

Kommande vecka så stiger temperaturen. Fram till onsdag-torsdag med ca fem grader i samband med att en portion mildluft kommer in över Skandinavien. Men från och med fredag till söndag så sjunker temperaturen igen. Och från och med nästa helg så skulle det tom kunna bli riktigt kallt. I alla fall ett eller två dygn.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

15 CommentsLeave a comment

  • Fast det är relativt vanligt att lågtryck med snö följs av tillfällig mildluft vilket gör att en ”del” av snön som kommit försvinner sen stabiliseras vädret och kalluft får spelrum några dagar (Hittils årets vinter) Vilket gör att många platser i Götaland överlag inte får riktig vinter vilket är rätt vanligt där. De flesta åren har sett ut såhär och även vissa år på 1950-talet ochså så du vet.

    Bra att du förstått att det är stora skillnader mellan Skåne och södra Svealand,flesta metreologer menar att de har oftast samma temperatur vintertid..

  • Jag tippar ( önskar ) att de blir en vinter likt de man är uppväxt med 91-2009 , några dippar med kallt väder men ingen egentlig vinter ( Tuve -Göteborg talar jag nu om ) , man skall kunna lira boll utomhus på vintern !

  • Vad menar DMI när de säger att det kan bli kallare sista veckan i januari eller första veckan i februari? Att det blir radikalt kallare, eller bara lite kallare tillfälligt?

  • Hallå eller:) En liten fråga om väderkartan här på sidan. såg nu på kvällen att på onsdag är det -7 grader i kungsäter i halland, samtidigt visas regnskurar. hur går detta ihop? MVH

    Martin: Vad jag kan se så säger prognosen inte minusgrader, utan mellan 2 och 6 plusgrader och regn. Det går ihop.

  • Hej tror inte att det kommer snö här på södra Sverige. det kommer o fortsätta o vara milt .det enda somm kommer som nederbörd är regn

  • Nu säger YR.NO enligt deras senaste prognos 08:02 för Nyköping milt onsdag-fredag med +0-5 grader, sedan minusgrader, och sedan plusgrader den 17. Väldiga ändringar, imorse skulle Nyköping den 17 ha -5 grader. Imorgon kommer säkert att stå -10 grader eller så, eftersom prognoserna aldrig håller fast.

  • Tänkte bara säga att Florida har drabbats av svår frost, 3/4 av apelsinodlingarna är drabbade. Apelsinjuice blir nu dyrare. Kenya har drabbats av vad som sägs vara värsta frosten någonsin, Kenya är stor producent av svart te, så svart te blir troligen dyrare också. Men idag skyller man ju även rekordkyla på mänskligheten.

  • Har bara en lite fråga. Den karta som visan när man tittar på lufttryck täcker in en större yta än bara Sverige, varför gör inte de andra kartorna det också? Tacksamt för oss som bor halvtid i andra länder.

    Eftersom jag nu alltid tittar på dessa kartor har jag en fråga till; Varför klassas det som kommer in över Färöarna på onsdag för ett lågtryck när det är 1010 hPa? Räcker det med en så liten skillnad som 5 hPa eftersom det är 1015 runt ikring? Har det med nederbörden att göra?

    Tack för en bra sida!

    Martin: Hej. Det är bra att ha lite större geografiskt utsnitt när det gäller just lufttrycket. Men jag håller med om att man skulle vara behjälplig av större kartor även för andra parametrar. Men man gör då dels lite avkall på detaljer, dels är det en prioritering där vi inte heller vill att det skall bli för grötigt tex med många olika länkar.

    När det gäller låg- och högtryck så är allt relativt. Det har alltså inte med nederbörden att göra utan det beror helt och håller på hur lufttrycket är runt omkring.

  • Hej!
    Som du säger så strömmar varmluft in från söder på Onsdagen, som kommer ge + grader Onsdag och Torsdag. Men kall-luften i norr håller emot så redan på Fredagen blir det åter kallare, och kall-luften strömmar ner igen över landet. I början på nästa vecka kan det falla några centimeter här i Östra Sveland (jag bor i Gnesta) Men framförallt ser det spännande ut framåt 17-18-19e då GFSen pekar på flera lågtryck med kyla och en hel del nederbörd drar in från Väst. Ska bli spännande och se ur det blir. Har på känn att det kommer falla flera decimter snö under de dagarna och att kylan har kommmit för att stanna.

    Ja vi får se 🙂

    /Fredrik

  • Det finns ett ekonomiskt värde i att följa väder och klimat även som privatperson.

    I höstas tex blev jag själv vacklande till vårt elavtal. Har alltid kört med rörligt då det över tid visat sig billigast. Men med de tidigare vintrarna börjar man ju ändå fundera…
    Likafullt trodde jag på en mildare vinter än tidigare, men alla skriverier om ytterligare en ”riktig” vinter gjorde mig tveksam.

    Tills Martin som en av de första(?) skrev att han trodde på en mild vinter. Det lilla stödet gjorde att jag lade funderingarna i soptunnan. 🙂

    Man får helt enkelt räkna med en och annan käftsmäll längs vägen! 😉

  • Prognosen visar kalluft i sex dagar, 13-18 januari. Finns det chans att anslutning till ett högtryck över Nordsjön blir långvarig, eller blir det milt & kallt omvartannat som du säger?

  • Hej!
    Jag har gett mig in i leken att försöka utläsa när vårfisket drar igång igen kring Stockholm och Gävleborg. Min egen plan har varit att följa temperaturskillnader och tidsskillnad på solens upp- och nedgång. Den enkla terorin är helt enkelt att följa skånes väder för att få en enkel uppfattning om vad som händer om 3-4 veckor i stockholm. Det väder som blir när solen går ner vid 17 i skåne bör bli någorlunda detsamma i stockholm när solen går ner vid samma tid? Förstår självklart att mycket mer har sin inverkan på vädret än så men är jag helt fel ute? Från en som längtar efter isfria sjöar, 6-12 gradigt vatten och begynnande vegetation. Tack för all intressant läsning. Både av författare och kommentarer. Mvh Mats L

    Martin: Hej Mats. Nej du är inte helt fel ute. Men solens upp- och nedgång är, som du säger, bara en av många faktorer. Utslaget på många situationer kommer du att finna en korrelation, koppling.

    Men kopplingen kommer då mer att likna klimat än väder. Du får med andra ord reda på det statistiska vädret och när, statistiskt sett, vårfisket borde dra igång. Men du får inte reda på vad det blir för väder just i år eller när vårfisket drar igång just i år.

    Vill du förfina situationen behöver du ta med istjocklek, tjäldjup, vädersituation, vindriktning mm. Dessutom skulle du kanske behöva förfina modellen lite genom att kompensera för att vintern troligen har varit kallare i Stockholm än i Skåne. Dvs tjälen/isarna borde ha blivit lite djupare/tjockare.

    Det är mycket man kan ta hänsyn till. Men och det är intressant att finna om man kan hitta vilka faktorer som betyder mer än andra. För att göra det så gäller det att sätta upp ett antal hypoteser om vilka faktorer som kan spela roll, bokföra dem och se om man kan finna samband/korrelationer. Det underlättar givetvis om man kan beskriva de fysikaliska sambanden också, både för att förstå vad som är rätt och för att förklara varför det ibland inte blir rätt.

  • Jag tror att högtrycket över Nordsjön blir liggande länge, och ger oss rejält vinterväder fram till mars åtminstone. Så är det ju alltid med högtrycket över Nordsjön på vintern, de blir liggande månad efter månad.