Snart omslag i vädret

Av Martin Hedberg

Högtrycket med centrum över Ryssland håller emot och det gråmulna vädret håller i sig ett tag till. Men ett lågtryck, som under lördagen befinner sig mellan Island och Nordnorge, letar sig sent på söndag in över Lapplandsfjällen och vidare söderut över landet. Det ger en del snö i såväl i norra som södra Norrland samt Svealand.

Det medför alltså dels snöfall, men framför allt att den fuktiga luftmassan vi nu har över oss ersätts av torrare luft. Även under måndag-tisdag kan det komma en del snö och också vara blåsigt i delar av landet. Det blir även tillfälligtvis lite kallare, i synnerhet nattetid.

Under mitten av nästa vecka växer ett nytt högtryck in med början i norr. Denna gång ser högtrycket ut att bjuda på mer sol och temperaturvariationer än vad vi fått vänja oss vid den senaste veckan.

De senaste dagarnas väder har lämnat en del övrigt att önska. Mycket moln och temperaturer nära noll i stora delar av landet har gjort luften fuktig och skapat ett ”rått” väder. Men vi ser alltså ut att få en annan karaktär på vädret med i början i nästa vecka.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

15 CommentsLeave a comment

  • ”De senaste dagarnas väder har lämnat en del övrigt att önska. ”

    Förstår inte vad som menas med det. För oss som inte gillar kalla vinterdagar har vädret varit perfekt de senaste dagarna och vi bävar inför väderomslag om det inte handlar om vårliga väderomslag.

    Martin: Det hade varit trevligt att få uppleva lite sol.

  • ”De senaste dagarnas väder har lämnat en del övrigt att önska. ”
    Ja det har verkligen varit grått, trist och lite halvslaskigt. Nu längtar vi efter lite mer vit dekorsnö ovanpå den gamla och därefter sol och -7 grader.

  • ”Det hade varit trevligt att få uppleva lite sol.” Sverige är ett solfattigt land, tyvärr.
    Molnen dominerar oftast.

  • Svar till Simon:

    Det beror förstås också på var i Sverige man befinner sig. Det finns en skillnad mellan ”molnigt” och ”mulet” väder. Molnigt innebär att himmelen inte är 100% täckt av moln, utan att det är överlag molnigt, men med vissa gluggar med sol i molntäcket, medan mulet innebär att himmelen till 100% är täckt med moln.

    Det förstnämnda är relativt typiskt för Sveriges inland på sommaren, när det av fuktigheten som pga värmen kondenseras bildas stackmoln, som stundom kan klumpa ihop sig och ge upphov till skurar, och sedan återigen växlande molnighet. Vid kusterna, inte minst i öster, är solchanserna desto större, eftersom att Östersjön och Baltikum tenderar att vara mer under högtrycksinflytande än Kattegatt och Nordsjön. Dock kan ju å andra sidan Östersjölandskapen vara mer utsatta för ymnigt regnande i samband med s k ”5b-lågtryck”, som bildas över norra Polen eller Litauen, och sedan följer södra Östersjön rakt norrut, samt kan ge ösregn med åska utmed ostkusten under loppet av inte alltför många timmar. Fast å tredje sidan tenderar vinden att på Östersjön vara mindre kraftig än på Nordsjön, vilket i sin tur kan leda till att lågtrycken tar längre tid på sig att passera.
    Ett området där vädret ofta är direkt ”mulet” är fjällvärlden, inte minst Lapplandsfjällen, där Vadvetjåkka och Riksgränsen utmärker sig mest med minst sol och mest nederbörd i form av snö i procent under året, alltså i medeltal ca 60-70%.
    Men som bekant är det just det där med passerande stackmoln som emellanåt skymmer solen och irriterar badstränderna, som får många svenskar att sukta efter 100% sol och värme, och förutsättningarna för att det i Sverige skall bli i stort sett molnfritt är mycket krävande, då vi geografiskt såväl som meteorologiskt ligger i ett område präglat av dynamisk lågtryckstrafik, vilket ligger bakom det relativt molniga vädret vi har i Sverige.
    Vi skall i alla fall vara glada att vi ej bor på Irland, Island eller i västra Skottland, där det i stort sett året runt är mulet, regn och blåst. Visserligen är deras vintrar i förhållande till våra svenska tämligen lättsamma, men somrarna är desto mer miserabla. Om man gnäller på att det exempelvis somrarna 2011 och 2012 var massvis med regn i Sverige, skall man tillbringa lika många somrar i dessa ovan nämnda regioner. Detta gör dock ej dessa länder mindre besöksvärda, då naturen i flera avseenden är mycket naturskön, och för att inte tala om, dramatisk, med svarta klippbranter, klargröna ängar, kalkklippor och milsvida hedar och gröngula slätter.

  • Extremt lång period av solfrånvaro, max 5 dagar med klar himmel sedan oktober här i Västra Götaland.

  • Till er vinterälskare vill jag bara säga att är det inte dags för vår snart eller är ni( vårhatare).
    Efter en mycket regning sommar och höst så känns denna här vintern EXTREMT lång och trist.
    Nu vill jag se att det blir vår i Mars..Tack…

  • @Henrik:

    Jag borde kanske i min kommentar ovan ha nämnt hur vädret i Sverige ofta är vintertid, då molnigheten i medeltal är större än under sommaren, och då inte minst i västra Götaland.

  • Har en ordentlig solcellsanläggning sedan 15 år tillbaka och aldrig haft så dålig produktion som den här vinter, men visst Daniel så är vi vana med moln. Fördelen är ju att kylan istället dämpas och det drar mindre runt fötterna i stugan.

  • @Henrik:

    Absolut. Jag tänker på den sydkoreanska ideologin; ”Allt gott innehåller något ont, allt ont innehåller något gott”.

  • Det är sol och vatten som är ger liv men här i sydöstra Sverige ser inte jag solen särskilt ofta men vatten från ovan kommer desto oftare. Man kan räkna olika, antingen dagar som det regnar eller i millimeter. Resultaten kan bli olika.

    Jag skulle gärna vilja veta hur många dagar per år solen lyser på eftermiddagen här. Det är 365 dagar på ett år och av dessa tror jag det på sin höjd är en tredjedel, kanske bara en fjärdedel resten är dimma och ett molntäcke. Inte så konstigt jag inte har någon färg för vitt suger till sig det lilla ljus som finns.

    Jag har konstaterat tack vare den här sajten att utanför Amerikas östkust bildas ständigt lågtryck som förs upp mot västra Europa och Skandinavien och detta sker ständigt den varma årstiden. Den kalla årstiden kan dessa lågtryck ta en lite sydligare bana ner över Spanien och kanske Medelhavet men inte längre ner.

    Detta i kombination med kalla polarvindar som förs ner gör att att vi får det kalla och blöta klimatet här.

    Vill man skönmåla kan man kalla det *växlingsrikt väder* men det är inget som jag upplever.

    Man skulle kunna föreställa sig att *naturen* ser till att nederbörden fördelas lika jorden över men så är det inte. Ytterligheter är öknar och regnskogar.

    Hade jag bara möjlighet skulle jag direkt flytta till någonstans där det är lite varmare men framförallt lite torrare. Jag har sett mig omkring på kartan och Spanien, sydfrankrike eller Europas sydöstra hörn kanske inte vore så dumt?

  • Väderbiten:

    Sydfrankrike är på sommaren ett bra alternativ, men övriga årstider kan det regna något våldsamt, åtminstone i omgångar. Detta eftersom att den franska Medelhavskusten är bergig, och varm medelhavsluft tvingas uppför Alperna, varvid s k ”orografiska skyfall” bildas, vilka kan ge regnmängder på uppåt 300 mm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *