Var går snögränsen på Julafton?

Av Martin Hedberg

Det blir snö till Jul. Det är redan snö. Men inte på alla platser man kunde önska sig det. Det kommer inte heller att vara snö överallt i Sverige på Julafton. I Norr kommer det att vara snö, men inte i söder.

Den stora frågan är givetvis: Var kommer snögränsen att gå?

Först vill jag klargöra att det inte kommer att vara någon skarp skiljelinje mellan ”Snö på Julafton” och ”Inte snö på Julafton”. Skiljelinjen kommer att vara bred och längs med den kommer det att vara fläckvis med snö i variationer från ”Man skulle kanske kunna åka skidor” till ”Skall vi göra EN snöboll”.

Det blir lite berg-och-dalbana med temperaturen fram till jul. Lite kallare nu till helgen och så lite mildare igen på tisdag. Det finns modeller som lutar åt att det kommer in ännu lite mildare luft den 22:a och den 23:e.

Så om det kommer någon snö i södra Sverige nu efter helgen så är det i alla fall risk att den töar innan jul. Möjligen att det stannar vid blask-snö.

Mitt tips är att det kommer att vara snö i norra Sverige ner till och med Värmland, Västmanland och halva Uppland samt möjligen på Sydsvenska höglandet. Annars i södra Sverige, dvs Götaland och östra Svealand, så tror jag det blir barmark eller bara fläckvis med snö.

Jag kan ha fel. Jag har faktiskt haft det förut. (En gång. 😉 )
Den här gången hoppas jag att jag har fel. Tänk om det kunde ta och bli snö även i söder? I alla fall över julhelgen.

Men/och det skulle kunna blir riktigt, riktigt fel med snötäcket och julen. Snögränsen skulle kunna gå ännu längre norrut. Det skulle kunna vara barmark/fläckvis snö även i södra Dalarna, Gästrikland och längs med Norrlandskusten.

Som sagt var; Jag hoppas att det blir snö även i södra Sverige till jul, men jag har inga stora förhoppningar om det.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

31 CommentsLeave a comment

 • Det har åskat en del nu ikväll här runt borås, slår vinteråska på samma sätt som på sommaren? Ser ut som om det bara blixtrar mellan molnmassorna, eller har jag fel?

  Martin: Det flesta urladdningarna går inom och mellan molnen -även sommartid. Men de vi oftast lägger märke till är de som går mellan moln och mark. Det inkluderar nog vår föreställning om att blixten ”skall” slå från moln till mark, men det kan alltså ske på många olika sätt.

 • Vi är faktiskt en del som INTE vill ha snö, även till jul. Jag vill kunna köra bil mer än 20 km/h, cykla till jobbet och inte behöva oroa mig när mina nära och kära är ute på vägarna, om de kommer fram eller inte. Skåne är inte anpassat för snö för den lägger sig aldrig lite fint på rakt ner utan blåser på sidan. Så vi är många som är väldigt glada för de milda prognoserna! 🙂

  Martin: Jag är mycket medveten om att alla inte gillar snön. Själv skall jag försöka hinna lägga ut marksten på tomten innan tjälen (och tomten) kommer.
  Men kring Julafton torde de flesta vara överens om att det är trevligt med (lagom mycket) snö.

 • Klart det skall vara snö vid jul. Men det skall isåfall vara 2-5 minus dygnet runt, så att det blir torr snö och givetvis på tjälad mark. Och sedan skall det endast snöa när man kan ta hand om den. Totalt 40 cm räcker under hela säsongen. Minus ifrån december till mars är optimalt, så kan man hinna med skogssysslorna utan att svettas och åka slalom som uppvilning. Givetvis solsken på dagarna. Som det är nu så vill man ju bara utvandra och slippa regn, vind åska mm. Undrar bara vart isåfall?

 • tycker de faktiskt borde komma 1 meter snö… vill köra skoter i puder :)ovanligt varmt.. år 2008 körde jag skoter i -30 grader på isen och flera dm snö den 10 november. Mvh: norrlänning

 • Det är bra att metriologen låvar en grön jul här på södra sverige gillar inte snö det lär inte bli någon snö o kylla efter jul o nyår häller det kommer o vara höst o sedan vår tror på en tidig vår det kommer nog o vara många år tills det blir snö i södra sverige

 • Macke: Haha va? Vadå kommer ta många år till snö i södra sverige? Har kommit snö där flera ggr som har däremot smält bort men vadå?

 • Hej Martin
  Tack för appen till min Iphone!
  Kanon ! Så bar att även brorsan har laddat ner den till sin.
  Du får gärna blogga lite om NAO har inte sett att du gjort det på rätt länge . Kanske missat något ?

  Du skulle du kunna få in NAO trenden i appen som en liten jul-önskan?

  Snö skapar jobb ! Hmm..
  Bosse Hallands inland snöfritt iår !

 • Hej!
  Vissa väderprognoser säger man är osäkra. Det är ju fullt förståeligt att vissa väderlägen är mer svårbedömda än andra.
  Finns det en siffra för denna osäkerhetoch isåfall varför redovisas inte den i väderpresentationerna?

 • Hej Martin!

  Finns det verkligen inte en liten chans att det blir
  snö till jul här i söder?
  Jag ser att yr.no visar minusgrader nästa vecka, tänk om det kunde hålla i sig över julhelgen och att det till och med snöar på julafton…vilken dröm….

  Martin: Jorå, det kan bli snö även i söder. Allt handlar om sannolikheter. Det finns de som vinner på Lotto, trots att sannolikheten är liten. Sannolikheten för snö i söder är dock trots att mycket större än vinst på Lotto.

  PS. Ett av mina första sommarjobb var att hantera tipskuponger på Tipstjänst i Sundbyberg.

 • kan dom hära metriologerna låva att det inte blir någon kyla o snö överhuvetaget för som jag skrev tidigare så blir det ingen snö eller kyla vare sig i år eller nästa år våren kommer nog ännu tidigare än jag trott redan i februari

 • Ove:
  Om du går in på vädret för din ort och ställer muspekaren på någon av de tre väderikonerna som visas (07,13,19, regn, regn, regn) så kommer det upp en ruta med sannolikheter för molnighet/temperatur/vind.

 • Hej martin kan du se om våren är på antågande

  Martin: Japp, det är den. Långt borta, men i antågande. 😉

 • Hur kommer det sig att visa (Jular) blir de väldigt mkt snö o vissa kommer de inte en flinga snö för ens efter jul.. hur kommer sig den stora skillnaden från år till år? går väl inte bara o skylla på Utsläpp o bla bla bla, efter som kommer dålig vintrar o bra vintrar om vart annat..

  Ps. jul utan snö är inte jul!

 • Snöområdet till helgen ser ut att gå öster om sverige, få se om det kommer med i nästa uppdatering. Även mildare i söder än tidigare angivet.

 • Kolla rönnbären på hösten,gott om rönnbär på hösten så brukar det bli gott om snö på vintern,och tvärtom,lite bär lite snö.Men!!kolla vilka fåglar som tar bären!!Är det Sidensvansarna så blir det en kall och snöig vinter men om det är snöskatorna/björktrastarna som tar dem såblir det en sen och mild vinter,typ!God Jul!

 • Hallå Martin!

  Ser du om det blir mycket snö i Söder innan Julafton?

  I så fall skulle graderna ligga på då?
  Skulle graderna ligga runt 0-5 minusgrader?

  Tacksam för ett svar! 🙂

  Mvh Christoffer

 • Varför ”ljuger” du om kylan hela tiden….. igårkväll var det minus i långtidsprognosen liksom flera gången tidigare. Men nästa morgon plus på samma dag. Är det brist på kompetens när du gör prognosen eller något annat. Hälsningar från småland!

  Martin: Jag (Martin) sade redan i höstas att jag trodde på en mild vinter. Jag har därefter upprepat att jag tror på en mild december.

  Vädermodellerna, som gör ett fantastiskt jobb med alla detaljer i prognoserna, kan inte alltid återskapa detaljerna i vädret längre bort än ett par dagar.

 • Nu säger lage Larsson på svt att det är stor chans på en vit jul i östra svealand och norrland. Då snöfall väntas här (östra svealand) i helgen och det blir kallare. Hoppas, hoppas det håller i sig 🙂

 • Slit & Släp: Ifall det är lite eller mycket rönnbär talar endast huruvida säsongen varit för trädet. Vilka som skulle äta mest utav bären talar endast om störst och först. Inte ens träd skulle kunna förutspå klimatet…men precis som en meteorolog så är de utmärkta på att tala om hur vädret har varit.
  Fast just nu så stämmer inte ens det, 2,5mm regn enligt prognos är 12mm regn i verkligheten. Uppehåll enligt prognos är ösregn i verkligheten….

 • Hur mycket energi lägger ni meteorologer på uppföljning? Känns som om ni aldrig lär er lokala variationer. Tex. lovar ofta yr.no sol vid halvklart väder här runt Seglora, då vi nästan alltid har dimma vid den typen av väder så stämmer inte det. Detta problem syns aldrig hos klart.se eller SMHI. Däremot har jag märkt att Klart.se alltid ligger i underkant vad det gäller minusgrader. Och SMHI ligger alltid i underkant vad det gäller vind. När nu alla manuella mätstationer på landet är borta så kan ni ju aldrig få en korrekt uppföljning.

 • Är prognoserna för helgen och nästa vecka säkra eller osäkra?

  I förrgår sade prognosen att lågtrycket med tillhörande snöfall skulle nå upp över östra Sverige. Igår togs detta bort i prognosen, och det sades många klara dagar. Idag är lågtrycket och snöfallet tillbaka i prognosen.

  Hur skall det bli? Kommer vintervädret fortsätta?

 • På söndag anger YR.NO 12 mm nederbörd (snö) i Nyköping, medan ni (Klart) säger 3,5 mm nederbörd. Vad är rätt och vad är fel? Är det i huvudtaget säkert vilken bana lågtrycket tar?

 • Hejsan!

  Tänkte kolla om du har några gissningar på när det kommer mycket snö runt örebro trakterna? Alltså typ mellersta Sverige. Blir det nån vinter överhuvud taget och kommer det komma mycket snö?

 • Hej!
  Tack för en bra sida!
  En sak jag undrar över är varför meterologerna har så svårt att förutspå vädret längs med norrlandskusten. Oftast säger ni att det ska komma snö i hela norrland. Vi som bor längs kusten har lärt oss att snö i hela norrland endast gäller när vinden kommer från norr. Så länge havet håller flera plusgrader är kustremsan dömd till regn när det kommer nederbörd tillsammans med sydlig vind. Ett bra exempel är den senaste stormen. Rapporterna varnade för stora snömängder längs med hela kusten men snön föll endast i inlandet.

  God Jul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *