April förnekar sig inte, vintern kom tillbaka.

Många vaknar idag upp till ett vitt landskap. Det gäller främst i Östergötland, Södermanland och Uppland. Men som ni kunnat se på våra nederbördskartor så är det inte pudernsö som faller. Inslaget av regn är stort, dvs det är blötsnö.

Men det är tillräckligt intensivt för att det skall bli ett par centimeter tjockt täcke. Under dagen får Norrlandskusten också snöfall.

Nederbörden hänger samman med ett lågtryck som rört sig från södra Östersjön och norrut. Dess centrum kommer under dagen att dra vidare in över Finland.

Samtidigt som det är grått och blött i öster så har/får större delen av landet uppehåll och på många platser även soligt. Bästa solchanserna finner man i Värmland, Västergötland, Gotland och Skåne.

Men/och det förändras under dagen. Tex har Gotland inte så vackert väder just nu under morgontimmarna, men det blir bättre. På andra platser går det från vackert väder till busväder på. Så det gäller att passa på om man vill/måste vara ute i något speciellt väder.

Temperaturen stiger under dagen. Under kvällen och natten mot söndagen så blir det klart väder på många platser. Temperaturen sjunker då istället och det blir frost eller nollgradigt. Det kan givetvis ställa till med halka på en del vägavsnitt. Ni som inte har vinterdäck får ta det extra försiktigt, kanske tom avvakta med bilresan.

Under söndagen så blir det varmare och det som inte töade under lördagen töar istället då.

Vädret i april förnekar sig inte.

/Martin

30 Comments

 • I år snöar det i april, men ifjol, 2011, var det inte en enda dag med snö eller antydan till snö i Götaland och södra Svealand. Hela april var det varma sydvindar, och var det nederbörd, föll det som regn. I år har det varit kalla nordvindar, och vid flera tillfällen nederbörd som delvis blötsnö eller snö, framförallt nattetid, som den 1:a, 6:e, 9:e, 14:e, 17:e och 20:e. Men skillnaderna i det världsliga aprilvädret är också enormt mellan 2011 respektive 2012. 2011 låg ett högtryck stilla över Österrike, Tyskland och Brittiska öarna, medan lågtryck drog norrut mot Ishavet. Detta gav sydliga till sydvästliga vindar över Sverige.

  2012 ligger ett lågtryck över i stort sett hela Europa, och högtrycket över Nordafrika får ingen chans att växa in över Centraleuropa, vilket hindrar den riktiga värmen i Nordeuropa. Fortsätter detta kan sommaren bli kall. Men det vet ingen någonting om i nuläget.

  Från slutet av 90-talet har april dominerats av riktigt bra väder. Bäst var det 2000, 2002, 2007, 2009 och 2011. Men en längre period innan, 1960-1988, bjöd istället på tidvis riktigt kallt aprilväder, som t.ex åren 1963, 1966, 1970, 1977, 1981 och 1985. Min farmor har fört väderanteckningar sedan 70-talet, och i hennes väderanteckningar från april -86 kan man läsa om en vecka med nordvindar, ca 0 grader och snöfall av och till, d v s riktigt vinterväder.

 • Hej Martin!
  Det var en intressant och lärorik diskussion som du och Morgan hade. Tråkigt att du ännu inte svarat.
  Särskilt värdefullt vore det att få höra din förklaring till att modellerna hittills stämt så illa med verkligheten.

  Martin: Har modellerna stämt så illa med verkligheten?

 • Hej Martin!

  Att klimatmodellerna hittills inte stämt så bra med verkligheten känner du
  väl till?
  Även många klimatforskare i IPCC-lägret säger det.

  Vad jag förstår är det främst inom fyra områden där utvecklingen blivit en
  annan än den skulle enligt modellerna:
  1. Atmosfären har inte blivit varmare under de senaste 15 åren. Detta trots
  att CO2-halten fortsatt att stiga.
  2. Haven har inte blivit varmare sedan man börjat mäta detta
  tillförlitligt.
  3. Enligt modellerna skulle högre CO2 i atmosfären leda till
  värmeansamlingar (s k hotspots) uppe i atmosfär över tropikerna. Men några
  sådana hotspots har inte kunnat påvisas trots intensiva försök under många
  år. Denna avvikelse från verkligheten är väl knappast ”en detalj” som du
  skrev?
  4. Värmeutstrålningen från Jorden verkar ha ökat och inte minskat.

  De flesta av dessa saker har Morgan redan påpekat, men det vore intressant
  att få höra din förklaring som meteorolog till att modellerna hittills stämt så illa med
  verkligheten.

  Mvh
  Mats

  Martin: Vi har ju gått igenom en del av de här frågorna tidigare. Det känns som om det är rätt så meningslöst att föra diskussion om samma felaktiga argument skall återkomma, trots att vi har gått igenom dem tidigare (1 och 2).

  1. Atmosfären HAR blivit varmare de senaste 15 åren. (Det har vi gått igenom tidigare)
  2. Haven HAR blivit varmare. (Det har vi gått igenom tidigare)
  3. Klimatmodellerna är inte alltigenom felaktiga bara bara för att man inte har lyckats skicka upp tillräckligt många/bra väderballonger som påvisar varje ”detalj” som de modellerar. För en ytterligare diskussion i ämnet hänvisar jag till Uppsalainitiativet.
  4. Här kommer du med ett påstående helt utan referens.

 • Det kan du väl ändå inte mena seriöst, att hänvisa till Uppsalainitiativet???? En samling skräniga amatörer ???? Om du ligger i ordentligt kanske du får klimathoteriet att ta dig hela vägen till pensionen ? Finns ju trots allt en och annan som tror på dina utfästelser. Njut av interglacialen å ha en trevlig dag

 • Att min kommentar försvann tar jag som att jag kom för nära sanningen.Du är nog ett pinnhål simplare än jag räknat med.Att du försöker framställa dig som allvetande klimatexpert är patetiskt.Å att hänvisa till Uppsalainitiativet som en auktoritet är ett direkt hån.Det får räcka så

  Martin: Din kommentar försvann inte. Det var bara så att jag råkade göra något annat på söndagskvällen än att följa upp kommentarerna här den timmen du skrev. Jag lade upp den för ett par sekunder sedan.

  Du kan lägga åt sidan de konspiratoriska idéerna. Att dra slutsatser om hur komplex eller simpel jag är på basis om hur snabbt jag godkänner kommentarer till bloggen är rätt så sorgligt.

  Och att racka ner på Uppsalainitiativet och kalla dem amatörer är ett osakligt påhopp. Bemöt istället deras argument på ett sakligt, gärna vetenskapligt, sätt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: