Rossbyvågor, bergskedjor och värmeböljor

De senaste dagarna har jag fått ett flertal frågor om hur avsmältningen av isarna i Arktis hänger samman med jetvindar och värmeböljor. Jag tänkte göra en podcast kring det (i synnerhet som det inte kom med i PRI:s program häromdagen), men innan dess vill jag bjuda på lite resonemang kring fenomenen.

Här en video där tre experter, Mike Mann (Penn State), Jennifer Francis (Rutgers) och Noah Diffenbaugh (Stanford), under moderering av Markeya Thomas från Climate Signals, diskuterar och sätter de pågående värmeböljorna i perspektiv av global uppvärmning, förändrade jetvindar och klimatförändringar.

Som vi påtalat i de senaste artiklarna här på bloggen så är vädret vi upplever just nu en konsekvens av minst två klimatrelaterade faktorer. Dels att en högre temperatur ökar sannolikheten för varma tillfällen. Dels att jetvinden meanderar, böljar och rör sig, på annorlunda jämfört med förr vilket skapar blockeringar av högtryck.

Detta skapar i sin tur torka, missväxt och förutsättningar för omfattande bränder på en del ställen, medan det på andra ställen rasslar ner lågtryck på löpande band vilket skapar översvämningar.

Man diskuterar även att klimatmodellerna förefaller konservativa, dvs att verkligheten visar sig vara lite värre än de redan alarmerande svaren vi får från modellerna om hur väder och klimat kan komma att utvecklas.

Vill man veta lite mer i detalj hur det förhåller sig med kopplingen mellan Rossbyvågor, jetvinden, vågnummer och väder så kan man kolla in nedanstående film. Jennifer Francis (Rutgers University) höll en föreläsning om detta i mars 2018 och Kai Kornhuber (Climate Analytics) förklarade Rossbyvågor och resonans i en video 15 april, 2016. Nedanstående video är en kombination av dessa.

Kai nämner ett underbart begrepp: ”High Amplitude Quasi-stationary Synoptic Rossby Waves”. Rossbyvågorna hänger ihop med jetvinden och styr var det kommer att vara hög- och lågtryck. Dessa ger som bekant varmt respektive blött väder.

Rossbyvågorna kan beskrivas vara sammansatta dels av fritt propagerande vågor (freely travelling waves) som har med jordrotation och instabilitet i atmosfären att göra, dels tvingande vågor (forced waves) som har med bergskedjor och temperaturkontraster mellan hav och land att göra.

I normala fall är det 6-8 vågor runt planeten. I dessa fall dominerar den fritt propagerande vågen och vädret växlar mellan högtryck och lågtryck inom ett par dagar (när dessa passerar över oss).

Men när vågtalet sjunker så börjar de tvingande vågorna dominera. Då stannar vågrörelsen upp. Högtrycken ligger kvar på samma ställe i veckor och månader och detsamma för lågtrycken som rör sig över samma område lika länge. Det är en sån situation vi ser idag med långvarig värme över stora delar av Europa. Vi såg det även år 2003 -när tiotusentals människor omkom i Sydeuropa. Och det inträffade 2010 när Ryssland hade värme, missväxt och bränder -och det var svåra översvämningar i Pakistan.

Det här är fascinerande -och skrämmande: Vi har fått en situation där vågrörelserna mellan kylan i Arktis och värmen över ekvatorn kommer i egensvängning, resonerar, med bergskedjorna. Rossbyvågorna stannar då upp (eftersom bergen inte flyttar på sig) och vädret blir monotont. Värme på samma ställe och regn på andra. Och eftersom det står still så här så får vi värmebölja/torka/missväxt/bränder på vissa områden och översvämningar på andra.

Jag tjatar om det ett par gånger till: Under en istid är det 3-5 grader kallare, det är i det perspektivet man bör se ”Jordens medeltemperatur” och vad det har med klimatet att göra.
Nu har vi fått medeltemperaturen att stiga en (1) grad. Vi är dock inte i balans utan ytterligare förändringar som kommer att inträffa oavsett vad vi gör. Parisavtalet säger ”max två grader (med sikte på 1,5°C). Business as usual landar på 3-4 grader.

VI är alltså på väg mot en istid -fast åt andra hållet, och strävar efter att begränsa förändringen till max en halv istid åt andra hållet. Det är svårt att föreställa sig hur samhällen och civilisationen skulle klara av så stora förändringar på så kort tid. Det är faktiskt bättre att undvika de situationerna.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

17 CommentsLeave a comment

  • Intressant men oroande. Om jag fattar rätt så med detta resonemang så kommer lågtryckens kraft minska och lågtrycksmönstren förändras (vilket vi sett antydningar till) så att dom blir mer vertikalt än horisontellt förekommande. På grund av Sveriges geografiska läge skulle vi i så fall kunna bli särskilt sårbara för torka pga flera faktorer, den skyddande norska bergskedjan i en utdragen NV lågtrycksrörelse, Östersjöns dämpande effekt på regnbildning under sommaren i en sydlig/ostlig strömning (som senaste 3mån) och risken för mer frekvent förekommande SSW med högtrycksblockering över Skandinavien vintertid (som feb-mars). Att Sveriges nederbörd skulle öka som de flesta klimatmodeller föreslår verkar ologiskt.

    En notering jag gör dock så i en jämförelse med 2003 och 2010 så ser det storskaliga mönstret annorlunda ut jämfört med idag. Om de påtvingade vågorna var dominerande i samtliga dessa fall borde dom då inte legat över samma områden eftersom dom styrs av bergskedjor och temperaturskillnad hav och land?

    Andreas K

  • Varför ändras vågrörelserna? Hur hänger det samman med temperaturhöjning globalt och avsmältning av is och Golfströmmens styrka (den minskar vad jag förstår)? Tack för en bra blogg.

  • Om golfströmmens vara eller inte, så pågår en debatt om ett nyligt papper som bäst läses hos RealClimate. Har ju varit väsen om det där ett tag som defintivt inte blir bättre av att hamna i medias rubriker.
    http://www.realclimate.org/index.php/archives/2018/07/does-a-slow-amoc-increase-the-rate-of-global-warming/

    Såg först idag att Tung hade kommenterat under artikeln, första här:
    http://www.realclimate.org/index.php/archives/2018/07/does-a-slow-amoc-increase-the-rate-of-global-warming/#comment-708412

    Det kommer mera…

  • Jaha, det va den sommaren det. Betydligt kyligare ikväll jämfört med den goa värmen man vant sig vid senaste månaden, och imorgon skall värmen vara helt borta och ersatt med gråväder och typiskt mediokra svenska sommartemperaturer på ynka 20 grader. Mer värme och mer strandliv och bad, tack!

  • Kan vi förändra Rossbyvågorna genom att minska CO2?
    Värmen över land nu men havet är kallare än normalt.
    Även Arktis är kallare.
    Är allt som är varmt klimat och resten väder?

    • Är du lurad av någon eller försöker du luras själv? Varför?
      Haven är varmare än normalt.
      Även Arktis är varmare, i synnerhet vintertid.
      Din sista mening är också hittepå.

      • Balans i rapporteringen saknas.
        Haven tycks inte vara varmare, Arktis kallare, årets is mer mäktig och Grönlands inlandsis över den normala.
        Skänk de hopplösa hopp!
        Antalet soltimmar slår däremot rekord i Danmark. Så även här gissar jag.
        En trend som håller i sig!
        Påverkar temperaturen-men är den CO2 styrd?
        Vädret är jobbigt eftersom det är så oförutsägbart mellan åren.
        Hittade denna bild av anomalier:
        https://www.nsstc.uah.edu/climate/2018/july2018/JULY%202018.png

        Jag gillar domedagsstämningen som alarmisterna tycks gilla.

  • Ny högtrycksblockering på gång? ECMWF och GFS överrens. Högtryck har nu dominerat väderbilden i norra europa sen i februari! I delar av tyskland har det inte varit så torrt sen den s.k saharasommaren 1540. Mkt oroväckande mönster detta.

  • Jawohl, och bortsett från martins blogg får vända sig till tysk och annan europeisk media för att få vettiga referenser till vädret vi har nu. Har dock förgäves letat runt efter uppdaterade långtidsprognoser för vinter 18/19. Trötter du kanske vilar på ngt i ditt stora arkiv?

  • Servus und sehr gut! Min egen tyska är rostig för jag snackar aldrig tyska längre men brukar kunna tugga mig igenom det jag vill läsa iaf.
    Tja, har samma arkiv, det stora söndermanglade Internet som blir allt svårare att hitta förnuftiga ankare i. DMI har länge kört långtidsprognoser i enklare form och IRI lägger ut sina modellkörningar, annars har jag ofta uppskattat Judah Cohen’s sammanställningar här eftersom han skriver lite mer runtikring sina funderingar:
    https://www.aer.com/science-research/climate-weather/arctic-oscillation/
    Fördel om man är lätt vädernördig och källgranskande, det är alltid många om, men och kanske.

  • Jorå, nog är man nörd alltid 😅. Fortsätter mitt tröttsamma tema. Lutar åt ytterligare en mycket torr oktober. Omfattande område med högt lufttryck ser ut att etableras från Atlanten genom mellaneuropa upp mot Ryssland till slutet av nästa vecka. Lågtrycken styr av norrut innan de når norska kusten precis som de gjort länge nu. Lätt att bli alarmistisk om detta fortsätter. Vad ska prioriteras hos kommunerna som är beroende av grundvatten? Jordbruk, industri eller befolkning? Frågan kommer förr eller senare att bli högaktuell. (Jag gissar på förr) Blir nog till att borra ny brunn vid sommarstugan ajaj.

    http://www.wetterzentrale.de/de/topkarten.php?map=1&model=ecm&var=1&time=216&run=0&lid=OP&h=0&tr=24&mv=0

    A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *