Av Martin Hedberg

Som många har noterat så svänger det om prognoserna just nu. Inte så mycket om man tittar två-tre dagar framåt, men ordentligt om man skall försöka sia något om vädret efter Nobel.

Jag sade ju i förra bloggen att det skulle vara minusgrader för Nobelgästerna och töa dagen efter.

Men den högtrycksrygg med efterföljande sydvästliga vindar som skulle föra in mildare luft över Skandinavien, den ser nu ut att utebli.

Istället utvecklas ett lågtryck på Atlanten som snörper av mildluften innan den når Skandinavien. Det medför minusgrader inte bara i Norrland och Svealand utan även i Götaland.

Därefter, kring den 14:e utvecklas en högtrycksrygg över Skandinavien. I väster, över Island, kommer det att finnas lågtryck och mildluft. I öster, över Ryssland, kommer det att finnas kyla. Frågan jag nu ställer mig är om lågtrycket (-en) över Island kommer att fördjupas. Eller om högtrycket förstärks och det istället blir kalluft från Ryssland som kommer in över Sverige.

Men innan man kan ta sig an vädret efter Nobelfirandet så bör man fråga sig hur vädret blir kommande dagar. Det som händer nu i veckan är att ett par mindre och ettriga lågtryck sveper ner söder om oss. Det blir blåsigt av och till över Centraleuropa. Temperaturen ligger i stort sett still eller sjunker sakta.

Hur det blir om en vecka för så långt fram som till Jul? Prognoserna lär nog pendla ett par gånger till. Jag tror fortfarande att vi kommer att summera december som en mild månad. Men vi får se, merparten av månaden återstår.

/Martin

36 Comments

 • Nu talar det åt det lite mildare hållet i prognosmodellerna. Dagtid väntas det i Stockholmsområdet att röra sig om någon enstaka plusgrad, istället för minusgrader som det talades om förut. Jag tror väl trots allt att Martin får rätt i sitt resondemang att december blir en mildare månad än normalt. Vi ska dock inte räkna bort att det kan bli en kall decembermånad, slår det åt det andra hållet kan det istället bli likt fjolårets december. Men det lutar trots allt åt det mildare hållet.

 • Tjenare Martin! Bettade just 1500 på en grön jul i sthlm efter senaste modellkörningarna. Verkar för en gångs skull överrens om milt och blött fram till dagarna före jul.Vad som händer sen vet man aldrig, hehe. Men 2.20 va ett bra odds. E jag helt ute o cyklar eller finns det hopp?

 • Nu visar prognoserna ( på andra väderinstitut och även här ) återigen milda 10 dagar framöver , tror fortfarande på en mycket mild decembermånad.

  Kanske gäller även den tendensen övriga landet ?

  Man bör beakta att t.ex. lägsta temp för hösten vintern 2011-12 fortfarande är remarkabelt milda , t.ex. här i Gbg någon grad under nollan.

 • Åh jag blir så trött på dessa prognoser som ändrar sig från svart till vitt på en dag. Idag tex så skrivs det en artikel på svt.se att nu kommer den riktiga vintern till hela landet med snö å minusgrader, ingen mildluft där inte, Så kollar man på halland på klart.se å där va det då milt så det förslår! regn å ingen snö å milt så långt man kunde se. Vad fan är detta frågar jag mig!

 • ”Nu visar prognoserna ( på andra väderinstitut och även här ) återigen milda 10 dagar framöver , tror fortfarande på en mycket mild decembermånad.”

  För Göteborg glömde jag att tillägga.

 • Vad är det för vits ned dessa 14 dagarsprognoser bara förvillande och bara en dators uträkningar helt oanvändbara..Ange bara så långt framåt så ni slipper gissa enligt mig……..

 • Nu, klockan 17:40 prick, faller säsongens första snö i Nyköping. Inte särskilt kraftigt, men väl vita flingor i luften. Dock väldigt blöta, då det är 2,8 plusgrader ute. Märkligt, att nederbörden faller som snö, när det är så hög temperatur. Vet du varför?

 • Några flingor kom i linköping nu men alldeles för varmt i luften för att det ska bli något annat än vatten på marken… vi får nog inrikta oss på en grön jul i år och hålla tummarna för att barnen i alla fall får ett vitt sportlov

 • hela december blir kalll närmare jul riktigt kall.så företaget som spådde mild december i norden hade fel så med andra ord det går ej att förutse vädret månader fram i tiden

  Martin: Hmm, din slutledning är lite för snabb.
  1. Det är bara 6 december ännu (och hittills har det varit mildare än normalt). Vi inte hur resten av december blir förrän det har inträffat.

  2. Företaget (flera, bla WSI och DNMI/ECMWF) har givit sannolikheter för olika utvecklingar. Milda scenarier var mer sannolika än kalla.

  3. Även om det visar sig att december skulle bli kall, dvs man gjorde en felprognos, så betyder det inte att man inte kan göra långtidsprognoser. Det är som att döma ut en idrottsman bara för att denne inte presterade på en enskild tävling. Man måste väga in alla prognoser/scenarier som gjorts.
  Tex WSI säger dig ha en träffsäkerhet på 65% på urvalet kall-normal-varm (Notera att den som gissar eller slumpar fram sitt svar får 33% rätt).

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: