Av Martin Hedberg
Iskyla? Nej vanlig vinter
Så här års brukar det dyka upp en och annan löpsedel med svarta rubriker och vita bilder. Det varnas för ishavsvindar, extrem kyla och nedisade samhällen. På bilderna ser vi påpälsade medborgare som kämpar sig genom stormar eller förgäves försöker baxa upp bilar ur krondiken.
Hur är det nu egentligen? Varenda gång jag ser dem så tänker jag: Aj har jag missat något. Det är ju lite genant om man som meteorolog inte har koll på läget. Jag menar detaljer kan man missa, hur långt in sjöbrisen har kommit eller om dimman har lättat eller inte över Oviken klockan tio. Men om det föreligger risk att ishavsvindar kommer som lamslår samhället står i annalkande, då förväntar jag mig att jag skall få reda på det via våra meteorologiska beslutsstödssytem en stund innan kvällspressen vet om det.
Ibland är vädret besvärande. Det kan vara nedisning, kraftiga vindar, sträng kyla, värmeböljor, kraftigt regn, tätt snöfall. Speciellt när det sker kombinationer: tätt snöfall och kraftiga vindar tex, eller regn och kyla (underkylt regn). Samhället har utvecklat ett varningssystem (som vi skrivit om tidigare) för att varna allmänheten för besvärande vädersituationer.
Det väder som vi väntar oss kommande dygn innehåller både kyla och snö. Men inte på samma ställe. Det blir (fortsatt) kallt i Norrland och det kommer in ett snöområde över Götaland och Svealand. SMHI har förvisso utfärdat varningar (klass 1, den lägsta nivån) för områden kring Jönköping och Kronoberg (det kan komma 10-15 cm smö), men om ni förbereder er och tar det lite försiktigt så skall vi nog reda ut även denna helg. Samma sak när snöområdet senare drar vidare norrut till tex Svealand.
O ja, sedan är det ju också så att det kan bli minusgrader inte bara i Norrland utan även i Svealand och delar av Götaland (inte bara en utan flera minusgrader, kanske ner till -5). Men det får man faktiskt räkna med när vi nu är i mitten av november.
Själv hoppas jag att tjälen sätter sig i marken. Jag hoppas också att det blir bra skridskoisar (is på sjöar är för övrigt ett specialfall av tjäle) och att de som redan har fått skridskoisar får behålla dem ett tag till innan det kommer flera decimeter snö som ligger kvar. Får man önska sig att det bara snöar på land och inte på sjöarna?
Sannerligen, blir det inte vinter även i södra Sverige så blir jag besviken.
/Martin
Härligt med vinter! Eller vad säger du Martin? 🙂
Martin säger: Jag gillar vintern!
Jag har slutat läsa kvällstidningarna. Går inte ens in på deras hemsidor längre. Tycker fler borde göra som jag, så kanske de slutar skriva så mycket lögner och fantasier.
Hej!
Ligger det något i vad som sägs här, på Öland, att mesta snön kommer vid +2 + -2 grader?
Kvällstidningarnas löpsedlar speglar väl bara det växande intresset för väder och vind. Finns ju också ett otal vädersidor på nätet. Sen kan man ju också själv bidra med väderrapporter. Bara att skaffa sig en egen väderstation och rapportera till exempelvis SMHI:s Folkets väder och bifoga nytagna bilder som bekräftar väderläget. Har allt blivit en växande skara av hemmameteorologer.
Fullständigt idiotiska, dessa krigsrubriker. Ligger man (Mälardalen) på samma breddgrad som Grönlands sydspets, norra Hudsonbay och inre Sibirien, får man helt enkelt räkna med att det kan bli vinter (och även SJ, SL och Trafikverket bör göra det!).
”Nästa vecka, från onsdag, kommer en massiv köldvåg ner över Nordeuropa”. Det låter som något som skulle kunna stå i någon kvällstidning, men det är citerat från SMHI’s hemsida. När SMHI skriver så borde det betyda riktigt kallt väder för att vara den här tiden på året.
Hej, Martin!!!! Tidningarna överdriver ju jämt när de vill sälja mer! På sommaren skriver de ofta om att supervärme kommer till Sverige. Då menar de 25-30 grader, men det förekommer ju varje sommar!
Anmäl dem till Pressens Opinionsnämnd!
Trevligt skrivet!
Hej igen, Martin!!! Hjälp!!
De automatiska väderprognoserna är väldigt inkonsekventa såhär års!
Ibland står det regnskurar och minus 2 grader eller snöblandat regn och minus 3 grader. Det blandas också väldigt mycket med centimeter och millimeter när beräknad nederbörd visas, trots att det rör sig om snö i båda fallen.
Skall man ta det med en nypa salt när man upptäcker allehanda konstigheter?
Martin svarar: Hej Anders. I ett försök lade vi in cm när man visste att det säkert skulle bli snö (och då var det snötjockleken) och mm när det var regn eller regn/snö (och då var det mm i smält form).
Men vi har nu (seda i fredags) tagit bort enheten cm. Nederbörd anges bara i mm och du behöver inte nypa saltet. 🙂
Skamjournalistik kallar jag sådana rubriker som icke nämda tidningar ägnar sig åt. Vädret är verkligen en maktfaktor och något som berör.
Dock, en fråga. Hur påverkar tövädret fästingarna nu? De gillar väl att gömma sig under snötäcket? Och min ärkefiende, getingarna. Hur klarar sig drottningarna nu? De får gärna frysa ihjäl och dö allihopa. Jag hatar getingar, men bin och humlor är okej dock. De är inte lika aggressiva.