Temperaturen stiger efter Nobel

Av Martin Hedberg

Prognosmodellerna visar att det blir allt kallare. Men det går inte fort och det blir inte lika kallt som de antydde för ett par dagar sedan.

Men väl, temperaturen sjunker så sakteliga, inte i ett jämt flöde, utan med lite dalar och toppar. Ungefär som om det var på väg att bli vinter. Nåja, det är redan vinter i en stor del av landet, men den är och har varit rätt blek för att kunna kallas vinter.

Kallare och kallare med en kulminering den 10 december.Vi kan ju hoppas att Nobelgästerna (och övriga boende och besökare) får uppleva ett Stockholm i vacker vinterskrud. Om det är minusgrader så skulle det ju i alla fall, både teoretiskt och praktiskt, kunna ligga några centimeter snö på marken.

Men därtill visar prognoserna att man i Stockholm kan förvänta sig en viss temperaturstegring under natten. Idag ser det ut att gå från -4 när gästerna anländer, till +3 när gästerna vaknat dagen efter och begrundar hur festen var.

Ett likande mönster kan skönjas i övriga delar av landet: Östersund, från -12 till -1, Umeå: från -7 till +2, Kiruna: -15 till -8, Malmö: från +2 till +5, Göteborg: Från +1 till +6 mellan den 10 och den 11 december.

Det är bara att hoppas att det blir snö på kvällen och inte regn dagen efter för Nobelgästerna.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

28 CommentsLeave a comment

 • Du tror alltså, att det blir lite kallare väder i veckan, men att det är ganska säkert att mildluften tar över?

 • Norska yr.no:s senaste prognoskörning visar ingen mildluft den 11-12, snarare skärpt kyla med dagstemperaturer på 4-5 minusgrader istället för 3-4 plusgrader, som visades igår. Kommer inte mildluften?

 • Håller med, är det så att mildvädret inte kommer, när yr.no tvärvänt och visat fortsatt vinterväder med många minusgrader, eller blir det mildare?

 • Det är ju än så länge väldigt osäkert att göra prognoser så långt fram som du berättar. Prognoserna går isär väldigt mycket på de olika körningarna. Den mildare luften kan också vänta och bli kvar ute över Atlanten istället för att komma in över Skandinavien. Till exempel visar de två senaste körningarna av modellen ECMWF, som SMHI och SVT använder sig av, att det ska bli +3 respektive -3 i Stockholm den 11 december som du gav som exempel.

  Martin: Japp, helt korrekt. Det är vanskligt med långa prognoser och man bör beakta osäkerheterna lika mycket som vad som förefaller vara säkert.

 • Jag önskar fint vinterskrud åt alla riktiga Nobelpristagare. Däremot får det gärna duggregna på pristagaren av ”Riksbankens pris till Alfred Nobels minne”, ett lyckat PR-kupp av ekonomerna, eftersom den i 99 % av mediaomnämnanden seglar under falsk flagg som ”Nobelpris i ekonomi”. Alfred roterar sannolikt i sin grav!

 • Så du menar att det finns en risk att mildluften håller sig över Atlanten, och att kylan håller ett järngrepp om Sverige i december?

  Martin: Nej, Jag tror att december kommer att bli mildare än normalt.

 • Riktigt tufft att köra sådana exakta temperaturprognoser så långt fram 😉

  Hoppas på yr.no´s senaste prognos som skvallrar om nordvindar och minusgrader i hela landet den 3:e advent. NAO index är på nedgång från ett relativt högt värde så hoppas trenden håller i sig och det blir lite kyla snart. Det enda positiva med det här skitvädret är att elpriserna håller sig på en skälig nivå. Men jag betalar gärna lite extra för en rejäl vinter 🙂

 • Men för att december skall bli mild krävs väl ett definitivt och stadigt omslag till mildare väder efter de kallare temperaturerna, och något sådant finns, enligt den senaste prognosen, inte i sikte. När tror du att det slår tillbaka till sydvästvindar och mildväder? Nästa helg? Eller längre fram?

  P.S: Vad är det som gör att Sverige får ett nedsvep av kallare luft? Det är ju sydliga vindar, och lågtryck på nordliga banor. Varifrån kommer då kylan?

 • Jaaa! Den milda luften kommer tillbaka! Jag hoppas så innerligt mycket på en varm grön jul iår! Fem grader och en sol som försynt kikar fram bakom gråa slöjor och färgar gräsmattor gröna. Varje morgon klickar jag mig in här, för att läsa den senaste långtidsprognosen, och varje prognos som visar plusgrader ger mig en sådan oerhörd lycka!

  Hur man kan hoppas på kyla gör mig förundrad. Kyla är död, det är helt naturligt. Liv är inte skapat för att leva under fryspunkten. Kylan är klaustrofobisk.

