Kallare och vackert väder

Lagom till Trettonhelgen blir det finare väder. Bra väder är något vi inte varit bortskämda med. Stormar, regn mitt i vintern och moln.

Men under fredagen och lördagen så ger en högtrycksrygg rätt så vackert väder på många platser i Sverige. Inte överallt och hela tiden, men ändå på det hela taget mycket bättre än det varit de senaste dagarna veckorna.

I samband med att molnen spricker upp så blir det också lite kallare. Natten mellan fredag och lördag är det minusgrader även i Sydsverige.

Det kan också vara en bra påminnelse för alla som bor söder om Bergslagen att veta att det faktiskt är vinter i större delen av Sverige. Den norra 2/3-delen av landet har såväl minusgrader som rikligt med snö.

Trevlig helg,

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

30 CommentsLeave a comment

 • Samma fråga här…finns det utsikter på att det blir en vinter i Skåne eller börjar vi närma oss sakta men säkert mot vår efter februari?

 • Här i Nyköping sade prognoserna att det skulle klarna upp under kvällen och natten, men nu (00:45) är det fortfarande mulet och ganska intensivt snöande. Varför har hela ostkusten nederbörd, medan inlandet och västkusten har uppehåll?

  Martin: Det hängde kvar ett par smala band med snöbyar. Över ytan sett var det inte mycket, men där det väl snöade var det rätt så intensivt.

 • Ser ut som prognoser för snö i Karlstadområdet minskat drastiskt – vilket känns ganska dystert. Men man är sällan fullständigt nöjd så man kanske skall ta och njuta med den lilla vinter man ändå fått och får denna säsong. I övrigt blir det att boka in en skidsemester med min sambo.

 • Jag har en fråga till dig Martin:
  Om vinden envist under våren ligger på nord, kan det hända att våren uteblir, och att vintern pågår hela året?

  Martin: Nej och ja. Den situation vi haft de senaste 11.000 åren gör att det inte kan bli vinter året om här hos oss, solen värmer tillräckligt för att töa vinterns snö och is. Och kalluften från norr är inte tillräckligt kall på sommaren för att kyla bort värmen här.

  Men under istiderna så var det vinter året om i Skandinavien. Skillnaderna var (bland annat) de att värmen på ”sommaren” inte förmådde töa lika mycket is som växte till under vintern.

  En variant på ”vinter året om” skulle vara om det blev mycket partiklar i luften (till följd av tex vulkanutbrott, luftföroreningar eller annat). De skulle kunna hindra solinstrålningen. Troligen inte så att det förblev vinter, men i alla fall tillräckligt för att det inte skulle bli sommar.

  PS. Nu är det tyvärr det omvända som händer i Arktis: Glaciärerna smälter mer på sommaren än vad de växer upp under vintern. Därmed blir det en nettoförlust av fruset vatten vilket i sin tur bland annat leder till ytterligare klimatförändringar, stigande havsnivåer mm. DS.

 • Jo nog var det kallare! Kart.se visade -12 över Sorsele. Men vår mätare sa -26.
  Så vi kröp under täcket igen.

 • Martin, vad är motsatsen till istid?

  Martin: Motsatsen till Istid är Interglacial tid eller Värmeperiod. Det är det vi har nu (och har haft i drygt 10.000 år).

  Men/och det är en glidande skala. Man brukar säga att det under en istid är 3-5 grader kallare. Men även 2 grader kallare är i vissa sammanhang att betrakta som istid.

  Notera att det under ”Lilla istiden” som drabbade Europa hårt (ca 1300-1850) bara var 0,4-0,8 grader kallare.

  Det kan vara bra att ha detta som perspektiv på vad 2 grader varmare kan innebära. Eller 3, 4 eller 5 grader. (Obs, det är inte så att bara för att istider är sämre så är varmare klimat bättre. Det är förändringen som är problemet. Samt hur snabbt den sker. Vad hinner anpassa sig, vad hinner inte?)

  OBS: När jag skriver ”x grader kallare/varmare” ovan så menar jag Global medeltemperatur. Alltså i medeltal, över hela klotet, alla tider på dygnet, alla årstider. Det handlar då om ”ett par grader”.
  Lokalt så är det större skillnader på en del platser och mindre skillnader på andra platser och/eller årstider.

  Klimatförändringarna vi står inför är alltså av samma storleksordning som en istid, men åt andra hållet.

 • Snart får man nog sluta följa prognoser…Verkar vara svårt nu få exakta. Även kort tid innan. Temperaturer ändrar hela tiden. 5-6 dagar innan kallt står det den dagen. sen 2-3 dagar innan plusgrader. Och i början på denna vecka för oss som bor i Norra götaland södra svealand lovades snö torsdag och lördag. Stod länge..Så sent som i tisdags snö på torsdag..Onsdag Helt andra prognoser både för tors o lör? Hur kommer det sig?

