Fägelse för väderprognoser?

Svenska Dagbladet rapporterar idag om ett till synes absurt lagförslag i Sydafrika. SvD skriver i ingressen att ”Nu ska det bli olagligt att sia om vädret i Sydafrika. Den som varnar för ett annalkande oväder kan dömas till fängelse, om det styrande partiet ANC får som det vill.”

Telegraph poängterar att det bara blir fängelse (dock upp till tio år!) och böter för felaktiva varningar om tex stormar.

Syftet sägs vara att undvika kostsamma och onödiga evakueringar av städer. Men det syftet sägs vara en skenmanöver för att maskera det egentlige syftet: Att kontrollera och begränsa information. Det styrande ANC sägs vilja skaffa sig monopol på bland annat något som borde vara varje medborgares skyldighet och rättighet: Att varna andra för faror.

Är det en storm i ett vattenglas (får man varna för det 😉 ) eller ett första steg mot begränsad yttrandefrihet?

Förslaget har rört upp många känslor. En ägare till en vädersajt, Randolf Jorberg, är i alla fall upprörd. Jorberg menar att det nya lagförslaget inte bara inskränker friheten utan dessutom är helt onödigt eftersom man redan 2001 beslutade att:

”Only the Weather Service may issue severe weather-related warnings over South Africa in order to ensure that there is a single authoritative voice in this regard.”

Ivo Vegter konstaterar att internationella vädersajter kan tvingas stänga ner sina tjänster som berör Sydafrika.

Många menar som sagt var att lagförslaget är en del av en strategi att begränsa yttrandefriheten. Det gör givetvis många oroliga och upprörda.

Å ena sidan så har staten skyldighet dels att ta hand om sina medborgare och informera dem om faror. Å andra sidan så är det inte ovanligt att privatpersoner och kommersiella aktörer utvecklar bra verktyg snabbare än staten förmår göra.

Dessutom har staten skyldighet enligt WMO, World Meteorological Organisation, ett organ under FN, att göra väderdata tillgängligt till allmänheten och kommersiella aktörer.

Sydafrikanska motsvarigheten till SMHI, South African Weather Service (SAWS), beslutar alltså att man inte får varna för stormar eller oväder utan skriftligt tillstånd från dem. Men man har inte definierat var gränserna går. Om man tex ser en tornado dra in och skriver om det på webben så kan man alltså dömas till böter eller fängelse, tex om tornadon inte följer den väg som man sagt (dvs gjort en prognos att den skall göra).

Nu kan ju någon säga att man först måste ställas inför rätta innan man kan dömas till fängelse. Det är inte så att man åker i finkan för att ha gjort prognoser. Det är om man blir dömd för att ha gjort felaktiga prognoser som man ligger risigt till.

Kruxet är att lagförslaget i sig inte bara begränsar yttrandefriheten, det hämmar utvecklingen av system och kommunikation för att varna för vädersituationer som kan skada liv och egendom: Vem vill utveckla såna system om staten enligt lag har monopol på informationen och dessutom kan döma dig till böter eller fängelse om du gör fel? Och vem är det som avgör om du har gjort fel?

Nu kan man säga att det var väl okay om nu staten har en myndighet, SAWS, som sköter om prognoser, varningar mm till punkt och pricka. Men SAWS är inte perfekta och för säkerhets skull skall man minnas att de minsann inte tar ansvar för eventuella egna felprognoser: Man uppdaterar de nya stadgarna med texten:

‘Limitation of liability
27A. Neither the Weather Service nor any other person acting on behalf of the Weather Service is liable for any damage, loss or injury caused by any act performed or omitted in good faith, in the course of exercising a power or performing a function assigned by or under this Act.’’.

Den statliga SAWS förbjuder först sina medborgare att, utan skriftligt tillstånd, varna för oväder. Straffet är böter eller fängelse upp till tio år.

Samtidigt säger man att om SAWS själv skulle göra fel så kan man inte ställas till ansvar för det.

Detta parallellt med att den tekniska och kommunikativa utvecklingen sprungit förbi den statliga vädertjänsten.

Eller så är det bara juristerna på SAWS som inte riktigt kunnat förutse hur deras lagförslag skulle tolkas av allmänheten. De kanske tänkte goda tankar men så blev det fel ändå. (felprognos?)

