PM i linje med Meadows: Förbud är effektivare än skatt

Så sent som i fredags så höll jag ett föredrag om att använda scenarier och hävstänger för att förstå och förändra världen (på NAV i Sickla). För att åstadkomma förändring använder jag resultat av Donella Meadows.

PM Nilsson skriver idag på Di ledare att ”Hellre förbud än skatt” avseende bilar som drivs med fossila bränslen. Det är en rubrik och artikel som kommer att skapa debatt. PM:s slutsats har bäring på samma resultat av Meadows.

Han konstaterar att vi i Sverige är mycket glada i att införa skatter som styrmedel, men att man om man verkligen vill ha effekt så skall man hellre införa förbud.

Flera länder redan diskuterar att införa förbud mot fossila bränslen i sin fordonsflotta. Tex Indien, Frankrike, Storbritannien, Norge och Nederländerna som alla strävar efter att vara fossilfria år 2030. (När det gäller Norge så är det inte så lite skenheligt eftersom man samtidigt bryter och säljer olja och gas. Själv är man duktig, men man tjänar pengar på att skapa förutsättningarna för andra att skita ner och indirekt dessutom att skuldbelägga dem för det.)

Ja vi gör det ju även i Sverige, men lite mer diskret. Tex Stockholms Lokaltrafik, Malmö, Växjö och Jämtland/Härjedalen. Och så har vi initiativet Fossilfritt Sverige.

Målet är tydligt. Fossila bränslen hör det förgångna till. Det var en temporär lösning. Vem vill ha luftföroreningar, klimatförändringar och ett beroende av en resurs vi inte själva förfogar över och som dessutom sinar?

Oavsett vad man tycker om idén så har PM rätt i att förbud är effektivare än skatt om man vill skapa förändring. Mycket effektivare. Det skrämmer givetvis det rådande systemet vars särintressen gynnas av systemets nuvarande struktur. Därför kommer det rådande systemet att göra vad det kan för att förlöjliga, kritisera och motarbeta förslag som är/skulle vara effektiva förändrare.

Donella Meadows skrev för två decennier sedan Leverage Points: Places to Intervene in a System. Det revolutionernande var en kartläggning om var man kan gå in och styra i system om man vill åstadkomma förändring av systemet. Det är en 12-punkts lista rangordnad i ökande effektivitet:

PLACES TO INTERVENE IN A SYSTEM
(in increasing order of effectiveness)

12. Constants, parameters, numbers (such as subsidies, taxes, standards).
11. The sizes of buffers and other stabilizing stocks, relative to their flows.
10. The structure of material stocks and flows (such as transport networks, population age structures).
9. The lengths of delays, relative to the rate of system change.
8. The strength of negative feedback loops, relative to the impacts they are trying to correct against.
7. The gain around driving positive feedback loops.
6. The structure of information flows (who does and does not have access to information).
5. The rules of the system (such as incentives, punishments, constraints).
4. The power to add, change, evolve, or self-organize system structure.
3. The goals of the system.
2. The mindset or paradigm out of which the system — its goals, structure, rules, delays, parameters — arises.
1. The power to transcend paradigms.

Undrar man varför systemen inte förändras så kan man kolla strukturer, återkopplingar, flöden, reservoarer och mindset i Meadows lista. Vill man förstå varför de förändras, eller man själv strävar efter att förändra dem, så bör man ta hjälp av effektiva hävstänger. Det är samma lista.

Att ändra skatter förändrar systemet, men inte så effektivt.Det har möjligen ett signalvärde. Den åtgärden är listad som nr 12 i Meadows hävstångslista.

Att däremot införa ett förbud mot fossila fordon, dvs ändra spelreglerna i systemet, kommer på plats 5 på listan. Det är effektivt.

Den nyfikne studerar givetvis även de andra punkterna. Det är intressant både ur ett filosofiskt och ett politiskt/teknologiskt perspektiv. Nummer 3 och 2 är riktigt intressanta. Nummer 1 är komplex och lite svårare att greppa, vilket ligger i sakens natur.

Vi lever i intressanta tider som inte kommer att vara extrapolationer av det förgångna. Den som vill hänga med spejar inte så mycket i backspegeln som framåt och förbereder sig för förändringar som tidigare betraktades som osannolika.

 

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

  • Medan vi människor fortsätter diskutera och släppa ut mer, så är världen lite upp och ner.
    Plusgrader i norra Grönland via DMI:
    https://image.ibb.co/g7jiDH/Kap_Morris_Jesup_Feb19_20.png
    https://image.ibb.co/howwYH/Kap_Morris_Jesup_Feb20_21.png

    Temperaturavvikelser för norra hemisfären vid 850mb via Wetterzentrale och ECMWF:
    https://image.ibb.co/jWyM0x/ECMOPNH00_0_34.png
    Fem dagar ut så är nordpolen nere vid balkan:
    https://image.ibb.co/f1Y4Lx/ECMOPNH00_120_34.png

    • Ett riktigt monster till SSW… Mars har kanske potentialen att kriga jämte mars 2006 eller 2013 om kylan fortsätter pressas ner. Men våren kom till södra skåne iaf, innan vintern ens hann härja. Andra vintern i rad, allt bra obehagligt.

      • Ja det blev det Johan.
        Man kunde ana det redan för dryga två veckor sedan men att säga något bestämt går givetvis inte så långt före.

        Vintern som helhet är ju körd sett till temperaturöverskott, med bara några dagar kvar av Februari. Här lokalt är det fortsatt moln som hållit borta den värsta kylan. Prognoserna har flera ggr den här vintern flaggat för klarare och kallare men som sedan helt försvunnit tack vare moln. Det har varit stora temperaturskillnader, i Östergötland hade Horn nästan tjugo graders skillnad mellan max och min senaste dygnet.

        För Arktis så sticker DMI’s beräknade tvåmeterstemperatur uppåt som en tok nu.
        https://image.ibb.co/eZLkCc/mean_T_2018_Feb22.png
        De där stora konstanta temperaturöverskotten vintertid började redan i December 2015, men liknande tecken fanns långt före.

        Tja, det upplägg som ändå fanns för en kallare vinter (som vi diskuterade tidigare), blev det inte mycket av.
        Mer kommer, Arktis och planeten kraxar bara än så länge, ungefär som man själv kan känna inför en riktigt dunderflunsa. Inkubationstiden är över.

        Samtidigt tycker obildade riksdagsledamöter att vi kan flyga mer, supergröna Norge ligger på sjunde plats i världen med sina utsläpp i andra länder, i USA vägrar man reflektera över våra lösningar inom transport och kollektivtrafik och sparkar bakut för minsta lilla sak som kan störa deras ”frihet”. Har tjafsat med några amerikaner nyligen och det är snudd på sanslöst hur faktaresistenta en del av dem är, trots att de inte varit förnekare eller skeptiker. Mer tillväxt är det enda som funkar men det är inte okej så länge tillväxten baseras på samma sak som som orsakade sjukdomen. Istället för att försöka förhindra influensan så sover vi dåligt, stressröker och somnar till en flaska whisky. Det finns ju förhoppningsvis en skvätt kvar på morgonen så vi kommer igång igen.

  • Fortsätter lite med uppochner och Kap Morris Jessup:
    https://image.ibb.co/gDEesc/Kap_Morris_Jesup_Feb24_25.png
    En snygg animation för just norra Grönland där förmodligen vindarna hjälper till:
    https://image.ibb.co/cbXokx/Fram_Feb2018_AMSR2_UH_Ascat_SMOS_UB.gif

    En artikel från ”andra” sidan och Berings sund:
    https://www.usatoday.com/story/news/nation/2018/02/23/unprecedented-bering-sea-loses-half-its-sea-ice-over-two-weeks/368006002/

    De braskande rubrikerna i media om sibirisk kyla till trots, vi kan snart säga hej då till ”vintern” och ”kylan” för gott.
    Stockholms temperaturrekord för Februari (-30°C) är nu 213 år gammalt. Grattis!

  • Vi närmar oss vårmånaden mars och det är tvåsiffriga minusgrader såväl dag som natt och över en meter snö.. Var är den så kallade globala uppvärmningen när man behöver den?

  • Har nog aldrig länkat till RS tidigare, av samma anledning som att jag inte uppskattar Climate Reanalyzers fläskiga färger, det är illa nog som det är, typ… Men det här är en poetisk, men samtidigt dyster, headline som fångar dagen på ett bra sätt:
    Ett hål i vinterns hjärta.
    https://robertscribbler.com/2018/02/25/a-hole-in-winters-heart-temperatures-rise-to-above-freezing-at-the-north-pole-in-february/

    Kallast på Jorden som jag hittade nu på ”frihand” via earth.nullschool.net, var i centrala Antarktis med -45°C.
    Kallast på norra hemisfären hittade jag på Grönland med ungefär -36°C.
    Kallast det senaste dygnet i Sverige enligt väderstationer var Gielas med -43.2°C:
    http://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind=02110&decoded=yes&ndays=2&ano=2018&mes=02&day=26&hora=06

    Ska försöka bli lite on topic någon gång också…
    Det är hög tid att skapa kraftfulla incitament och förbjuda fossila utsläpp.
    Meadows punkter ovan påminner om vad experter inom trafikplanering säger. De jobbar ju med att lösa komplexa sociala problem. Man behöver egentligen inte bry sig så mycket om vad enskilda människor gör, det löser de själva på sätt som ingen kunde ana, det man bör skapa är fungerande incitament.
    Ett förbud mot fossila utsläpp må påverka vår nuvarande ekonomi hur det vill, det kommer bara bli värre eller rent av omöjligt om vi väntar för länge. Ett tidsbestämt förbud mot fossiler hade varit mer rättvist för alla. Det hade även blivit enklare för producenter, när alla vet exakt när det är slut och de kan fokusera helt på alternativ energi och elektrifiering. Men det är samtidigt något som kräver ett alexanderhugg.

    Hur får man alla oss, de ~10% som idag lever i den rika delen av världen, att inse att det håller på att gå åt ……. för alla?
    När en människa inser hotet, så ändrar hon sina värderingar. Då skulle det gå fort, ruskigt fort. Vi skulle sluta snacka om 2050 och börja snacka om vad vi gör under kommande dag. Om alla gjorde detsamma, skulle vi vända utsläppen omedelbart och köpa vår civilisation betydligt mycket mer tid, trots att det ligger en fortsatt uppvärmning i pipelinen som vi inte kan göra något åt. Det där borde väl då platsa på Meadows Nr 1.

    Många urinvånare på planeten saknar ord för krig. Det gäller även Samerna som istället har 2-300 uttryck för att beskriva snö. Här i söder kallas det ofta lappmögel eftersom snö har blivit en jobbig omständighet i våra optimerade och sönderstressade liv, som mest verkar cirkulera runt att skapa ekonomisk tillväxt och välfärd(?), samtidigt som vi inte har tid med våra barn. Skäms på oss. Vad värderar man mest när man blir lite äldre? Är det familjen och barnen, eller är det bankkontot? Hur mycket imponerar nya bilen, huset, flygresorna eller presenterna på våra småbarn? Inte ett jota, de brukar oftast leka med kartongerna istället.