 • hejsan martin.saknar ditt siande om resten av vintern.när kommer den???

  mvh kristoffer

 • En fråga som ställer mig, som fysiker (Teknisk Fysik), är när vi når de olika tröskeleffekterna? T ex när når vi den kritiska nivån på koldioxidhalten i atmosfären? Jag föreställer mig att vid en viss kritisk nivå sker förändringen exponentiellt. Isarna smälter av mycket kraftigare än förut. Havsströmmarna, däribland Golfströmmen, rubbas, byter riktning eller stannar av. Golfströmmen delar sig i två delar, varav den ena är den Nordatlantiska driften. Golfströmmen drivs av vinden innan den delar sig. Den Nordatlantiska drivs av termohalin cirkulation som är beroende av balansen mellan salt och sötvatten. Ökar mängd sötvatten, som blir resultatet av smältande is, rubbar den Nordatlantiska driften. Utan den Nordatlantiska driften skulle vi rent av ha en ny istid i norra Europa (från norra Tyskland/Polen och norrut skule vi bli istäckta). Paradoxen är att den globala uppvärmningen helt enkelt leder fram till att vi får en ny istid snabbare än vi skulle fått om naturen hade varit opåverkad/oberoende av mänkslig åverkan. Jag vet inte om det är helt riktigt men vissa rön pekar på att den senaste istiden (för ca 10 till 20 tusen år sedan) utvecklades under en tioårsperiod, dvs mycket snabbt med tjocka inlandsisar till följd. Känns logiskt också – rubbas den Nordatlantiska driften får vi nästan omedelbart betydligt kallare i Nordeuropa och Nordamerika… Vi kommer att få åka söderut och hoppas att länderna i Nordafrika är lika vänligt sinnade som t ex vi i Sverige och Tyskland att ta emot oss nordeuropeiska klimatflyktingar. Den politiska balansen i världen ändras och nya förutsättningar skapas… Sahara kommer att grönska medan man inte alls kan odla något i Nordeuropa – vi blir beroende av sydliga länders välvillighet…

  Martin: Hej Totte. Både ja och njae. Det blir nog inte istid även om Golfströmmen skulle vända längre söderut. Det är främst på vintrarna som vi har nytta av värmen från den. Men somrarna är/blir tillräckligt varma för att gott och väl kompensera för en sådan förlust.

  Men/och jag håller med om att tröskeleffekterna är både intressanta och skrämmande. Det kan vara så att vi redan har passerat en eller flera av dem, latent. Systemet är återkopplat och en faktor påverkar en annan som i sin tur… Det är svårt att veta innan det har inträffat. Och när det har inträffat så är det lite per definition för sent.

 • Ett inlägg Tottes kommentar beträffande;
  Den senaste istiden utvecklades väl för över 120.000 år sedan, inte för 10-20.000 år sedan. Att istiden skulle utvecklas under en 10-årsperiod med kilometertjock is som följd, det finner jag tämligen orealistiskt. I så fall måste över 100 meter snö på några år ha fallit. Och dessutom är det bevisat att det förekommit perioder med varmare klimat än nu under istiden, vilken således alltså måtte varit indelad i olika glaciala perioder, avbrutna av varmare klimat. Dessutom har den Nordatlantiska strömmen varierat genom historien, men trots kallt väder 1600-1800-talen har ingen inlandsis vuxit till.

 • Kollade precis medeltemp på termometern i trädgården ( Hisingen ) för de sista 30 dagarna , ligger på 4.1 celcius , lägasta -3.9 grader , ligger alltså identiskt med SMHI:s officiella GBG-mätare , väldigt milt får man lova att säga , påminner om 2007-08 , även den var mild med lägsta temp kring – 9 grader för Göteborg.

  Nu består ju inte Sverige endast av Göteborg men säkerligen är det mildare än 1961-90 referensen på nästan alla orter ?

 • hejsan
  jag undrar om vi kommer få nån snö överhuvudtaget i blekinge? och när tror du i så fall mvh emelie (snötokig)

 • Vi närmar oss den perfekta vintern, kan vi ha sådan tur att vi slipper snö och iseländet denna vinter?

 • Hej Martin!

  Måste erkänna att jag som är bosatt i Skåne är lite otrogen klart.se 😉 Jag titta väldigt mycket på dmi.dk då de har mer detaljerad prognos för oss i Skåne.
  En sak som är intressant är deras månadsprognos som brukar ha hög träffsäkerhet för oss här nere. Det stod följande att läsa i dag, ursäkta danskan:

  Manden bag månedsprognosen – meteorolog Jesper Rasmussen – har endnu en gang sat sig bag tasterne. Og endnu en gang med forventningen om, at han skulle finde en ny måde at beskrive det milde, blæsende og ustadige vejr, vi har set så meget af denne vinter.

  Men hvad er det? Pulsen stiger og arenalinet pumper. Meteorologen gnider øjnene. Jo den er god nok – temperaturen i stratosfæren er pludselig steget meget og det kan indikere, at et vejrskift i den kolde retning er på vej.

  Hvis skiftet kommer, bliver det sandsynligvis i den sidste uge af januar eller i den første uge af februar.

  Det er dog endnu for tidligt med sikkerhed at varsle vinterens komme. Det er dog det mest bastante tegn på en mulig længerevarende periode med vintervejr, vi hidtil har set i vinteren 2011/2012.

  Hvad er forventningen så? I første omgang fortsætter det milde og ustadige vejr med relativt høje temperaturer og masser af vind. Hvis omslaget kommer som antydet, så går vi derefter ind i en periode med frostvejr og antageligt mere stabilt vejr.

  Sne kan der også komme. Og der er bestemt mulighed for, at det i givet fald bliver liggende så børn og barnlige sjæle får glæde af det. Men sandsynligvis først om en tre-fire uger altså.

  Har du samma bedömning och i så fal, hur stor del av Sverige skulle det gälla i så fall?

  God Fortsättning
  Rolle E

 • Får man ha hur fel som helst när man är meterolog ?
  Jag menar prognoserna är ju så pinsamt fel ! De kan max vara 10% träffsäkerhet i inre Götaland denna vinter.
  Okej att de kan vara fel 7-14 dagar före. Men när det är helt fel 1-2 dagar före, blir man riktigt irriterad.

  Enda gången ni har rätt är då ett märktigt högtryck placerat sig rätt över landet. Men de kan ju vem som helst lista ut va de blir för väder då !

  Jag tycker ”ni” ska vara rakryggade och gå ut o förklara att vi är inte så bra på de vi gör just nu.

  För de finns faktiskt de som vill ha vinter. Så sluta lova de ska komma snö, när det ändå aldrig kommer en flinga !!

 • Hoppas på riktig kyla och lite blåst. Gärna till Maj. Därefter varm sommar med lite nederbörd. Trött på fuktig och blåsig vinter i Sthlm.

 • Jaha, nu börjar prognoserna att skifta igen. Yr.no t.ex visar fr.o.m lördag nästa vecka minusgrader och nordvind, efter att i morse sagt plusgrader och sydvind. En temperatursänkning på 3-6 grader alltså. Så har de hållit på hela vintern!

 • Sista halvan av Januari ser ut att bli kall i en stor del av nordeuropa. Om så blir fallet ökar riskerna/chanserna att även februari blir kall. Så till er vinterälskare i sydsverige: det finns hopp!

 • Daniel och Mumin: Vänta ett par uppdateringar så ska ni se att allt blir som vanligt igen. Dvs 3-5°, (s)västvindar, regn och blåst… 🙁

 • En sak vet jag iaf, det är mycket lättare att lära sig stava till meteorolog än att bli en! >;)

  Det har varit lite väl ”hawaii” med de flesta modeller snart ett år men det är bara att gå ut o gilla vädret som ges. 🙂

  Min egen ”snöslungeprognos” om mild vinter står sig, hittills står den fortfarande oanvänd och nyservad! 😀

 • Hej Martin !

  Hoppas du kan ge mej svar ..

  Vädret för växlar oerhört mycket ..
  Från att vara sol och regn och + grader till den Andra dagen snö + Minus grader och andra dagen Blåst?+ storm ..

  Hur länge Kommer Snön att komma till och från i dalarna ,( jag älskar snö) ?

  Varför har det blivit så här

  Vad är det som Gör att det svänger så här med vädret ?
  blir det varmare för varje år som går ?

  Djur ( Björnar är vakna) samt
  Blommor ( som kommer upp i marken fast det är vårblommor 🙁
  Flugor som vaknar .

 • Hej Martin !
  Framöver visar temp prognosen max -6, min -8 några dagar i följd, med växlande molnighet och regnskurar !?
  Varför blir det regn och inte snö med sådana temp ?

 • 50 cm snö i västra Götaland i slutet mot den senaste 14-dagarsprognosen, kan det bli något med det tro? På tre dagar endast. Så långt fram brukar ju vara kraftigt överdrivna har jag lärt mig.

 • Martin: Jag upplever att det snart anses som tekniskt sett vinter i Karlstad, stämmer detta?

  I övrigt känns prognoserna något bra, det är kyligt och lite snöigt. Snöade en del fr o m lunch t o m under natt. Ser även att det finns viss möjlighet till snö även idag. Vore att få en 1-2 månaders vinter med tillräckligt snö att ge sig ut på skidor i skogen. *Drömmer*

 • Märkligt vad väderinstituten har svårt att bestämma sig. Senast igår var danska DMI säkra på att mildvädret skulle fortsätta nästa vecka. Idag är de säkra på det motsatta, att det blir kallt i slutet av nästa vecka. Igår sade de att ett högtryck skulle ligga över Centraleuropa, idag säger de att det kommer att växa in över Nordsjön och Mellanskandinavien, och ge nordostvindar.

  Om så skulle bli, skulle detta innebära samma företeelse som förra vinterns start, vilket skulle resultera sjunkande NAO-index och kanske långvarig vinterkyla i februari och kanske mars, eller?

 • Hur ser det ut framåt för södra/mellan Sverige. Blir det någon riktig vinter för oss tror du? Jag bor i sthlm.. Som det ser ut nu så är det väldigt hoppigt i temperaturer. Varmt några dagar, kallt några dagar osv..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *