Det blir kallare innan det blir varmare

Av Martin Hedberg

Prognosen som jag gav för ett par dagar sedan, att det blir varmare från och med den 12 april, står sig än.

Kruxet, för de som längtar efter vår och värme, är bara att det innan dess kommer att bli kallare.

Lågtrycket som under lördagen drog in över södra Norrland ger inte bara snöfall. När det rör sig vidare österut så skapar det förutsättningar för nordliga vindar som drar ner kallare luft över hela landet.

Och under söndagen blir det fortsatt snöfall i södra Norrland. Därtill molnigt och lite ostadigt även i Götaland och Svealand. Det kan ge någon millimeter snöblandat regn eller till och med regn (då måste det väl ändå vara vår så här års?).

Hur som helst, lågtrycket blir inte långvarigt. Natten mellan måndag och tisdag så etablerar sig ett nytt högtryck över Skandinavien. Det blir ett par dagar med en hel del sol, men också kalla nätter.

Från fredagen så börjar så temperaturerna så sakteliga att klättra uppåt. Det är då det troligen blir meteorologisk vår på riktigt i Götaland, Svealand och längs med södra Norrlandkusten.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

23 CommentsLeave a comment

 • Visst kommer våren, ha tro Martin! Vi får alla hålla tummarna och tro på Solen. Solen är ett känsligt ämne för de som tror på C02 myten.

 • Man kan väl beteckna vädret som omväxlande ” vare sig det är efter normen ” eller inte ? Och vår,sommar höst och vinter är väl inget som är ”statiskt” 0 passar alla trots att alla vill ha lagom väder efter deras tycke ?

 • Och så skjuter vi på värmen igen!!!chansa lite, vifta med trollspött…

  Martin: Eh, ursäkta, men jag sade den 12:e förra gången och jag säger den 12.e igen. Det är samma datum.

 • Hej Martin. När jag ser på prognosen för jönköping som du lagt ut nu så visar både den 12 och 13 +1 och nederbörd. Senare i veckan pekar det uppåt. Lite mer ödmjukhet om datumen kanske…… Den som lever får se!

  Martin: Hej Ylva. Ödmjukhet inför vädrets nyckfullhet har jag lärt mig. Men folks förväntningar på vad man kan göra prognoser på överstiger ibland det.

  Den 2 april skrev jag ”Men nu blir det varmare i alla fall. Dag för dag stiger temperaturen. Kring den 12 april är det bara lokal nattfrost i Svealand. Stämmer prognoserna så kommer våren omkring den 10:e till såväl Götaland som Svealand och längs med Norrlandskusten.”
  Det var tio dagar innan det skall inträffa. Det kanske kan upplevas som lite kaxigt. Men folk (inklusive jag själv) förväntar sig att jag skall säga något om framtiden och när jag upplever att jag kan göra det så gör jag det.

  Vad är det då som skall inträffa? Jo att det bara är lokal nattfrost i Svealand (istället för flera minusgrader som det varit den senaste tiden). Med fem dagar kvar så ser det fortfarande ut att hålla.

 • Varmare den 12..? Är det ett rejält omslag eller bara en tillfällig värmeknäpp och därefter tillbaka till de efterhängsna högtrycken?

 • Enligt prognoserna just nu så kommer det lite varmare luft in den 14 april, det är väl inte på fredag? Alltså skjuter ni upp värmen hela tiden.
  Välkommen till början av nya istiden, Sverige!

  Martin: Jag sade inte att det skulle bli varmt den 12:e. Jag sade att det, på många platser i södra Sverige, skulle bli vår omkring den 10:e. Den 12:e är det bara lokal nattfrost. Det betyder ”över 0 grader”. Det är inte samma sak som ”varmt”.

  I gårdagens artikel skrev jag ”det blir varmare från och med den 12 april”. Dvs den 12:e markerar ett minimum. Inte heller det betyder att det är varmt den 12:e (tvärtom faktiskt). Det betyder att det från och med den 12:e blir varmare. Dvs att det dagarna efter den 12:e blir varmare än det var den 12:e.

 • @Simon

  Får jag bara fråga vad istiden har att göra med att den mildare luften kommer den 14:e och inte den 12:e?

 • Nu är det iaf meteorologisk vår i huvudstaden! Blev inte mer än 2v försenad trots allt..

 • Martin, du är min väder- guru! Jag följer alltid din blogg, hittills har dina prognoser stämt otroligt bra även om man måste se till lokala variationer och de oförutsedda händelser som jag antar dyker upp när man ska göra väderprognoser.
  Det som dock förvånar mig är hur irriterade folk är om prognoserna slår lite fel eller om dåligt väder dröjer sig kvar, som om ni meterologer skulle kunna påverka det!
  Jobbar med att undervisa utländska läkare i svenska, och de är alltid lika förvånade över vilket ”hett” (!) ämne vädersnacket är här i Sverige.

 • Många inklusive jag själv undrar om det finns vårar i Sverige som har varit lika sega och med samma förutsättningar – ett långlivat högtryck som vägrar att ge sig och låser vädret med temperaturer långt under det normala för årstiden? Nästa fråga är då: hur gick det sen? Varm försommar, någorlunda vettig och varm sommar (läs inte som ifjol). Något exempel skulle ge lite tröst just nu, Martin?

 • @Andreas K: Nej, det måste vara vårtemperaturer 7 dagar i rad för att det ska räknas som vår. Imorgon blir medeltemperaturen antagligen under 0 grader så det blir bara 6 dagar i rad. Våren kommer antagligen till Stockholm den 10-12 april och det blir därmed den senaste våren sedan 1958. Kan tilläggas att under 1800-talets första hälft kom var 5:e vår lika sent eller ännu senare så vi är inte påväg mot en ny istid bara för detta.

 • Markus, tack för statistiken, när var den senaste meterologiska våren, vilket år och vilket datum kom den i Stockholm?

 • Jag bor strax söder om Vänern. Jag har liksom alla andra lite funderingar om när vintern tänker ta slut. Tittar man på prognoserna så ser det ut att ske nån gång nu på torsdag fredag.
  Det som dock bekymrar mig en del är att det som kommer i stället snarare än vår verkar kunna benämnas regnperiod. Hoppas den ”årstiden” inte håller i sig för många månader.
  Det vore bra om jag kunde så vårdinkeln innan midsommar…

 • @Håkan

  Den senaste våren inföll år 1810, då man i Stockholm inte kunde sjunga in våren förrän den 26 april, vilket är extremt sent, men samtidigt var sena eller mycket sena vårar inte ett ovanligt fenomen i början av 1800-talet, precis som Markus säger.

  Vad gäller 1958 så var vårens ankomst det året bland de senaste under hela 1900-talet, och det är troligen endast 1931 som våren anlände ännu senare, den 14 april, medan man 1902 såväl som 1958 fick vår den 12 april. I jämförelse med vårarna åren 1800-1810 var dock de allra mest försenade vårarna på 1900-talet inte uppseendeväckande sena, och detta säger en hel del om hur vädret var i Sverige under större delen av 1800-talet.

  Källa: SMHI

 • Det är alltid lika roligt när folk använder begreppet ”istid” bara för att de tycker det är kallare nu än det varit under de år de mins sedan tidigare.
  Ett mänskligt liv är försumbart i jämförelse med de tidbegrepp man använder när man talar om istider.

  Det har inträffat ett flertal istider i olika utsträckiningar, och detta utan mänskligt koldioxid inblanding.
  Tänk på att hav och växtlighet binder och avger enorma mängder koldioxid hela tiden, vi människor har ingen chans att tävla mot naturen 🙂

  Och jag är säker på att nya istider kommer, då vi människor och naturen tillsammans inte kan bromsa eller påskynda kombinationen av solens varierande energi utsläpp och jordaxels varierande lutning.

  Det finns helt enkelt starkare krafter som styr vädret.
  C02 manin har mer att göra med pengar och politik.. enligt mig.

 • Alltså ni som snackar om ”CO2 mani”, ”CO2 myten” och dylikt, betänk också att även om istiderna har kommit och gått tidigare utan mänsklig inblandning, så har det med största sannolikhet aldrig tidigare funnits några varelser på denna planet som pumpat upp fossila bränslen från underjorden och bränt dem i så snabb takt. Måste inte denna faktor också vägas in? Kan det inte vara så att denna förbränning faktiskt är så påtagligt onaturlig att den gör en inverkan?

 • @isbjörne. Jovisst är det så. Problemet är bara att det inte finns ngn sanning förrän sanningen verkligen är bevisad. Än så länge finns bara teorier, om än starka sådana.

 • Tack Daniel för det uttömmande svaret. Det verkar ju enligt prognoser som om våren anländer den 11e eller 12e April, om det inte kommer någon överraskande köldknäpp innan den 19e April. Men April väder följer ju inte alltid prognosen heller…

 • Jag satt och tittade på prognosen för Stockholm, och såg att det inte är omöjligt att sommaren kommer redan den 15e April, tre fyra dagar vår i sådana fall, det måste väl vara rekordkort vår om det inträffade?

 • @Håkan

  Angående det att sommaren eventuellt skulle anlända till Stockholm redan den 15 april, kan jag meddela att om det verkligen blir så, skulle sommarens ankomst till huvudstaden bli den tidigaste genom historien. Som du säger skulle våren till gengäld bli extremt kort, ja det finns t o m en risk för att det i år inte alls blir någon meteorologisk vår, utan att det går direkt från vinter till sommar. För som bekant är ju den meteorologiska definitionen för vårens ankomst att medeltemperaturen i sju dygn på raken hållit sig över fryspunkten, och mellan den 11 och 19 april är det 8 dagar. Om nu medeltemperaturer håller sig över 10 grader från den 15, och vi har i tanken att det krävs sju dagar färre med en medeltemperatur på över 10 grader, än vad det krävs för våren, vilket skulle innebära att sommaren skulle kunna anlända till Stockholm redan den 15, förutsatt att det ”somriga” vädret består fram till minst den 19. Nu tror jag emellertid att även de första ”somriga” dygnen, alltså med medeltemperatur över 10 grader, kommer att räknas till våren, vilket innebär att årstiderna kommer att överlappa varandra, då det dygnen den 15-17 både kan betecknas som meteorologisk vår och sommar, om man säger så.