Västvindar, moln och värme

Av Martin Hedberg

Dags för lite väder och inte bara klimatdiskussioner? 🙂 Det är fascinerande med klimat och människans påverkan på klimatet, men som någon påpekade i en kommentar så handlar ju sajten till största delen om väder. Helt rätt. Och ser man till vad jag skrivit om de senaste veckorna så är det tydligt att jag har tonat ner antalet artiklar om klimat till förmån för väderrapporter.

Hur som helst, nu talar vi väder. Högtrycket har brutits ned. Det ersätts av mer traditionellt väder: västliga vindar, moln och nederbördsområden som passerar. Vädret styrs på en lite större skala av högtryck över södra Europa och lågtryck som rullar in över Skandinavien från norra Atlanten.

Lite paradoxalt kan tyckas, men detta resulterar i att det blir lite varmare här i Sverige.

Men det blir inte lika soligt om dagarna. Då kan man ju säga att dagarna inte är så långa lägre så det kan kvitta. Å andra sidan vore det ju extra trevligt med lite sol om det ändå är mörkt så länge…

Regnområden sveper in med västliga vindar, det kommer snö i Lapplandsfjällen, dagarna blir kortare och tidvis blir det blåsigt. Som mest föränderligt blir vädret nu under lördagen.

Det bjuds även på sol och som jag nämnde inledningsvis så stiger temperaturen. Men det är inte så mycket solen som gör att det blir varmare. Det är molnen och var luften som blåser in kommer från som gör att temperaturen stiger.

Fram till och med tisdagen så kan vi få upp till 10-15 grader dagtid i så gott som hela landet, undantaget fjällvärlden. Om nätterna blir det kallare, men inte så kallt som det har varit hittills. Vindarna sveper in mildare luft och molnen dämpar utstrålningen av energi.

Söndagen ser det dessutom ut att bli relativt solig i Götaland och Svealand. Norrland får mer moln, men på tidiga förmiddagen och sena eftermiddagen kommer solen att lysa igenom en del även här.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

16 CommentsLeave a comment

  • Det blev en ovanligt tidig höst (enligt definitionen) i år i många delar av landet, t ex delar av Skåne. I norra Sverige blev det däremot en ovanligt sen höst. Enda delen av landet som fortfarande har sommar är sydligaste Skåne enligt SMHI:s karta. Enligt prognosen tycks den stanna ett tag till. Normalt ska den vara kvar till minst mitten av oktober i sydskåne.

  • Härligt Martin

    Efter en veckas trams från en politiskt sammansatt grupp som tror att dom kan tala om för oss hur klimatet i framtiden, och därmed vädret kommer att se ut är det skönt att konstatera att moder jord skiter fullständigt i IPCC, hon är vad hon är.
    Kom ut på sommarboendet idag och kunde konstatera att vattenståndet inte varit så lågt som just idag så länge vi har haft detta sommarboendet. (mera än 10år).
    Du får ursäkta Martin men det är näst intill löjeväckande när IPCC skrämmer oss med havsnivåhöjning på meternivå.

  • Snacka om korkat inlägg (gorans). Det är så korkat så man ids inte ens bemöta det.

    En sak är ju i alla fall helt klart och det är att många av de som skriver inlägg på den här bloggen uppenbarligen saknar kunskap om fysiska lagar, fysik och kemi.

  • Goran, jämför du sötvatten eller brunnsvatten med havsnivå?……Vår brunn har aldrig varit så torr i oktober som i år, och det beror på att vi haft extrem nederbördsfattigt sedan i höstas 2012, Västra Götaland.

  • Hej det är bara en månad kvar tills vinterdäcken ska på verka ju inte bli kallt eller att vintdrn börjar i slutet på november bor på gotland så Jag byter inte till vinter däck fören snön kommer

  • Jag tycker det är kul att titta mig omkring i världen ! Idag har Grise Fiord -17 C, Verkhojansk -12 C Nuuk -3 C och Mc Murdo Stn -18 C frigid !

  • Självklart väljer Jan Ekblom platser som inte direkt är kända för att vara några varma platser. Patetiskt.

  • Science varför kommentera? Jag har omfattande meteorlogiskutbildning och saknar inte fysikalisk eller kemisk utbildning. Vilket jag inte tycker har med detta att göra. Det är nog bättre att ha utbildning i hur man hanterar en tumstock för att mäta centimeter och kilometer. Kanske saknar du detta?

    Henrik vår sötvattensbrunn har god tillgång på sötvatten.

    Vad jag avser är vattennivån på saltvatten vid bryggan där båtarna ligger.

    -40cm vilket är lika med 400mm mot normalvattenståndet.

  • Varför bli så irriterad över att man skriver om minusgrader ? Och Verkhojansk kan ha riktigt varmt på somrarna ! Jag tog bara siffror i nuet ! Framtiden har vi inget facit på ! Och alla forskare är inte eniga. Titta gärna på theclimatescam.se

  • +11 nu i morse kl 5! Inte under 10 grader i oktober, är det lika ovanligt som en tropiskt natt? Åtminstone här i Dalarna.
    Förstår inte heller ”goran”. 10 år är ju inte mannaminne direkt. Att koppla det låga vattenståndet i havet just nu, just där han har stugan, till att IPCC har fel, är märkligt. Har tvärtemot goran problem med lågt vattenstånd i sötvattenkällan vid stugan.

  • Vad gäller ev havsnivåhöjningar var det ett intressant inslag i gårdagens Vetenskapens värld. Kolla på repriser 8/10 o 12/10 o sedan på SVT Play om du missade dessa tillfällen.

  • Mycket extremväder den senaste tiden. Första mycket varmt, sedan mycket kallt och nu mycket varmt igen. Och prognoserna säger att det blir mycket kallare snart igen. Vi får nog inse att detta är vädret för framtiden: Extrema vädersituationer även här i Sverige.

  • Jag vill bara säga att goran har rätt.Det finns inga bevis på att människan är orsaken till uppvärmningen av planeten men säkert högst bidragande men det är försumbart jämfört med moder jords naturliga cykler.Vetenskapen har gjort en del undersökningar och lagt fram teorier om klimatets framtid men detta är ingen fakta utan spekulationer.Vi vet inte vad som hade hänt om människan inte hade hoppat ner från träden och förblivit chimpanser.Lika lite vet vi om framtiden och som det ser ut nu verkar trots allt våra utsläpp relativt försumbara för tempen ökar inte i lika snabb takt som för 5 år sen vilket är konstigt eftersom utsläppen bara ökar i kina vilket borde ha konsekvenser.

    Martin: Det lustiga är att personer som bedriver forskning på det här området säger annorlunda än vad du gör. Vem skall man lita på tycker du?

  • Det är upp till var och en att avgöra om människan är boven i dramat eller om det är naturlig variation som bara går att lindra, inte förhindra.Som sagt vi har inget facit att gå efter mer än teorier efter dom undersökningar man gjort utifrån verkligheten men tänk om vi förblivit apor, hade klimatet ändrats då i alla fall.Det vet vi inte fast att folk på jorden kommer får det svårt i närmaste framtid är något som kan lindras betydligt men sveriges roll borde tonas ner,hur mycket mer kan vi göra som inte redan görs med tanke på våran påverkan, våra utsläpp är försumbara jämfört med kina.Dom bär ett enormt ansvar för kommande generation.

    Martin: Många som säger: ”man vet inte om det är människan som orsakat klimatförändringarna” tycks göra det för att slippa belastas med ansvar.

    Men det kan ju vara rätt så smart att försöka förstå vad som kan komma att ske i framtiden: -Om man nu har verktyg för det.

    Bara för att det är lugnt väder när fiskaren lämnar hamnen så måste det inte vara det tio timmar senare. Även om man inte vet exakt hur framtiden kommer att se ut kan det vara värdefullt att tex veta att den kommer att förändras mycket. men den som tror på ”persistens”, dvs ”samma i morgon som idag”, den kan få det svårt att anpassa sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *