Kallare och sedan sol

Av Martin Hedberg

Sådär. Nu var brittsommarvärmen snart över. Med start idag onsdag så sjunker temperaturen. Det sker i samband med att ett lågtryck passerar Sverige på en banan upp mot Kolahalvön. I samband med det sveper svalare luft ner över Skandinavien.

Lågtryck kopplar vi även till nederbörd och så även denna gång: Idag onsdag främst över Norrland och i morgon torsdag ger ett annat lågtryck en del regn över Svealand och Götaland.

Under fredagen blir det blåsigt och regn/snö i fjällen, men i övriga landet präglas vädret av ett högtryck som växer till, lagom till helgen.

Lördag-söndag kan det bli rätt vackert höst-snart-vinter väder i hela landet.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

 • Under hur vintern blir i år blir nog varmare eller mycket varmare än normalt.Som experterna kommer o säga bara norr som får riktig vinter.Martin skriv gärna en kommentar om detta

 • Ja hur vintern blir vet man ju aldrig. men enligt artikeln jag läste här om dagen så.

  Tecken pekar kanske mot ännu en kall vinter!

  Risk / Chans till ännu en sträng vinter enligt klimatmodellerna!

  Så här skrev danska DMI i sin långtidsprognos för oktober, november och december:

  ”Övergripande finns det en tendens till att lågtrycken från väst i genomsnitt under perioden inte på långt när kommer att vara lika talrika och intensiva som vanligt. Situationen är kopplad till ett svagt negativt NAO-index. Om den här vädertypen skulle bestå framåt vintern, så innebär det ett strömningsmönster som låser upp för kyla från norr och öster tidigare än normalt

  Under några år runt 2007 – 2009 så var det inte så mycket bevänt med vintrarna i mellersta och södra Sverige.
  Ännu längre tillbaka på såväl 70 och 80-talen fanns långa perioder med riktigt milt väder. Särskilt i mitten av 70-talet var vintrarna rent ut sagt ”bedrövliga” för alla som gillade is och snö.

  Men under de senaste åren så har en markant förändring skett och många minns säkert den extremt snörika vintern 2010.
  Då sattes stora delar av landet från norr till söder på mycket svära prov. Tåg fastnade, vägar lamslogs och tak rasade in sedan tyngden av all snö gjorde att bärande konstruktioner brast.

  Även vintern 2011 blev rätt kall om i en mindre omfattning men så kom den senaste vintern där kylan varade långt in i april. Många var därför rejält trötta på vintern med undantag för extrema vintersportutövare och möjligen omättliga pimpelfiskare.

 • Det har man sagt förr ! I år skrev man angående mars eller april på löpsedel i en tidning att det skulle bli extremkyla på en annan varmare än normalt. Jag fotograferade av löpsedlarna men kan inte hitta dom bland alla mina mappar ! Har ingen anledning att ljuga om det !

 • Dmi baserar ju sina prognoser på ECMWF (Engelskt) om jag har förstått allt rätt men vad baserar egentligen Klart.se sina automatprognoser på? är det ECMWF eller den Amerikanska varianten GFS? Undrar även hur ofta uppdateras och när på dagen prognoserna här på Klart.se
  Vi får väl hoppas att DMI får rätt för december månaden om inte annat 🙂

  Martin: Vi köper prognoserna av Foreca. De har tillgång till såväl ECMWF som GFS. Vakthavande meteorolog väljer vilken modell som skall användas. För kortare tidsstegen (upp till ungefär två dygn) används istället en högupplöst modell. Utöver det så korrigerar vakthavande meteorolog prognoserna, oftast handlar det om justeringar av temperaturen lokalt utifrån faktiska observationer. Det är tex inte ovanligt att modellerna missas extrempunkter som ”köldhål” i synnerhet nattetid.
  Längst ner på varje sida kan du se när prognoserna uppdaterades.

 • Undrar hur länge sommaren i södra Skåne ska bestå. Det är nu flera veckor sedan som detta område blev det enda i Sverige som har sommar per definition. Som det ser ut nu kanske det kan vara till början av november istället för som normalt till mitten av oktober. Det är bara att tacka och buga.

 • Tror nån att tidningarna hänger upp löpsedlar hemma hos mig så får dom ju tänka det! Förklarar jag dåligt så vill jag påpeka att jag gick in genom entredörren innan jag fotografera löpsedlarna och att fotografierna av dessa i kameran fördes över på datan i en mapp.

 • Trevlig attityd du har, tänkarn! Undrar syftet att ta med en kommentar som förlöjligar någons utseende, seriöst Martin!

  Martin: Håller med. Den skulle inte publiceras och är borttagen.