Tromber i Norrbotten och Västerbotten

Av Martin Hedberg

Flera kraftiga tromber bildades i samband med att kall luft svepte undan varm luft över Norrbotten och Västerbotten. Polis och Räddningstjänst har fått in massor av larm från folk som hamnat i olika nödsituationer i samband med nedblåsta träd, avslitna tak mm.

Det har i samband med passagen av kallfronten även förekommit åska och kraftigt regn.

Vindhastigheterna i tromberna torde vara över 30 meter per sekund (orkanstyrka börjar på 33 m/s), men troligen inte över 50 m/s. Det är i alla händelser mycket kraftiga vindar!

Tromber förekommer ett tiotal gånger per år i Sverige. Det är dock vanligen inte så kraftiga som de idag. De brukar dessutom förekomma mest i södra Sverige och under sensommaren. Det som hände idag kan med andra ord besrkivas som ovanligt.

Trots att det handlar om mycket kraftiga vindar så är det en bra bit kvar till de mycket stora och omfattande tornados som under den gångna månaden dragit fram i USA. Där har man i vissa fall noterat vindstyrkor över 80 m/s!

Men icke desto mindre så är det som sagt var en märklig händelse. Det ser för stunden ut som om skadorna som tromberna skapat främst begränsat sig till materiella skador. Uppdaterat: Det har kommit rapporter om att folk har skadat sig då de slungats iväg av vindarna respektive fått föremål över sig.

Är det någon som har bilder på tromberna?

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

9 CommentsLeave a comment

 • Hej! Inga tromber här i luleå trakten vad jag vet,men eftersom jag har god koll på vädret så kan nog påstå att fronten växte till snabbt.Bara på 10-15 min så var skilnaden markant.Så nått specielt var det defenitvt med denna. Hoppas nu på lite värme och det ser ju för en gång skull ut som vi i norrbotten får lite högsommar temperaturer. Mvh anders

 • Hej Martin! Egentligen inget jag är förvånad över – den globala uppvärmningen medför ju att en större mängd energi lagras i atmosfären. Kraftigare vindar och tromber blir en naturlig följd. Vad händer i världen om fler länder följer Tysklands exempel gällande kärnkraften? Behovet av fossila bränslen (t ex rysk gas och kol) kommer att vara jättestort under en 10-20 års period innan man forskat fram effektiva alternativa energikällor. Klimathotet framstår som än häftigare vid en tidig avveckling av kärnkraften. Största hotet mot mänskligheten är inte enstaka kärnkraftsolyckor (Harrisburg, Tjernobyl, Fukushima) – största hotet är den globala uppvärmningen (och kärnvapenkrig). Vi lever nu i en era där inverkan på klimat (och väder) är en politisk fråga. Populism av den art som Tyskland nu ägnar sig åt är livsfarlig, lika farlig som en gång det kalla kriget där man bara var ett oåterkalligt misstag (i kommunikation eller andra misstag) från att förgöra vår planet!

 • När man ser prognosen för slutet av nästa vecka (torsdag-söndag) står det på smhi varmare i hela landet med 25-30 grader, men när jag ser prognosen för Skåne ser det på fredag ut som att temperaturen inte ens når över 15-grader mitt på dagen utan stannar runt 10-gradersstrecket, och så har stått i flera dagar. Vad är det som gör att det blir högsommarvärme i hela landet utom Skåne?

 • Hej Totte. Tror du inte att vi måste minska världens befolkning drastiskt. Varför pratar politiker inte om detta? Det är en bra lösning om VI påverkar klimatet. Men här måste man kankse inte diskutera om i bloggen ’Tromber i Norrbotten’.:-)

 • Ja du Totte, visst är det skönt att du kan skylla alla väderfenomen på den globala uppvärmningen…detta är endast ännu en väderblogg där skribenten (experten?!) måste väva in klimathotet i allt han skriver för att locka till sig naiva läsare!

  Martin: Eh, ursäkta mig, men var i denna artikel har jag skrivit något om klimathot?

 • Ja du Henrik – du får väl lära dig läsa innantill först (se Martins fråga till dig). Väder och vind, sol och regn, -;) – det är både trivialt och komplext. Vi alla påverkas av vädret på olika sätt. Vädret är en av de saker som vi alla på Jorden har gemensamt och människans inverkan på klimatet å ena sidan och vädret å andra sidan är i allra högsta grad intressant. Ändrat klimat ger olika extremt väder. Alla väderfenomen beror givetvis inte på den globala uppvärmningen men möjligen styrkan i dem! Det har alltid funnits klass 5 orkaner, tromber etc men frekvensen ökar these days. Vi har en naturlig variation också i klimatet och medeltemperatur. Eldning med fossila bränslen medför att människan katalyserar denna naturliga variation – så att en eventuellt pågående naturlig uppvärmning påskyndas. Jag är själv fysiker (Teknisk Fysik, civilingenjör) och vet vad tröskeleffekter medför. Vad gör vi när den globala uppvärmningen når ett tröskelvärde, dvs en nivå där förändringen inte längre smyger utan sker blixtsnabbt! (Jämför med att såga itu en planka – sågar du endast en liten skåra kan du inte knäcka den för hand, men sågar du tillräckligt mycket knäcker du den lätt!) Den senaste istiden som drabbade Norden bildades under en tioårsperiod. Det kan hända nu också. Det räcker med att Grönlandsisen smälter en del och salt- och sötvattenbalansen rubbas. Golfströmmens motor är just salt- och sötvattenbalansen. Rubbas denna har vi inte längre denna varma ström runt oss i karga härliga Norden. Därför är sådana här frågor synnerligen angelägna att ta upp på (t ex) Martins suveräna vädersajt!

 • Tjenare Martin. Bra vädersajt. Har en fundering som jag har skickat till en annan teknik sajt och han som tog emot min undran blev nog lite undrande själv om jag kanske kunde ha lite rätt. Så han skulle skicka vidare mitt mejl till kunnigt folk ? men jag har inte hört något mer trots en påminnelse så det har väl runnit ut i sanden. Men till min undra: Kan det inte vara dessa tusentals vindkraftverk som påverkar klimatet/väderfenomen.
  Vindarna måste ju bli påverkade, antingen uppluckrade eller omstyrda så att detta påverkar väder och vind på denna planet. Tänker jag galet eller ligger det något i det.

  Martin: Tack för bra fråga. Varje vindkraftverk bromsar luften lite. De tar ju sin energi från vinden.
  Men man måste sätta det i perspektiv:
  Dels så återförs energin till naturen i form av värme från våra apparater (eller vad nu elen används till), så den försvinner inte. Den bara omvandlas från rörelse till värme.
  Dels så har vi, genom att ta bort en massa skog de senaste hundratalet år, redan påverkat vindarna mer än alla vindkraftverk. Träden gjorde nämligen samma sak: de bromsade vindarna (och energin omvandlades från rörelse via bla ljud till värme).
  Dels så innehåller luften idag ca 1,5% mer energi än den gjorde för 250 år sedan, detta genom att det blivit varmare.
  Sett i det perspektivet är vindkraftverkens inverkan på luften/vädret/klimatet försumbar i relation till de andra förändringarna. Om det är något vi borde göra i det hänseendet för att ”normalisera”, så är det att öka de faktorer sm bromsar luftens rörelse.

 • idag lördag den 11/6

  skulle inte rägna och åska heller

  jag har en vader station
  hemma såmm visar villka väder
  ska bli
  men den visar bara måln

  inte rägn och åska heller

  så att den visar kanska fel på nått sätt
  vi fick strömm löst
  och sen slutade helt
  men sen lät det såmm en flyg plan såmm flög rakt över husen där vi bor

  då fick vi strömm av brått en gång till

  så ska man tro på men egen

  vader station hemma här
  vad tror du marten hedberg?

 • Hej jag undrar varför det blev en svag vatten tromb i halland jag vaknade av att det lät som ett tåg som drog förbi utanför fönstret.Hela huset skakade och det åskade konstant! jag vill gärna veta hur de bildas så tidigt på morgonen!? Mvh Anton till /Martin