 • Med tanke på den senaste stormen Berit och att det även blåser rejält idag så kommer det snart att bli ett omslag med betydligt kallare väder. Jag tror att kylan kommer att bestå och det blir en tredje vargavinter, men dock lite senare i år (nästan en repris av 2009 då vintern kom andra
  veckan i Dec)
  Om vi går tillbaka lite och tittar på hur det blev efter stormarna Gudrun och Per så kom faktiskt vintern i gång rejält med både kyla och snö. Så det är bara att hoppas på en vit jul i år, annars så blir jag väldigt besviken….
  Tack Martin för en bra sida.

 • Om det blir en grön jul här i Höga Kusten , kommer jag att klippa gräsmattan på julafton .

 • Vi är i början på december och ingen kyla att prata om inom två veckor enligt prognoserna. Så hur kan man då prata om att det skulle bli en sträng vinter? 1/3 del är redan borta så att säga. Blir det kallt i januari och februari så har det ju ändå varit en mild vinter, totalt sett.

 • Yr:s senaste 20.00-prognos visar minusgrader dag ut och dag in fram till söndag, sedan plusgrader 12 dec. Är det troligt att det fortsätter med full vinter i december. Själv tror jag att december blir 1-3 grader kallare än normalt. Vad tror du, och när kan ett eventuellt omslag till mildluft inträffa?

 • Funderar på att sätta 1000 spänn på en grön jul i sthlm. Vad tror du Martin?, borde väl inte va några problem. Datamodellerna verkar vara överrens om mildväder veckan före jul, och januari har spåtts bli riktigt mild, så jag borde ha oddsen på min sida.Vad tycker du? Törs jag sätta mer?

  Martin: Vilken ort gäller det och hur mycket får du om du vinner?

 • Så här tror jag att december blir:

  Kall första veckan med minusgrader i stora delar av landet. I mitten av månaden flera svåra snöoväder och kallt, under -40 grader i Norrland. Sedan kan mildare luft ta över i norr, medan södra Sverige får kallt och snöigt året ut. Julen blir helvit i hela landet, med 10-50 cm snö ända ned i Skåne, med meterdjup snö på höglandet i Småland. Innan årets slut kan det bli under -30 grader i Östergötland och Småland. En med andra ord smällkall december. Håller du med mig. Kan kylan komma för att stanna resten av vintern, Martin?

 • Tror du verkligen att december blir mild?

  Tidigare kunde man få ett hopp om att mildare luft var på ingång efter kalluften, men detta finns inte med på världskartan längre. YR:s senaste prognos visar minusgrader, minusgrader och åter minusgrader, förutom den 12, då de antyder mildare med 2-6 plusgrader, men detta tror jag inte ett dugg på. Tidigare stod det 4-6 plusgrader från den 11-12, men nu verkar kalluften vara ihållande. Mildluften ligger över Brittiska öarna, Mellaneuropa och Medelhavet, men når inte in över oss. Vad är det som hänt i väderläget?

  Tror inte du att december, liksom 2009 och 2010, blir kall och snörik?

 • Hej !
  Det går ryckten om att världen går under om 10 år , för klimatets medeltempratur kommer höjas ordentligt . Stämmer detta ?

  Martin: Nej och Ja. Världen går inte under, men jordens medeltemperatur stiger.

 • På tisdag är det Nikolaus och han bestämmer månadens väder och det ser ut att bli kallare och vi kommer också och få snö hit till Luleå nästa vecka.

 • YR:s senaste prognos visar fortfarande extrem kyla efter 3:e advent, 6-12 minusgrader mitt på dagen. Tro mig, vintern blir flera grader kallare än normalt. Varför blir det inte milt, som du sade?

 • Det som irriterar mig, är de enorma skiftningarna i prognosen. För 2-3 dagar framåt är det ganska säkert, men bortom 5-dygnsprognosen svänger det extremt, ibland med 10-15 graders skillnad. Ex. visade norska YR i fredags kväll, att det skulle bli 3-4 plusgrader den 11-12. På lördag morgon, visade prognosen 4-5 minusgrader ända till den 12. Sedan, igår kväll, visade prognosen återigen 1-3 plusgrader den 12-13, och nu, på söndag morgon, står det återigen 5-8 minusgrader ända till den 13. Hur skall det bli egentligen?

  Dessa enorma svängningar, blir det mildare, eller blir det kallare?

  Är det osäkra prognoser för slutet av vecka 49, eller vad är det frågan om?

 • Är utvecklingen för den 10:e och framåt väldigt osäkert? Tycker det ändras ganska radikalt mellan varje uppdatering (yr, klart). Från 4-5 plusgrader och S/SV vind till minusgrader och nordvindar (Blekinge)…

 • Just det jag säger, ena prognoskörningen visar milt och SV-vind, andra körningen visar kallt och NV-vind. Vad är det tillslut som är sant?

  Vet du varför det är så, Martin?