Inte kallt, jättekallt, inte kallt

Av Martin Hedberg

Det är uppenbarligen mer av november än december i vädret, trots att det snart är jul. Nollgradigt i Luleå och längs med hela Norrlandskusten, Svealand söder om Dalarna och i Götaland. Det regnar och snöar och regnar.

Jovisst finns det vinter och snö, men inte i den omfattning det borde brukade vara. Fast i fjol och i förfjol så var det ju å andra sidan väldigt mycket vinter.

Tag en plats som Östersund. Den senaste veckan har temperaturerna varierat mellan -7 och +2, liknande i Mora med -7 till +3. Men Kiruna är i alla fall lite mer vintersäkert: mellan 0 och -16 den senaste veckan. Skall vi ta något i söder också? Växjö: -1 till +5, Göteborg var nere och nosade på -3 några timmar förra söndagen, men har annars mest legat mellan +2 och +5 den senaste veckan…

Kommande vecka sker en viss stabilisering av vädret: På tisdag och onsdag passerar en högtrycksrygg, vindarna avtar och temperaturen faller.

I södra halvan av landet märks det nog inte mer än att det blir någon minusgrad (vilket i och för sig kan vara stor skillnad mot det som varit). Men från från Dalarna och norrut kan temperaturen falla ner mot -20 grader på onsdagen. Det gäller dock inte platser som ligger i närheten av öppet vatten. Här bildas det istället dimma vilket begränsar ytterligare utstrålning.

Men de låga vintertemperaturerna varar inte över julen. Redan på torsdagen och fredagen så kommer mildare luft in med västliga vindar. I söder klättrar temperaturen upp över noll grader. I norr blir det efterhand mellan 0 och -10.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

23 CommentsLeave a comment

 • Vad bra att det inte blir någon snö.eller kyla Martin hur ser det vädret ut för nästa vecka då god jul

 • Hej Martin!

  Jag hoppas ända in i det sista att det blir en vit jul, vaknade upp till lite pudersnö på marken här i söder och det var så vackert och juligt, om det ändåså kunde fortsätta med minusgrader över julhelgen, då skulle man bli så glad.
  Det gör VÄLDIGT mycket med en vit jul för att få känna den rätta julstämmningen.
  Jag vill bara säga till Macke att vi vet redan att du hatar snö, du behöver inte skriva det tusen gånger om…
  eller är det så att du tycker om att reta folk????

 • Hej Martin!Här i Södra Dalarna kommer snö nu,ska visst komma 1-2 dm och det är mysigt,om den bara fick ligga kvar ett tag så vore det ännu mysigare.
  Håller med Eva-Lena till fullo,kram!

 • Julhelgen ser ut att gå i vårens tecken för götaland och stora delar av svealand. Även nyårshelgen ser ut att bli mild. Trist för alla barn. Men skönt för oss yrkeschaufförer.

 • Ja! Vi hoppas på en riktigt vit jul och snö länge, ända in i slutet av mars. Det borde effektivt hindra alla raggare som nöjesåker utan ett uns samvete med vad som bolmar ur deras bensintörstiga bilvrak ..

 • Macke; känner du till att klart.se har prognoser för 14 dagar? Där kan du alltså se vädret för nästa vecka. Ett litet tips bara.

 • Det måste vara något fel med vädret, det har ju inte regnat på ett dygn nu! Ett jättetunt snötäcke lyser nu upp eftermiddagen även runt Boråstrakterna…en halvtimme extra att kunna pyssla utomhus med hjälp av en mycket liten solglugg.

 • Yippie!!! Det är vitt ute (Norrköping). Och det snöar rikligt just nu så vitare blir det. Men om den nuvarande prognosen håller…så blir det tyvärr inte långvarigt. Men hoppet lever vidare…. 😀

 • Bor 5 mil från Östersund och här har det idag kommit en dm nysnö, sammanlagt nu ca fyra dm. Tycker att december i år här varit ganska normal, med mest minusgrader och lite mer snö än normalt.
  Hoppas att även södra Sverige snart får lite vinter så ni oxå får plocka fram skotrarna…

 • Hejhej!Det snöar på här i Dalarna oxå! Nu håller vi tummarna för att det blir lagom med snö och kyla åtminstone ett par månader så att man kan komma ut på lite vinterfiske,helst skulle det vara kyligt nån vecka innan snön faller så att det blir riktiga isar,då slipper det bli dubbelisar(stöp)i vår,tänk..isfiske med Soligt väder och varm dryck med ostmacka..hög mysfaktor! Du Jonas:Detta är inget forum där man beklagar sig över andra medmänniskor,ta reda på fakta om ”raggarbilarna”som du vill kalla dem innan du tar till orda..motorerna i dessa är stora men de slukar normalt inte mer bränsle än en sliten ”svenssonbil”,dessutom så kör de lugnt och försiktigt=trafiksäkerheten ökar!Merry christmas!

 • Jag undrar en sak. När lågtryck passerar Sverige, tycks de stanna olika länge beroende på var de passerar.

  T.ex passerade lågtrycket över Sydsverige den 27 november snabbt med regn och blåst, och den 28 var hela lågtrycket som bortblåst.

  Men lågtrycket nu, den 16-20 december, började över sydöstra Sverige den 16, för att sedan långsamt drabbade östra Sverige den 17-18, och sedan lika långsamt lämna Norrland den 19-20. Varför stannar Östersjölågtrycken längre och vräker ned snö över ostkusten, medan Atlantlågtrycken snabbt passerar?

 • Sitter i Berlin just nu.
  Någon cm snö ska falla varje dag fram till jul här, men det ska töa bort några timmar senare.

  Men än viktigare än snö om man vill ha julstämning, tycker jag är julmarknader med unika handgjorda julklappar man inte kan köpa i de stora butikerna, samt glada människor som flanerar runt överallt och lyssnar på julmusik.

  Och det verkar tyskarna verkligen ha överallt, vart man än går.

  God Jul! 🙂

 • Joppen: Jag reagerar inte specifikt på raggare utan all typ av fosildriven nöjesåkning, oavsett om det är skoter, bil eller motorcykel (etc). Hög priset på bensin, så att man får tänka efter varje gång man startar bilen om det är värt pengarna att köra kvarteret runt till kiosken..

 • Är det 100% säkerhet att Nyköping får en grön och mildare julhelg?

  Martin: Inte förrän efteråt 😉 . Innan är det bara tämligen säkert.

 • Tror den här vintern t.o.m. kan bli mildare än vintern 2007-08 vilken jag vill minnas var ordentligt mild , typ brittisk stil på vädret.

 • jonas:Precis,nu håller jag med dig,ha det..!God Jul!Här i Södra Dalarna landar lite snö nu igen,vi har fått cirka 1 dm sedan i går kväll!

 • Hej i Julveckan. Efter att ha läst inlägg här, undrar jag bara stilla vad som är meningen med dessa bloggar. Ger dom info eller bara förvirring… God Jul från ett vitt Småland!

 • Stefan, jag tycker det är rätt kul att läsa inlägg ifrån olika delar i Sverige och vad folk tycker om väder och annat runt folks vardag, som alltid påverkas av väder. God jul ifrån ett halvvitt regnigt Västra Götaland!

 • Felle; Västgöta skoter ser man endast i våra få skidbackar…Ulricehamnsbacken och Isaberg. En privat skoter såg jag senast 1986, året efter var den sista riktiga vintern vill jag påstå. Som tur va så gjorde jag lumpen i Norrbotten och tog tillfälle att köra lite skoter. Förra vinter var det bra nära att köpa en, pga all snö.