Vinter och kattungars kiv

Det är säkert en del som nu suckar och drar historier om hur folk i södra Sverige har svårt att hantera att det är vinter ett par månader av året. Eller att folks förvåning över att det faktiskt är vinter ett par månader av av året.

Det är lite som att dra Norgehistorier och tvärtom (ja, de berättar roliga historier om oss svenskar). Syskonkärlek. Man lever för varandra, men missar inte en chans till att kivas. Precis som kattungar eller valpar.

Hur som helst, det blir fortsatt vinterväder, även i södra Sverige. Och i och med det återigen en prövning av hur systemen fungerar när det faktiskt är vinter. För tredje året i rad. Låt vara att vintern inte kan vara lika länge (halva har ju redan passerat som en rätt så blek figur).

Kommer tågen att gå i tid? Kommer vattenledningarna att frostsprängas (fast det märks först till våren)? Hur många är det som inte har bytt till vinterdäck? Klädförsäljningen kommer igång igen och hur höga kommer elpriserna att bli?

I södra Sverige.

I norr, i det här sammanhanget definierat som från och med Dalarna och norrut, så är man troligen lite mer luttrad. Det är vinter varje år så här års. Det går inte lika många tåg. Vattenledningar ligger på frostfritt djup. Vinterdäck, troligen dubbdäck, är regel. Man har redan vinterkläder och indelningen av landet i olika elprisområden gör att elpriserna kanske inte är låga, men i alla fall lägre än i söder.

Såväl fördomar som sakförhållanden kan vara underlag för skämt mellan grannar, släktingar, arbetskollegor och i media. Många av oss har bott på flera platser, är uppvuxen i en situation och anpassad till en annan. Man kan känna erfarenhet och lojalitet med ena sidan och slåss för erkännande i de andra. Och som wildcard kan man alltid kasta in någon situation från andra årstider. Även de har sina särpräglade situationer.

Ibland går det till lite till överdrift, men oftast är det bra. Förutom att det kan vara charmigt så skapar det en större förmåga att hantera allehanda situationer. Specialisering i all ära, men det samhället ofta saknar är kompetens på bredden.

Kattungar och valpars kiv är en spontan del av deras utveckling för att hantera allvarligare situationer. Samma gäller för oss.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

  • Hej Martin!
    En fundering, nu ser det ju ut att bli runt 4 grader kallt och vind omkring 3 m/s de närmsta 10 dagarna här i Västergötland. Hur påverkar det uppvärmningskostnader och hur djupt tjälen tränger ner i marken(här har vi ett par cm snötäcke) – mot om det istället hade varit ett par dagar med 15 minus och vindstilla, och sedan 8 dagar med 2 plus och 8 m/s?

  • Martin, en fråga: Varför visar det ibland att det snöar när det inte gör det? Det hände inatt och nu händer det igen. Vad beror det på? Eller vänta nu.. DET SNÖAR! O_O 😀

  • Enligt DMI är det kallare än normalt så länge som prognosen sträcker sig, och dessutom säger de att fronter söderifrån kommer att komma i mitten av februari, vilket betyder att vi som 2010 säkert får uppåt 1-1,5 meter snö även i Götalands inland.

    Om man får fråga dig, finns det inget tecken på att kalluften ersätts av mildluft de närmaste tre-fem veckorna?

  • Hur ligger det till med NAO-indexet nu, när kalluften från Ryssland böjer göra sig påmind?
    Förekommer liknande index för Stilla Oceanen?
    undrar en frågvis gubbe…

  • Jag har oturen att bo på vintertid snöutsatta områden på ostkusten.

    Finns det någon risk, att det i februari och mars vräker ned snö här i Valdermarsvik, så att vi får runt 1 meter snö.

  • Jag tillhör dem som inte jublar över minusgrader och börjar längta efter att högtrycket skall ge vika. Några tecken på det? Jag läste prognosen som wsi släppte i måndags och de förutspår, om jag förstått den rätt, temperaturer över det normala feb-mars-april. Hur stämmer det, med tanke på polarkylan nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *