Det blir jul i alla fall

Av Martin Hedberg

(Uppdaterad)

På vilka platser den blir vit, det återstår att se. Det kommer att vara ett par passager med minusgrader även i söder. Och det kommer att komma nederbörd, delvis som snö.

Men om den ligger kvar på den 24:e december, det är fortfarande en öppen fråga.

Ett lågtryck snurrar upp över Östersjön. Det kommer från söder och dessa brukar vara lite kritiska att göra prognoser på. Samma lågtryck skapar just nu stora problem med vindar och nederbörd i Centraleuropa.

Hur som helst, under natten till lördagen så har vi lågtrycket här i norr. En liten avvikelse i dess bana över Östersjön kan göra stor skillnad i hur mycket regn/snö som faller i östra Sverige. För det blir i dessa fall de östra halvorna av Götaland, Svealand och Södra Norrland som drabbas.

När vinden vrider över med en nordlig komponent så sjunker temperaturen och nederbörden faller ut so snö. Det gör att det troligen kommer att börja som regn upp till och med Uppland, men att det från och med lördag kväll istället kommer snö där det tidigare regnat. Från Gävleborg och norrut blir det (blöt)snö direkt.

Under söndagen så  sprider sig snöområdet norrut till att beröra även Norrbotten. I södra Sverige sjunker temperaturen några grader i takt med att kallare luft utbreder sig (i Norrland sker den temperatursänkningen redan idag fredag).

Ni som bor i södra halvan av Sverige skall veta, om ni inte redan hade kollat upp det, att det faktiskt är vinter i den norra halvan. Men temperaturerna pendlar rätt stort och förhållandevis ofta har det varit kring eller över noll grader, trots att halva december har passerat.

Nu kommande vecka, på onsdag, blir det 10-20 minusgrader i stora delar av Norrland. Men redan på torsdag stiger temperaturen till omkring noll grader (tex Luleå, Umeå och Östersund. Sundsvall får tom plusgrader!).

Jag har ingen som helst förhoppning om att det skall vara snö i tex Skåne på Julafton. Även så långt norrut (nåja) som i Karlstad och Stockholm ser det osäkert ut. Saken är den att det den 22, 23 och 24:e kommer att strömma in mildare luft över södra Skandinavien. Om det redan finns snö på marken (detta gäller Svealand) så kanske inte mildluften förmår töa den, men det blir i alla fall troligen plusgrader.

Att det sedan ser ut att bli lite kallare den 25, i alla fall i Norrbottens och Västerbottens län, är det en tröst som kanske hjälper lite? Här var det ju redan vinter. Det är i söder som oron för en jul utan snö är stor.

Det blir Jul i år igen, men vill man ha en vintrig jul med snö och minusgrader så gör man bäst i att vistas i Norrland eller nordvästra Svealand. Gillar man blött gräs så kan man bege sig till den södra fjärdedelen av landet, då slipper man snön.

Fast det mesta kring julen handlar ju trots allt om vilka man umgås med och vilka traditioner man bejakar. Snön får betraktas som en krydda.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

29 CommentsLeave a comment

  • Tjena Martin vad bra att det inte blir någon kyla eller snö på julen o att det inte häller blir någon snö eller vinter i år eller nästa år eller huvudtaget bra med höst fram till våren januari o februari o mars ingen vinter dessa månader för det kan du väll låva svara gärna mvh macke

  • Mildare 22, kallare igen den 25, och idag är det bara den 16:e. Har en känsla av att prognoserna i sedvanlig ordning kommer hinna ändra sig fram och tillbaka flera gånger tills vi når dit fram. Senast igår kväll såg prognosen betydligt ljusare ut om man är sugen på lite vinterväder. Och häromdan pratade Lage Larsson om vit jul i östra Svealand. Så jag avvaktar lite för min del…

    Martin: Prognoser är inte huggna i sten.

    Men även det som skrivs i sanden kan visa sig vara rätt.

  • december och snart jul, och min syren utanför fönstret har skjutit knoppar och kommer snart blomma.
    Det har jag aldrig sett förut.

  • Hej alla ni som hoppas på snö till jul i södra sverige ni kan nog sluta o hoppas för det blir ingen snö här det kommer nog o töabort snön i norra sverige efter jul för det kommer o bli milt i hela landet så det blir nog inget wasalopp i år om man inte har rullskidor skulle vara 8 grader varmt på gotland den 22-23 december p på julafton så skulle det vara 6 grader varmt sedan så var det någon som sa att det skule bli lite kallare den 25 tror inte på det

  • Hej martin du skrev att det skulle bli lite kallare den 25 vad menar du med lite kallare är det en grad kallare

    Martin: Så långt i framtiden så målar jag med den breda penseln. Det är i norra Skandinavien som kalluften ser ut att dra ner, ser inte att den kommer ner till södra Sverige redan den 25:e. Borde skrivit detta, har uppdaterat bloggen.

  • Hej Martin kall luften behöver inte komma ner till södra sverige tror inte att kallfuften kommer heller är det så svårt o bara säga som det är tilla alla som hoppas på vinter att det inte blir någon vinter i södra sverige ni har ju långtids prognoser där ser ni ju vad det kommer o bli för väder framöver jag är ute o jobbar o tycker att det är bar att det är milt ute det värkar vara olika väder prognoser på olika väder sajter skulle vilja veta hur vädert kommer o bli i januari o februari det blir väll fortsatt milt va skulle vara bra

  • Macke: Kanske dax att börja använda punkt imellan så man ser vad du skriver.Du verkar vara väldigt inställd på att det inte blir julsnö men det skulle vara bättre om du kollar Tyska sidor och annat material innan du säger att vintern blir mild. Långtidsprognoser funkar verkligen inte bra tyvärr

  • Hej Martin!

    Jag vet inte om du som meteorolog har koll på det här med solens upp- och nedgång. Det är ju vintersolståndet den 22, ändå fortsätter solen att stiga upp senare och gå ner tidigare i flera dagar efter det… Har du någon aning? Apropå julsnö, menar jag… 😉

  • Hej Martin läste tidningen på aftonbladet där stod det att det skulle vara en mycket mild vinter så jag hadde rätt vad bra läste att januari o februari o mars skulla vara hela sveige utan snö mvh macke

  • Mira: Det stämmer inte som du säger att ”solen fortsätter att gå ner tidigare i flera dagar efter det”.

    Tidigare nedgång än idag blir det faktiskt inte. Sen stämmer det att solens uppgång fortsätter att ”försenas” några dagar ytterligare men den kortaste dagen är ändå den 22:a dec.

    Orsaken till dessa förbryllande omständigheter är att jordens rotationshastighet ständigt ändras, vilket i sin tur påverkar dygnets längd.
    Det är inte 24 timmar exakt som man kanske kan tro!

    Martin: Jordens rotationshastighet är tämligen konstant, i alla fall i de skalor vi resonerar kring här. Jag får återkomma -om det inte finns någon astronom där ute som lite snabbt kan redogöra för saken.

  • Blir nog en blöt helg här i sthlm, enligt senaste prognosen upp emot 40 mm regn lör-sön och 3-5 plusgrader. Lutar åt ishalksvarning på måndag då det klarnar upp o fryser på.

  • Hej Martin! Har ett litet tips som brukar stämma när det gäller hur det blir med väderleken Vintertid.Jag håller koll på mängden Rönnbär som blir under sommaren,samt..(och detta är viktigt!!)Vilka fåglar som äter Rönnbären på sensommaren/hösten.Blir det mängder med Rönnbär och Sidensvansarna tar dem,Ja,då brukar det bli en sträng och tidig Vinter med skapligt med snö..!Blir det däremot smått med Rönnbär och de blir uppätna av Björktrastarna/Snöskatorna,(som hände i höst!)så brukar det bli en mild Vinter med snö sent på året eller tidigt på våren(inga stora mängder)!jag tror Djur o Natur känner på sig vad som komma skall..!God Jul till er alla.!!//Joppen

  • Jag har ett par träd utanför och där hänger fortfarande stora klasar med rönnbär. Så det blir väl ingen vinter alls här nere…. 🙁

    Macke: Det finns ingen som VET hur vintern blir fortsättningsvis. SANNOLIKHETEN talar för en mild vinter. Det är fortfarande bara prognoser…veta kan man inte göra förens efteråt.

  • Hej Martin!Ingen är gladare än jag att det inte kommer någon snö ännu. Efter 2 snörika vintrar på slätten utanför Vadstena där vi med jämna mellanrum var insnöade och skottade snö vareviga dag(kändes det som) så är det skönt med en vilopaus från snön och kylan. Som sagt det blir jul ändå och det är ju som du säger snön som bara är kryddan. God jul i förskott// Margit

  • Bägge arterna är s k strykfåglar före och efter häckningen. D v s de stannar på en plats så länge det finns mat, litet som nomader. Flyttar de in i din trädgård betyder det att mat (och/eller livsbetingelser i övrigt förstås) har försvunnit på den plats där de var förut, kanske skogen intill din norrländska mosters hus. De är också rätt oblyga och lätta att känna igen, så de märks.

    Ett väldigt fokus på julvädret här för tillfället. Är det klimatskygglapparna i rött ylletyg som har åkt på? 🙂
    För att inge något hopp inför julen, tre förslag/önskningar för att vända den olyckliga trenden:
    – Stoppa skogskövlingen!
    – Ställ av bilen, återvinn den!
    – Höj koldioxidskatten rejält! Och det inte bara i Sverige naturligtvis.

  • Angående solens upp och nedgång, så kan ni få en komplett tabell för hela året genom att peta in koordinater för den ort ni önskar, här: http://aa.usno.navy.mil/data/docs/RS_OneYear.php
    Den visar minuter så helt exakt är den inte. 😉

    Titta på tiden före vintersolståndet ser ni att solnedgångarna sker på samma minut under några dagar. Titta sedan på dagarna efter vintersolståndet så ser ni att soluppgångarna sker på samma minut under några dagar. Det är en brytpunkt. Jämför med en pendel i ändläget där den vänder och går tillbaka.

    Ur ett mänskligt perspektiv kan man uppleva det som att ”det står still” ett par veckor runt vintersolståndet. Den upplevda verkligheten stämmer då inte eftersom vi människor inte kan känna eller se de små förändringar som sker under någon/några dagar utan hjälpmedel. Ett antal sekunders skillnad på ett dygn kan vara en enorm förändring av tid, beroende på vilket perspektiv man har.

    Ur ett astronomiskt perspektiv är inget konstant. Jordaxelns lutning i förhållande till solen samt även jordens precession påverkar mer över tid än förändrad rotationshastighet.

    Sen har vi tillverkat ett skottår som givetvis flyttar datum på vintersolståndet.

    Jorden rotationshastighet är dock inte konstant, den kan tom påverkas av jordbävningar. Men återigen är det så små förändringar att vi omöjligt klarar av att notera det utan hjälpmedel.

    Martin: Tack. När det gäller jordaxelns lutning, precession mm så kan jag hänvisa till de så kallade Milankovitchcyklerna. Här blir det tydligt hur långsamma dessa typer av förändringar är: De ändras på skalan tiotusentals till hundratusentals år. Förändringarna rörande dessa aspekter från ett år till ett annat är inget som vi märker i våra almanackor.

    Vi har dock inte svarat på Miras fråga ännu 😉

  • Martin, Mira påstår att solen fortsätter att stiga upp senare och gå ner tidigare flera dagar efter den 22:a. Det gör den inte, därav min länk till tabellen. Den fortsätter gå upp senare med någon minut några dagar, men går även ner senare. Eller så begriper jag inte helt enkelt, det är inte så ovanligt med mig. 😀

    Nils: Träffprocenten på att det ska bli Jul är väldigt nära 100%. Dock inte 100%, vi kan teoretiskt hinna gå under innan dess. Så inte ens där kan Martin lova något, han hävdar faktiskt att det blir Jul igen ovan. 😀

    Själv njuter jag av varenda sekunds utebliven snöskottning. Var ganska ledbruten i fjol, redan vid den här tiden. 🙂

  • Mildluften för den 22-26 är inte alls längre lika kraftfullt prognosticerad som tidigare. Nu står det istället att det efter en eller två milda dagar slår om till nordvästvindar och minusgrader.

    Blir det trots allt en kall och vit jul, och vinterväder över nyåret?

  • Enligt brittiska MetOffice och amerikanska WSI råder temperaturunderskott i större delen av Europa.

    Instämmer du med detta?

  • ”Mildluften för den 22-26 är inte alls längre lika kraftfullt prognosticerad som tidigare.”

    Nja , för Göteborg är det prognosticerat kring 8 grader varmt och som lägst en minus längre fram efter jul så kall och vit jul är nog ett regionalt ( lokalt ) begrepp.

    Var bor du Daniel , eller för vilken stad är det du skriver om ?

  • Hej James!

    Jag brukar alltid överdriva när jag skriver kommentarer, antagligen för att väcka uppmärksamhet.

    Jag bor i Nyköping på ostkusten, och där är det ständigt skiftande prognoser för julhelgen, alltifrån vintergrader till mildväder. Rätt säkert att det mildare blir, men vilken temperatur det blir, skiftar extremt mycket. För bl.a din hemstad och Skåne, där håller prognoserna fast vid 5-10 plusgrader, medan det för Nyköping som sagt går alltifrån -2 grader till +7 grader. Antar att det geografiska läget nära kylan i norr och mildluften i söder rör till det i prognoserna. Kan det vara så tror du?

  • Över franska Alperna slås mängder av snödjupsrekord, i Österrike biter kylan i kinderna i skidorterna, och över Island har december sällan varit så kall som i år. Större delen av Europa har hittills haft en rätt köldslagen december. I medelhavsstaden Nice i Sydfrankrike är det bara runt 5 grader ”varmt” och bitande nordvind.

    När jag ser på lågtryckskartorna, kan jag se att lågtryckstrafiken norrut över Atlanten helt avstannat, och lågtrycken rör sig enbart på sydligare banor söder om Europa, så att Nordafrika får milt.

    Vet du varför det är så, Martin?

  • Kommer vi kunna se vintrar som liknar 2009/2010 och 2010/2011 vintrarna i framtiden? Då menar jag så lika som möjligt. I Stockholm var vintern 2010/2011 något strängare än vintern 2009/2010 tycker jag, eller i mina ögon ser jag det. Men är det möjligt att nästa vinter (vintern 2012/2013) kan bli riktigt sträng som förra vintern trots att det inte är alls säkert? Eller kan det komma vintrar som liknar de två senaste vintrarna om några år (om ungefär 4-5 år kanske eller 3)?
    En fråga till. Tror du golfströmmen kan sluta strömma om några år? Jag vill att golfströmmen ska sluta fungera så att vi får kallare klimat i Sverige och iskalla vintrar. Då borde man vilja väl att golfströmmen ska sluta fungera? Eller är det någon nackdel med det?
    Vill helst ha svar på alla frågor jag ställt 🙂

  • Hej Stefan!

    Globalt sätt och totalt den kommande 20-årsperioden går vi mot varmare klimat, även i Sverige. Men även om det ser ut att bli 0-1 grad varmare än tidigare, kan inga iskalla vintrar uteslutas, inte ens några liknande de på 1940, -60 -och 80-talen, med oavbruten kyla och snö. Men antalet sådana vintrar kommer att minska i framtiden i takt med ett varmare klimat.

    De kommande 10 åren lär knappast någon större förändring inträffa. Liknande vintrar som de vi upplevt lär säkerligen uppträda, men det går inte att säga när. Naturen bestämmer själv hur vädret och klimatet blir.

    Golfströmmen påverkar det nordeuropeiska vädret främst vintertid, varvid Norden har 20-40 grader varmare vintrar än Sibirien och Alaska. Men sommartid påverkar Golfströmmen knappast det nordeuropeiska vädret. Sommartid påverkas vi istället av ett subtropiskt högtryck över Medelhavet samt ett tropiskt lågtrycksband från Centralamerika till Jan Mayen och Svalbard.

    Om Golfströmmen skulle stanna, vilket anses ytterst osannolikt, skulle framförallt vintrarna bli kallare och snörikare, t.ex skulle de slaskiga Skånevintrarna vara ett minne blott. Somrarna skulle bli mer lika de över inre Asien, med alltifrån 10-15 grader till 30-35 grader, beroende på vindriktning. Klart är att även om Golfströmmen stannar av, finns tillräckligt med värme lagrat i havet utanför Island och Brittiska öarna, för att västliga och sydvästliga vindar skulle ge mildare väder, oavsett årstid. Vi skulle dock inte direkt gå till istid. En istid kräver flera 100.000 år att bildas, och glaciärerna skulle centimetervis varje år bli större med början över nordöstra Kanada. Därefter skulle det krävas en oändligt lång period för glaciärerna att breda ut sig över norra Europa och Asien.

    Martin: Liten korrigering: Från värmeperiod (interglacial) till istid tar ett par tusen år. Sedan brukar istiderna vara i omkring 100.000 år innan det blir värmeperiod igen.
    Jag skulle inte kalla det för osannolikt att Golfströmmen stannar av, det har trots allt inträffat förr. Det kanske handlar om 10% sannolikhet att det sker inom 100 år.

  • Hej!
    Marins korrigering är mycket intressant men måste nog innehålla ett ”tryckfel”. Hur lång är perioden mellan istiderna egentligen? Dessutom – när stannade Golfströmmen senast? Vet vi detta?

    Martin: Perioderna mellan istiderna är olika långa, från några tusen år till omkring 30.000 år. Istiderna är omkring 100.000 långa. Eller uttryckt så här: De senaste tio värmeperioderna (ca en miljon år tillbaka i tiden fram till nu) har en periodicitet på omkring 100.000 år. Men det är inte så att det antingen är istid eller värmeperiod på planeten, det finns oändligt många situationer däremellan. Kolla tex Wikipedia.

    Jag uttryckte mig lite oklart, Golfströmmen behöver inte stanna helt, men varierar i styrka. Det kan ske tex till följd av ökat utflöde av sötvatten på grund av smältande glaciärer. Det finns kopplingar mellan istider/värmeperiod och styrkan i havsströmmar, de påverkar varandra.

  • Ang Miras fråga från i fredags: jag uttryckte mig lite oklart när jag svarade. Vad jag menade var jordens hastighet i omloppsbanan runt solen och inget annat. Eftersom alla planetbanor är elliptiska och inte runda så varierar planeternas hastighet när de far fram i rymden.
    Detta påverkar också dygnets längd.

    Man kan se detta genom att t.ex. kolla i en tabell när solen står som högst på dagen och notera att det klockslaget varierar under året med två ”högstatidpunkter” samt två ”lägstatidpunkter”.

    En ”lägstatidpunkt” inträffar i november, efter denna så förskjuts klockslaget för solens middag framåt och då även klockslaget för solens nedgång.
    Men eftersom vi fram till vintersolståndet får kortare dagar så märker man inte av detta om man inte detaljstuderar tidtabellerna.

    Först strax före vintersolståndet blir det märkbart eftersom, liksom Jeb nämnde, det ”står still” mer eller mindre, dagarnas längd förändras bara med sekunder då och just då, kan vi ”upptäcka” att solnedgångarna kommer senare trots att vintersolståndet inte har inträffat!

    Puh! Hoppas någon begrep detta, det är tidigt på morgonen för att formulera astronomiska förklaringar….

    Kolla denna sida om ni är intresserade, den ger bra med detaljer om man vill förstå hur det hänger ihop.

    http://stjarnhimlen.se/2011/uppned.html

  • Har en fråga till Martin: Om man på något sett skulle kunna leda bort Golfströmmen mot annat håll, Tex Nordamerika eller sådant med stenmur eller något hur stor verkan skulle det ha på Sverige gällande våra vintrar? Större chans till en vit jul kanske?