Stadigt växlande väder

Av Martin Hedberg

Så har högtrycket då släppt greppet om Skandinavien. Detta har öppnat vägen för ett mycket mer varierande väder att få fäste. Detta har inte gått omärkt förbi: Lågtryck med tillhörande fronter sveper in som på löpande band.

Men det är inte bara moln och regn. Ibland blir det även blåsigt. Ja, och så förekommer det perioder med högtrycksbetonat väder. Dock är inte högtrycken särskilt långvariga, de är mer som en kort paus innan nästa sjok med moln och regn driver in.

Men vi skall inte klaga. I Japan har man drabbats av en tyfon, Man-yi. Den medför riktigt kraftiga vindar i kombination med regn. Detta skapar förutom översvämningar, snöderblåsta hus och jordskred även risker förknippade med det havererade kärnkraftverket Fukushima.

/Martin

Related posts

14 Thoughts to “Stadigt växlande väder”

 1. goran

  Martin,

  Lite slarvigt av antingen dig eller också Aftonbladet.
  Aftonbladet skriver om Man-Yi och du påstår Man-yo.

  På rent journalistiskt vis försöker du påstå att domedagen kommit. citat: ”Detta skapar förutom översvämningar, snöderblåsta hus och jordskred även risker förknippade med det havererade kärnkraftverket Fukushima”.

  Nu när IPCC kommit till konklusionen att deras förutsägelser om klimatuppvärmningen byggt på helt felaktiga grunder.

  Detta stärker inte din trovärdighet Martin!

  Martin: Det skall vara Man-Yi. Beträffande IPCC och ”helt felaktiga grunder” så får du komma med lite tyngre argument.

 2. goran

  Tack för inbjudan här kommer lite information

  http://www.klimatupplysningen.se/2013/09/15/lacka-ipcc-tonar-ned-klimathotet/#.Ujb1A71vm1s

  http://www.klimatupplysningen.se/2013/09/16/klimatmodellerna-pekar-fel/#.Ujb1fb1vm1s

  Martin: Vilket leder till Stockholmsinitiativets sajt… Då behöver man även hänvisa till en sajt som kan ge en balanserad bild av situationen: UppsalaInitiativet: http://uppsalainitiativet.blogspot.se/ .

 3. Zredna

  Varför måste det alltid vara svart eller vitt? Bara för att en klimatprognos inte slog in, behöver inte det betyda att inget i den är sant. Det är ungefär som att anta att om man kör bil kan man antingen komma fram oskadd eller krocka och förintas i atomer, inget där imellan. Ja, jag vet att jämförelsen haltar, så skriv inte det. Bara för att de i detta fallet har kommit fram till att temperaturökningen inte har varit så stor som de trodde, betyder inte det att inga glaciärer smälter. Dock behöver ju inte smältande glaciärer betyda en förestående domedag heller. Det är ju fånigt att ha en rätt eller fel-debatt om saker som ännu inte hänt. Ett resonemang och samtal hade ju varit mer givande för alla. Vad är det med internetinlägg som måste göra allting tillo ett skyttegravskrig. Lite högre nivå hade varit trevligt. Tack för mig.

 4. michael

  råkar känna till en hel del om japan
  och kan på rak arm säga att jordskred och jordbävningar är så vanligt förekommande att japanerna nästan äter dem till frukost.
  för övrigt vad gäller kärnkraftverket i Fukushima
  vem #### är så korkad att man bygger ett kärnkraftverk bara några kilometer från en förkastningslinje.
  Det är ju bäddat för en katastrof.
  det intressanta i sammanhanget är att man inte nämner de övriga ca 50 kärnkraftverk som finns i Japan

 5. goran

  Tack Martin

  Men jag har redan läst sidan du länkade till.

  Här kommer ytterligare en länk om en intressant bok
  http:/ /www.amazon. com/Into-Dustbin-Rajendra-Pachauri-Climate/dp/1492292400/ref=sr_1_1?ie=UTF8&tag=wattsupwithth-20&qid=1378766503&sr=8-1&keywords=into+the+dustbin

  Donna Laframboise är en kanadensisk undersökande journalist som också skrivit om IPCC och författarna till IPCC: s rapporter.
  http:/ /www.youtube. com/watch?v=blf06y-mRh8

 6. jonas

  Och vilken blir kommentaren till detta:
  Dags att sluta med alla lögner.
  Global warming is just HALF what we said: World’s top climate scientists admit computers got the effects of greenhouse gases wrong

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2420783/Global-warming-just-HALF-said-Worlds-climate-scientists-admit-computers-got-effects-greenhouse-gases-wrong.html

 7. Henrik

  Haha, en länk till Amazon…Har vi fått en riktig länkfetischare som besökare?

 8. goran

  Henrik

  Vilka vi? Tillhör du den här sidan på något sätt?

 9. Rainman

  Ett temperaturdiagram för de senaste 11 000 åren, hur smakar det? http://kottke.org/13/09/temperature-chart-for-the-last-11000-years

 10. Henrik

  Vilken fråga, goran….ja absolut, jag tillhör precis som du, besökarkollektivet till klart.se. Martin skriver kortfattat om växlande väder och du går igång fullständigt, med på denna sajten- sedvanligt förekommande propaganda, eller skall vi kalla det antipropaganda ifrån besökare? Och ja, jag kan inte annat än le åt en länk till Amazon. Av den enkla anledningen att all möjlig skit och oskit säljs på Amazon. Vidare hänvisar du till klipp på youtube och till en sajt vars artikel rapporterar ifrån journalistiska källor…
  Det du försöker komma in på har dragits till leda på denna sajten, bara sök i arkivet.

 11. goran

  Henrik

  Om inte Amazon är tillräckligt ”fint” för dig är jag övertygad om att Donna Laframboise böcker, om hur illa det är ställt med IPCC, finns böckerna att köpa på andra sajter.

  Eftersom denna bok är nyutgiven kan den knappast ha betörts på den här sajten.

 12. Henrik

  Det Martin är riktigt duktig på är att proppsa på vetenskapliga fakta, det är det viktigaste i debatten tycker jag. Man kan författa precis vad som helst.

 13. Fredrik

  Goran, så här står det om boken:
  ”This book is a collection of essays about Pachauri originally published as blog posts between February 2010 and August 2013.”
  Varför har du mer tilltro till de bloggarna än till den här? Vad bygger du den tilltron på?

  Donna Laframboise. ”She maintains noconsensus.org, a website that argues that there is no scientific consensus on global warming”, enligt Wikipedia. Hon tycker utvinning av naturgas/olja ur oljesand är sund och riktig miljöpolitik. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=5441403 /Bilden från Sveriges Radio/ Skulle du inte kunna hitta en litet mera partisk inlaga, så att vi vet var du står, Goran?

Kommentera