Hur som helst så är det inte ett populärt förslag.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

31 CommentsLeave a comment

 • Att hota med fängelse är kanske att ta i lite för mycket men samtidigt sätter dom fingret på en viktig sak -prognosernas säkerhet. Oavsett om det är en annalkande orkan eller bara ett vanligt regnväder så vill kunderna ha en så säker prognos som möjligt, det kostar pengar då prognosen slår fel.
  Ni på Klart.se har en utmärkt funktion där man kan titta på hur många procents säkerhet prognoserna har, tyvärr syns inte säkerhetsangivelsen normalt i bild men vet man om hur man gör är den utmärkt.
  Detta är något som andra väderrapportörer inte är lika duktiga på. Jag tycker att man gott kan nämna detta t.ex i TV´s rapporter. Annars tolkar folk det som om prognosen är en absolut sanning medan den i själva verket bara har en träff på ca 50%.

 • Blev fundersam över prognosen för Stockholm för 2-3 februari, på klart.se står det att det kommer att vara +5 grader den 3 februari men i smhi står det -2 till -3 grader. varför så stor skillnad?
  Tack på förhand!

 • Man behöver inte gå så lång som till Sydafrika för sådana stolleprov. I Italien ställdes jordbävningsexperter inför domstol för att inte har förutspått jordbävningen i d’Àquila!

 • Det snöar järnet i Skåre (8 km norr om Karlstad) sedan ett par-tre-fyra timmar tillbaka. Känns bittert att se plusgraderna som kommer i början av Februari. Det har inte hunnit bli tillräckligt med snö för bestå med bra skidspår, men men.. Det snöar i alla fall.

 • Fängelse för en felaktig prognos? Både en logisk och moralisk tankevurpa…

  En prognos kan aldrig bli en absolut sanning. Det som är betydligt närmare en absolut sanning är det vi lär våra barn; det är tillåtet att göra fel.

  För hård styrning begränsar kreativitet, begränsar man kreativitet begränsas utveckling, begränsar man utveckling är man korkad. 😉

 • Det är en dålig prognos från den operativa vädermodellen ECMWF som ligger bakom att flera gjort dessa fel. Om man ser på sannolikhetsprognosen på ECMWF så visar den betydligt kallare, säkert en temperatur på klart under nollan. För stockholmsområdet och säkerligen kallt i hela landet.

 • Något har hänt i prognosen. På yr.no visar det nu snöfall i 3 dygn! De 3 dygnen som det skulle vara plusgrader. T o m över 3 dygn med snöfall.. Jisses, kan det verkligen stämma? Detta käller Karlstad. Nu är det en stund kvar tills den 3,4,5 och 6 Februari. Men jag är glad att plusgraderna försvann. Yay! Vintern segrar?!

 • Varför begränsa sig till väderprognoser!?

  När tiderna är goda, hur många politiker och andra messerschmitts förutspår katastrof då?! och v.v. Metronomer och ekonomer lutar sig gärna i sådana sammanhang mot datamodeller, som är helt ofelbara.
  Lika ofelbara som Titanic var osänkbart, säkert.
  Man kan inte ens bevisa att det finns en framtid, en morgondag, även om utsikterna är goda att så är fallet. (Lätt raljerande, men i grunden sant.)
  Ställ av bilen och tag dagen som den kommer!

 • Kent: Detta är ett bra exempel på att det inte går att göra några särskilt meningsfulla prognoser så långt in i framtiden.

 • Martin, vilken årstid gillar du bäst? 😉

  Martin: Det är inte själva årstiden som är poängen eller det jag gillar bäst, det är att det skiftar 😉 Men måste jag välja någon årstid så blir det nog senvåren.

 • Från rena vårvärmen till 2 dm snö under fyra dagar i Nyköping, har YR.NO tvärvänt i prognosen. Ändå visar de SV-vindar. Vad hände med mildluften den 2-3 feb?

 • Daniel:, YR har redan ändrat prognosen kl 08.00 Ingen nederbörd, kalluften håller emot

 • Oroa er inte i onödan , bara februari kvar sen kommer våren här vid sydkusten.

  Tror på mildluft i veckan men det är väl 50/50 chans att lågtrycket tar över ?

  Vad tror du Martin ?

 • Hej i vintervädret! Du har ju sagt Martin att motiveringen för långtidsprognoserna är att ge en vägledning för exv resor etc. Skull packa igår för besök i Tännas. Igår sa du -18/-25, idag -2/-5. Hur räknar ni.

 • Fängelse !
  Nja kanske lite väl hårt , men en vinter i Sibirien skulle kännas som lagom avskräckning och tillskärpning för felaktiga prognosmakare!
  Men min mening är också att duktiga prognosmakare skulle kunna få en ny traktor !

  Martin: 🙂

 • Även på Cypern har de regleringar för stadsanställda vad gäller temperaturer , dock är det maxtemp som gäller där , kommer inte ihåg exakt siffra men vid ett visst gradantal får man inte arbeta som stads/ kommunalanställd !!!

  Borde kanske införas ett liknade system i norra Sverige , fast tvärtom då.

 • Verkar som PROGNOSEN??.. på klart.se ändrar sig timme för timme nu?..Verkar som det är jättesvåra bedömningar och svängningar..är det exeptionellt oroligt i atmosfären efter ”Solstormen”eller vad beror dessa ändringar på??För nån timme sedan visades ju Sammanlagt 4 dagars snöfall fr.o.m Onsdag nästa vecka to.m Söndagen,men när jag kollade igen nyss på så hade ni gått in och ändrat till INGEN !!snö dessa dagar?????Vad händer!!??

 • Edit :

  Man får arbeta men under begränsade antal timmar , det är klart att Cypern måste fungera även under hetta…

 • Som sagt antyder DMI att fronter söderifrån kommer att pressa på, men att kalluften håller emot. Vad skulle det innebära för oss i Sydsverige?

 • Martin, vet du om det kommer att snöa kramsnö under veckorna framåt? Barnen är väldigt angelägna att bygga snögubbar, åka pulka mm
  Snön nu är ju en blandning av is och snö! :-):-0

  MVH

  Sally

 • Om det var så i sverige att man skulle få fängelse för fel väder prognos, så skulle alla metrologer sitta i fängelse.. hehe

  Martin: Vem skulle då göra prognoser? Till slut sitter alla i kurran 🙂

 • Måste hålla med sten, inte ett rätt för var dag (nästan). Jag stenkollar klart.se och svajigare prognoser för hälsingland har jag aldrig varit med om… Jag och en kompis kan gissa 50% och ni verkar klara 60% …Undrar om vilken som helst utan kunskaper kan få jobb som meterorolog…

 • Något OT men ändå…
  Martin, säkerligen så blir ni placerade i öppen anstalt och kan driva sajten med kriminalvårdens dator.(jo vissa anstalter tillåter dessa) Skulle det bli sluten anstalt så blir det nog inga större problem ändå, du kan väl sms:a prognoserna via en insmugglad mobil. Inget stoppar väl en meteorolog i vädrets tjänst?

 • Nu har YR.NO tagit tillbaka prognosen om snö i tre-fyra dagar här i Nyköping, efter att i morse sagt uppehåll hela perioden. Nu står det ca 18 cm snö från fredag mitt på dagen till måndag morgon. Jag har aldrig någonsin upplevt att det svajar så mycket i prognoserna som nu. Har du någon aning om varför det är som det är, Martin?

 • Det verkar som att SMHI, Yr och Klart har rätt flera dagar innan dagen prognosen pekar mot. Sedan ett par dagar innan ändras den, men vädret blir som den pekade på flera dagar innan. Lurigt det där. Vaknade upp till att det började snöa och nu snöar det riktigt fint. Härligt. 🙂

 • HAHA
  Håller med Sten!
  Nästan varenda förutsedd prognos har blivit ändrad sen när det är den dagen!
  Är det något fel med min dator eller är det bara att det skiftar hela tiden?
  Andra vädersidor gör ungefär samma som er!

  Martin: Det är uppenbarligen ett svårt läge just nu. Frustrerande!

 • Äshc!
  Det är inte SÅ farligt!
  Jag skulle iallafall inte vilja vara en meteorolog just nu då alla klagar och frågar! :-):-)