Inför Klimatriksdagen 2018

Igår gjorde jag en kort intervju med Karin Sundby, ordförande i Klimatriksdagen. Föreningen Klimatriksdagen är obunden och har som syfte att för upp klimatfrågorna högre på den politiska dagordningen.

Föreningen har haft, och kommer att ha, en mängd olika event där forskare, politiker och allmänhet kommer till tals. Just nu laddar man upp inför Klimatriksdag 2018 som kommer att hållas den 4-6 maj i Aula Magna på Stockholms Universitet. Inför det kan allmänhet, företag och organisationer lämna in motioner. Sista dag för inlämnande av motion är 1 mars.

Läs mer om vad Klimatriksdagen gör på deras hemsida klimatriksdagen.se.

Här nedan kan du se samtalet med Karin Sundby.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

 • Martin, du har väl inte en färdig engelsk översättning av din gästblogg på klimatriksdagen.se? Funderade på att översätta själv men det riskerar bli andra ordalydelser mot vad du själv hade valt. Har länkat till videon på ett annat ställe och tyckte det var en bra summering som förtjänar ett bättre öde än vad google fixar att översätta.

  • Hmm, nej tänkte inte att den behövde göras på engelska eftersom den primärt var tänkt som infösare till den svenska politiska klimatdiskussionen.

   • Jo det förstår jag. Bifogade länk till ditt inlägg ihop med videon för att visa andra nationaliteter vad det ändå pratas om i Sverige just nu. Vi lyfts ofta upp som föredöme men har i princip lika långt kvar som alla andra trots 90% ”fossilfri” energi. Själv vill jag gärna läsa om vad som händer i andra länder, lite vid sidan om gammelmedia eftersom det är där saker händer först.

    Här ett exempel från USA som jag misstänker att många här hemma tycker är stolligt:
    https://www.theclimatemobilization.org/
    En mycket mer radikal inställning till det vi borde göra. John Mitchell ger en halvtimmes presentation till sina visioner här, från den 22: Februari:
    https://zoom.us/recording/play/VDZOI7HNXyZi5hNAMhjEkXgOn2njTQt2Tx4tORlGsjE4500inR57NlM5eSJFR8HZ
    Presentationen är mellan de gula markeringarna på tidslinjen och det var det enda jag själv lyssnade på.

    Kan inte på rak arm bedöma en del av hans siffror och tror tyvärr inte på en omställning på åtta år, men jag tycker ändå det är positivt att det finns människor i USA som attackerar problemet fullt ut. Det är ju hela planeten som borde ställa om betydligt mycket fortare än någon enskild nation gör idag.