Nu är det kallt

Nu är det kallt.

Från Värmland till Lappland har det varit kallare än 20 minusgrader i natt. Flera orter i Lappland har haft under -30, tex Gielas och Nikkaluokta (-31,9 respektive -31,8 grader). Och det är bara de platser där det finns mätstationer. Givetvis finns det andra platser där det varit ännu kallare.

Men/och även Götaland har haft det (förhållandevis) kallt. Karlsborg hade -9,3, Målilla -9,6 och Gårdsjö -10,6. Det är kallt för att vara i södra Sverige och den här vintern.

Men nu blir det lite mildare och snöfall. Inte så att det töar -annat än i Götaland och södra/östra Svealand. Och på lördag och söndag blir det kallt igen.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

13 CommentsLeave a comment

 • Kändes myspys att knalla runt när det imorse stod på -13,1! Enligt prognoser ser risken för tö något liten ut, men det är inte bara tråkigt – utan också nästintill otroligt – hur snabbt ett givet snöfall kan vända. Har väntat på den för mig mäktiga meningen: Nu är det kallt. 🙂

 • Här i Kristianstad är det ett par plusgrader och växlande molnighet. Och ja, det tycker vi är kallt. Detta är normal vinter för oss, glöm inte att Sverige är ett avlångt land. Det är inte mycket vi har gemensamt med en norrlänsk vinter eller vinter i mellansverige (Småland och uppåt). Den dominerande naturtypen är heller inte taigan. Jaja, men så representativt är ju inte landskapet, där bor inte så många! Nä just det, över en miljon…

 • Meteorolog Bjarne Siewertsen på DMI.dk sade att det på torsdag (i Danmark i allafall) blir blåsigt, och sedan växer ett högtryck in. Han betonade att det blir ett kort vinterinslag, men att det beror på högtryckets exakta placering hur kallt det blir.

 • Kommer lite vackra snöflingor dalandes ifrån en
  gråmulen himmel,-1 gr.Tulpanerna tittar fram i
  trädgården.Kanske inte så konstigt med tanke på
  det milda vädret.
  Mvh:Hallandskusten.

 • Härligt..kanske man till slut får användning av Canada Goose jackan ändå denna vinter. Tror jag skall plocka fram den i alla fall.

 • Gotland ser ut att få mycket snö i samband med nordvind över varmt hav under helgen, sammanlagt ca 3 dm under kommande och gående snöbyar från fredag till måndag. Blir problematiskt för mina släktingar som har en stuga på Gotland, de får ju gräva sig fram över tomten så länge vinden ligger ihållande på nord-nordost och snöbyarna fortsätter. Detta ser jag som början på vintern, snöbyarna lär pågå tills dess att havet isbelagts, och sedan finns ingen hejd på vinterkylan. Vintern börjar alltid med snöbyar på ostkusten, så vintern lär anlända ett tag, tro mig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *