Av Martin Hedberg
Så här i sommartider så brukar kvällstidningarna (och personer i min omgivning) uttrycka glädje ju fler solar och högre temperaturen som presenteras på väderkartorna. Om värmen dessutom kan vara i flera veckor så är det i det närmaste euforistämning.
Är det så på riktigt?
Eller är det någon form av linjär extrapolation av att en sommar med +10=tråkigt, +20=trevligt, då måste +30=jättebra. För att inte tala om hur fantastiskt +40 måste vara? I synnerhet om det varar lång tid!
Det sociala trycket är stort för att ”ju varmare desto bättre” är att tänka rätt. Och att optimum ligger omkring 35 grader. Samt att man är en tråkmåns om man tycker att sol och 23 grader är lagom.
Men som en till mig närstående person brukar poängtera, lite ursäktande och mycket förklarande: ”När det är drygt 30 grader i stan, då är det precis lagom temperatur på stranden. Därför gillar jag när det är över 30 grader.”
Min fråga blir då varför man inte kan säga att man tycker att +25 är lagom? (för det är det som det är på stranden vid det aktuella tillfället).
Temperaturen bara en av många parametrar som påverkar vår kropp och upplevelse. Temperatur är långvågsstrålning. Därtill har vi parametrar som t ex kortvågig strålning (dvs solskenet i sig), luftfuktighet och vindhastighet. Alla dessa påverkar det som vi upplever som temperatur på vår hud, men vi talar i stort sett bara om en av dem.
Det finns många som mår fysiskt dåligt vid temperaturer över +25 och/eller vid hög luftfuktighet. Andra tycker det är olidligt kallt om det än under +15 om sommaren eller dåligt väder om det regnar två dagar i rad.
Viktigast av allt: Tänk om vi kunde få till en sansad och individualiserad diskussion och ”norm” över vad som är ”rätt” eller ”bra” väder. Folk tycker olika saker. Och eftersom det är åsikter det handlar om så finns inga generella sanningar.
Blir du glad om det är värmebölja? OK, men basunera inte ut det som om det var en glädje som alla måste dela. Bli inte besviken eller förvånad om folk inte delar din åsikt.
Bara för att det är tråkigt när det är kallt om sommaren så betyder inte det att det är roligt när det är varmt.
/Martin
En liten fotnot om värme: Den temperatur vi mäter och i dagligt tal kallar värme är långvågig strålning. Men t ex solljus omvandlas till värme när det träffar en yta, t ex vår hud. Därför är det varmare på skinnet med +25 och solsken, än +25 och mulet väder. Vår hud får en högre temperatur under inverkan av både luftens temperatur och strålningen från solen.
Det är därför man bara skall mäta temperaturen i skuggan. Mäter man temperaturen i solljuset så kan man teoretiskt (med en väldigt svart termometer, egentligen en spektrometer) detektera temperaturen till omkring 6000 grader, dvs solens temperatur.
Ju varmare i Sverige,desto bättre.
Tycker inte om värme. Absolut max för vad jag klarar är 25 grader, högre än det och risken för migrän mångdubblas för mig. Dessutom tycker jag att man blir obehagligt trött i både huvud och kropp av för stark värme. Min migrän gör mig även ljuskänslig, så det bästa vädret för min del är 15-20 grader, mulet och vindstilla, något som inte är helt vanligt här på västkusten…
Skönt att det finns fler som inte gillar värme. Upp till 25 kan det gå bra men sedan stänger jag fönster och dörrar för att stänga värmen ute. Vid 28 och däröver är det jobbigt. Fläktar och fuktiga trasor för att hålla nere temperaturen är ett måste. En lagom sommar är bäst!
Varför blir det nästan alltid varmare än vad prognosen säger när det är soligt?
När det är regn eller molnigare brukar temperaturerna mer stämma överens.
Martin: Det kan bero på att den officiella ”korrekta” temperaturen mäts med en väderstation som står på en referensyta som är svalare (öppet gräsfält, ventilerat i skuggan och fritt från hinder) än där vi brukar vara (nära byggnader, i lä, i stan, under inverkan av solstrålning mm. Den prognostiserade temperaturen är den som gäller vid väderstationen, inte där t ex solvärme från byggnader återutstrålas.
Jag har en sjukdom som gör att värme blir enormt påfrestande. När en väderrapport säger att det härliga sommarvädret/högtrycket fortsätter så suckar jag och tänker att jag överlever väl det här också. När det är som varmast vilar jag över dagen. Jag är pigg tidigare mornar och kvällar när det är svalare.
Önskar att man kunde ta lite hänsyn (i väderrapporter) till att inte alla älskar värme. När det närmar sig 25 grader, då blir jag slö. Över 25 grader och det närmar sig outhärdligt.
Efter de långa mörka och kalla månaderna vi har i Sverige då vi ligger där vi gör så vill jag verkligen ha en varm och skön sommar som buffer. Jag anser att man efter en halvdan sommar inte hunnit lagra positiv värme-sol-energi så att man skall kunna ”stå ut” under Oktober-Mars. Med det sagt så är 22-27 grader optimalt. 18-22 grader okej. 12-18 inte på något vis okej, då använder jag den så populära termen ”skitväder”. Varmare än 27 kan bli lite jobbigt mitt på dagen, men de varma och ljumma kvällarna och nätterna efter en sån varm dag är helt otroligt angenäma! Tropisk natt ftw!
Bra inlägg om att vi kanske kunde minska på ”varmt-är-bra”-hetsen. Fler borde upptäcka att det går bra att ha kul även om det är lite molnigt eller regnar. Det finns kanske en anledning till att vi inte har 30 grader inomhus när vi får välja fritt, utan snarare 21-23.
+15 och uppehåll är bra. Då kan man göra saker…
Bäst är vinter o mörker med kalla nätter neråt -30 när det knakar/brakar i träden!
”Solmaffian” finns överallt, det är bra med ljus, vi mår bra av det. Bla, bla, bla…
Alla är olika, som sagt. 😉
Som ”lufttemperatur” är ca 17-20 grader optimal sommarvärme för mig; varmare blir mest jobbigt, eftersom man börjar svettas så snart man gör något. Däremot uppskattar jag varmt vatten att bada i, så hur är det med badtemperaturen?
En enkel modell vore ju att vattnets temperatur med tiden närmar sig luftens genomsnittstemperatur, men den modellen är väl lite för enkel… Det känns spontant som om antal soltimmar är betydligt viktigare än hur varm luften är. Hur ser era modeller för detta ut?
Jag gillar inte heller när det är för varmt. +20 grader eller lite över tycker jag är lagom. Om det är över 25 och fuktigt så svettas man och särskilt i jobbet jag har så är det inte kul. Men det är säkert olika vad man tål och gillar.
men snälla nån!! folk skriver om att de inte gillar värme och att man inte borde prata om att värme är något bra bara för att de finns dem som inte klarar av värmen. tänk på att här i sverige är den största delen av året kall och inte alls varm så ni har inget att klaga på ni som ”inte gillar värme” …. värre är de ju för oss som vill ha det varmt men knappt får det.
Som reumatiker borde jag tycka att värme är bra, men blir det över 25 grader så blir jag sur och bitter. Springa runt och svettas i tre månader? Nej, då åker jag hellre skidor.
Bara för att man har svårt att tåla värme så innebär det inte att man vill ha istid. Men över en viss temperatur så blir det rätt så besvärligt, särskilt om solen skiner med temperaturer runt trettio-strecket i flera veckor. Det är då jag tröttnar på prognoser om att den hääääärliga sommarvärmen fortsätter. Värmen fortsätter, det kan man inte göra något åt, men så härligt är det inte för alla. Jag vaknar till på kvällar och tidiga mornar när det är svalt. Däremellan ligger jag stilla.
Oavsett vad jag tycker om värme, och jag gillar det inte, så kommer vädret att strunta högaktningsfullt i det.
Snart har vi snö i Hemavan. Skönt. Sommaren är lagom lång i Västerbotten.
Martin: Jag har flugit skärm i Hemavan, det var fint (och vinter). Bor du i Hemavan?