Av Martin Hedberg
En del moln driver in över landet under torsdagen, men det blir stora luckor i molntäcket. Solinstrålningen gör att temperaturen klättrar upp till mellan 20 och 25 grader i stora delar av Götaland, Svealand och ett tiotal mil in från Norrlandskusten. I västra halvan av Norrland blir det mer moln, något regn och temperaturen håller sig kring 10-15 grader.
Under fredagen gör sig det Brittiska högtrycket än mer gällande och det blir lätt molnighet och goda solchanser över i stort sett samma områden som på torsdagen. Men nu kommer temperaturen att klättra upp över 25 grader på många platser i Götaland och Svealand. Delar av Norrland berörs åter av regn.
Helgen då? Högtrycket har börjat släppa sitt grepp om Storbritannien. Ett litet delhögtryck svävar iväg österut och ligger under lördagen över Östersjön. Södra Sverige får fortsatt mest torrt väder, även om jag inte vill utesluta något värmeåskväder i Svealand.
Lågtrycken fortsätter att sätta prägel på vädret i Norrland. Om man inte gillar regn så kan det ju alltid vara en (klen) tröst att det mesta av nederbörden faller av på den norska sidan.
Till söndagen ser högtrycket ut att kunna expanera även över södra och norra Norrland.
I samband med torrt väder ökar riskerna för bränder. För de närmaste dagarna gäller det då främst i Götaland och Svealand.
/Martin
Testing-testing.
Den 10 juni, om en vecka, ska det – inte bli fågeljakt på isen som 1838 – men likväl komma 24 mm regn på Öland. Det ska bli intressant att se hur det blir. Jag menar, någon sorts avstämning må ju ske då och då.
Jag gör mig inte populär.
I all korthet, prognoser för den 10 juni och Öland:
3 juni spåddes 24 mm regn.
4 juni spåddes närmare 30 mm.
5 juni förutspåddes <1 mm.
6 juni spåddes 21 mm.
Martin: Tittar du bara på en så kallad ”point forecast” så kan det se rätt så hoppigt ut, i synnerhet om det handlar om långa prognoser.
Om du kompletterar, eller rättare sagt börjar, med att titta på väderkartorna så kan du kanske finna varför det blir som du beskriver ovan: De platser som ligger i kanten på ett nederbördsområde kan, beroende på om nederbörden prognostiseras några kilometer olika i sidled, uppleva helt olika väder i prognoserna.