Rikligt med regn?

Av Martin Hedberg

Äntligen blev det sommar ”på riktigt”. Solen skiner och badvattnet blev varmt.

Men mörka moln tornar snart upp sig på himlen. En kallfront rör sig snart in över oss. Jag tänker då inte på det lilla strilandet som idag (fredag) berör Jämtland och Härjedalen.

Nej, jag tänker mig något som innehåller kompakta moln, åska, kraftig nederbörd och kanske även hagel. Det kommer även finnas förutsättningar för tromber. (Nej jag sade inte att det skulle bli tromber, jag sade att det finns förutsättningar för tromber, dvs man skall inte bli alltför överraskad om de uppstår, man kanske tom spejar efter dem.)

Under lördag eftermiddag och kväll är den här fronten planerad att dra in över främst västra Götaland och västra Svealand. Den ligger i nord-sydlig riktning och rör sig under natten mot söndagen vidare öster och norrut över landet. Som mest regn väntas i landskapen väster och söder om en linje Från Värmland till Blekinge. SMHI har gått ut med en klass-1 varning (dvs den lägsta formen av varningar) som gäller åska och lokalt stora regnmängder.

Under söndagen fortsätter fronten över östra Svealand och södra och norra Norrland. Men då i försvagad form.

På måndag kommer nästa regnområde. Det är ett lågtryck med ursprung över Polen som rör sig norrut över Östersjön. Då kan det istället bli rikligt med regn i de östra landskapen. Eller så drar den in över Baltikum och Finland och då märks den knappt i Sverige. Men den saken återkommer vi till.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

19 CommentsLeave a comment

  • Hej och tack för en intressant sida! Familjen gör en resa i år allena efter en hel del sjukdom och detta görs tis 31 juli till Bornholm/Christiansö (från Kristianstad). Kan du kanske skriva något ord om det eventuella polska regnovädret eller ge tips om hur jag kan informera mig om läget så att vi rent utav får en chans att flytta fram resan? Har du tid och möjlighet att svara vore jag mycket tacksam, med vänliga hälsningar Sture

  • Här i N Bohuslän finns utrymme för mera regn, bara 43 hittills i juli mot 86 i fjol, då det var extremt regnigt juni tom okt. Juli har varit en fin månad här.

  • Prognosen för Ingelsträde i NV-Skåne, där jag är just nu, är totalt felaktig. Den säger 18 grader och växlande molnighet, men här är det skurar som gäller.

    Martin: Kolla på Radar/Nederbördskartan först. Då ser du att skurarna som kommer in från sydväst har en lite ostligare bana än vad prognosen sade. Det handlar om ett par kilometer, men det gör uppenbarligen skillnad i att regnet kommer tidigare än beräknat (det finns regn med i ort-prognosen från kl 10).

    Prognosen är alltså inte ”totalt felaktig”. Jag uppskattar att du har höga krav på Klart.se, man skall bara inte förvänta sig att modellerna kan fånga detaljerna i varje regnskur. Modellen har däremot fångat situationen att det finns regnskurar i närområdet bra.

    Jag har sagt det förr: Kolla alltid Väderkartorna först, innan ni går in på detaljerna för en enskild ort.

  • Trollmor: det beror nog på var man befinner sig. Här i N Bohuslän har det inte åskat rejält en enda gång, bara lite muller på avstånd. Så åskfritt har det inte varit här på många år.

  • Jag har följt ditt råd och tittat på regnkartan. För gårdagen visar den ett märkligt stillastående område med regn öster om Gotland. Den visar även ”stjärn”-liknande former med utskjutande ”spikar”. Vad är detta för något?

    Martin: När man tittar på tidpunkter före nu så visas radarbilder. Det är observationer av vattendroppar i moln vilket indikerar att det regnar under dessa moln. Men ibland uppstår så kallade ”falskekon”. Det är tex de ”stjärnformade spikarna” du nämner. Det finns även andra former av falskekon som uppstår när den matematiska bearbetningen av den mottagna radarsignalen inte förmår sålla bort felaktiga data. Radarstationerna ser ju inte regnet, de ser reflektioner av en radarsignal och måste sålla bort allt som inte är regn till dess bara regnet återstår (och sållar man för hårt så försvinner ekon som motsvarade regn).

  • Lennie, det var nog en lite ”luddig” fråga av mig… Vad jag menade var egentligen att de visar så himla mycket åska på satellit bilden runt omkring Sverige OFTA, men egentligen har det knappt åskat här i heller… Spekulationer eller gissningar att det ska åska alltså…. ( Fast det kan jag ju inte säga eftersom jag inte VET om det åskat på de andra ställena… Hhhrrmm ) 😉 I vart fall så visar de väldigt mycket åska i år, hahaha.. B) … Många blixtar är det iaf…… På kartan…. *Tss*

  • Klass 1 varning härnere i Skåne idag – risk för kraftigt regn och åska, men istället soligt och varmt och inte en regndroppe. Kollar nederbördsradar. Det behövliga utlovade regnet har rört sig över Danmark och sen uppåt Halland och Bohuslän och vidare mot inlandet. Har märkt att sommartid händer det rätt ofta att regnet tappar kraft när det ska korsa Öresund.

  • På onsdag skall jag åka från Fjällbacka till Väderöarna o önskar mig förstås inte regn, men Klart, YR o SMHI utlovar tyvärr regn medan SVT utlovar uppehållsväder. Hur stor är chansen att SVT får rätt?

  • Förstår inte riktigt varför folk vill ha 28 grader varmt och ett stillastittande eller -liggande liv. Cirkulationsrubbningar? Men men…

    Hur kan det vara samtidigt regn och 55 % luftfuktighet? Får inte det att gå ihop med sunda förnuftet, eller i alla fall med min fördom om vad ett sunt förnuft är.

    Öresund och Kalmarsund har nog det gemensamt, olika väder på ömse sidor. Molnen går upp i rök(!) över vattnet. Kan det ha med temperaturskillnaden land och hav att göra?

  • Svar till Lasse H: Yr.no och SMHI hämtar sina längre prognoser från ECMWF, det europeiska vädercentret i Reading. SVT hämtar sitt från StormGeo som i sin tur får det från den amerikanska vädertjänsten (NCEP) och deras GFS modell.

    Varför Amerika? Jo, amerikanarna ger ut prognoserna gratis eller så gott som gratis. Märk väl att svenska skattebetalare har i över 30 år hjälpt att finansiera ECMWF. Detta gäller i synnerhet det sk. Ensemblesystemet (EPS) som varit i bruk sedan 1992 och förbrukar minst 10 gånger mer datorkraft än det konventionella systemet. Men dessa dyrbara prognoser används nästan inte alls.

    Det är synd ty de har möjlighet att besvara din fråga hur stor chansen är att SVT har rätt, dvs att det inte blir något regn i Fjällbacka. Enligt tillförlitliga uppgifter från en kollega har EPS flaggat för 40-50% risk för mer än 1 mm regn under onsdagen, 25% risk för 5 mm eller mer. Alltså chansen att SVT, dvs StormGeo, dvs den amerikanska GFS modellen har rätt är alltså 50-60%.

  • Fredrik, jag förstår precis varför folk vill ha 28 grader och ett stillaliggande eller sittande semesterliv, för att det finns många som sliter häcken av sig rent fysisk för att andra människor skall få det så bra och bekvämt som möjligt, eller bli torkade i stjärten eller slippa den där gärningsmannen i din villa. Jag vill gärna ha det soligt och skönt på semestern, regn på natten får det gärna komma, men nejtack, inte under 20 grader varmt.

  • Bosse L, jag trodde också att det skulle vara kallt i havsvattnet men det var precis tvärtom. Helt perfekt värme på västkusten, många år sedan det var så gött att bada i, vet inte vad det beror på.

  • Det blev SVT som fick rätt vg vädret idag ons. Klart, YR o SMHI missade alla i lördagens prognos. Är den amerikanska vädertjänsten bättre än den europeiska. Se mitt senaste inlägg ovan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *