Värmen över Grönland

Av Anders Persson

Frågan om klimatförändringar är en så allvarlig sak att den inte bör missbrukas av upplagehungriga journalister. Det undergräver förtroendet för sund vetenskap om tidningarna blåser upp varje värmeepisod någonstans på jorden som ett tecken på ”global uppvärmning”.

Bifogade kartor som sammanställts i all hast visar, vecka för vecka, i grova drag temperaturavvikelserna från det normala i större delen av troposfären under de senaste två månaderna. Som tydligt framgår har Grönland haft en långvarig värmebölja (med grönländska mått mätt). Men det syns också tydligt att polarområdet som helhet haft omväxlande varma och kalla perioder, som helhet varken det ena eller det andra i stort sett.

Bild 1. Kartorna är hämtade från ECMWF och anger avvikelsen av höjden av geopotentialytan för 500 hPa, vilket grovt sett är proportionell mot medeltemperaturen upp till 5-6 km höjd.

Att Grönland haft varmare än normalt är i sin tur korrelerat med vår eländiga sommar. Som ni kan ser ligger de kalla och varma avvikelserna ”varvade” med varandra. Hade det varit kallt på Grönland hade vi kanske haft en varmare sommar.

Hur ser det då ut framöver? Det europeiska vädercentret ECMWF i Reading gör också två gånger i veckan längre prognoser för sina medlemsländer, bla. Sverige.

Bild 2. Prognos över temperaturavvikelse för Grönland fram till 12 aug. Från ECWMF. Kustlinjen av Grönland  finns strax till vänster om mitten på bilderna. Norra Skandinavien framträder i nederkant till höger om mitten. 

Den senaste, som gjordes igår den 26 juli, visar fortsatt varmare eller mycket varmare just över Grönland (se ovan).

/Anders Persson

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

 • Jo men Martin idag fredag… Sjusovardagen!
  Vädret idag = sju veckors väder…. så nu vet vi hur vädret blir i några veckor?

 • Helt naturlig issmältning enligt NASA, NASA själva sade att en sådan här is-smältning sker vart 150 år, den förra issmältningen år 1889. “This event is right on time,” NASA glaciologist Lora Koenig is quoted as saying. http://iceagenow.info/2012/07/scientists-shoot-holes-latest-nasa-greenland-hysteria/

  Martin: Men de sade också att man skall ha ett extra öga på eventet: Om det blir kraftigare än normalt eller händer igen (innan det gått ytterligare 150 år) så är ett av eventen utanför det normala.

  OBS. Hur som helst så är eventet, vare sig detta eller ett till, ett bevis för klimatförändiringar (som en del skriver). Det kan däremot vara en konsekvens av klimatförändringar.

 • Svar till Rolf:

  Sjusovardagen infaller tydligen den 27 juli i Sverige, varför vet jag inte. Men i andra länder, som i Tyskland infaller sjusovardagen den 27 JUNI och det är det datumet som väderregeln gäller. Väderregeln har en viss sanningshalt på kontinenten, då vädret ofta ställer in sig i ett visst varaktigt läge strax efter midsommar (perioden mellan 27/6-7/7) och som sen kan vara en månad eller så.

  Egentligen gällde regeln och sjusovardagen den 7 juli pga kalenderreformen på 1500-talet.
  Se vidare: http://en.wikipedia.org/wiki/Seven_Sleepers_Day
  http://de.wikipedia.org/wiki/Siebenschläfertag

  Så den svenska sjusovardagen som felaktigt ? infaller den 27/7 har alltså felaktigt förknippats med den tyska bondepraktikans väderregel.

 • Den ena foten i frysen och den andra i ugnen. Lugnt och behagligt med snittet runt kroppstempen…

  Skämt åsido, jag kan just ingenting om meteorologi, men vill gärna bidraga med några lösa tankar från fysik, (bio)kemi, biologi, psykologi, reglerteknik och finansmarknaden med sin härdsmälteliknande härva av intrasslade finansiella instrument.

  Det jag lärt mig vara observant på är ett system som börjar kasta runt balanspunkten med små, snabba eller stora långsamma utslag – i tid eller rum. Ofta tecken på en ”oväntad” störning där systemet söker/behöver en ny balanspunkt om inte störningen hävs.

  Om systemet är självlärande (-organiserande) genom återkoppling där varje loop förskjuts minimalt, så kan det fixa sig självt. Annars finns en risk/möjlighet till en radikal förändring.

  Det som fick mig intresserad av frågan, var en skrämmande upplevelse på 1950-talet av en robot med ”epilepsi”, skapad av pedagogiska skäl. Den stod och skakade i våldsamma kramper.

 • ”igår den 26:e augusti????

  Den senaste, som gjordes igår den 26 aug, visar fortsatt varmare eller mycket varmare just över Grönland (se ovan).

  Martin: Sorry. Juli skall det givetvis vara. Prognoserna är för augusti. Har korrigerat.

 • Hej! Har följt GFS modeller en längre tid
  som jag för övrigt håller som en av det bättre
  å då får man ju en bra överbilick över Grönland.
  Det som jag regerade på är att under lördan verkar
  bli plusgrader över Grönland under e.m även
  det inte delarna.Har aldrig sett denna värme
  tidgare,eller vad säger du Martin?
  Är detta bara temporärt i år med dessa varma
  högtryck,eller går vi in i en annan klimatcykel?
  Kan bli dramatik om det sistnämda slår in. OJ,OJ!!

  Mvh anders

 • Man ska alltid vara försiktig med 2-meters temperaturprognoser från datormodeller i höglänt terräng. Beroende på den horisontella upplösningen kan de inte alltid upplösa detaljerna i orografin, som därför tenderar att ligga lite högre än i verkligheten (små dalgångar försvinner ofta). Detta kanske inte är något större problem om det inre av Grönland är så jämnt betäckt av ett istäcke som jag har fått för mig. Men det kan vara bra att hålla problemet med den grova horisontella upplösningen i minnet i andra sammanhang (Skandinaviska bergskedjan eller Alperna t.ex.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *