Ska det regna i januari?

slask

Det nya året börjar inte bra ut ett väderperspektiv. Från 20-30 minusgrader till flera plusgrader i Norrland och snö som töar. Därefter en storm som inte blev så illa som folk förväntade sig (efter att SMHI gått ut med en klass-2 varning).

Just nu drar ett regnområde bort från södra Norrland/östra Svealand och till helgen är det dags för ett nytt blåsväder i Götaland/Svealand.

Är det här det nya normala eller har vi bara dåligt minne?

Slask

Det är klart att det förekommit plusgrader tidigare i januari tidigare år. Men det vi sett de senaste åren är början på en trend som har kommit för att förändras.

Utsläppen av växthusgaser gör att strålningsbalansen förändras. Det gör i sin tur att mindre värme strålar ut i rymden samtidigt som vi tar emot ungefär lika mycket som tidigare. Det i sin tur gör att det blir varmare. Störst blir skillnaden i den arktiska miljön. Dvs i närheten av Nord- och Sydpolen. Arktis inkluderar oss i Skandinavien.

Inte nog med att temperaturen stiger och snön/isarna töar av det. Det blir dessutom mindre kontraster mellan kalluften i norr och den varmare luften i söder. Det gör i sin tur att jetvindarna meanderar, svänger, kraftigare. Kommentaren ”Olle R” länkade nyss till en vetenskaplig artikel på just det temat (Evicence for a wavier jet stream in response to rapid Arctic warming).

Sammanfattningen från artikeln lyder:

New metrics and evidence are presented that support a linkage between rapid Arctic warming, relative to Northern hemisphere mid-latitudes, and more frequent high-amplitude (wavy) jet-stream configurations that favor persistent weather patterns. We find robust relationships among seasonal and regional patterns of weaker poleward thickness gradients, weaker zonal upper-level winds, and a more meridional flow direction. These results suggest that as the Arctic continues to warm faster than elsewhere in response to rising greenhouse-gas concentrations, the frequency of extreme weather events caused by persistent jet-stream patterns will increase.

Dvs, vi kan förvänta oss att det blir såväl kallare som mildare. Och nej, de tar inte ut varandra, i medeltal blir det mildare.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

36 CommentsLeave a comment

  • Kom ca 7 cm snö under natten igår. Idag är det 5+ i Norrköping och allt har smält. Intressant prognos till lördagen kan komma rikligt med snö i Norrköping eller regn. Förhoppningsvis snö.

  • Det är nog minnet som är dåligt.
    2006 hade vi ingen is i Sankt Anna skärgård så då var det nog inte så kallt.
    1973 eller 1974 var de mycket snöfattigt och det var i princip barmark hela vintern.
    Minnet är beroende vad man vill ”minnas” för att passa in i övriga påståenden.

  • Dvs, vi kan förvänta oss att det blir såväl kallare som mildare. Och nej, de tar inte ut varandra, i medeltal blir det mildare. ?
    Förklara, vad gäller medeltalet för. Är det per säsong 5år eller 10år. Kan vi få en kallar period på 3år eller 10år.

    • Lokalt och under kortare perioder (typ del av en kontinent och vecka) så kan det vara såväl varmare som kallare. Det är helt enkelt väder.

      Sett över hela globen och ett storleksordningen decennium så blir det successivt varmare. 2001-2010 var varmare än 1991-2000, som i sin tur var varmare än 1981-1990. Osv.

      Se tex en graf över årsmedelvärdet på NASA.

      Man skall även vara medveten om att luften bara står för enstaka procent av förändringen av energi. Merparten hamnar i haven (och ja, de blir också varmare).

        • Klimatet har alltid förändrats, klimatförändringar är alltså något som finns i verkligheten.
          Men det vi ser nu är:
          – orsakat av av oss människor
          – går 50 gånger snabbare än naturliga klimatförändringar
          – är på väg att bli av storleksordningen en halv istid, men åt andra hållet, inom 100 år.

      • Så det är helt orimligt/kommer inte hända att det kommer en period 3år, 10år eller 30år eller mer med negativ energiökning/temp?

        • Energin kommer att öka. Vi kommer fortsätta att ha en situation där planeten strålar ut mindre energi än vi tar emot. Det som skulle kunna ändra på detta är antigen om
          – det försvann växthusgaser från atmosfären.
          – Jordens albedo (förmåga att reflektera solljus) blev mycket större, tex genom omfattande vulkanutbrott.
          – Jordens atmosfär blev signifikant varmare (det ökar utstrålningen av energi).
          – utstrålningen från solen minskade markant.

          Oddsen för dessa är höga (dvs de är osannolika). Så jag påstår att energiobalansen kommer att fortsätta. Hur denna energi fördelas på planeten är däremot inte tydligt. VI kan ha ett par år där det inte blir varmare i luften, men då blir det å andra sidan desto mer energi som absorberas i haven eller som går åt att smälta isar.

  • Ska det regna i januari ? Ja varför inte ? Det är inte första gången januari är mild det har varit så här många gånger. Minns många gröna vintrar på70-80-90 talet o senare med för den delen . Om det beror på växthuseffekten får väl de lärde sia om . Men när det blir snöiga o kalla vintrar som 2009-20010-20010-20011 då snackas det inte om någon växthuseffekt mycket märkligt .

  • Så uppe i Norrland dvs. Västerbotten t.ex. Kommer förlora all snö och det kommer bli en varm Januari månad? Eller kommer kylan hålla i sig? Vet att du redan snackat om det här men vill fråga en gång till för att få det klargjort. Vill verkligen inte att även 2015s vinter även ska bli förstörd, i mitt perspektiv menar jag då att det är dåligt om det blir varmt och snön försvinner.

  • Jag kan försäkra ALLA att ni behöver INTE oroa er för några av människan skapade ”klimatförändringar” what so ever.
    Martin, ett tips, håll dig till väder!

    • Hej Masco. Vad skönt att du garanterar det.

      Men om jag, eller någon annan, mot förmodan och trots din försäkran skulle bli drabbade av klimatförändringar, kan vi då räkna med att du följer upp din försäkran och tex ersätter mig för insekts- brand- eller stormskadad skog, materiella skador eller dödsfall till följd av värmebölja, översvämning, orkan eller annat extremväder utöver vad det brukade vara förr i världen? Jag är också lite nyfiken på hur du skulle hantera en, i din värld helt hypotetisk, men ändå inte helt otänkbar, havsnivåhöjning, förändring av monsunregn, avsmältning av glaciärer och orkanfrekvens?

      Innan jag känner mig helt lugn skulle jag vilja att du skickade över någon form av avtal där du visar att du har ekonomisk och juridisk täckning för din försäkran och något som visar att jag inte står ”sist i kön” av alla andra fordringsägare du lämnar liknande försäkringar till.

      PS. Angående vad jag bör ägna mig åt: Visste du att klimat är statistik på väder? DS.

    • Alldeles för mycket fokus på klimat och nästan ingen bryr sig om det verkliga problemet – den enorma nedsmutsningen av land, vatten och framförallt det relativt tunna luftskikt som än så länge håller oss vid liv.

      Man letar efter intelligent liv ute i rymden, men borde leta efter det på jorden istället för just nu gör vi allt för att ta död på allt levande inklusive oss själva, medan vi grälar om ifall den senaste stormen orsakades av utsläpp eller inte. Vem bryr sig – det är ju själva utsläppen som ÄR problemet!

  • Hej Martin!
    Om det kommer snö när det är +1 grader, kan snön ändå lägga sig på backen eller försvinner den direkt?

    Klart.se har varit bäst denna vinter på att pricka vädret för väst-Sverige. Yr/Storm har varit nummer två och Smhi sämst där de sistnämda ändrar hela tiden i sina prognoser.
    Det är konstigt att YR och Smhi så fort det är runt 0 till +1 prognos visar snö. Det är ytterst sällan det stämmer, medan klart kör på med regn eller snöblandat regn vilket stämmer oftast.

    • Det kan snöa fast det är ett par plusgrader. Anledningen till det är dels att det är kallare högre upp i luften, det gör att snöflingan när den faller är lite kallare än luften runt den. Dels avdunstar vatten från snöflingan, det gör att den kyls av ytterligare.

      Om snön ligger kvar på marken eller inte beror både på markens och luftens temperatur. De behöver vara noll eller kallare.

  • Bra tips ovan angående artikel om jetströmmar och uppvärmningen av Arctis. Om man inte orkar läsa artikeln så kan man här höra en intervju på temat med författaren dr Francis:
    https://www.youtube.com/watch?v=gAiA-_iQjdU
    Jag har under flera år använt mig av följande site för att få en idé om kommande mer långsiktiga väderförändringar:
    http://www.netweather.tv/index.cgi?action=jetstream;sess=
    Frågan är nu hur säkra dessa prognoser är – jag misstänker att osäkerheten ökat på senare år och man kan ibland se mycket kaotiska förändringar, men även de blockeringar som förklaras av dr Francis.

  • Mannaminne… Använd inte det begreppet! Håll er till fakta (SMHI) istället: http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur/normal-medeltemperatur-for-januari-1.3976 Öland ska typiskt alltså ha -1 – -2. Den här veckan kommer den typiska temperaturen enligt Klart.se’s prognos att vara ca +4. (I och för sig står det i den också att vi ska haft ymnigt snöfall och +2. – Kan jag lova att vi inte haft.)

    Det här är Stockholms medeltemperatur enligt SMHI:
    http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur/stockholms-temperaturserie-1.2847 Där kan man också luska fram hur januaris temperatur varierad, dessa år, ehuru inte hur hög eller låg den var, tror jag.

    Min hemö hade varit obeboelig utan vinterisar, varpå ved och virke till hus, lada, kyrka och skola transporterades. På så sätt avskogades också stora delar av östra Småland och ljungen bredde ut sig i dess ställe.

  • Att det är global uppvärmning är det inget jag tvivlar på. Jag har sett skillnaderna från min uppväxt i Skåne och jag ser dem nu när jag bor i Värmland och här går det ännu snabbare. Om det vittnar även de som bott här ännu längre än jag (sju år). Faktum är att det är så mycket som indikerar på att haven är varmare än tidigare att det borde ringa en alarmklocka. Att exempelvis medelhavsfisk finns att finna i Skagerack borde om något vara något som borde höja ett eller två ögonbryn. Det går också mycket fortare än vad som förutspåtts. De scenarier som skulle ha tagit 50 eller 100 år år tror jag kommer avverkas på halva tiden. Snart är vi ett gäng grodor i en glasburk med kokande vatten.

  • Ett litet tillägg. Det har aldrig gått odla fikon, olivträd eller jordgubbsträd i Värmland. Nu går det.

  • Att det äntligen blivit plusgrader denna vinter och förra gör att det känns som att ordningen är återställd. De föregående vintrarna med minusgrader känns som en parentes vi helst vill glömma bort. Låt inte minusgraderna återkomma!

    • Hrmm, det har väl vatit plusgrader så gott som hela vintern hittills? Åtminstone i söder. Ordningen = ordningen under tilltagande global uppvärmning, i så fall.

  • Citerar Lena Krantz från Vädersidan på Facebook. Citatet är från en diskussion om vädret kommer att bli varmare eller kallare i närtid. (Typ de närmaste decennierna) Citatet är från 27.12.2014:
    Helt klart är att klimatmodellerna är tämligen värdelösa. Enligt IPCC är en av förklaringarna att de naturliga variationerna är större än man tidigare trott. Det kommer nog att ta sin tid att få modellerna rätt då de måste valideras mot verkligheten. Att människan påverkar bland annat klimatet anser jag vara ställt utom rimligt tvivel, hur mycket är en helt annan femma. Hittills har uppvärmningen på grund av människan vara väldigt måttlig, på sin höjd 0,4 grader. Saken är den att vi har både korta och lite längre variationer av naturliga skäl. Vad gäller en av de korta (ca 70 års cykel) så borde vi gå in i en kallare fas som då mycket väl kan kompensera våra utsläpp av CO2. Men när den kommer i en positiv fas igen så kommer ju temperaturen att stiga igen. Likadant med den längre (ca 800-1000 år) som är ännu svårare att gissa. Den borde också komma i en nedåtgående trend (gäller ffa norra halvklotet utanför tropikerna) men när?
    Vad gäller nästa istid så är interglacialerna korta på ca 10-12 tusen år så vår går mot sitt obevekliga slut. Det kommer dock inte att hända på minst ca 1500 år än.
    Vill man oroa sig för kyla inom den närmaste tiden så är det alltså den 70-åriga cykel som står för dörren. Om de här variationerna är i någorlunda förutsägbara cykler tvistar di lärde om. Det är nog en av de största inomvetenskapliga diskussionerna just nu. Om den 70-åriga (eller en annan som är 60 år) går att förutsee så går det att få in dem i modellerna. Annars är det mycket svårare.

  • Lite verkar det som om vi i Europa har tur. Nord Amerika hade en kall vinter i fjol och även i år slås köldrekorden på löpande band. Jag är glad att slippa temperaturer under 20- minus 2- 5 grader kallt är perfekt vinter.

    • Ja, 2-5 minusgrader är utmärkt vinter. Här är det dock 2-8 plusgrader och ett evigt regnande. Hästarna håller på att utveckla simfötter för att inte drunkna i leran. Skitvinter…

    • Ja, men det blir inte lika ofta som tidigare.
      Du kan resonera som att du får vädertypen som idag finns ett par mil söderut. Typ att Umeå får Härnösands väder, att Borlänge får Örebros väder och att Lund får Rostocks (Tyskland) väder. I alla fall när det gäller temperaturen, ich (typ). Men det är inte bara medelvärden som förändras. Frekvensen av extremvärden kan även förändras, tex hur ofta det är riktigt kallt eller varmt.

  • Storm ? Ja nu är det dags igen . Stormbyar kanske orkan i byarna mängder av snö o regn stanna inne . Tidningarna som vanligt med stora trumman ja herregud vi överlever nog inte . För min del hoppas jag inte att det varken stormar,regnar eller snöar. Ska bli spännande att följa det är väl tredje gången på kort tid som man varnar för busväder? Har svårt att tro på väder prognoserna det brukar bli fel det mesta . Så det skulle inte förvåna mej om man står som en fjolle på Söndag och säger något helt annat . Skitblaskorna räknar jag inte med, de har som vanligt inte ett rätt . Skulle det (vilket jag hoppas) bli fel denna gången också det blir bara lite blåsigt då kan de lägga ner allt vad vädertjänster heter. Det brukar inte stämma så vidare bra så varför skulle det göra de nu ?

    • Om det är så att meteorologerna på sistone hamnat i blåsväder för sina storm- och orkanvarningar är det tråkigt, men lite grand deras eget fel. Extrema väderhändelser ska aldrig prognoseras kategoriskt. Gör man det tvingas man av humanitära skäl (rädda liv och egendom) att snarare överdriva än underskatta. Det klokaste är att utfärda varningar i sannolikhetstermer. Då försvinner alla logiska motsägelser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *