"Livshotande" tornados väntas i USA

Amerikanska vädermyndigheter har utfärdat en ovanligt stark tornadovarning. Ovädren väntas dra in över delstaterna Illinois, Iowa, Kansas, Missouri, Nebraska, Oklahoma och Texas i mellersta USA under lördagen och kan vara livshotande, enligt myndigheten National Weather Service.

Från amerikanska nationella vädertjänsten NOAA.

Varningen, som kom på fredagen, var den andra i USA:s historia som utfärdats mer än ett dygn innan det väntade ovädret, skriver USA Today. Förra gången de skedde var i april 2006 då nära 100 tornados härjade sydöstra USA och dödade tolv människor och förstörde över 1 000 bostäder.

Varningen innehöll starka ord som ”livshotande” – vilket är i enlighet med en ny strategi som National Weather Service offentliggjorde i mars. Då meddelade myndigheten att man skulle börja använda termer som ”massförstörelse”, ”omöjlig att överleva” och ”katastrofal” för att få människor att ta deras varningar mer på allvar.

Men fredagens varning, det starka språket till trots, var inte ett test av det nya språket utan det mest korrekta sättet att beskriva ett kommande oväder, sade en taleskvinna för myndigheten enligt USA Today.

TT och Klart.se

About author View all posts Author website

Martin Hedberg