Kommer vintern?

Av Martin Hedberg

Vintern är redan här! Större delen av landet har riktiga minusgrader, men flertalet av invånarna bor i södra Sverige (har för mig att befolkningstyngdpunkten skall ligga någonstans kring Linköping), och där är det fortfarande höst.

Men från Dalarna och norrut så är det 10 till 20 minusgrader! Tänk på det alla ni som bor i Götaland och sydöstra Svealand.

Och i södra Sverige så är det fuktigt och minusgrader bara när det blir klara nätter. Tänk på det alla ni som har torr vinterluft och fukt bara i form av rimfrost i de norra två tredjedelarna av landet.

Är det någon som önskar sig annorlunda?

Hur blir det framöver? Jo, ett par dar till så dominerar högtrycket i norr och moln/regn/snöområden i söder. Men temperaturen kryper så sakteliga nedåt även i söder så efterhand blir det mer vinterlikt för många, om än inte alla, i Götaland och östra Svealand.

Det kanske blir vinter i hela landet i alla fall. Men som i fjol… vi får väl se.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

 • Jag såg på något ställe att det regnade vid 17 minus. Kan det verkligen det? För regndroppen borde ju hinna frysa innan den når marken.

  Martin svarar: Det finns i och för sig underkylt regn, men 17 minusgrader är nog lite för kallt för att det skall stämma.
  Däremot kan det i uppe i atmosfären, tex i moln, finnas vattendroppar som håller sig flytande trots att det är 20 minusgrader. De är då små och extremt symmetriska Men så fort de blir stora eller får någon form av oregelbundenhet så fryser de.
  Här nere vid marken kan det förekomma underkylt regn vid omkring minus fem.

 • Hej Martin!
  Du undrar om någon önskar sig annorlunda… Jotack, jag skulle gärna se lite mindre regn under hösten, här (Grästorp) har vi nästan kommit upp i en årsnederbörd sen det började regna i slutet av juli – till ingen nytta för nån växtlighet, och grundvattnet är nu uppe i marknivå… På försommaren däremot, maj-juni när naturen kan svälja nästan obegränsat med nederbörd, då skiner solen och allt slokar. Är detta klimatförändringar? Tredje året i rad nu med detta väder…

 • Ett hopp tänds i en skridskoåkares hjärta men dagens prognos. Bärig is på våra småsjöar i mitten av nästa vecka och håller prognosen hela tiden ut så är det inte omöjligt att även större sjöar lägger sig. Detta är riktigt tidigt i Småland! Sen får vi hoppas på klart, kallt och ingen snö i 4 månader..

 • Kommer Vintern?

  Det är rena rama vintern!

  Först när jag såg rubriken tänkte jag, ojj ojj ojj, stockholmare 🙂 nu när jag läser så ser jag att du har koll på läget 🙂

 • Här i Strömstad har det varit minusgrader i ungefär 3 dagar nu. Det snöade först någon gång i slutet av Oktober, och så kom det snö nu i November också. Nu har den smält, men jag tror och hoppas på en vit jul! Det hade varit riktigt stämningsfullt, jag tror inte jag har haft snö på jul sen jag var fyra! (är nu tretton)…
  Och enligt klart.se så ska det bli ännu kallare framöver, med några snöflingor här och där. Riktigt kul!

 • Här i Falkenberg är det ännu höst, men vintern smyger allt närmare.Förra året, den 19 nov. slog det här om till milt väder som varade i stort sätt till den 15 dec.

 • Hej. Jag har en fråga som gäller klimatförändring.
  Vi får ju mycket mera regn nu än förr. Är det så att vi om ett x antal kommer att ligga i en annan
  bana av klimatet så att vi kommer att få extremtorka med ökenklimat, och i så fall hur länge får
  vi vänta?
  M.V.H. Håkan Johansson/alias Pinebo

  Martin svarar: I samband med att klimatet förändras så blir ”det hydrologiska kretsloppet” intensivare. Det betyder i korthet att vatten cirkulerar snabbare, det avdunstar mer och regnar/snöar kraftigare/mer. Det här slår olika på olika platser och under olika årstider. För Europas del så är de främsta dragen att vi i norr får mer nederbörd om vintern och södra Europa får mindre regn om sommaren, samt att när det väl kommer regn så ökar sannolikhten för att det skall bli intensivt.
  Det blir lätt mycket statistik och den kan lätt feltolkas. Tänk tex den situationen att det regnar hälften så ofta, men kommer dubbelt så mycket. På årsbasis skulle det då bli samma mängd, men nederbörden hade ändrat karaktär och vi skulle troligen ha problem både med torka och översvämningar.
  En annan viktig sak att minnas är att vin inte går mot ett nytt klimat, utan mot ett klimat som fortsätter att förändras kraftigt.

  Vi har haft relativt små variationer i klimatet de senaste 12.000 åren. Men det kan vara rejält annorlunda, tex istider, då är jordens medeltemperatur 3-5 grader lägre än idag. Nu (under 2000-talet) står vi inför förändringar av samma storleksordning, men åt det varma hållet. Det lär märkas.
  Det kommer dock inte att bli ökenklimat här i Sverige, men det är nog så illa med ökenspridning på andra platser.

 • Nu är du där igen Martin! Du får det att låta som att det är ett faktum att vi får 3-5 grader varmare under 2000-talet. Inte heller kan vi veta att det inte blir ökenklimat i Sverige.

  Mvh Johan

  Martin svarar: Hej Johan. Nej, veta det kan man bara om saker som händer just nu eller har hänt. Och knappt ens då.
  Men man kan vända på steken och konstatera att vi vet att klimatet inte kommer att vara som det har varit, precis som vädret kommande vecka inte är en upprepning av förra veckan. Inte ens i medeltal eftersom vintern är i annalkande (astronmiska förutsättningar förändras).På liknande sätt vet vi att klimatet förändras: Vi har, och vi fortsätter att, förändra strålningsbalansen till/från planeten Jorden. Mindre energi per tidsenhet lämnar planeten. Detta till följd av att atmosfären innehåller mer växthusgaser än tidigare. Dessa växthusgaser förändrar det optiska djupet, atmosfären blir lite ”grumligare” för värmestrålning, vilket i sin tur gör att strålningen ut i rymden kommer fån en högre höjd. Högre upp i atmosfören är det kallare, dvs mindre energi lämnar planeten och energi med andra ord ackumuleras på planeten. (Växthusgaserna grumlar inte atmosfären för inkommande strålning eftersom det främst sker i med strålning i det synliga spektrat.)
  Det mesta av energiöverskottet, omkring 90%, absorberas av haven och en mindre del, omkring 2-3%, värmer luften.
  Personligen tror jag inte att vår planet har överseende med vad vi människor gör. Inte heller tror jag att vi människor kommer att avstå från de fossila energikällorna och skogsskövlingen (historska utsläpp av växthusgaser kommer till 2/3 från fossila källor och till 1/3 från skogsskövling) i en sådan omfattning att naturen absorberar de hittills gjorda förändringarna utan att det får konsekvenser. Jag tror däremot att naturen kan komma utt upprepa liknande scener som inträffat tidigare. Tex att haven snart netto börjar frigöra koldioxid när de nu har blivit varmare.
  Men jag kan ha fel. Naturen kanske är snäll mot oss. Och vi kanske bygger ut de förnybara energikällorna, utan negativa konsekvenser, med tvåsiffriga procentsatser per år. Detta samtidigt som vi upphör med skogsskövling och låter en väsentlig del av olja, kol och naturgas vara kvar i marken trots att den är tekniskt och ekonomiskt tillgänglig. Vi kanske hittar på någon apparat som suger koldioxid, metan, lustgas och freoner ur luften (redan gjorda utsläpp är till stor del kvar under tiotals till hundratals år) och lagrar dem någonstans där de inte gör skada. Apparaten drivs givetvis med solenergi. Denna energi som vi avstår vi från utan att det påverkar övriga energipriser (Någon påpekar att biomassa gör just detta, men den vill vi ju gärna elda upp med följd att koldioxiden kommer ut igen). Vi inför vidare CCS i stor skala på alla kolkraftverk utan att använda mer energi eller att det påverkar energipriserna (och skulle priserna höjas så är det inga nationer som klagar eller ordnar gräddfiler eller undantag för just dem).
  De gigantiska omställningarna kanske inte får några allvarliga ekonomiska, välfärdsmässiga, livsmedelspåverkande, politiska eller maktrelaterade konsekvenser. Och eftersom det i naturen finns latenta klimatförändringar så kanske vi börjar lita på forskare i en sådan omfattning att vi vidtar åtgärdena 30 år tidigare än konsekvenserna uppträder, för att slippa konsekvenserna.

  Det kan vara så, men det är inte mycket som tyder på det.

  Men/och du har rätt i det där med ökenklimatet. Tidigare när det varit varmt, tex för ca 130.000 år sedan då det var ca 1,5 grader varmare, så fanns det förutsättningar för tropiska ekosystem här i Sverige. Men se det så här: Andra platser än Skandinavien drabbas kraftigare och tidigare av klimatförändringar. Det är inte ökenklimat här hemma vi behöver oroa oss för.

 • Så summa summarum vet ingen hur vintern kommer att bli! Vad ska vi ha di där metronomerna till? 😉
  Förra vintern var alltså som den 1987, och det var inte särskilt länge sen. Likafullt var det få då som tyckte den var vidare ovanlig. – Minnet är kort! Jag låg i lumpen, och i ett illa uppsatt tält i 32 minus nånstans i Ö-götlands skogar.

  Skogsbränder har varit ett par nyligen, i Ryssland och Australien. Skogsbränderna borde ju tillta? Men den skogsförstöringen är väl inget mot den vi orsakar, när vi vill bräcka grannen med nya trädgårdsmöbler och ny altan… :-((

 • att det kommer bli en riktigt grym vinter känner man ända in i ryggmärgen! men varför? vissa forskare säger att beror på att solaktiviteten är väldigt låg just nu och andra hävdar på att golfströmmen rinner långsammare! stämmer det?