Av Martin Hedberg

Sådär. Nu kommer våren. På riktigt. Den kommer att gälla stora delar av Götaland, Svealand och södra Norrland. Även norra Norrland får ta del av värmen.


Sol. Ja, det blir det, men också regn. Men framför allt så blir det markant varmare kommande dagar.

Det accelererar ordentligt nu på fredag (11:e april). Från och med den 12:e är det inte längre nattfrost i södra Sverige (men det visste ni sedan tidigare 😉 ). Men det blir också regn/snöfall -nederbörden kommer med mildluften. På lördag är det markant varmare än vi har det just nu. Och värmen når en peak på måndag. Därefter sjunker det tillbaka något, men är i alla fall vårtemperaturer i stora delar av landet.

Tag tex temperaturen i Mälardalen kring lunchtid från och med i morgon 10 april till onsdag den 17 april:
Onsdag: 2 – 4 grader
Torsdag: 3 – 6
Fredag: 4 – 7
Lördag: 5 – 10
Söndag: 7 – 12
Måndag: 7 – 16 (!)
Tisdag: 6 – 15
Onsdag: 5 – 14 grader

Tro nu inte att det blir +16 överallt i på måndag. Jag har angivit intervall på temperaturen. Det är dels för att spegla att det är olika temperatur på olika platser (även inom några hundra meters avstånd varierar temperaturen). Men det är framför allt för att återspegla de möjligheter man har att fysikaliskt modellera atmosfären. Det är inte kugghjul eller heltalsmatematik det handlar om. Ju längre fram i tiden man spejar, desto fler möjliga lösningar (av vädret för en given tidpunkt) finns det. De mest sannolika temperaturerna är i närheten av mitten av intervallen. Men ytterligheterna är inte otänkbara, vare sig de övre eller undre.

Det jag anger är dessutom temperaturen kl 14. Det kommer att vara kallare på andra tider på dygnen, i synnerhet om natten och tidiga morgontimmar, men det förstår ni säkert.

Hur som helst, inom ett par dagar kommer det verkligen att kännas mycket varmare.

/Martin

42 Comments

 • Hej!

  Nej kommer våren nu, typiskt 😉
  Jag som har njutit av de fantastiska skidspåren i det torra och ständigt soliga vädret den senaste månaden. Nu vill man inte ha milt, regnigt och geggiga gräsmattor.

  Har aldrig varit med om så fina skridskoisar, och för att inte tala om den fina skaren man kunnat skida fram på, bland skärgårdsöarna, mil efter mil. Fantastiskt! Länge sen man hade sån solbränna i början av april också!

  Senast idag njöt jag av årets bästa skidspår i Stockholm, i gryningsljuset, innan dagsmejan satte in. Titta på skidspår.se och sök på Stockholm så får ni se roliga och lyriska rapporter från 9/4. Jag är uppenbarligen inte ensam om att gilla denna ovanligt långa Stockholmska (och sydsvenska) vårvinter!

  Det är alltid lite snopet när något fantastiskt tar slut. Fast det är klart, var årstid har sin charm, och nu får man damma av cykeln!

  Ha det fint i vårvärmen!

 • Jocke, så fort minusgraderna försvinner på nätterna ruttnar isen snabbt så här sent på säsongen. Gissar att lejonparten av isen är borta runt den 22a i östra Mälaren och fem dagar senare i västra. Givet att väderprognoserna stämmer såklart.. Minns hur fort det gick 1996, då trodde man att skulle behöva vänta till midsommar innan man kunde få i båten men isen var borta innan aprils månad utgång. Lycka till med sjösätt tingen!

 • @Henrik:

  Det kommer att bli både regn och varmare det är det som gör att tjällossningen kommer att gå lite snabbare. Bra för somliga kanske inte för andra.
  Har du inte sett på den senaste prognosen att minusgraderna på natten här i söder kommer att upphöra från och med Fredag.
  Innan du kommenterar någon, titta på prognosen….

 • @Rolf

  Helt rätt! Våren 2013 är den värsta på länge.
  Hoppas ALDRIG mer att man få uppleva det.
  Det är en stor besvikelse när man går runt i sin trädgård och ser att varenda rododrendonbuske har dött, antagligen ginstrarna och mahonian, (vintergröna växter) och några rosbuskar,fy attan säger jag bara vad arg jag blir.
  Det här blir en dyr kostnad för mig att ersätta det.
  Tack Rolf för länken till botaniska jag trodde först att jag var den enda som hade drabbats.

 • Äpplet.
  Och för ett par tusen år sedan var det is-tid.
  Manna minne kanske beror på hur gammal man är.
  För mitt eget manna minne har detta varit den värsta
  våren.

 • Jag kommenterade de närmsta dagarnas
  väderprognos.
  Det skall bli regn,regn och regn.
  Min fyraårige son sa :
  Jag tror dom ljuger!

 • Klart.se är då en väldigt överoptimistisk vädertjänst eller så har ni bara ingen koll på vädret utanför Sverige. T.ex idag 11.4 visar ni att vi här i Esbo utanför Helsingfors skall ha +5 medan vi egentligen bara har +2. Och på tisdagen den 16.4 lovas det +8 medan vår egen finska tjänst visar högst +2. Och hur kan det vara möjligt att 13 grader försvinner på vägen hit då det den dagen blåser från väst och Stockholm sägs kunna få +15 då 🙂

 • Jaha, så ändrades prognoserna igen medan jag skrev mitt förra inlägg. Hur kan det komma sig att superdatorerna alltid visar ungefär dubbelt varmare i förväg och det alltid 2-3 dagar före den tidpunkten sänks med hälften.

 • Fick nyss en bild på 10 cm snö i Toronto, Canada.. T o m ovanligt för att vara där… Men nu ska vi inte gnälla, för nu har vi kommit in i den härliga regnperioden istället. Hoppas natt-tempen giter stiga över 7-8 grader snart så mina får får sitt gräs.

 • Det är förvånande vad många är pessimistiska över vädret just nu. ”Det har varit vinter hela april hittills” säger vissa, och förutsatt att man inte bor i Norrland eller delar av Svealand, avfärdar jag detta som rent nonsens. Även om det varit tjäle i backen samt på sina håll i nordvästra och nordöstra Götaland snötäcke på marken, betyder det inte att april hittills har varit en vintrig månad, för det har ju sakta men säkert töat, och jag kan ärligt talat intyga att jag upplevt hur många behagliga dagar som helst hittills denna aprilmånad. Kanske inte rekordvarma, men vad väntar sig folk, att det ska vara 25 grader varmt i april eller? Eller som SVT:s senaste långprognos på 10 dygn, som sändes i TV runt klockan 20:00. Det första då nyhetsreporterskan säger är att ”nu är det väl snö” på väderkartorna när vi vill ha vår. Hon kanske inte sade det exakt så, men det kändes som om det var så hon menade, och det är enligt mitt tycke löjligt, då man i bakgrunden samtidigt ser en sjua stoltsera på väderkartorna över södra Götaland, och enligt mig är detta en hygglig temperatur. Inte rekordvärme kanske, men å andra sidan inte rekordkyla heller. Sedan avslutar TV-meteorologen med att berätta om vädret dagarna 6-10, alltså i slutet av nästa vecka, och vad säger de då, jo ”det ser ut att bli kalla nätter”. Kära någon, hur kan man vara så oerhört pessimistisk, när det samtidigt står om dagstemperaturer på mellan 5 och 15 grader? Det känns ärligt talat som om vissa förväntar sig att det i april borde vara 20 grader varmt varje dag. För att själv vara lite pessimistisk kan jag säga så här; ha inga förhoppningar inför sommarens väder:)

 • Det här är nog den finaste vårvinter jag sett under mina år i mälardalen. Nästan lika fin som den norrländska. Mycket sol, vit snö och skare. Kan det bli bättre än så här?

  Nu säger vi välkommen vår och sommar och hoppas på en lika solig vårvinter 2014 som i år.

 • Nicholas skrev:
  ”Klart.se är då en väldigt överoptimistisk vädertjänst eller så har ni bara ingen koll på vädret utanför Sverige. T.ex idag 11.4 visar ni att vi här i Esbo utanför Helsingfors skall ha +5 medan vi egentligen bara har +2. Och på tisdagen den 16.4 lovas det +8 medan vår egen finska tjänst visar högst +2. Och hur kan det vara möjligt att 13 grader försvinner på vägen hit då det den dagen blåser från väst och Stockholm sägs kunna få +15 då”

  Jag bor i Istanbul och jag tycker att Klart.se prognoser är ganska bra här, kanske beror på att vädersystem är mer stabila i Östra Medelhavet? Bättre än prognoserna för Sverige det är klart i varje fall…

  Hursomhelst att det är kallare i Finland när det blåser från väster just nu beror väl på att vinden blåser över den kalla Östersjön… Brrr!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: